Hvis du er ung og bor i Helsingør, har du en mindre dagsrejse for at få behandling mod ludomani. 

Helsingør i Nordsjælland har et behandlingscenter, der hedder Helsingung. Her kan unge under 25 år få hjælp, hvis de har problemer med alkohol, hash, kokain, amfetamin, kriminalitet eller døjer med psykiske problemer. 

Har de unge derimod spilleproblemer, er der imidlertid ingen hjælp at hente. Det er endda til trods for, at Helsingung har søgt om midler til at hjælpe unge, som spiller for meget. Det siger Flemming W. Licht, afdelingsleder hos Helsingung, til Politiken.dk.

”Vi fik at vide, at det var en god ansøgning, men at kommunale ikke kan søge den pulje,” lyder det fra afdelingslederen, som fortsætter:

”Jeg ville gerne have, at vi som kommunal institution kunne hjælpe unge på vej ud i ludomani. Men det kan vi ikke i forhold til lovgivningen. Det er ikke kommunens opgave. Den eneste mulighed er, hvis den unge for eksempel også har et alkoholproblem, så kan vi selvfølgelig tale om deres spilproblem undervejs.”

Hjælpen er langt væk

Flemming W. Licht siger videre, at man hos Helsingung selvfølgelig gerne tager unge med spilleproblemer ind og får en snak med dem. Dog har man ikke mulighed for at behandle dem. I stedet er Helsingung nødt til at henvise de unge til Frederiksberg Centeret, som er et behandlingscenter for ludomaner. 

”Nogle gange lykkes det (at få den unge til at tage ind til Frederiksberg Centeret, red.), men det tager den unge en hel dag. En ung, som i forvejen er i en sårbar situation. Så det fungerer sjældent.”

Artiklen fra Politiken fortæller endvidere, at det netop er de unge – og i særdeleshed mænd – der lider af spilleproblemer. StopSpillet oplyser, at 87 procent af alle deres henvendelser kommer fra unge mænd. Heraf er over halvdelen under 25 år.