Efter fire udsættelser leverede den hollandske domstol i Arnhem sidste onsdag en dom til fordel for Ladbrokes. Ladbrokes vandt dermed en vigtig sejr mod det hollandske spillemonopol De Lotto. Sejren sætter naturligvis også det danske spillemonopol under yderligere pres. Den hollandske domstol afslog nemlig De Lottos anklager om, at Ladbrokes ulovligt accepterer hollandske kunder på sin Internet hjemmeside Ladbrokes.com.

Domstolen i Arnhem slog i onsdags fast at den hollandske lov som forbyder udenlandske spilleselskaber at konkurrere i Holland, er i strid med EU’s regler om konkurrence og fri bevægelighed for varer og tjenesteydelser (artikel 49 i Romtraktaten).

Domstolen udtalte at det er meget tvivlsomt om det hollandske spillemonopol har til hensigt at mindske de sociale konsekvenser ved spil - og argumenterede, at det virkelige motiv kunne være, at den hollandske stat tjener store penge på spillemonopolet. En vigtig bevisfaktor for den hollandske domstol mod det nuværende spillemonopol var de 25 millioner Euro som De Lotto årligt bruger på markedsføring.

Domstolen tvivler altså på at Holland i dag opfylder de krav som EF Domstolen stadfæstede i den såkaldte Gambelli dom fra november 2003. Domstolen besluttede derfor at der foretages en dybere undersøgelse før en endelig beslutning om det hollandske spillemonopol kan foretages.

”Herlig nyhed! Jeg ville meget gerne høre den danske regerings socialpolitiske motiv for det danske spillemonopol – specielt på baggrund af Dansk Tipstjenestes årlige reklamebudget der ligger på et 3 cifret millionbeløb.”

”Disse udmeldinger fra den hollandske domstol er naturligvis også med til at ligge pres på det danske spillemonopol – den danske regering skal jo senere i denne måned indgive svar på EU Kommissionens åbningsskrivelse bl.a. på baggrund af netop det danske spillemonopols social politiske motiver. Samtidig er vores advokater i fuld gang med at klargøre sagsanlægget, som vi har besluttet at kører på dansk grund – og hvor vi anklager spillemonopolet for at være i strid med EU. Der er ingen tvivl om at vi kommer nærmere et afmonopoliseret spillemarked, hvor udbyderne tvinges til at tage et seriøst ansvar og hvor forbrugerne får en bredere vifte af valgmuligheder og bedre odds.” Udtaler Richardt Funch, Manager for Ladbrokes i Danmark.

Den hollandske dom er tilgængelig på engelsk for dem der kunne være interesseret.