På sensationel vis kæmpede Liverpool sig tilbage fra 0-3, vandt Champions League-finalen over Milan og skabte ekstase hos klubbens fans, ikke bare i Mersey-byen, men over hele Verden. Drama og triumf – men også et antiklimaks... The Reds kommer nemlig med stor sandsynlighed ikke til at forsvare titlen i næste sæsons CL-turnering!

Ifølge UEFAs regler kvalificerer Champions League-vinderen sig ikke automatisk til den følgende turnering, men skal som alle andre gøre det via den hjemlige liga. Og hjemme i Premier League fik Liverpool kun en femteplads i år, 3 point fra Everton, som fik den fjerde og sidste engelske CL-plads.

Trods onsdagens store triumf i Istanbul står Liverpool altså med det røde hår i postkassen – og kan ikke gøre andet end at bønfalde UEFA... Men England har kun 4 pladser, og UEFA har ikke tænkt sig at bøje reglerne, siger talsmand William Gaillard: ”Rules are rules...”

Faktisk har Liverpool rent teoretisk en anden mulighed for at komme i næste sæsons CL. Reelt overlader UEFA nemlig det til de lokale forbund at finde ud af, hvem der skal med, og hvis FA (det engelske DBU) ønskede det, kunne de godt give Evertons plads til Liverpool. I givet fald ville Everton som trøst få en UEFA-plads. Denne model blev brugt i Spanien i 2000, hvor Real Madrid havde vundet Champions League, men ikke formået at placere sig via den spanske liga. Hvorefter det spanske forbund tog den CL-plads, som Real Zaragoza faktisk havde kvaliciferet sig til, og gav til den madrilenske storklub...

Liverpool har været temmelig interesseret i muligheden (som nok har givet livlige diskussioner i Beatles-byens gader, mellem Liverpool-fans og tilhængere af bysbørnene Everton...), men den er blevet skudt ned af FA: Everton får en CL-plads, og dermed basta.

FA vil dog gerne have Liverpool med i CL og er i gang med en lobbykampagne hos UEFA for at få 5 pladser i stedet for 4. Og der er stadig en teoretisk chance. UEFAs eksekutivkomité holder møde d. 17. juni, og sagen vil muligvis blive taget op. Men ifølge Gaillard er muligheden for, at reglerne bliver lavet om for at skaffe Liverpool en plads, ret lille.

Det skal dog med, at i hvert fald een magtfuld UEFA-mand er velvilligt indstillet over for Liverpools ønske om at være med i CL, nemlig den svenske formand, Lennart Johansson. Han har tidligere, bl.a. til den svenske avis Aftonbladet, udtalt, at reglerne burde ændres, så de forsvarende mestre altid er med. At dømme efter Gaillards udtalelser, har Johansson dog næppe flertalsopbakning til denne holdning - men d. 17. juni ved vi alle sammen mere...

Europæisk gulerod


Nu vi er ved de eftertragtede europæiske pladser, tager vi lige et kig på de ligaer, der ikke har afsluttet sæsonen endnu. Det er nemlig en temmelig vigtig motivations-faktor her i de sidste runder: Hvilke klubber kan nå ud i Europa, det være sig i Champions League eller i UEFA Cup?

NB. Der tages forbehold for fejl:


Italien:

1 runde tilbage.

4 CL-pladser: 2 direkte til gruppespillet, 2 til 3. kvalifikationsrunde.
Kvalificerede: Juventus, Milan, Inter, Udinese/Sampdoria

Juventus (mester) og Milan tager de 2 gruppespils-pladser. Inter er sikker på den ene kval-plads. Om den anden bejler Udinese (61 point) og Sampdoria (60) – duellens taber er sikker på en UEFA-plads. I sidste spillerunde møder Udinese på hjemmebane de skuffede CL-finalister fra Milan, mens Sampdoria skal til Bologna, der kæmper mod nedrykning.

3 UEFA-pladser: 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen er CL-kvalificeret). 2 til ligaens nr 5 og 6.
Kvalificerede: Roma, Sampdoria/Udinese, Palermo.

I pokalfinalen (12. og 15. juni) mødes Inter og Roma, og sidstnævnte er uanset udfaldet sikker på pokalturneringens UEFA-plads, eftersom Inter har en CL-plads.
Af de to øvrige UEFA-pladser går den ene som sagt til Sampdoria eller Udinese. Den anden er Palermo på sjettepladsen sikker på, med 5 points afstand ned til Messina.


Spanien:

1 runde tilbage.

4 CL-pladser: 2 til gruppespillet, 2 til 3. kvalifikationsrunde.
Kvalificerede: Barcelona, Real Madrid

Barcelona (mester) og Real Madrid tager de 2 gruppespils-pladser.
De to kval-pladser kan nås af fire hold: Villarreal (62 point), Betis (61), Sevilla (60) og Espanyol (58).

3 UEFA-pladser: 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen har en CL-plads). 2 til ligaens nr. 5 og 6 (evt en plads til nr 7, hvis pokalvinderen desuden bliver nr 5 eller 6).

Villarreal, Betis og Sevilla er sikre på mindst en UEFA-plads.

Pokalfinalen (11. juni) står mellem Betis og Osasuna. Hvis Betis får en CL-plads, får Osasuna pokalturneringens UEFA-plads, uanset udfaldet af finalen. Men hvis Betis, der er sikker på mindst en UEFA-plads via ligaen, ikke får en CL-plads, SKAL Osasuna vinde for at få UEFA-pladsen. Hvis Betis får en 5.- eller 6.-plads i ligaen OG vinder pokalen, går pokalturneringens UEFA-plads til Betis, mens den overskydende plads i ligaen går til nr 7 (pt Valencia, der dog også stadig kan nå op på en sjetteplads).

Ligaens UEFA-pladser skal fordeles mellem Villarreal, Betis, Sevilla, Espanyol og Valencia (3 point efter Espanyol).


Frankrig:

1 runde tilbage.

3 CL-pladser: 2 til gruppespillet, 1 til 3. kvalifikationsrunde.
Kvalificerede: Lyon, Lille, Monaco

Lyon får som mester den ene gruppespils-plads. Den anden kæmper Lille (64 point) og Monaco (62) om. Taberen af dén duel får dog en CL-kval-plads.

3 UEFA-pladser: 1 til pokalvinderen. 1 til ligacup-vinderen. 1 til ligaens nr 4 (evt til nr 5, hvis pokalvinderen lander på fjerdepladsen).
Kvalificerede: Strasbourg (ligacup-vinder)...

Pokalfinalen (4. juni) står mellem Auxerre og andendivisionsholdet Sedan. Hvis Auxerre vinder OG lander på fjerdepladsen, går den overskydende plads ikke til Sedan, men til ligaens nr 5!

Før sidste spillerunde har Rennes (55 point) fjerdepladsen og dermed en UEFA-plads, men Marseille (54), Saint-Etienne (52) og Auxerre (52) kan nå op.

Ekstra UEFA-plads: Frankrig har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt. Auxerre. Hvis klubben allerede har en plads, går fairplay-pladsen til det næstmest fair spillende hold, etc.

Auxerre har altså ikke færre end tre chancer for at få en UEFA-plads.


Danmark:

4 runder tilbage.

1 CL-plads: 2. kvalifikationsrunde.

Kvalificeret: Sandsynligvis Brøndby, evt FCK (7 point efter). AaB har en lillebitte teoretisk mulighed (11 point efter BIF).

2 UEFA-pladser: 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen har en CL-plads). 1 til ligaens nr 2. Eller til nr 3, hvis pokalturneringens vinder af en UEFA-plads lander på andenpladsen.

Pokalen blev vundet af Brøndby, der altså er sikker på mindst en UEFA-plads. Vinder klubben mesterskabet, går pokalturneringens UEFA-plads til finaletaberen: FC Midtjylland. Bliver BIF kun nr 2, tager klubben pokalens UEFA-plads, og den overskydende plads går til ligaens nr 3 (hvilket KAN blive FCM...). Nr 3 får også en plads, hvis BIF bliver mester, og FCM toer.

Med 12 point at spille om, har flere hold i teorien mulighed for at nå andenpladsen. Ud over Brøndby: FCK, AaB, FCM, Esbjerg, OB – ja, helt ned til Viborg på syvendepladsen.

Ekstra UEFA-plads: Danmark har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold. Hvis holdet allerede er kvalificeret, går pladsen til nr 2. Pt fører Brøndby foran Esbjerg og FCM.


Tyrkiet:

1 runde tilbage.

2 CL-pladser: 1 til 3. kvalifikationsrunde, 1 til 2. kvalifikationsrunde.
Kvalificerede: Fenerbahçe, Trabzonspor/Galatasaray.

Fenerbahçe tager som mester den ene CL-plads. Den anden ombejles af Trabzonspor (74 point) og Galatasaray (73).

2 UEFA-pladser: 1 til ligaens nr 3. 1 til pokalvinderen, dvs reelt til ligaens nr 4, da pokalvinderen i forvejen er Europa-kvalificeret, og finaletaberen har en CL-plads.
Kvalificerede: Galatasaray/Trabzonspor, Besiktas

Galatasaray og Trabzonspor er sikre på mindst en UEFA-plads.

Galatasaray blev pokalmester ved at slå Fenerbahçe. Uanset, om Galatasaray får andenpladsen og dermed en CL-plads eller havner på tredjepladsen, går den overskydende UEFA-plads dermed til ligaen nr. 4: Besiktas, der ikke kan nås af nr 5 og ikke kan nå op til de førende 3.


Polen:

2 runder tilbage.

1 CL-plads: Til 3. kvalifikationsrunde.
Kvalificeret: Wisla Krakow

3 UEFA-pladser: 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen har en CL-plads). 2 til ligaens nr 2 og 3. Evt til nr 4, hvis pokalens UEFA-plads-tager bliver toer eller treer.
Kvalificerede: Groclin, Legia Warszawa (næsten sikker)

Groclin ligger nr 2 og kan ikke nås (kan heller ikke nå op til Wisla). Legia er en sandsynlig treer (6 point foran nr 4). Om fjerdepladsen kæmper Cracovia (37 point), Wisla Plock (37) og Amica Wronki (33).

Pokalturneringen er nået til semifinalerne: Wisla, Legia, Zaglebie L., Dyskobolia GW.