Ligue 1 har skåret drastisk i antallet af danskere, men er stadig interessant - fx er Di María på vej. Læs Jens Bøyes mammutværk af en optakt, hvor han analyserer samtlige franske hold, kigger på transfers, odds og har fundet en række solide tips. Den nye Ligue 1-sæson går i gang fredag 7. august. Bliv klædt på her.

  

De seneste tre Ligue 1-mesterskaber er vundet af PSG med stort hul ned til de nærmeste konkurrenter. I seneste sæson var de olierige pariserstjerner endda så suveræne at de også tog sig af både pokalen og ligacuppen (sideløbende med fin indsats i Champions League hvor de nåede kvartfinalen).

A la Eddie Merckx i 70'erne: Kannibalen åd også det hele...

Hvad står i vejen for det fjerde PSG-mesterskab i træk? Umiddelbart ikke ret meget. PSG-truppen er proppet med klassespillere hvis samlede værdi er cirka lige så stor som værdien af trupperne i Lyon, Monaco og Marseille. Til sammen.

Og forskellen kan blive endnu større - Manchester Uniteds argentinske offensivstjerne Di María skulle nemlig være meget tæt på at skrive kontrakt med PSG.

Men lad os nu se. PSGs allerstørste navn, Zlatan Ibrahimovic, viste i sidste sæson tegn på at alderen er begyndt at trykke. Samtidig er der grøde hos de mest oplagte forfølgere.

De talentfulde sølvvindere fra Lyon har (indtil videre) holdt fast i stamspillerne samt hentet et par ekstra kapaciteter, Monaco har mistet folk, men til gengæld hentet diverse spillere med stort potentiale, og Marseille har sagt farvel til topscorer Gignac, men endelig fået den perfekte balancespiller - en type holdet i dén grad har savnet.

Og der er også Saint-Étienne der har en solid defensiv og en letfodet offensiv og har det med at drille PSG i indbyrdes kampe.

Danskere og tips

Der er desværre ingen danskere i de helt store klubber, men Dannebrog er skam repræsenteret i den bedste franske række - selv om sidste sæsons 11 styk rød-hvide er reduceret til fire (Martin Braithwaite i Toulouse, Jesper Hansen i Bastia samt Lars Jacobsen og Jonas Lössli i Guingamp) efter at danskerklubben Evian (Daniel Wass, Jesper Hansen, Nicki Bille og Jesper Juelsgaard) er rykket ned, Simon Kjær har scoret kassen i Tyrkiet, Mads Albæk (Reims) er draget til Sverige i jagt på spilletid og Kian Hansen (Nantes) og Ronnie Schwartz (Guingamp) er draget hjem igen.

Uanset hvad: Den franske sæson er ikke blottet for spænding, hverken mht tabelplaceringerne eller mht de enkelte kampe. Derfor denne optakt der skal gøre det nemmere at vurdere den franske odds-værdi. Optakten serverer en række informationer og analyser - samt en række interessante odds.

Et par tips er der såmænd også, ved de konkrete hold, PSG, Lyon og Monaco (med uddybende analyser på Jens Bøyes ekspertside), og i løbet af sæsonen vil kampanalyserne og spilforslagene naturligvis komme i en lind strøm.

Kom meget gerne med kommentarer og spørgsmål.

Bemærk: Transfervinduet er åbent til og med 1. september. I takt med ændringerne, vil artiklen blive opdateret - så hold øje med den tilknyttede forumtråd der vil annoncere de vægtigste af disse opdateringer.

Kilder: Ud over min egen mere eller mindre upålidelige hukommelse, har jeg primært brugt følgende kilder: klubbernes websites (klik på logoerne herunder), equipe.fr, football365.fr, soccerway.com, wikipedia.com, transfermarkt.de, holdnyt.dk, ligue1.com officiel hjemmeside
ANGERS

Oprykker med L1-uerfaren trup - det ser svært ud.

Hjemmebane: Stade Saint5 Bouin (17.100)

Træner: Stéphane Moulin (2011)


Trupværdi: Cirka 15 mio euro

2011/12: Nr 11 i L2

2012/13: Nr 5 i L2

2013/14: Nr 9 i L2
2014/15: Nr 3 i L2

Den lille vestfranske klub genser endelig den bedste række - efter 21 års fravær. Men det kan blive svært at hage sig fast, for Angers møder med en meget L1-urutineret trup.

Og det selv om der har været stor transferaktivitet hen over sommeren. Een af de nye er Sunu, en dygtig offensivmand der i foråret gjorde det godt for Evian (der dog alligevel rykkede ned), men de øvrige kommer primært fra L2 eller endnu lavere.

Men måske kan Angers drille via en forsigtig spillestil - krydret med kontraer.

Sidste sæsons topscorer med 15 mål, Kodjia, er sendt til England, men målene kan evt komme fra Sunu - eller fra de andre nye angribere, Karanovic og Doré (der faktisk ikke er "ny" - han var også i Angers i 2009-2013).

Væk er den rutinerede midterforsvarer Pierre og den talentfulde midtbanemand NGando. Hentet er så den tunesiske landsholdsmidterforsvarer Mohsni (han har dog karantæne i de første 7 kampe; taget med fra Skotland).

Transfervindet er dog stadig åbent, og Angers kan stadig nå at gafle sig nogle flere L1-erfarne spillere.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Top6 15,00
Unibet
Top10 3,75 Unibet
Rykker ned 2,00
Betsafe
Bedste oprykker 2,75 Unibet
Første runde: 8/8 21:00 Montpellier - Angers
Montpellier Uafgjort Angers
1,75 3,60 5,50
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers
Tipico

Sidste sæson

Angers tog den tredje og sidste billet til den bedste række via et stærkt forår hvor holdet kun lukkede 11 mål ind i 20 kampe - og selv scorede 23. Dvs temmelig mådeholdent i begge ender.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

Mohsni (midterforsvar - Rangers - har karantæne i de første 7 kampe)

Doré (angriber - Plovdiv)

Karanovic (angriber - St. Gallen - indskifter)

Sunu (fløj/angriber - Evian - starter)

Andreu (back - Gazélec Ajaccio/L2 - starter) 

Capelle (fløj/offensiv midtbane - Clermont/L2 - starter) 
Ketkeophomphone (fløj/offensiv midtbane - Tours/L3 - starter - 7 mål/34 kampe) 

Mangani (defensiv midtbane - Chievo - reserve) 
C.Ndoye (defensiv midtbane - Créteil/L2 - starter) 
Saïss (defensiv midtbane/midterforsvar - Le Havre/L2 - starter) 
Serin (offensiv midtbane - Romorantin/4.-div) 
S.Sissoko (angriber - Luçon/L3 - starter - 8 mål/9 kampe) 

Is.Traoré (midterforsvar/højreback - Brest/L2)

Nsame (angriber - Amiens/L3 - starter - 7 mål/34 kampe)

Ud:

Kodjia (angriber - starter/topscorer - Bristol City)

Pierre (midterforsvar - starter - Tours)

N'Gando (midtbane - starter - Bastia)

Frikeche (midtbane - starter/indskifter - Ajaccio)

Clémence (angriber - afløser/indskifter - Créteil)

Før ny sæson

Angers havde egentlig gjort det fint i træningskampene med to sejre over L2-klubber samt uafgjort mod Bordeaux og Caen, men så tabte holdet 0-2 til en tredjedivisionsklub. De seneste to kampe, mod en L2-klub samt mod Lorient (1. august) endte begge 0-0.

Bud på idealopstilling

4-3-2-1 eller 4-5-1: Butelle - Angoula/Manceau, Traoré/Mohsni, Thomas/Mohsni, Moutou - Ndoye, Saïss, Mangani - Capelle/Ketkeophomphone, Camara - Sunu

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Sunu. Hurtig og giftig. Har Ligue 1-erfaring som een af få i Angers-truppen.


BASTIA

Ny solid placering til fattige, men handels-fornuftige, korsikanere?

Hjemmebane: Stade Armand Césari (16.480)

Træner: Makélélé (2014)


Trupværdi (cirka):

2014: 22 mio euro

2015: 18 mio euro


2011/12: Nr 1 i L2

2012/13: Nr 12

2013/14: Nr 10

2014/15: Nr 12

I 2011 rykkede Bastia op fra Nationalligaen (tredjebedste række), i 2012 op fra L2, i 2013 blev det til en uventet flot placering i den bedste række for oprykker-klubben, i 2014 blev det til en endnu bedre midterplacering - trods et lille budget - og i seneste sæson, trods salg af de største profiler, blev det til endnu en plads midt i tabellen.

Den økonomiske kollaps i 2010 (efter nedrykning fra L1 i 2005) er altså blevet fulgt af fem års succesoplevelser. Mon ikke det fortsætter? Bastia har de seneste par år været god til at sælge dyrt og købe (eller leje) billigt. Og hjemmebanen er traditionelt stærk på Korsika.

Denne sommer har korsikanerne sagt farvel til førstekeeper Areola, kreatør Boudebouz og angriber Sio - men det går nok alligevel.

Bastia har nemlig en bred trup og har desuden hentet nogle nye - backen Jebbour samt offensiv-midtbanefolkene Diallo og Fofana. Det kan godt være de to sidstnævnte ikke er Boudebouz, men de kan måske bibringe nogle andre ting, såsom speed og dynamik.

Senest er centerforwarden Etoundi kommet til - interessant. Han nettede 9 gange i 26 kampe for Zürich i sidste sæson.

OPDATERING: 18. august skiftede den danske målmand Jesper Hansen fra nedrykkede Evian til Bastia - nok fordi Leca der startede inde i sæsonens to første kampe, er blevet skadet. 1. september: Offensiv midtbanemand Ngando er hentet i Angers, og angriber/fløjspiller Raspentino (var også i Bastia i 13/14) i Caen.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 2000,51
Unibet
Top6 15,00 Unibet
Top10 3,75 Unibet
H2H: Bastia - Gazélec Ajaccio 1,50 - 2,40 Unibet
Første runde: 8/8 21:00 Bastia - Rennes
Bastia Uafgjort Rennes
2,45 3,25 3,30
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers
Betsafe

Sidste sæson

Bastia havnede på en 12.-plads - ganske ok efter en elendig start på sæsonen. Fra november (efter trænerskifte; assistent Printant tog over) gik det langt bedre. Vanen tro var korsikanerne svære at besejre hjemme på Middelhavsøen (8-7-4), mens de havde svært ved at vinde på fremmed græs (4-4-11).

Bastia nåede i øvrigt ligacupfinalen (tabte stort til PSG, men en tidlig udvisning spillede en stor rolle).
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Raspentino (angriber - Caen - reserve)

Ngando (offensiv midtbane - Angers - starter)

Mostefa (defensiv midtbane - Lorient - starter/indskifter)

Etoundi (angriber - Zürich - starter)
Diallo (offensiv midtbane - Lorient - reserve)
Jebbour (back - Montpellier/Varese - reserve)
Fofana (offensiv midtbane - Fulham)

Jesper Hansen (målmand - Evian - reserve)

Ud:

Romaric (defensiv midtbane/midterforsvar - afløser)

Areola (førstemålmand)
Boudebouz (offensiv midtbane - starter - Montpellier)

Sio (angriber - starter)
Gillet (defensiv midtbane - starter - Anderlecht)

Cissé (angriber - reserve/indskifter)
Vincent (midtbane - indskifter - Ajaccio)

Koné (angriber - reserve)

Rygter

Ind: Zeffane (højreback - Lyon - reserve), Fofana (midtbane - Man City - reserve), Kahriman (målmand - Røde Stjerne)

Ud: Danic (offensiv midtbane/fløj - starter)

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Før ny sæson

Op til den nye sæson har Bastia spillet en række træningskampe - med nydelig formstigning. Senest 1-0 over Servette, 1-1 mod Bari og 3-2 over Udinese (1. august).

Bud på idealopstilling

4-4-2: Leca - Diakité/Jebbour, Squillaci, Modesto/Peybernes, Palmieri - Maboulou, Cahuzac, Fofana, Danic - Kamano, Ayité/Brandao/Etoundi

Nøglespillere/hold øje med

Squillaci. Rutineret og hovedspilsstærk midterforsvarer. Missede slutningen af 14/15-sæsonen pga en skade og gjorde først comeback i 18. juli-træningskampen mod Servette. Det gik fint, men er han helt klar til den nye sæson?

 
Palmieri. Meget angrebsivrig og -dygtig venstreback.

Romaric. Stor og tung, men teknisk knalddygtig, defensiv-midtbanemand. Kan også vikariere i midterforsvaret.

Kamano. Talentfuld angriber på 19 år. Gjorde det godt i foråret og scorede et flot solomål i sommertræningskampen mod Servette.


 officiel hjemmeside

BORDEAUX

Konstant subtop-hold gør det nok igen - mellem top og midte. 

Hjemmebane: Atlantique (42.000) - nybygget, taget i brug i maj 2015

Træner: Willy Sagnol (2014)

Trupværdi (cirka):
2014: 54 mio euro
2015: 60 mio euro

2011/12: Nr 5

2012/13: Nr 7

2013/14: Nr 7
2014/15: Nr 6

Siden mesterskabet i 2008/09 (hvor der var personligheder som Diawara, Diarra, Cavenaghi, Chamakh og Gourcuff - alle væk for længst) har Bordeaux konstant ligget i 5-7-lavet.

Således også i seneste sæson - under Willy Sagnol der har en imponerende aktiv karriere bag sig, men stadig er grøn i trænerfaget. Hvor han dog ser ud til at gøre sig glimrende. Han eksperimenterede meget i sidste sæson, men fik for det meste et slagkraftigt mandskab ud af anstrengelserne.

 

Op til denne sæson er den hurtige og angrebsdygtige højre wingback Mariano draget bort, og det samme er afløser Faubert. Til er kommet den mere defensive Gajic der skal kæmpe med 20-årige og meget L1-grønne Guilbert om pladsen - og det ligner en markant svækkelse.

Men ellers ser truppen fornuftig ud. Især efter at store Diabaté er blevet klar efter sin syv måneder lange skadespause. Han giver angrebet en ekstra dimension.

OPDATERING: 1. september: Midterforsvarer Pablo hentet i brasilianske Ponte Preta - ligner en god forstærkning.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 151,00
Top6 2,20 Unibet
Top10 1,25 Unibet
H2H: Bordeaux - Toulouse 1,45 - 2,60 Unibet

Første runde: 9/8 17:00 Bordeaux - Reims

Bordeaux Uafgjort Reims
1,75 3,75 5,30
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers
Unibet

Sidste sæson

Med Willy Sagnol ved trænerroret - hans første cheftrænerpost, ud over noget U-landsholdsværk - gik det nydeligt for Bordeaux. Han eksperimenterede en del med forskellige spilsystemer og var desuden plaget af skader, fx til topscorer Diabaté, men skrabede alligevel en del point sammen.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

Pablo (midterforsvar - Ponte Preta - starter)

Gajic (defensiv midtbane/højreback - OFK Beograd - starter)

Ud:

Mariano (højreback - starter - Sevilla)

Faubert (højreback/højrekant - starter/indskifter)
Illori (midterforsvar - afløser)

Djigla, Jug, Kaabouni, Pellenard - reserver

 

Rygter

Ind: Gourcuff

Ud: 

Før ny sæson

Efter et 3-4-nederlag hos belgiske Gent har der været pænt styr på defensiven med en målscore på 3-1 for de seneste 3 træningskampe.

30. juli og 6. august gælder det deltagelse i 3. kvalrunde i i Europa League. Opdatering: Bordeaux lagde ud med vinde 3-0 på hjemmebane mod cypriotiske AEK Larnaca. Efter en tung 1. halvleg, nok præget af at Bordeaux manglede sådan cirka det halve førstehold, satte franskmændene sig igennem i 2. halvleg.

Bud på idealopstilling

Carrasso - Gajic, Sané, Pallois, Contento - Plasil, Sertic - Saivet/Rolan, Khazri, Maurice-Belay/Saivet - Diabaté/Rolan

3 midterforsvarere er også en mulighed.

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Carrasso. Een af ligaens bedste målmænd.

Sané. Stor, stærk og fleksibel defensivmand der mest spiller i midterforsvaret, men også kan bruges som højreback og på den defensive midtbane.

Diabaté. Stor og stærk angriber der var holdets topscorer da han blev alvorligt skadet i start-januar. Så tog kvikke Rolan over og bombede løs i foråret hvor han scorede 10 af sine i alt 15 mål. Nu er Diabaté tilbage (scorede på straffe i EL-hjemmekampen mod Larnaca), og det skal blive spændende at se om begge får lov at starte inde - Rolan kan evt ligge på kanten.


 officiel hjemmeside

CAEN

Elevatorklub klarede skærene i fin stil i sidste sæson. Spilles der igen underholdende med mange mål i begge ender? Mange udskiftninger hen over sommeren.

Hjemmebane: Stade Michel d'Ornano (21.500)

Træner: Patrice Garande (2009)


Trupværdi (cirka):
2014: 17 mio euro

2015: 31 mio euro


2011/12: Nr 18

2012/13: Nr 4 i L2

2013/14: Nr 3 i L2
2014/15: Nr 13

Caen er lidt af et elevator-hold (2012-nedrykningen var den tredje på 10 år, og i 2014 var det retur til den bedste række), men den nordfranske klub plejer at klare sig i den første sæson efter oprykning, og det skete også i 14/15. Nu gælder det den (ofte) svære anden sæson.

Spørgsmålet er om træner Garande tør holde fast i sin offensive indstilling? Tjah - hvorfor ikke - det gik jo fint i sidste sæson. De seneste træningskampe har været målfattige (Caen har dog vist stejlt stigende spillemæssig form), men det var også tilfældet op til seneste sæson hvor Caen åbnede med at vinde 3-0 hos Evian. 

Det er dog værd at bemærke at Caen har tyndet ud i offensiven med farvel til Sala, Koïta, Benezet og Privat. En del mål og oplæg. Væk er også klasse-midtbanemand Kanté, men her er der hentet nogle fornuftige folk i Delaplace, Bessat og Louis. Angrebet er mere tvivlsomt. Til er dog kommet Delort der scorede mange mål i Ligue 2 i 2013/14.

OPDATERING: 31. august udvidede Caen angrebet med angriber Rodelin der ikke fik ret meget spilletid i Lille. Til gengæld blev den faste fløjstarter Nangis sendt den anden vej.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1301,00
Unibet
Top6 10,00 Unibet
Top10 2,30 Unibet
Første runde: 8/8 21:00 Marseille - Caen
Marseille Uafgjort Caen
1,60 4,00 7,00
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Nydelig oprykkersæson: En 13.-plads. Og det med en spillestil (pågående fløjspil etc) der genererede mange mål i begge ender. Underholdende. Både hjemme og ude. Caen var især imponerende i årets første par måneder hvor stort set alle modstandere fik tørt på.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

Rodelin (angriber/fløj - Lille - indskifter)

Alhadhur (back - Nantes - afløser)
Ben Youssef (midterforsvar - Astra Giurgiu - starter)
Bessat (venstre midtbane/venstrekant - Nantes - starter)
Delaplace (central midtbane - Lille - afløser)
Delort (angriber - Tours - starter - 2 mål/14 kampe i foråret, men 24 mål i 13/14)
Louis (midtbane/kant - Standard Liège - starter/indskifter)
Nkololo (angriber - Clermont - starter/indskifter - 1 mål/18 kampe i 14/15)

Le Joncour (midterforsvar - Concarneau)

Ud:

Nangis (højrefløj - starter - Lille)

Kanté (midtbane -starter)

Benezet (fløj - starter - Guingamp)

Sala (angriber - starter/indskifter - Nantes)
Koïta (angriber/fløj - starter - Blackburn)

Privat (angriber - starter/indskifter - Guingamp)

Musavu-King (midterforsvar - starter/afløser - Grenada)
Saad (midterforsvar - afløser - Strasbourg)

Lemar (midtbane - indskifter - Monaco)

Perquis (målmand - reserve - Valenciennes)

Duhamel (angreb - reserve - Le Havre)

Rygter

Ind:

Ud: Raspentino

Før ny sæson

De seneste træningskampe: 1-0 over Le Havre, 1-1 mod Angers og 0-0 mod Lorient (25. juli).

Bud på idealopstilling

4-2-1-3: Vercoutre - Imorou, Da Silva, Adéoti/Yahia, Appiah - Delaplace, Seube - Féret - Bazile, Delort, Nangis

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Vercoutre. Den 35-årige og ganske dygtige keeper var i årevis andenviolin i Lyon, efter først Coupet og så Lloris. Da sidstnævnte drog til England, fik Vercoutre endelig førstetjansen, men tabte den så til unge Lopes. Nu er den erfarne herre, for tredje sæson i træk, fast starter i Caen.

Féret. Erfaren, intelligent og målfarlig spilfordeler. Ikke ret hurtig, men snu.


GAZÉLEC AJACCIO

Lille korsikanerklub debuterer i den bedste række med temmelig L1-erfaren trup.

Hjemmebane: Stade Ange Casanova (4.045)


Træner: Thierry Laurey (2013)


Trupværdi: Cirka 9 mio euro

2012/13: Nr 20 i L2

2013/14: Nr 3 i L3
2014/15: Nr 2 i L2

Gazélec FC Ajaccio har aldrig før været i Ligue 1 - den korsikanske hovedstad plejer at være repræsenteret af AC Ajaccio. Men nu er det altså lillebror der mænger sig med de fine, mens storebror henslæber en tilværelse i den næstbedste liga (GFC er dog ikke ene korsikaner i L1 der også tæller Bastia).

Det er oprykning nr 2 i træk for den lille korsikanerklub der i 2013 var nede i den tredjebedste række. Imponerende.

Kan GFC kratte ved i den bedste liga? Klubbens stadion er lillebitte, og truppen er på papiret meget lidt værd, men faktisk rummer den en række L1-vante folk - inkl nytilkommerne, den hurtige wingback Sylla og den solide midtbanemand Le Moigne. Så måske. Midtbanemand Djokovic, kommet til fra Serie B, ser heller ikke dårlig ud.

Senest er desuden hentet den farlige angriber Zoua, samt (efter 1. runde) fløjspiller Dia (tidligere Nancy/L1).

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 2751,00
Unibet
Top6 21,00 Unibet
Top10 6,00 Unibet
Bedste oprykker 5,00 Unibet
H2H: Bastia - Gazélec Ajaccio 1,50 - 2,40 Unibet
Første runde: 8/8 21:00 Troyes- GFC Ajaccio
Troyes Uafgjort GFC Ajaccio
2,10 3,50 4,10
Tipico
Scandic Bookmakers
Betsafe

Sidste sæson

GFC blev nr 2 i den næstbedste liga trods en lidt vaklende sæsonafslutning (kun een sejr i de sidste 5 runder). Holdets mål var bemærkelsesværdigt pænt fordelt - topscorer med blot 8 mål blev Larbi.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

Dia (fløj - Al Karitiyath/Qatar - starter)

Zoua (angriber - Kayseri - starter/7 mål i 23 kampe)

Lemoigne (defensiv midtbane - Lens - starter) 
Sylla (venstre wingback - Toulouse - afløser) 
A.Touré (Tours)
Djokovic (defensiv midtbane - Livorno/Serie B - starter)

Alexandre Coeff (midterforsvar - Mouscron/Belgien - starter/reserve - tidligere Lens/L2)

Ud:

Andreu (back - starter - Angers)

Boujedra (hængende angriber - reserve)

Før ny sæson

De seneste træningskampe: 0-1-tab mod L2-klubben Metz og 0-0 mod L2-klubben Sochaux. 1. august skulle GFC have mødt Cagliari, men det opgør blev aflyst.

Bud på idealopstilling

Maury - Ducourtioux/Fall, Filippi, Bréchet, Martinez/Sylla - Youga/Ducourtioux, Lemoigne/Djokovic, Francois/Poggi/Sylla - Larbi - Boutaib/Zoua, Pujol

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Bréchet. Den 35-årige midterforsvarer har masser af topfodbolds-erfaring fra Frankrig, Spanien og Holland. Han er ingen hurtigløber, men spillede 28 L2-kampe for GFC i sidste sæson og ser ud til at være fit nok til endnu et livtag med den bedste række.

Larbi. Den venstrebenede offensivmand blev holdets topscorer i sidste sæson med 8 mål (3 på straffe). 


  officiel hjemmeside

GUINGAMP

Den lille danskerklub har igen solgt sin topscorer. Det holdt bestemt ikke Bretagne-holdet tilbage i sidste sæson, men denne gang er stort set hele sidste sæsons stærke offensiv væk.

Hjemmebane: Stade du Roudourou (18.250)

Træner: Jocelyn Gourvennec (2010)


Trupværdi (cirka):
2014: 18 mio euro
2015: 26 mio euro


2011/12: Nr 7 i L2

2012/13: Nr 2 i L2

2013/14: Nr 16 - desuden pokalgevinst
2014/15: Nr 10

Guingamp har imponeret de seneste to sæsoner. Som oprykker i 13/14 blev det til overlevelse plus pokaltriumf, og i 14/15 en flot 10.-plads. Flot klaret af danskerklubben.

Og danskerklub er Guingamp stadig. Ronnie Schwarz har ganske vist taget sine Plaffeminister-støvler nordpå til Brøndby, men målmand Jonas Lössl og backveteranen Lars Jacobsen befinder sig stadig i Bretagne i Vestfrankrig.

Værre end afskeden med Schwarz - der egentlig gjorde det fint når han fik chancen, men hans sæson var skadespræget - er salget af topscorer Beauvue der slog til 17 gange (6 på straffe). Den lynhurtige springfyr scorede på frispark, hovedstød, dribleture, indersider, flugtninger, straffespark - han kunne det hele. Kan han erstattes?


Måske nok. Selvsamme Beauvue var en temmelig upåagtet fløj for et år siden - hvorefter den dygtige træner Gourvennec (efter salget af topscorer Yatabaré) satte ham helt i front, og vupti!

Træner Gourvennec har generelt succes med en 4-4-2-formation (eller 4-2-3-1) med en kompakt defensiv tilsat en hurtig kontrafase. Og han er god til at få det bedste ud af sine spillere.

Ud over Beauvue har offensiven mistet Mandanne, Pied og Marveaux - tre andre hurtige folk. Så stort set hele idealoffensiven fra sidste sæson er væk.

Transferaktiviteten har ikke været ensrettet - Guingamp har hentet stærke offensivfolk i Benezet, De Pauw og Privat (måske sidstnævnte kan snuppe topscorer-ansvaret) - men Gourvennec får umiddelbart sin sag for mht at genopfinde offensiven.

Senest har klubben dog hentet den dygtige angriber Briand - interessant. Han scorede kun 3 mål for Hannover i sidste sæson, men blev så vidt jeg husker ofte brugt som oplægger snarere end som skarpretter. Det kunne være spændende at se ham som forreste angriber og som manden med det primære pletskudsansvar.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1051,00
Unibet
Top6 10,00 Unibet
Top10 2,50 Unibet
Rykker ned 7,50
Betsafe
Første runde: 8/8 21:00 Nantes - Guingamp
Guingamp Uafgjort Saint-Étienne
2,25 3,25 3,60
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Guingamp fik en flot 10.-plads og viste undervejs noget af det flotteste fodbold i ligaen. Især hen over årsskiftet var indsatserne imponerende fra en lynhurtig og opportunistisk offensiv, bakket op af en solid defensiv. Der var også negative udslag ind i mellem, men det er forståeligt nok - især i en sæson hvor Guingamp også brugte kræfter på Europa League hvor holdet nåede 1/16-finalen. 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Briand (angriber/fløj - Hannover - starter)

Benezet (fløj/offensiv midtbane - Caen - starter - 4 mål i 12 kampe i foråret)
De Pauw (fløj/offensiv midtbane - Lokeren - starter - 7 mål/34 kampe)
Privat (angriber - Caen - starter/indskifter - 6 mål/20 kampe)
Guivarch (målmand - Lorient - reserve)

 

Ud:

Beauvue (angriber - starter/topscorer - Lyon)
Mandanne (angriber - starter - Al-Fujairah)

Pied (fløj - starter - Nice)

Marveaux (offensiv midtbane - starter - Newcastle)

Yatabaré (midtbane - afløser - Olympiakos)
Sankoh (back - afløser - Brest)
Schwartz (angriber - indskifter - Brøndby)

Alioui (forsvar - reserve - Laval)

Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Guingamp havde gort det pænt i træningskampene, inkl uafgjort mod Bordeaux, men sluttede ret skidt af 1. august med 0-2-tab i Reims.

Bud på idealopstilling

4-4-2: Lössl – Jacobsen, Kerbrat, Sorbon, Lévêgue – Benezet/Briand, Mathis, Sankharé (Diallo), Giresse/Benezet – De Pauw - Briand/Privat

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Mathis/SankharéMathis er 33 år og holdets anfører. Han og talentfulde Sankharé udgør som udgangspunkt den defensive midtbane. Et stærkt makkerpar (der dog har habile afløsere i fx Cardy og Diallo).

Giresse. Den lille offensiv-midtbanemand/venstrefløj med fornavnet Thibault og det forpligtende efternavn (faderen var en del af den fremragende Frankrigs-midtbane i 80'erne: Platini, Tigana, Fernandez og Giresse) er rutineret, har en elegant venstrepote og samtidig en god næse for målchancer. Han er blevet 34 og har ikke været uomgængelig starter i de seneste to sæsoner, men dog fået henholdsvis 23 og 26 kampe fra start og ligner stadig en vigtig spiller.

Lössl og Jacobsen. De to danskere, henholdsvis målmand og højreback, udgjorde en vigtig del af holdets solide defensiv i sidste sæson. 


 officiel hjemmeside

LILLE

Simon Kjær er væk sammen med 4 andre stamspillere, men nye, gode folk er kommet til. Og ny træner i spændende Hervé. Lille skuffede i sidste sæson, men kan blive interessant at følge i den nye. 

Hjemmebane: Stade Pierre-Mauroy (50.186)

Træner: Hervé Renard (2015)


Trupværdi (cirka):
2014: 76 mio euro
2015: 48 mio euro

2011/12: Nr 3

2012/13: Nr 6

2013/14: Nr 3
2014/15: Nr 8

Lille har tradition for at sælge ud af arvesølvet – hver sommer siger man typisk farvel til diverse nøglespillere - men også for at have skarpt øje med nye talenter og billige klassespillere. Og gode trænere.

Det har givet en række topplaceringer de seneste år, men efter konstante top6-placeringer (og ofte højere, fx nr 3 i 2014) siden 2008, kiksede det i sidste sæson hvor den nordfranske klub kun blev nr 8.

Også denne gang har Lille sagt farvel til en række vigtige spillere - den danske midterforsvarer Simon Kjær, den målfarlige midtbanemand Gueye, kreatør Lopes samt holdets to topscorere, angriberne Roux og Origi.

Men tjah - igen er der kommet stærke folk, og det er faktisk lige før jeg vil sige at de bortrejste er blevet erstattet fuldt ud og lidt til.

I stedet for Kjær er kommet tårnhøje Civelli der tidligere styrede Nice-forsvaret med hård hånd og senest var i tyrkisk fodbold. Kjær var særdeles respekteret i Lille, men jeg ser Civelli som en tand eller to bedre (bl.a. fordi argentineren ikke smider så mange bolde væk). Desuden er Zambia-landsholdsforsvareren Sunzu kommet til, så der er god bredde.

På den defensive midtbane har man fået boldfaste og intelligente Obbadi og fleksible Amadou. Offensiven har fået fløjene Bauthéac (klassespiller) og Guillaime (talentfuld) samt angriber Tallo, fysisk stærk og hurtig. Han bombede ikke ligefrem løs for Bastia i seneste sæson, men var også skadesuheldig - og det er ikke just fordi Roux og Origi var store målædere for Lille. Og hvis Tallo ikke scorer, er der fx talentfulde Guirassy.

De nye skal spilles ind (træningskampene er dog generelt gået fint), men Lille-truppen er altså ikke så svækket som det kunne se ud til. Måske tværtimod. Spørgsmålet er så hvad den nye træner, Hervé Renard, finder på. Han har haft stor succes med diverse afrikanske landshold, men rykkede ned da han sidst forsøgte sig med et fransk klubhold (Sochaux i 13/14).

I træningskampene har han mest spillet 4-3-3, men også forsøgt sig med 3-4-3.


OPDATERING: 1. september: Angriber Benzia (mest indskifter i Lyon) er kommet til, sammen med Caen-fløjspiller Nangis.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 251,00
Unibet
Top6 3,25 Unibet
Top10 1,45 Unibet
Rykker ned 15,00
Betsafe
H2H: Lille - Rennes 2,00 - 1,72 Unibet

Første runde: 7/8 20:30 Lille - PSG

Lille Uafgjort PSG
4,75 3,50 1,85
Bet365
Betsafe
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Lille skuffede med en uvanligt dårlig placering: nr 8. Hjemmebanen var solid, men på udebane så det skidt ud med 11 nederlag i 19 kampe med 30 mål imod. I alt lukkede forsvaret 42 mål ind - et pinligt spring opad i forhold til sæsonen forinden (26). Og da offensiven igen var blodfattig med 43 scoringer, gik det som det gik.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Benzia (angriber - Lyon - indskifter)
Yeboah (offensiv midtbane - Man City-reserve - 18 år)
Bauthéac (fløj - Nice - starter)
Civelli (midterforsvar - Bursaspor - starter)

Obbadi (defensiv midtbane - Verona - starter/indskifter) 
Tallo (angriber/højrefløj - Bastia - starter/indskifter - 4 mål/16 kampe, 10 fra start)

Sunzu (midterforsvar/højreback - Shanghai - starter)

Amadou (midterforsvar/def-midtbane/højreback - Nancy/L2 - starter) 
Guillaume (fløj/angriber - Lens - starter/indskifter)
Guirassy (angriber - Laval/L2 - starter/indskifter - 6 mål/29 kampe, 14 fra start)

Maignan (målmand - PSG - reserve)

 

Ud:

Mendes (fløj - indskifter)

Kjær (midterforsvar - starter - Fenerbahçe)

Gueye (midtbane - starter - Aston Villa)

Lopes (offensiv midtbane - starter - Monaco)

Roux (angriber - starter/topscorer/9 mål - Saint-Etienne)

Origi (angriber - starter/næsttopscorer/8 mål - Liverpool)

Delaplace (midtbane - afløser - Caen)
Traoré (offensiv midtbane - indskifter - Monaco)
Koubemba (angriber - reserve/indskifter - Brest)

Ruiz (højrefløj - reserve)

Rodelin (angriber/fløj - indskifter)
  

Rygter

Ind: Kanon 

Ud: Mavuba

Før ny sæson

Lille har gjort det nydeligt i sommerens træningskampe: Stort nederlag (med reservepræget hold) mod Lokeren, men ellers tre sejre fulgt af 0-0 mod den tyrkiske storklub Besiktas og 1-1 mod Sporting Braga. 

Bud på idealopstilling

4-3-3, eller 4-3-2-1: Enyeama – Corchia/Béria, Civelli, Basa/Sunzu, Béria/Pavard – Balmont, Mavuba, Obbadi – , Boufal, Tallo/Guirassy/Guillaume, Bauthéac

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Civelli og Basa. To store og stærke midterforsvarere. Med en stærk afløser i Zambia-landsholdsspiller Sunzu.

Mavuba. Rutineret og dygtig midtbanedynamo.

Obbadi. Defensiv midtbane. Han var fremragende da han spillede for Monaco. En spiller man ikke lægger mærke til, men som sørger for at motoren spinder som en kat.


 officiel hjemmeside  

LORIENT

Topscorer rejst til England - men andre farlige er kommet til, og Lorient bør redde sig igen med talentfuld trup.

Hjemmebane: Stade Yves Allainmat - Le Moustoir (18.970)

Kunstgræs

Træner: Sylvain Ripoll (2014)


Trupværdi (cirka):
2014: 48 mio euro
2015: 39 mio euro


2011/12: Nr 17

2012/13: Nr 8

2013/14: Nr 8
2014/15: Nr 16

En æra sluttede i Lorient i sommeren 2014 hvor Christian Gourcuff frivilligt (klubben tilbød ham kontraktforlængelse) forlod trænersædet og overlod det til sin assistent, Sylvain Ripoll.

Fraset 2001-03 (Rennes og Al Gharafa) havde Gourcuff været træner i bretonske Lorient siden 1991 (og han var det faktisk også i 1982-86, som spilllende træner). En menneskealder under Gourcuff, altså.

I al den tid vandt Lorient kun eet trofæ: 2002-pokalturneringen (dvs lige præcis mens Gourcuff var borte). Men titel-fattigdommen var ikke Gourcuffs skyld – Lorient er en lille klub (regionens storebror er Rennes) med et lille budget. Gourcuff var (er) en dygtig taktiker der typisk fik det bedst mulige ud af små midler i klubben. Sågar med 8.-pladser i 12/13 OG 13/14.

Og Ripoll? Han havde, ikke helt uventet, svært ved at efterfølge Gourcuff, men det lykkedes ham, trods en tung sæson, at undgå nedrykning. Og især til sidst i sæsonen spillede Lorient flot fodbold.

Nu er topscorer Ayew dog væk. Men lunhurtige Waris ligner en god afløser, og til er minsandten også kommet Reims-topscorer Moukandjo. Og kvikke Fofana fra Lillestrøm, men han ligner nok mere en eventuel erstatning på venstrefløjen hvis/når stortalentet Guerreiro sælges. 

Alligevel bør Lorient redde sig igen. Holdet er talentfuldt, og nu har Ripoll haft et år til at falde til som chef.

På hjemmebane har Lorient fordel af kunstgræs. Hvilket holdet generelt udnytter til at spille teknisk, dynamisk og offensivt.

OPDATERING: 31. august hentede Lorient den kvikke midterforsvarer Touré i L2-klubben Le Havre.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 776,00
Unibet
Top6 10,00 Unibet
Top10 3,25 Unibet
Rykker ned 4,40
Betsafe
Første runde: 10/8 21:00 Lyon - Lorient
Lyon Uafgjort Lorient
1,48 4,50 9,00
Scandic Bookmakers
Bet365
Unibet

Sidste sæson

Nr 16 - dvs tilbage i bunden efter to fine sæsoner. Ripoli havde i lang tid svært ved at udfylde sin mangeårige chef Gourcuffs store trænersko - men det lykkedes lige præcis i tide. Lorient sluttede sæsonen med 2 flotte sejre (inkl 5-3 i Marseille) samt 2 uafgjorte (og så nederlag i sidste betydningsløse runde) og reddede sig dermed. Generelt: Lorient havde det svært på udebane, og hjemmebanens kunstgræs bragte ikke så mange point som normalt.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Moukandjo (angriber/venstrefløj - Loirient - starter/indskifter - topscorer)
Waris (angriber - Trabzonspor - indskifter - scorede 9 mål i 16 kampe for Valenciennes i 2013/14)
Fofana (angriber/venstrefløj - Lilleström - 7 mål/15 kampe i 2015)
Paye (defensiv midtbane/højreback - Dijon/L2 - starter/indskifter)

Z. Touré (midterforsvar - Le Havre/L2 - starter)

  

Ud:

J. Ayew (angriber - starter/topscorer med 12 mål, 3 på straffe - Aston Villa) 

Mostefa (defensiv midtbane - starter/indskifter - Bastia)

Lavenant (midtbane - reserve - Sedan)

Pedrinho (back - reserve - Rio Ave)
Robert (angriber - reserve)
Autre (offensiv midtbane - reserve)

Rygter

Ind: 

Ud: Guerreiro

 

Før ny sæson

Lorient har haft en tung træningskamps-sommer hvor holdet ikke rigtigt har kunnet score og bl.a. har tabt 1-4 til lokalrival Nantes. Sidste kamp var 1. august mod Angers: 0-0.

Bud på idealopstilling

Lecomte – Gassama, Koné, Lautoa, Le Goff - Jouffre/Phillipoteaux, Ndong, Abdullah, Guerreiro (Fofana) - Waris, Moukandjo

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Bemærk at offensivmand Jouffre er skadet - nok tilbage i slutningen af august.

Nøglespillere/hold øje med

Gassama. Hurtig og fysisk stærk højreback. Stærk mentalitet - han går gerne forrest når der skal kæmpes og tages initiativ.

Guerreiro.
 Stortalent der - a la Bale i sin tid - begyndte som venstreback, men i sidste sæson slog igennem som venstrefløj. Kan være på vej væk.


 

 officiel hjemmeside

LYON

Genvakte ambitioner i Lyon der vandt sølv med ung trup - med udsigt til Champions League forsøger klubben at holde fast i stamspillerne, og pt lykkes det. Desuden stærke køb - senest Valbuena og Yanga-Mbiwa.

Hjemmebane: Stade de Gerland (40.500)


Træner: Hubert Fournier (2014)


Trupværdi (cirka):
2014: 89 mio euro
2015: 143 mio euro


2011/12: Nr 4

2012/13: Nr 3

2013/14: Nr 5
2014/15: Nr 2

Lyon der i en årrække (syv mesterskaber i træk fra 2002 til 2008) var den suverænt bedste og rigeste klub i Frankrig, har de seneste år - i takt med manglende triumfer - spændt livremmen mere og mere ind og solgt diverse markante stamspillere.

Men i sidste sæson lykkede det at tage andenpladsen med et ungt og billigt - og meget talentfuldt - hold, og det betyder at bøtten er vendt. Udsigt til CL-deltagelse betyder at der igen er penge at rutte med.

(Lyon er i øvrigt,  i samarbejde med bystyret, på vej med et nyt stadion - Stade des Lumières - med plads til 60.000. Efter planen indvies det i begyndelsen af 2016).

Indtil videre har man ikke solgt deciderede stamspillere denne sommer (ud over den ustabile offensivmand Gourcuff der kun fik 13 ligakampe fra start i 14/15). Sidste sæsons suveræne ligatopscorer Lacazette bliver således mindst en sæson mere. Og Lyon har endda hentet klasseangriber Beavue i Guingamp. Beauvue kan det hele - han er lynhurtig , teknisk stærk, kan score på frispark og med hovedet (er lille, men uhyre springstærk). Et godt køb. 

Det er Marseille-venstrebacken Morel også, tror jeg - selv om man i forvejen har dygtige Bedimo på pladsen. Det er et tegn på de genvakte ambitioner i Lyon at man forsøger at have mindst 2 gode spillere til hver position. Lige præcis på venstrebacken er der sågar det norske talent Jenssen.

På højrebacken er der også hentet en konkurrent til den nuværende (som er dygtige Jallet): Man Uniteds hurtige og aggressive Rafael.

Lyon klarer sig bedre end Monaco: odds 2,1 hos Betsafe

Det ses ofte at et ungt hold falder lidt sammen i sæsonen efter at have præsteret flot. Det kan også ske for sølvvinder Lyon – men pt består den talentfulde trup (faktisk lidt forstærket). Monaco har skiftet meget og er et stort spørgsmålstegn.

Læs mere

Men det skal med at sommerens træningskampe er gået temmelig elendigt for gastronomi-byens klub (der dog ikke har stillet i stærkeste, men har eksperimenteret meget). Resultatmæssigt, og fordi kreatør Grenier er blevet langtidsskadet. Igen. Dobbelt trist fordi man har sagt farvel til rutinerede Gourcuff der spiller samme plads.

Opdatering: Men det har så fået Lyon til (efter 1. spillerunde) at hente Valbuena - fransk landsholdsspiller og ligadominerende da han spillede for Marseille - i Rusland. Stærkt køb. Og ind i mellem kan man rykke Fekir en tand ned og bruge Lacazette og Beauvue som makkerpar i angrebet.

Spørgsmålet er bare om manager Fournier virkelig kan få sig selv til fortsat at spille 4-3-1-2 - dvs kun med plads til tre offensivfolk. Jeg mener - det er sgu synd at starte uden Lacazette, Valbuena, Fekir og Beauvue. De fortjener alle at starte inde...

Opdatering: 18/8 sluttede den stærke midterforsvarer Yanga-Mbiwa sig til. Og sidst i august kom Málaga-midtbanemand Darder - interessant boks til boks-spiller.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 11,00
Bet365
Top6 1,08 Unibet
Top10 1,06 Unibet
Rykker ned 90,00
Betsafe
H2H: Marseille - Lyon 2,15 - 1,62 Unibet
H2H: Saint-Étienne - Lyon 2,40 - 1,50 Unibet
H2H: Lyon - Monaco 2,10 - 1,67 Betsafe
H2H: Lyon - Marseille 1,57 - 2,37 Betsafe
Første runde: 10/8 21:00 Lyon - Lorient
Lyon Uafgjort Lorient
1,48 4,50 9,00
Scandic Bookmakers
Bet365
Unibet

Sidste sæson

Lyon snuppede andenpladsen og dermed en plads i CL-gruppespillet. En flot sæson (især på hjemmebane: 14-3-2), personificeret af angriberne Lacazette (ligatopscorer med 27 mål, 8 på straffe + 6 assists) og Fekir (13 mål, 9 assists). Når spillet kørte, var Lyon-offensiven næsten umulig at stoppe - også fordi den fik god støtte fra hele midtbanen og de angrebsivrige backs.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Kemen (midtbane - Newcastle - reserve)

Tousart (defensiv midtbane - Valenciennes/L2 - starter)

Darder (midtbane - Málaga - starter)

Yanga-Mbiwa (midterforsvar - Roma - starter/afløser)

Valbuena (offensiv midtbane - Dynamo Moskva - starter)

Rafael (højreback - Manchester United - afløser)
Beauvue (angriber - Guingamp - starter/topscorer med 17 mål, 6 på straffe)
Morel (venstreback - Marseille - starter/afløser)

Bemærk også Ulrik Jenssen, 19-årig norsk venstreback der denne sommer er rykket op fra ungdomsholdet

Ud:

Gourcuff (offensiv midtbane - starter/afløser)

N'Jie (angriber - indskifter - Tottenham)

Zeffane (højreback - reserve - Rennes)

Bahlouli, Nganioni, Yattara - reserver

Benzia (angriber - indskifter - Lille)


Rygter

Ind: Belhanda, Kanté, Nkoulou, Valbuena

Ud: Lacazette

Før den nye sæson

Lyon har fået tæv i sommerens træningskampe - bortset fra 2-1 over Milan. Nederlag mod Sion, Ajax, Arsenal og Villarreal - alle uden at Lyon fik nettet. Mod Arsenal blev det endda 0-6. Det skal dog med at Lyon ikke har stillet i stærkeste.

Lyon stillede heller ikke i stærkeste i 1. august-supercupkampen mod PSG (i Canada, af alle steder!) - manglede Bisevac, Grenier og Fekir - men havde nok tabt alligevel til et dominerende parisisk hold der vandt 2-0.

Bud på idealopstilling

4-3-1-2 (evt 4-3-3): Lopes – Jallet, Bisevac, Umtiti, Bedimo/Morel – Ferri, Gonalons, Tolisso - Valbuena - Lacazette, Fekir/Beauvue

  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 
Bemærk at Grenier ventes ude til november.

Nøglespillere/hold øje med

Anthony Lopes. Den 24-årige målmand ser ud til at have aflagt tendensen til drops i ny og næ. Var en stærk sidste skanse i sidste sæson.

Bisevac. Den 31-årige serber er den klart mest rutinerede midterforsvarer i Lyon-truppen.

Gonalons. Den 26-årige franske landsholdsmand er en yderst vigtig bølgebryder på midtbanen.

Grenier. Både kreativ og målfarlig (inklusive et effektivt frispark). Men desværre har han tendens til langvarige skader.

Lacazette. 23 år. Speedy dribler på højrekanten og de seneste to sæsoner som frontangriber, med godt blik for målet – ligner een af fremtidens franske stjerner. Ligatopscorer i seneste sæson.

Valbuena. Lige kommet til fra Dynamo Moskva. Offensiv midtbanemand reatør der kan spille på fløjen (gør han på det franske landshold), men nok er bedst som central kreatør. Et virkelig godt sommerkøb.


 officiel hjemmeside

MARSEILLE

Den sydfranske storklub er notorisk et galehus, men trods to dårlige sæsoner i træk og farvel til topscorer Gignac og diverse andre stamspillere, ser jeg ret lyst på Marseilles nye sæson. Den helt rigtige balancespiller er nemlig kommet til. Senest har træner Bielsa ("El Loco") sagt op - godt eller skidt? 

Hjemmebane: Stade Vélodrome (60.031)


Træner: Marcelo Bielsa (2014)


Trupværdi (cirka):
2014: 150 mio euro
2015: 103 mio euro

2011/12: Nr 10

2012/13: Nr 2

2013/14: Nr 6
2014/15: Nr 4

Marseille skuffede i 2014/15, for anden sæson i træk. Det så eller så godt ud i begyndelsen, med viljestærke Bielsa ved trænerroret og et offensivt festfyrværkeri på banen. Men der gik kaos i lortet. Uenighed mellem træner og spillere, og mellem klub og træner.

Overraskende nok er Bielsa (El Loco) stadig i Marseille (OPDATERING efter 1. runde: Bielsa har sagt op - og 20. august tog Michel over). Der derimod har sagt farvel til en række stamspillere, inkl topscorer Gignac. Ildevarslende?

Ikke nødvendigvis, for ganske vist er Marseille-ledelsen uvant ydmyg (målet er en plads mellem de fem bedste, meldes det), men klubben har hentet en spiller der i mine øjne passer perfekt ind i projektet. Der ønskes et offensivt hold, men for at det skal fungere, skal der være balance - nogen der kan rydde op. Og en sådan spiller (a la Makelele) er Lassana Diarra - tidligere Real Madrid og de seneste par år i russisk fodbold.

Der er dog en lille hage - Diarra har ikke spillet en kamp siden maj 2014 og er altså næppe i form. Men når han kommer i form, bør han være en markant forstærkning.

Det betyder at afskeden med dynamiske Imbula er til at leve med, for at sige det mildt. Imbula var stærk fremad, men udisciplineret bagud. Diarra er meget disciplineret. Og faktisk har Marseille OGSÅ hentet en direkte erstatning for Imbula, i form af Diaby der har fået sine seneste sæsoner i Arsenal smadret af skader. Hvis han kommer i form og holder sig skadesfri, kan han skabe ravage for Marseille med sin dynamik og fysiske styrke.


Hvad topscorer Gignac angår, er det umiddelbart et chok at miste en spiller der nettede 21 gange (2 straffe) i sidste sæson, men det kan give chancen til stortalentet Batshuayi (9 mål i sidste sæson, trods kun 6 starter - 20 indskiftninger).

Offensiven har også mistet Payet og Ayew, men har fået interessante, unge folk i Sarr og Nkoudou - og der er stadig de driblestærke og målfarlige Thauvin og Alessandrini - og Ocampos der kom til i vinterpausen. Payet ligner dog et tungt tab for han var den centrale regissør. Kan Alessandrini (nok bedst på venstrefløj) eller Thauvin (bedst på højrefløjen) virkelig tage over, eller kan Sarr? Måske er Ocampos det bedste bud, men jeg er usikker på om han kan bære ansvaret. Endelig er der Barrada der har talentet, men var skadet det meste af sidste sæson.

Væk er også forsvarerne Fanni og Morel der skiftedes til at agere midterforsvarsmakker til stærke (omend de seneste par sæsoner noget ustabile) Nkoulou, men der er kommet mere end fuldgod erstatning i form af PSVs dygtige Rekik. Desuden er Liverpools Manquillo kommet til - han kan levere noget konkurrence til upålidelige Dja Djédjé på højreback.

OPDATERING: 20. august: Marseille har sendt den umotiverede fløjspiller Thauvin til Newcastle og hentet Cabella (var fremragende for Montpellier før han drog til Newcastle og skrantede lidt) til kreatørposten. Og Michel har fået trænerposten. Interessant. Spanieren vil gerne spille offensivt - et krav i Marseille - med meget aktivt kantspil, herunder fra de to backs. Desuden heftigt pres når modstanderen har bolden.

Opdatering 27. august: Real Madrid-reserven Lucas Silva er hentet til den defensive midtbane. God aflastning for Diarra. 1. september: Lemina sendes til Juventus der til gengæld sender de to backreserver De Ceglie og Isla den anden vej. Rutinerede Rolando (senest Anderlecht) hentes til midterforsvaret.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 22,00
Unibet
Top6 1,25 Unibet
Top10 1,12 Unibet
Rykker ned 90,00
Betsafe
H2H: Marseille - Lyon 2,15 - 1,62 Unibet
H2H: Marseille - Monaco 2,40 - 1,50 Unibet
H2H: Lyon - Marseille 1,57 - 2,37 Betsafe
Første runde: 8/8 21:00 Marseille - Caen
Marseille Uafgjort Caen
1,60 4,00 7,00
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

For anden sæson i træk var der problemer med den ellers stærke defensiv, og Marseille måtte igen se en CL-billet forsvinde i horisonten. Og det trods en flot sæsonstart hvor Marseille længe førte ligaen.

Marseille er vant til at være et galehus, men med Bielsa (El Loco) ved trænerroret var det åbenbart FOR meget. Han lagde sig løbende ud med sine stjerner, fra Thauvin til Gignac, og det har næppe været befordrende for motivationen.

Når spillet kørte, var Marseille fremragende, med en altædende offensiv. Men når det ikke kørte, var holdet en kolos på lerfødder, uden defensiv organisation - og uden vilje til at løbe med hjem og forsvare.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Rolando (midterforsvar - Anderlecht -  starter/afløser - ikke spillet siden maj)
Isla (højreback/defensiv midtbane - Juventus - reserve - fast mand hos QPR i sidste sæson)

De Ceglie (venstreback - Juventus - reserve - fast mand hos Parma i sidste sæson)
Silva (defensiv midtbane - Real Madrid - reserve)

Michel (træner - Olympiakos)

Cabella (offensiv midtbane - Newcastle - starter/afløser)

L. Diarra (defensiv midtbane - Lokomotiv Moskva - ikke spillet siden maj 2014)
Diaby (midtbane - Arsenal - reserve)
Manquillo (højreback - Liverpool - afløser)
Nkoudou (fløj - Nantes - starter/afløser)
Pelé (målmand - Sochaux - starter)
Rekik (midterforsvar/venstreback - PSV - starter)
B.Sarr (offensiv midtbane/fløj - Metz - starter)

Zambo Anguissa (defensiv midtbane - Reims - reserve)

Haugan (midterforsvar - Molde ungdom - 18 år)

Ud:

Lemina (defensiv midtbane - starter - Juventus)
Bielsa (træner)

Thauvin (højrefløj - starter/afløser - Newcastle)

A.Ayew (venstrefløj - starter - Swansea)
Fanni (højreback/midterforsvar - starter/afløser - Al-Arabi)
Gignac (angriber - starter/topscorer - Tigres)
Imbula (defensiv midtbane - starter - Porto)
Morel (venstreback/midterforsvar - starter/afløser - Lyon)
Payet (offensiv midtbane - starter - West Ham)

Aloé (forsvar - reserve - Valenciennes)

Tuiloma (midtbane - reserve - Strassbourg)

Rygter

Ind: 

Ud: Nkoulou

Før ny sæson

Marseille har svinget meget i sommerens træningskampe - skiftevis vundet og tabt. Ret typisk efter så mange udskiftninger. Illustrative eksempler: 28. juli tabte holdet 1-2 til Livorno, og 1. august blev det 2-0 over Juventus.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Mandanda – Dja Djedje/Manquillo, N'Koulou, Rekik, Mendy – Lemina/Diaby, Diarra – Thauvin, Ocampos/Sarr/Barrada, Alessandrini - Batshuayi

Evt 4-2-1-3: Mandanda - Sparagna, N'Koulou, Rekik - Dja Djédjé/Manquillo, Diarra, Mendy - Barrada/Ocampos - Thauvin, Batshuayi, Alessandrini

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Mandanda. Frankrigs næstbedste målmand (Lloris er nr 1).

N'Koulou. Een af ligaens allerbedste midterforsvarere. Normalt, i hvert fald, Havde en skidt sæson i både 2013/14 2014/15.

Diarra. I mine øjne een af verdens bedste defensiv-midtbanefolk. En terrier i bolderobringen og intelligent i -fordelingen. Slår ikke større brød op end han kan bage.

Batshuayi. Den belgiske ligatopscorer i 2013/14 kunne ikke erobre en fast startplads i sin første Marseille-sæson, men nettede alligevel pænt. Nu er konkurrent Gignac væk - giver det endelig Batshuayi chancen som fast starter, og kvitterer han for det? 


 officiel hjemmeside  

MONACO

Sidste sæsons bronzevinder har for anden sommer i træk solgt ud af den engang så eurotunge trup - væk er draget midtbanedynamo Kondogbia, kreatør Carrasco og midterforsvarsjernmand Abdennour. Til er dog kommet en række interessante unge, herunder Milan-venstrefløjen El Shaarawy - hyppigt skadet, men et kæmpetalent.

Hjemmebane: Stade Louis II (18.523)

Træner: Leonardo Jardim (juli 2014)


Trupværdi (cirka): 2014: 222 mio euro

2015: 134 mio euro
 

2011/12: Nr 8 i L2

2012/13: Nr 1 i L2

2013/14: Nr 2
2014/15: Nr 3

Den rige fyrstedømme-klub (ejes af den russiske milliardær Rybolovlev) er ikke helt så rig som tidligere, men ser dog ud til at indlede den nye sæson med ligaens tredjedyreste trup og er så tæt på Lyons trupværdi at et ekstra køb eller to kan betyde overhaling.

Netop sølvvinder Lyon er i det hele taget klubben der skal overhales - for PSG befinder sig i et helt andet leje. Økonomisk og nok også spillemæssigt (12 point skilte de to klubber i sidste sæson, mens Monaco havde 4 op til Lyon).

Monegaskerne har stadig en stærk trup. Et forsvar der trods diverse skader noterede sig for rækkens bedste statistik i sidste sæson med kun 26 mål imod i 38 kampe. En fleksibel midtbane. Samt en offensiv der bl.a. råder over den visionære pragttekniker Bernardo Silva der var turneringens bedste ved sommerens U21-EM, og som kan tage mere ansvar i Monaco efter salget af Carrasco - og stortalentet Martial der trådte i karakter i foråret.

Samt de nye der er kommet til denne sommer - fx Milan-venstrefløjen El Shaarawy, italiensk landsholdsspiller med stort potentiale.

Men helt nemt bliver det næppe at erstatte nøglespillere som Kondogbia, Carrasco og Abdennour...

OPDATERING: 26. august: Den målfarlige venstreback Kurzawa er skiftet til PSG - til gengæld har Monaco så lejet Coentrao i Real Madrid. Ikke helt skidt. 28. august: Den dygtige offensiv-midtbanemand Lopes der i sidste sæson var lejet ud til Lille og gjorde det godt, er nu solgt af Man City til Monaco. 1. september: Angriber og sidste forårs topscorer Martial er solgt til Man United. Det ligner en stor svækkelse af angrebet.

Lyon klarer sig bedre end Monaco: odds 2,1 hos Betsafe

Det ses ofte at et ungt hold falder lidt sammen i sæsonen efter at have præsteret flot. Det kan også ske for sølvvinder Lyon – men pt består den talentfulde trup (faktisk lidt forstærket). Monaco har skiftet meget og er et stort spørgsmålstegn.

Læs mere

Bemærk: Det blaserte skattely Monaco har en meget lille fanskare - til en typisk hjemmekamp er der måske 7000 tilskuere, og ofte vil udeholdet have flere fans på lægterne end hjemmeholdet.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 17,00
Bet365
Top6 1,10 Unibet
Top10 1,07 Unibet
Rykker ned 90,00
Betsafe
H2H: Lyon - Monaco 2,10 - 1,67 Betsafe
H2H: Marseille - Monaco 2,40 - 1,50 Unibet
H2H: PSG - Monaco 1,10 - 6,00 Unibet
El Shaarawy Over/Under 7,5 ligamål 1,85 - 1,85 Betsafe
Første runde: 8/8 21:00 Nice - Monaco
Nice Uafgjort Monaco
3,50 3,25 2,25
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Med salget af VM-topscorer Rodriguez og udlejningen af Falcao (han er stadig udlejet) gik Monaco ind til 14/15-sæsonen med klart mindre krudt end sæsonen forinden, men det blev alligevel til en tredjeplads.

Den nye træner Jardim indledte sæsonen med en meget offensiv indstilling, men indså ret hurtigt at det ikke virkede, og så gik han over en til solid defensiv (krydret med giftig kontrafase). Så solid at Monaco lukkede færrest mål ind af alle i ligaen. Til gengæld scorede monegaskerne kun 51 mål, klart færre end de øvrige hold i top4.

Monaco havde en uskræmmende hjemmestatistik: 8-9-2. Til gengæld var klubben ligaens klart bedste udehold: 12-2-5.

Sideløbende var der fin succes i Champions League hvor Monaco bl.a. eliminerede Arsenal og nåede frem til kvartfinalen og dér spillede næsten lige op med Juventus.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Lopes (offensiv midtbane - Lille - starter)

Coentrao (venstreback - Real Madrid - afløser)

Boschilia (offensiv midtbane - Sao Paolo - indskifter)

El Shaarawy (venstrefløj - 22 år Milan - starter/indskifter) 

Carrillo (angriber - 24 år- Estudiantes de La Plata - 28 mål/119 kampe, 72 fra start)

Cavaleiro (fløj/angriber - 21 år - Deportivo - starter)

Pasalic (central midtbane - 20 år - Elche - starter) 

Helder Costa (fløj - venstrebenet - 21 år - Deportivo - indskifter)
Lemar (offensiv midtbane/fløj - 19 år - Caen - indskifter)
Adama Traoré (offensiv midtbane - 20 år - Lille - indskifter)

Bahlouli (offensiv midtbane/fløj - 20 år -  Lyon - reserve)

Ud:

Martial (angriber - starter - Man Utd)

Kurzawa (venstreback - starter - PSG)

Abdennour (midterforsvar - starter)

Carrasco (offensiv midtbane/fløj - starter - Atlético Madrid)

Kondogbia (defensiv midtbane - starter - Inter)

Berbatov (angriber - indskifter)

Germain (angriber/fløj - indskifter)

Ab.Diallo, Isimat-Mirin, B.Lopez, Stekelenburg - alle reserver

 

Rygter:

Ind:

Ud: Kurzawa

Før ny sæson

Op til den nye sæson spillede Monaco syv træningskampe. De første tre blev tabt, men de sidste fire gav en uafgjort og tre sejre, senest 5-1 over tyske Mainz.

28. juli gjaldt det første opgør i Champions League-kvalifikationens 3. runde - og her vandt monegaskerne 3-1 hos Young Boys. (OPDATERING: Returkampen gav Monaco-sejr på 4-0. Med hører dog at Young Boys var meget skadessvækkede).

Bud på idealopstilling

4-3-2-1: Subasic - Fabinho, Raggi, Carvalho, Kurzawa (Kurzawa solgt, så Coentrao) - Toulalan, Moutinho, Pasalic - Silva (Dirar når ekstra defensiv taktik), El Shaarawy/Cavaleiro - Martial (solgt, så evt Carrillo)

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Subasic. Den kroatiske landsholdskeeper var een af ligaens bedste målmænd, hvis ikke DEN bedste, i sidste sæson.

Carvalho. Den aldrende (37) portugisiske midterforsvarer var fremragende for Chelsea og burde have fået mere spilletid i Real Madrid. Er temmelig egensindig, og landsholdskarrieren sluttede i 2011 da han tog hjem i vrede over manglende spilletid - men han gjorde det godt i Monaco i både 13/14 og 14/15. Kan de gamle og temmelig langsomme ben levere endnu en stabil sæson? Hvis ikke, er der talentfulde afløsere i form af fx Wallace.

Toulalan. Den 29-årige midtbaneoprydder er langsom, men spilintelligent og har masser af erfaring fra sin tid i Lyon og Málaga. Han og træner Jardim er ikke altid helt er på bølgelængde, men når han er i form, er Toulalan fremragende (også når han vikarierer i midterforsvaret) og svær at undvære.

Moutinho. Potentielt een af verdens bedste midtbanespillere – uanset om han placeres som dybtliggende spilfordeler eller skal være mere offensiv. Var dog temmelig skuffende i både 13/14 og 14/15 - og jeg tror faktisk ikke holdet vil være ringere uden ham på banen.

Silva. Turneringens store oplevelse ved U21-EM. Teknik, overblik og frækhed. Bør tage mere ansvar på Monacos hold nu hvor Carrasco er væk.

Martial. Den kun 19-årige angriber - hurtig, kropsstærk og dribledygtig - fik sit gennembrud i foråret 2015. I efteråret spillede han flot, men brændte alt for mange chancer - i foråret var han meget mere effektiv. Kan han holde fast i det, vil Monaco næppe savne hverken Falcao (forsvandt i sommeren 2014) eller gamle Berbatov (rejste denne sommer efter at have mistet sin stamplads til netop Martial i foråret).

Martial scorer over 10,5 ligamål: odds 1,85 hos Betsafe

Martial har i sine tre L1-sæsoner ikke været over 10 ligamål, men det bør komme nu hvor det 19-årige stortalent nok er Monacos førsteangriber. Tidligere brændte han for meget, men i foråret fandt han melodien (og trænerens tillid) og nettede 8 gange.

Læs mere

  officiel hjemmeside

MONTPELLIER

2012-mestrene har igen-igen-igen afhændet deres største stjerne og topscorer. Men truppen er stadig talentfuld, og en midterplacering er langt fra umulig. 

Hjemmebane: Stade de la Mosson (32.939)


Træner: Roland Courbis (2013)


Trupværdi (cirka):
2014: 36 mio euro
2015: 49 mio euro

2011/12: Nr 1

2012/13: Nr 9

2013/14: Nr 15
204/15: Nr 7

For fjerde sæson i træk har de overraskende 2012-mestre fra Montpellier sagt farvel til holdets største profil. Efter Giroud i 2012, Belhanda i 2013 og Cabella i 2014 kom turen denne sommer til topscorer Barrios.


Denne gang gav det dog ikke penge til kistebunden, for Barrios var lejesvend. Det gjorde derimod salget af den stærke midterforsvarer El Kaoutari til Palermo - men kun 2 mio euro.

Men faktisk går det ikke helt så skidt økonomisk i Montpellier som de seneste år, og truppen ser stadig fornuftig ud.

En trup der berettiger til en nydelig placering. Måske ikke så flot som sidste sæson, men den rutinerede træner Courbis ser ud til at have styr på tropperne. Som faktisk er blevet forstærket på kreatørpladsen hvor Boudebouz med den kælne venstrepote er kommet til.

I midterforsvaret er to unge stærke talenter kommet til, i form af Rémy og Bensebaini - så gamle Hilton kan få sig en ny makker. Desuden er Roussillon kommet til på venstreback og giver konkurrence til Congré (der egl er højreback eller midterforsvarer).

Der skal dog findes en ny målæder. Hvem? Bérigaud kunne være et bud, men han scorede kun 4 mål i sidste sæson.

OPDATERING: Montpellier kan have fundet sin målæder! Til er nemlig kommet stærke Yatabaré der ikke kunne få det til at fungere i TRabzonspor, men som scorede mange mål i Guingamp i 2012-14. En god forstærkning af angrebet. Til gengæld er venstrefløjen svækket med salget af hurtige Mounier.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 251,00
Top6 4,25 Unibet
Top10 1,85 Unibet
Rykker ned 10,00
Betsafe
Første runde: 8/8 21:00 Montpellier - Angers
Montpellier Uafgjort Angers
1,75 3,60 5,50
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers
Tipico

Sidste sæson

En flot 7.-plads - især via en stærk hjemmebane. Det kunne endda have set endda bedre ud, men Montpelliers unge hold gik ned til sidst med kun 4 point i de sidste 5 runder.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Ninga (angriber - Mangasport)
Yatabaré (angriber - Trabzonbspor - indskifter)

Bensebaini (midterforsvar - Lierse - starter)

Boudebouz (offensiv midtbane - Bastia - starter)
Rémy (midterforsvar - Dijon/L2 - starter)
Roussillon (venstreback - Sochaux/L2 - starter)

Ud:

Barrios (angriber - starter/topscorer - Spartak Moscou)

El Kaoutari (midterforsvar - starter)
Jebbour (back - afløser - Bastia)

Tiené (venstreback - reserve)

 

Før ny sæson

Montpellier spillede 2-2 mod Toulouse 22. juli, og 1. august endte en intern trup-træningskamp 2-1 til "andetholdet".

Bud på idealopstilling

Jourdren – Dabo, Hilton, Rémy/Bensebaini, Congré/Roussillon – Saihi/Lasne, Martin/Sanson - Sanson/Camara, Boudebouz, Mounier- Bérigaud

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Jourdren. Ikke ret stor, men dygtig målmand der har været førstevalg hos Montpellier siden 2009.

Sanson. Den 20-årige midtbanemand er meget fleksibel - kan spille defensiv midtbane såvel som offensiv, og kan såmænd også udfylde en fløj. Han er dog skadet indtil oktober.

BérigaudScorede 10 mål for Evian i forrige sæson. Det blev kun til 4 i 14/15 hvor han stod i skyggen af Barrios . men nu får han muligvis chancen som førsteangriber.


 officiel hjemmeside

NANTES

Nantes har sagt farvel til solide Kian Hansen, men fremstår alligevel transferstyrket, især offensivt - trods afsked med topscorer Veretout.

Hjemmebane: Stade de la Beaujoire (38.285)

Træner: Der Zakarian (2012)


Trupværdi (cirka):
2014: 31 mio euro
2015: 44 mio euro


2011/12: Nr 9 i L2

2012/13: Nr 3 i L2

2013/14: Nr 13
2014/15: Nr 14

Den gamle storklub (otte mesterskaber, senest i 2001) med den stærke fanbase overlevede både oprykningssæsonen (efter fire år i L2) i 2013/14 og seneste sæson - hvor danske Kian Hansen var solid på den defensive midtbane (selv om han helst ville spille i midterforsvaret).

Nu er danskeren væk, sammen med tre andre stamspillere, højreback Cissokho, venstre-midtbanemand Bessat og boks-til-boks-manden Veretout (topscorer), samt to hyppigt brugte offensivfolk, Gakpé og Nkoudou.


Men Nantes har til gengæld hentet en række andre interessante folk, herunder angriberne Sigthorsson og Sala der bør kunne gøre noget ved holdets ry for at være ineffektivt.

Til er også kommet den stærke kreatør Thomasson der overstrålede Daniel Wass hos Evian i sidste sæson. Franskmanden får endda kamp om pladsen fra brasilianske Adryan, hentet i Leeds. Lur mig om ikke Nantes og fransk fodbold passer den brasilianske tekniker bedre end Yorkshire. Evt kan begge være på banen samtidig - med Adryan som den offensive og med Thomasson som boks-til-boks-mand.

Det ser ganske godt ud - på papiret, i hvert fald. Men midterforsvarer Djilibodji kan være på vej væk, og alt i alt står Nantes nok med mange nytilkomne på banen når det går løs i den nye sæson. Der kan gå tid før sammenspillet er på plads.

Opdatering 18/8: Venstreback Veigneau er solgt - og som erstatning er Lenjani hentet. Dygtig albansk landsholdsmand der dog ikke fik ret meget spilletid i Rennes. 1. september: Midterforsvarer Djilibodji er solgt til Chelsea - til gengæld er den erfarne jernmand Cana (tidligere Marseille) kommet til efter en årrække i Serie A (hvor han i sidste og denne sæson havde svært ved at få spilletid i Lazio). Og venstreback Sabaly er kommet til fra Evian.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 801,00
Unibet
Top6 7,25 Unibet
Top10 2,20 Unibet
Rykker ned 6,25
Betsafe
Første runde: 8/8 21:00 Nantes - Guingamp
Guingamp Uafgjort Saint-Étienne
2,25 3,25 3,60
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Nantes blev nr 14, med pænt hul ned til stregen. Igen kneb det med at score, men til gengæld var defensiven ret så solid.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Sabaly (venstreback - Evian - starter)

Cana (midterforsvar/defensiv midtbane - Lazio - reserve)

Sala (angriber - Caen - starter/indskifter)
Adryan (offensiv midtbane - Leeds - starter/indskifter)
Moimbé (venstreback - Brest/L2 - starter)
Sigthorsson (angriber - Ajax - starter/afløser)
Thomasson (offensiv midtbane - Evian - starter)

Lenjani (venstreback/venstrekant - Rennes - afløser) 

Ud:

Djilibodji (midterforsvar - starter - Chelsea)
Veigneau (venstreback - starter - Kasimpasa)
Veretout (midtbane - starter)

Gakpé (fløj/angriber - starter/indskifter - Genoa)

Alhadhur (back - afløser - Caen)
Bessat (venstre midtbane/kant - starter - Caen)
Hansen (defensiv midtbane/midterforsvarer - starter - FC Midtjylland)
Cissokho (højreback - starter - Genoa)
Nkoudou (fløj - starter/indskifter - Marseille)

 
Rygter
Ind: 

Ud: Veretout

Før ny sæson

Nantes har gjort det godt i sommerens træningskampe med kun 1 tab i 7 opgør. 3 sejre inkl 4-1 over lokalrival Lorient. Sidste kamp: 1-1 mod Maritimo.

Bud på idealopstilling

Riou – Djidji, Vizcarrondo, Djilobodji?, Lenjani? – Bedoya, Gomis/Thomasson, Deaux - Thomasson/Adryan - Sigthorsson/Sala, Bammou

  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Riou. 27-årig målmand der ikke kunne tilspille sig en startplads i L1 for Auxerre eller Toulouse, men som har gjort det flot for Nantes.

Sigthorsson.Den 25-årige angriber scorede pænt mange mål for Ajax, er fast starter på det stærke islandske landshold og kan meget vel være den målæder Nantes har manglet siden salget af Djordjevic i sommeren 2014. Og ellers er der Sala der bombede løs for Caen i sidste sæson, ganske vist kun i et par måneder, men alligevel...


 officiel hjemmeside  

NICE

Holdet har mistet sine to topscorere, men fået en superdribler plus nogle andre gode folk. Ser ikke dumt ud - hvis altså driblekonge Ben Arfa kan holde fokus.

Hjemmebane: Stade Municipal du Ray (18.696)

Træner: Claude Puel (2012)


Trupværdi (cirka):
2014: 52 mio euro
2015: 43 mio euro

2011/12: Nr 13

2012/13: Nr 4

2013/14: Nr 17
2014/15: Nr 11

Nice befandt sig i den tunge ende i 14/15, men ikke slemt som i forrige sæson og reddede sig med fin margin ned til stregen. Nu har strandbyens drenge sagt farvel til holdets to topscorere, Carlos Alberto og Bauthéac (der desuden var bedste oplægger). Umiddelbart en stor svækkelse, men:

Ben Arfa er kommet til. Hvis superdribleren er i form og er i humør, så kan det blive vældigt interessant. Han kan så lægge op til hurtige Pléa og til intelligente Germain - sidstnævnte er kommet til fra Monaco i jagten på fast spilletid.

Begge idealbacks fra sidste sæson, Amavi og Palun, er også væk, men til venstre har man hentet Le Havre-anføreren Le Marchand (kan også ligge centralt). Desuden er der den svenske venstrekantsspiller Hult der med succes blev brugt på backpladsen i den seneste træningskamp mod Napoli.

Til højre kunne der være et problem, eftersom den umiddelbare Palun-afløser, Grigoire Puel, også er smuttet. Men senest er Baysse (dygtig selv om det kneb med spilletid i St-Étienne) kommet til, så faktisk ser det også ok ud.


På den defensive midtbane er jernmanden Digard rejst, men han var alligevel ikke fast starter i sidste sæson, og til er kommet Seri der ser ud til at kunne danne et stærkt makkerpar med dygtige Mendy (med svenske Hult som konkurrent). Senest er også den venstrebenede central-midtbanemand Mellmann kommet til. Interessant.

I midterforsvaret er styrmanden stadig kloge og hovedspilsstærke Bodmer. Langsom, men teknisk stærk - og som tidligere midtbanespilfordeler er han god til at føre bolden frem.


Det ser såmænd ikke helt skidt ud i Nice. En plads mellem bund og midte igen - eller kan man mon ligefrem komme over midten? Det afhænger nok af Ben Arfa.

OPDATERING: 1. september: Angriber Le Bihan er hentet i Le Havre - han blev topscorer i Ligue 2 i sidste sæson. Højre wingback Pereyra er hentet i Porto (hvor han havde meget svært ved at få spilletid). 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 801,00
Unibet
Top6 7,25 Unibet
Top10 2,35 Unibet
Rykker ned 10,00
Betsafe
Første runde: 8/8 21:00 Nice - Monaco
Nice Uafgjort Monaco
3,50 3,25 2,25
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Efter den elendige 17.-plads i 2013/14 var en 11.-plads ok. 2 sejre i de sidste 2 runder pyntede på tallene, men alt i alt havde Nice en godkendt sæson hvor den elendige udebanestatistik fra sæsonen forinden blev forbedret betragteligt.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Le Bihan (angriber - Le Havre 
Pereyra (højre wingback - Porto - reserve)
Mellmann (midtbane - Sporting - starter)

Ben Arfa (offensiv midtbane/fløj - Hull - ikke spillet siden november)
Germain (angriber/højrefløj/offensiv midtbane - Monaco - indskifter)
Le Marchand (venstreback/venstre midtbane - Le Havre/L2 - starter)
Seri (defensiv midtbane - Paços de Ferreira - starter)

Baysse (højreback/midterforsvar - St-Étienne - reserve)

Ud:

Eysseric (offensiv midtbane/fløj - indskifter - Saint-Étienne)
Carlos Alberto (offensiv midtbane - starter/topscorer - Porto)
Amavi (venstreback - starter - Aston Villa)
Bauthéac (fløj - starter - Lille)

Palun (højreback - starter - Red Star)

G. Puel (højreback - afløser)

Diawara (midterforsvarer - afløser)

Digard (defensiv midtbane - afløser/indskifter - Betis)
Bosetti (angriber - indskifter - Tours)

Maupay (angriber - indskifter - St.-Étienne)
Delle (målmand - reserve - Lens)
 

Før ny sæson

Nice har generelt gjort det godt i sommerens træningskampe, især i den imponerende 4-0-sejr 28. juli over det tyrkiske storhold Galatasaray, og i 3-2-sejren over Napoli 2. august.

Bud på idealopstilling

4-3-1-2: Hassen/Pouplin – Baysse/Gomis, Bodmer, Genevois/Le Marchand, Le Marchand/Hult – Seri, Mendy, Mellmann – Ben Arfa - Germain, Pléa

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Bemærk at midterforsvarer Genevois er skadet - han går glip af sæsonstarten.

Nøglespillere/hold øje med

Mendy. Den 21-årige defensiv-midtbanemand kaldes "Den nye Makelele". Det er nok lige i overkanten, men han er bestemt talentfuld.

Ben Arfa. Genial dribler med et problematisk temperament. Den tidligere Lyon-spiller er tilbage i Frankrig efter en årrække i Premier League hvor han til tider var fremragende, til tider var pinlig. Han kom til Nice allerede i januar (efter at have været ude i kulden i Hull siden november), men havde ikke sine spilletilladelse i orden, så det er først nu han må spille for klubben.


 officiel hjemmeside

PARIS SG

Tre mesterskaber i træk. Er Zlatan blevet for gammel, og kommer der flere superkøb i dette transfervindue?

Hjemmebane: Parc des Princes (48.428)


Træner: Laurent Blanc (2013)


Trupværdi (cirka): 2014: 385 mio euro
2015: 359 mio euro


2011/12: Nr 2

2012/13: Nr 1

2013/14: Nr 1
2014/15: Nr 1

PSG har haft Qatar Sports Investments-koncernen i ryggen siden 2011, og efter en skuffende andenplads i 2011/12 har araberne siden fået mere valuta for de mange oliepenge med tre mesterskaber i træk samt nydelige indsatser i CL. Det blev sågar også til både pokal og ligacup i 2014/15.

Doha-pariserne vil gerne tage det sidste skridt op ad stigen og for alvor udfordre de store CL-klubber – og derfor kan der meget vel komme flere gigantkøb denne sommer. Dvs ud over købet af Manchester United-offensivstjernen Di María.

Der kan så også nå at ske salg - men pt lyder det som om at angriber Cavani bliver endnu en sæson. Også selv han er pokkers træt af at blive lagt ud på kanten. Centralt er der ikke plads til ham, pga Zlatan, medmindre der skiftes spilsystem så der spilles med to angribere. Det sker næppe under Blanc der helst spiller 4-3-3.

Eller medmindre Zlatan bliver skadet - det er set før, og svenskeren synes at blive mere og mere skadesskrøbelig med alderen. Han døjer bl.a. nærmest kronisk med ondt i ryggen og hælen.

Di Mariás tilkomst betyder øget konkurrence på fløjpladserne (medmindre Di María skal bruges på en tremands-midtbane som han en overgang, og med succes, blev det i Real Madrid). Og det betyder at Cavani - der typisk (under protest) er gemt væk ude på kanten i PSG - kan få svært ved at få en startplads på fløjen. Hvilket så vil gøre ham ENDNU mere sulten efter at starte som centreforward. Men dén plads har Zlatan jo... Ikke desto mindre ser det ud til at Cavani bliver i denne sæson (omend det også kan ændre sig), og det KUNNE være fordi han og/eller træner Blanc mener at der er god mulighed for meget spilletid som frontangriber. 

Værd at nævne er i øvrigt at Sirigu har fået konkurrence mellem stængerne af tyske Trapp, og den stærke defensiv-midtbanemand Stambouli er kommet til efter et mislykket ophold i Tottenham der på uforståelig vis ikke gav den kvikfodede franskmand en ordentlig chance.

Det er også på tide at PSG får en ekstra klassespiller til den defensive midtbane hvor der i sidste sæson kun var een oprydder: Motta. Den stjernerige storklub har nemlig for vane at have mindst to til hver position. På højreback er der sågar tre: Van der Wiel, Aurier og Marqhinhos (de to sidstnævnte kan også spille i midterforsvaret). Hollænderen kan dog være på vej væk.

Opdatering: 26. august: PSG har hentet den målfarlige og meget talentfulde venstreback Kurzawa i Monaco - kan han udfordre rutinerede Maxwell?

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1,16
Bet365
Rykker ned 90,00
Betsafe
H2H: PSG - Monaco 1,10 - 6,00 Unibet
Zlatan Over/Under 20,5 ligamål 1,85 - 1,85 Betsafe

Første runde: 7/8 20:30 Lille - PSG

Lille Uafgjort PSG
4,75 3,50 1,85
Bet365
Betsafe
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

PSG vandt for tredje sæson i træk det franske mesterskab på suveræn vis – med otte point ned til nr 2. Sæsonstarten var tung for pariserne, men da de først kom i gang, var de ustoppelige. De lukkede ikke færrest mål ind - langt fra (Monaco indkasserede kun 26, Saint-Étienne 30 og Lyon 33)  - men scorede klart flest: 83-36.

Foruden mesterskab tog PSG sig også af pokalen og ligacuppen. Og nåede kvartfinalen i Champions League - hvor Barcelona dog var en del bedre.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Kurzawa (venstreback - Monaco - starter)

Di María (fløj - Manchester United - starter)

Trapp (målmand - Eintracht Franfurt)
Stambouli (defensiv midtbane - Tottenham)

Ud:

Cabaye (midtbane - afløser - Crystal Palace)

Camara (midterforsvar - reserve)
Digné (venstreback - afløser)

Bahebeck (fløj - reserve - Nice)

Maignan (målmand - reserve - Lille)

Rygter

Ind: De Bruyne, Di Maria, Carvalho, Pjanic, Ronaldo, Lacazette

Ud: Cavani, Digné, Motta
 

Før ny sæson

PSG har rullet gennem sommeren med 0 nederlag i 5 træningskampe (dog tab via straffesparks-konkurrence mod Chelsea), inkl sejre over Benfica, Fiorentina og Manchester United.

1/8 gjaldt det Supercup-kampen i Canada (!) mod sølvvinder Lyon: 2-0 til PSG efter stor dominans.

Bud på idealopstilling

Sirigu/Trapp – Aurier/Marquinhos, Silva, Luiz, Maxwell/Kurzawa) – Verratti, Motta/Stambouli, Di María/Matuidi/Pastore – Di María/Cavani/Lucas, Zlatan, Pastore/Cavani/Di María

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Sirigu. Sirigu – der kun har Buffon over sig i det italienske målmandshieraki – har været vigtig for PSG. Lynhurtige reaktioner. KAN være lidt flagrende i feltet, men er heldig at have nogle dygtige forsvarere omkring sig. MEN denne sommer har PSG hentet Trapp i Eintracht Frankfurt - og den 24-årige tysker ligner mere en alvorlig konkurrent end fx 35-årige Douchez der har været tilfreds med at spille pokalkampe.

Thiago Silva. Selv i en trup der tæller klasse-midterforsvarere som landsholdsmakker David Luiz og talentet Marquinhos, skiller brasilianske Silva sig ud. Verdens nok allerbedste midterforsvarer. Hurtig, god i luften (trods kun 1,83), placeringsstærk og dygtig til at føre bolden frem.

Zlatan. Den spektakulære verdensklasse-angriber scorede "kun" 19 ligamål, heraf 8 på straffe, i sidste sæson og blev ikke ligatopscorer, men hans blotte tilstedsværelse - hans pondus - betyder meget. Sidste sæson - hvor han var en del skadet, ikke scorede helt så meget og i det hele taget ikke spillede så godt som han plejer - kan dog være et varsel om at supersvenskeren er ved at blive gammel. Han er 33 år, og selv om han ser fit ud, har den 1,95 meter høje krop altså 95 kilo at slæbe rundt på. Han er næppe helt så mobil og kvik på fødderne som han har været.

Zlatan under 20,5 ligamål: odds 1,85 hos Betsafe

Der er kommet ridser i lakken på Super-Zlatan. Den aldrende svensker scorede kun 19 ligamål i 2014/15 og kan få svært ved at nette flere i denne sæson – selv om han stadig er dygtig og nok stadig er centreforward nr 1 på det suveræne mesterhold PSG.
Læs mere


 

 officiel hjemmeside

REIMS

Det holdt hårdt, men L1-livet blev reddet. Nu er topscorer Moukandjo væk, men et par andre ganske gode er kommet til.

Hjemmebane: Stade Auguste-Delaune II (21.684)

Træner: Olivier Guégan (2015)


Trupværdi (cirka):
2014: 33 mio euro
2015: 36 mio euro

2011/12: Nr 2 i L2

2012/13: Nr 14

2013/14: Nr 11

2014/15: Nr 15

Den gamle storklub Reims (seks mesterskaber, senest i 1962) vansmægtede i 33 år uden for det gode selskab, men  gjorde comeback i 2012/13 med en nydelig 14.-plads og viste endnu mere soliditet i 13/14 med en midterplacering. Helt så godt gik det ikke i seneste sæson, men det lykkedes at redde skindet.

Den tunge sæson gik dog ud over cheftræner Vasseur der blev fyret i april til fordel for assistent Guégan - der også har ansvaret i den nye sæson. Hvor han nok bl.a. vil fokusere på at tætne forsvaret der lukkede ikke færre end 66 mål ind i 14/15. Dårligst af alle hold.

Han har sagt farvel til topscorer Moukandjo, men har fået den interesante fløjspiller Bulot samt højreback Traoré - der enten kan give konkurrence til stærke Mandi eller erstatte ham hvis han bliver solgt.

Medmindre Mandi skal bruges i midterforsvaret? Dér blev han brugt i træningskampen mod Sevilla. Mystisk. Reims-trænere - Vasseur gjorde det med Conte - har åbenbart tendens til at bruge backs som midterforsvarere. Tjah, man skulle mene at sidste sæsons elendige defensivstatistik havde lært Guégan noget andet...

Men faktisk ser Guégan ud til at gå sine egne veje på eet punkt: Mod Sevilla spillede han 4-4-2 - hvor Vasseur mest spillede 4-3-3 (og med en angriber der mest var "falsk nier"). Men 4-1-4-1 er også en klar mulighed.

Opdatering: 18/8: Til er kommet den interessante midtbanemand Kankava.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Unibet
Top6 10,00 Unibet
Top10 3,25 Unibet
Rykker ned 4,00
Betsafe
H2H: Reims - Troyes 1,90 - 1,80 Unibet

Første runde: 9/8 17:00 Bordeaux - Reims

Bordeaux Uafgjort Reims
1,75 3,75 5,30
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers
Unibet

Sidste sæson

Reims reddede sig, men hvor det primære problem i forrige sæson var at vride mål ud af angriberne, var det forsvaret der var uartigt i 14/15. 66 mål imod var flere end noget andet hold i ligaen.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Kankava (midtbane - Dnipropetrovsk - starter)

Bulot (højrefløj - Charlton - starter/indskifter)
Ha.Traoré (højreback - Lierse - starter)

Turan (venstreback - Kasimpasa - reserve)

Rodriguez (midtbane - Arles/L2)

Ud:

Moukandjo (angriber/venstrefløj - starter/indskifter - topscorer - Lorient)

Albæk (midtbane - afløser - IFK Göteborg)

Mavinga (venstreback - afløser - Troyes)

Bastien (målmand - reserve)
Glombard (højreback - afløser - Paris FC)

Roberge (midterforsvar - afløser - Sunderland)

Zambo (defensiv midtbane - reserve - Marseille)

 

Før ny sæson

Sommerens træningskampe blev sluttet af med 0-0 mod Lorient, 1-2 mod Sevilla samt 2-0 over Guingamp (1. august).

Bud på idealopstilling

4-1-4-1: Placide – Mandi/Traoré, Tacalfred/Manda, Weber/Fofana, Signorino – Peuget? (Kankava) - Bulut, Deveaux, Oniangué, Forte/Diego – Charbonnier/N'Gog

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Oniangué. Den store midtbanemand er vældigt målfarlig. Efter 10 mål i 13/14 blev det dog kun til 3 i seneste sæson.

 


 

 

 officiel hjemmeside

RENNES

Efter to skuffende sæsoner i træk var bretonerne, trods få mål, tilbage i den øvre halvdel i 2014/15 - passende for den gode trup. Og den er forstærket op til den nye sæson. Det bør i det mindste give flere mål - medmindre topscorer Ntep sælges...

Hjemmebane: Stade de la Route de Lorient (31.127)

Træner: Montanier (2013)


Trupværdi (cirka):
2014: 56 mio euro
2015: 71 mio euro


2011/12: Nr 6

2012/13: Nr 13

2013/14: Nr 12

2014/15: Nr 9

Det tog ham en del tid - i 2013/14 blev det kun til en 12. plads - men i længden lykkedes det for den dygtige træner Montanier (førte Sociedad til en flot fjerdeplads i Spanien i 2013 før han drog til Bretagne) at få sat skik på den defensive organisation i Rennes.

En niendeplads er ikke prangende - Rennes har ligaens sjettedyreste trup - men bestemt et fremskridt. Truppen er bred - masser af gode spillere. Nu mangler Montanier så bare at gøre offensiven mere effektiv. Spillestilen er lagt an på kontra, og i Ntep har man een af ligaens bedste fløje - men der skal også være nogle angribere der kan sparke bolden i kassen.

Det formåede Toivonen & Co ikke rigtigt at gøre i sidste sæson. Men nu er Sio kommet til (og Toivonen er væk), og han kan måske gøre forskellen i front.

Trods diverse kreative kræfter i truppen, kan det dog blive et problem hvis holdets stjerne, Ntep, sælges.

Rennes har forstærket sig i forsvaret ved at hente Mendes i Parma og ved at rane begge backs hos nedrykker Lens (plus den talenfulde højrebackreserve Zeffane i Lyon). Og på den defensive midtbane hvor Pajot er rejst, er Sylla kommet til.

I den nye sæson kan det meget vel være - det peger træningskampene på - at Montanier vil spille 3-4-3 - dvs med 3 mand i midterforsvaret og 2 wingbacks.


OPDATERING: 1. september: offensiv midtbane-talentet Boga (ejes af Chelsea hvor han dog kun fik 1 kamp - på bænken - i sidste sæson) er kommet til. Så er der nok mere umiddelbar brugbarhed i kollega Quintero der også kommer fra en bænktilværelse, men dog fik 20 kampe for Porto (7 fra start) i sidste sæson.
 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 501,00
Bet365
Top6 3,25 Unibet
Top10 1,40 Unibet
Rykker ned 10,00
Betsafe
H2H: Lille - Rennes 2,00 - 1,72 Unibet
Første runde: 8/8 21:00 Bastia - Rennes
Bastia Uafgjort Rennes
2,45 3,25 3,30
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers
Betsafe

Sidste sæson

Kunn 35 mål fik Rennes scoret (ligaens fjerdedårligste offensivstatistik), og man må sige at angriberne svigtede (til gengæld tog fløjspiller Ntep fra). Alligevel blev det til en 9.-plads (trods nederlag i de sidste tre runder) - pga en solid defensiv.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Boga (offensiv midtbane - Chelsea - reserve)

Quintero (offensiv midtbane - Porto - indskifter)
Baal (venstreback - Lens - starter)
Cavaré (højreback - Lens - starter)
Pedro Mendes (midterforsvar - Parma - starter/afløser)

Sio (angriber - Bastia - starter - 5 mål/13 kampe)
Y.Sylla (defensiv midtbane - Kayseri - starter)

Gertmonas (målmand - Atlantas/Litauen - starter)

Said (højrefløj - Laval/L2 - starter/indskifter)

Zeffane (højreback - Lyon - reserve)

Ud:

Toivonen (angriber - starter/indskifter - Sunderland)

Pajot (defensiv midtbane - starter/afløser - Saint-Étienne)
Hosiner (angriber - indskifter - Köln)

Makoun (defensiv midtbane - ikke brugt i 14/15)

Lenjani (venstreback/venstrekant - afløser - Nantes)

Konradsen (midtbane - afløser - Rosenborg)

Brüls (offensiv midtbane - reserve - Standard Liège)

Honou (offensiv midtbane - reserve - Clermont)

Zajkov (midterforsvar - reserve)

Hountondji (reserve)

Prcic (reserve)

Saïd (reserve)

Rygter

Ind: Gourcuff

Ud: Ntep

Før ny sæson

Rennes har svinget en del i sommerens træningskampe, senest med 0-2-tab hos Celtic og (1. august) 1-0-sejr over Torino.

Bud på idealopstilling

3-4-3: Costil – Mendes, Mexer, Armand - Danzé/Moreira, Fernandez, Sylla, M'Bengue/Lenjani - Grosicki, Sio, Ntep (Henrique)

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1


Bemærk at Ntep, sidste sæsons topscorer, nok misser de første par runder pga en forstrækning.
 

Nøglespillere/hold øje med

Costil. Hurtig og stabil - og trods kun 28 år allerede syv år som førstekeeper i bagagen (fire hos Rennes).

  

Ntep. Den hurtige og driblestærke venstrefløj blev holdets topscorer i seneste sæson med 9 mål. Holdets klart bedste mand. Kan være på vej væk...


 officiel hjemmeside  

SAINT-ÉTIENNE

Saint-Étienne har placeret sig lige under CL-pladserne i de seneste to sæsoner. Det bliver nok til endnu en subtop-placering. Hovedet skal holdes koldt i transfervinduet hvis man vil kæmpe med helt i toppen. 

Hjemmebane: Stade Geoffroy-Guichard (26.747)

Træner: Christophe Galtier (2009)


Trupværdi (cirka):
2014: 75 mio euro
2015: 76 mio euro

2011/12: Nr 7

2012/13: Nr 5

2013/14: Nr 4

Saint-Étienne har været tæt på en CL-billet i de seneste to sæsoner, men lige ved og næsten slår som bekendt ingen mand af le cheval...

Problemet i 14/15 var at holdet ikke scorede nok mål (til gengæld var der fint lukket af i den anden ende) og spillede for mange uafgjorte. På den baggrund kan det virke mærkeligt at angriber/næsttopscorer Erdinc, nu er solgt.

Men til er kommet ditto kvikke Roux (Lille-topscorer med 9 mål i 14/15), og han kan nok tage over. Erdinc har trods alt kun scoret henholdsvis 11 og 8 mål de seneste 2 sæsoner - trods mange gode oplæg.

Til er også kommet angrebstalentet Maupay og den ligeledes talentfulde fløjspiller Bahebeck.

Men væk er nu også den uhyre målfarlige fløjspiller Gradel der blev holdets topscorer i sidste sæson. Så den øvrige offensiv - vældigt dygtig, men ikke altid lige effektiv - er nok nødt til at træde mere i målkaraktér.

I midterforsvaret er store og stærke Sall nok på vej væk, men der er gode erstatninger, fx fleksible Theophile-Cathérine eller Pogba (jep, bror til Juve-stjernen).

Væk er draget den dygtige angrebsback Tabanou, men han er såmænd blevet erstattet af gode, gamle Assou-Ekotto, tilbage i den franske liga efter ni år i engelsk fodbold. Hvis han kan motivere sig og komme i form efter et år uden spilletid i Tottenham (oven på et år i luksusfælden QPR), bør den erfarne og knalddygtige Cameroun-back kunne yde et fint bidrag.

 
Den velassorterede defensive midtbane har mistet breddespiller N'Guemo, men fået dygtige Pajot - ligesom N'Guemo næppe udset som fast starter, men som kompetent afløser.

Træner Galtier er snu og god til at få det bedste ud af sit hold (og transfervinduet er stadig åbent), så endnu en subtop-placering bør i hvert fald ligge i kortene - selv uden Gradel.


Opdatering: 19/8 blev kreative og dødboldsstærke Eysseric hentet i Nice (hvor han var i overskud efter Ben Arfas tilgang). 1. september: Rapid Wien-angriber Beric er kommet til - særdeles interessant. Han scorede 27 mål (2 på straffe) i den østrigske liga i sidste sæson og har nettet 3 gange i 5 Rapid-kampe i denne.
 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 101,00
Top6 1,50 Unibet
Top10 1,25 Unibet
Rykker ned 24,00
Betsafe
H2H: Lyon - Saint-Étienne 1,61 - 2,22
Betsafe
Første runde: 9/8 17:00 Toulouse - Saint-Étienne
Toulouse Uafgjort Saint-Étienne
2,90 3,30 2,63
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

For anden sæson i træk holdt S-E sig nydeligt til i subtoppen, men missede en CL-billet - to point var der op. Holdet havde ligaens næstbedste forsvarsstatistik med 30 mål imod, men scorede selv kun 51 mål.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Beric (angriber - Rapid Wien - starter)

Eysseric (offensiv midtbane/fløj - Nice - indskifter)

Assou-Ekotto (venstreback - Tottenham - reserve)
Pajot (defensiv midtbane - Rennes - starter)
Roux (angriber - Lille - starter)

Bahebeck (fløj/angriber - PSG - reserve)

Maupay (angriber - Nice - indskifter)

Ud:

Gradel (fløj - starter/topscorer med 17 mål, 4 på straffe, i sidste sæson - Bournemouth)
Tabanou (venstreback - starter - Swansea)
Erdinc (angriber - starter/topscorer - Hannover)

Van Wolfswinkel (angriber - indskifter)

N'Guemo (defensiv midtbane - afløser)

Mollo (fløj - indskifter)

Baysse (forsvarer - reserve)

Saint-Maximin (angriber - reserve - Hannover)

Rygter

Ind: 

Ud: Sall

Før ny sæson

Saint-Étienne lagde lidt tungt ud i sommerens træningskampe, men sluttede glimrende af med 1-0-sejr over Ajax.

30. juli og 6. august gælder det deltagelse i 3. kvalrunde i i Europa League. OPDATERING: St Etienne lagde ud med at vinde 3-0 ude over rumænske Targa Mures. To mål af Hamouma.

Bud på idealopstilling

Ruffier – Théophile-Catherine, Pogba, Perrin, Assou-Ekotto – Lemoine, Clément – Hamouma, Corgnet, Monnet-Paquet/Mollo - Roux

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Ruffier. Rutineret målmand der er blandt ligaens bedste.

Perrin. Anføreren kan bruges både på den defensive midtbane og i midterforsvaret. Er ikke ret hurtig, men placerer sig godt og kæmper bravt.

Hamouma. Dygtig højrefløj - leverer mange oplæg, men har også et veludviklet målinstinkt. Det blev dog ikke til så mange mål i sidste sæson.


 

 officiel hjemmeside  

TOULOUSE

Sidste sæsons skuffende fjerdesidsteplads skal vaskes væk med en bedre defensiv. Ny målmand er kommet til, men hvad med midterforsvaret?

Hjemmebane: Stadium Municipal (35.472)

Træner: Dominique Arribagé (marts 2015)


Trupværdi (cirka):
2014: 44 mio euro
2015: 45 mio euro

2011/12: Nr 8

2012/13: Nr 10

2013/14: Nr 9
2014/15: Nr 17

Efter 4 sæsoner med midterplaceringer var det nær gået galt for Toulouse i sidste sæson - en fjerdesidsteplads, dvs røvetten i vandskorpen. Det dårlige spil - især var forsvaret hullet som en si - kostede træner Casanova jobbet i marts.

Den nye mand ved trænerroret, Arribagé, fik en humplet sæsonafslutning, men overlevelsen blev sikret - og nu får han så lov at begynde med ren tavle.

Målmandsproblemet ser ud til at være løst med købet af stærke Goicoechea. Og så vil det så vise sig om der er gjort noget ved forsvarsproblemet. Især i midterforsvaret blev der brugt utallige kombinationer i 14/15. Arribagér bør nok finde frem til en idealkonstellation og stå fast. 

På backpladserne ser det fint ud, ditto på midtbanen, både defensivt og offensivt. Og i angrebet danner den hurtige dansker Braithwaite stadig makkerpar med den diminutive, men effektive, topscorer Ben Yedder - med talentfulde Pesic som motiverende konkurrent. Senest har den defensive midtbane fået brasilanske Somália der har spillet i Ungarn siden 2011.

 

Vil Arribagé, som sin forgænger Casanova, operere med 3 midterforsvarere, 2 wingbacks og 2 angribere? Træningskampene tyder ikke på det. Det bliver snarere 4-3-3 eller 4-4-2 (4-3-1-2).

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1051,00
Top6 10,00 Unibet
Top10 3,25 Unibet
Rykker ned 7,00
Betsafe
H2H: Bordeaux - Toulouse 1,45 - 2,60 Unibet
Ben Yedder Over/Under 13,5 ligamål 1,85 - 1,85 Betsafe
Første runde: 9/8 17:00 Toulouse - Saint-Étienne
Toulouse Uafgjort Saint-Étienne
2,90 3,30 2,63
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

En skuffende 17.-plads. Lige over stregen. 5 point ned til afgrunden til sidst, men det kunne såmænd godt være gået galt. Topscorer Ben Yedder noterede sig sådan set for det sædvanlige antal kasser, og angrebsmakker Braithwaite spædede også til (omend ikke så meget som i 13/14), men noget var galt i forsvaret (bl.a. mange skader) der lukkede alt for mange mål ind: 64 (næstringeste statistik i ligaen).

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Goicoechea (målmand - Arouca/Portugal - starter)
Somália (defensiv midtbane - Ferencvaros - starter)

Ud:

Veskovac (midterforsvar - reserve)

Boucher (målmand - reserve - Auxerre)
Grigore (midterforsvar - starter - Al-Sailiya)
Is.Sylla (venstreback - afløser - Gazélec Ajaccio)

 

Før ny sæson

Toulouse havde gjort det godt i sommerens træningskampe med 1 uafgjort og 3 sejre, men sluttede af med en ørefigen i Tyskland 1. august: Augsburg vandt 5-0.

Bud på idealopstilling

4-3-1-2: Goicoechea – Tisserand, Spajic, Kana-Biyik, Moubandjé – Didot, Doumbia, Akpa-Akpro - Trejo - Ben Yedder, Braithwaite

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Ahamada. Den 23-årige målmand er talentfuld, men meget ustabil. Mon ikke startpladsen går til nyanskaffede Goicoechea, 27-årig keeper med diverse gode sæsoner bag sig, i Uruguay, Rumænien og senest Portugal. Og såmænd også i Italien hvor han var reserve i Roma, men alligevel fik 13 Serie A-starter i 2012/13.

Aguilar. Teknisk stærk defensiv-midtbanemand der var fast starter på Colombias VM-hold sidste sommer. Han har dog haft en brækket ankel som optakt til denne sæson og er næppe i topform til sæsonstart.

Didot. En midtbane-løbemaskine der samtidig formår at lægge op til en del mål.

Ben Yedder og Martin Braithwaite. Topscorer Ben Yedder nettede 14 gange (2 på straffe) i seneste sæson (efter 15 og 16 i de forrige to sæsoner), og angrebsmakker Braithwaiter supplerede med 6 mål. En overgang var Braithwaite sat af til fordel for unge Pesic, men danskeren kom stærkt tilbage. 

 officiel hjemmeside  

TROYES

Suveræn vinder af Ligue 2 - kan Troyes denne gang lade elevatoren køre ned uden at hoppe ind?

Hjemmebane: Stade de l'Aube (21.877)

Træner: Jean-Marc Furlan (2010)


Trupværdi: Cirka 19 mio euro


2012/13: Nr 19

2013/14: Nr 10 i L2
2014/15: Nr 1 i L2

Troyes er tilbage i den bedste række efter 2 års fravær og bør - som suveræn vinder af L2 og med en del L1-erfarne folk i truppen - have pæne chancer for at blive oppe.

Det er dog en elevatorklub der er tale om, så en hastig nedtur kan også sagtens ligge i kortene.


Heldigvis for Troyes tæller truppen bl.a. den dygtige spilfordeler Nivet. Han er efterhånden blevet 38, men virker stadig i form og motiveret.

Truppen har dog mistet den stærke midterforsvarer Carole - uden (indtil videre) at hente en erstatning. Til gengæld er offensiven forstærket af kreative Camus - men er der mål nok i angriberne? Jean er et stort talent, men nettede kun 10 gange i L2 i sidste sæson. Senest er Perea kommet til, men han var kun reserve i Lazio.

Ved trænerroret står den ret offensivt indstillede Furlan der går efter at vise at positiv fodbold godt kan føre til overlevelse som oprykker i Ligue 1.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1601,00
Unibet
Top6 13,00 Unibet
Top10 3,75 Unibet
Rykker ned 3,40
Betsafe
Bedste oprykker 1,85 Unibet
H2H: Reims - Troyes 1,90 - 1,80 Unibet
Første runde: 9/8 21:00 Troyes- GFC Ajaccio
Troyes Uafgjort GFC Ajaccio
2,10 3,50 4,10
Tipico
Scandic Bookmakers
Betsafe

Sidste sæson

Troyes tog førstepladsen i Ligue 1 på suveræn vis - 13 point foran nr 2 og med rækkens bedste statistik, både offensivt og defensivt. 61 scorede og 23 indkasserede mål i 38 kampe. Og målene var pænt fordelt - topscorer blev midtbanekreatør Nivet med 11 kasser, heraf 5 på straffe.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 

Veskovac (midterforsvar - Toulouse - reserve)

Martial (midterforsvar - Brest/L2)
Perea (angriber - Lazio - reserve)

Mavinga (venstreback - Reims - afløser)

Camus (offensiv midtbane - Evian - indskifter)
Karaboué (midtbane - Nancy - indskifter)

Camara (midtbane - Boulogne/L3 - starter/indskifter)

Gope-Fenepej (angriber - Boulogne/L3 - starter - 7 mål/20 kampe)

Ud: 

Carole (venstreback/midterforsvar - starter - Galatasaray)

S.Sylla (forsvar - reserve - Auxerre)

Bekamenga (angriber - reserve - Lens)

Før ny sæson

Sommerens træningskampe er ikke gået ret godt. Stor sejr over en tysk fjerdedivisionsklub, men et ditto nederlag til en tysk tredjedivisionsklub samt 0-0 mod L2-klubben Nancy og 0-1-tab hos Lille. 31. juli blev det til 3-0-sejr, men mod en klub fra den tredjebedste række i Frankrig.

Bud på idealopstilling

Petric - Martins-Pereira, Rincon, Saunier, Othon/Mavinga  - Pi, Nivet - Ayasse, Azamoum, Darbion - Jean/Perea

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Nivet. Venstrebenet midtbane-kreatør. Kan både ligge tilbagetrukket, som en Pirlo, og længere fremme. Han er blevet 38, men hans spil har altid været lagt mere an på intelligens og teknik end på speed (selv om han ikke er langsom på fødderne). Han har masser af L1-erfaring og er en knalddygtig spiller, men blev i Troyes da klubben rykkede ned i 2013 og har altså nu ført den tilbage til det bedste selskab. Han er holdets straffeskytte og blev topscorer i sidste sæson.

Jean. 20-årigt angrebstalent (kan også ligge på fløjen) der nåede at snuse til L1 i 2012/13 med 15 kampe og 3 mål. Scorede 10 mål i 28 L2-kampe (22 fra start) i sidste sæson. Han blev solgt til Monaco denne sommer, men blev straks lejet ud til Troyes - hvor han kan udvikle sig yderligere.