Mellem Juleaften og Nytårsdag - mellem flæskesteg og skihop i Garmisch-Partenkirchen - går en uge med mad & drikke i lange baner.

Årets hyggeligste tid. Men ind i mellem er man nødt til at slå mave og tage en puster fra familiehyggen. Og evt dyrke lidt sport; i hvert fald den der foregår på TV-skærmen. Evt isprængt et bet eller to…

Men kan man det? Ligger al sport ikke stille hen over jul og nytår?

Meget gør, men ikke alt. Der spilles skam fodbold hér og dér, foruden håndbold, trav, ishockey, basket, NFL… Og vintersport er der også (ikke helt unaturligt).

Her på BetXpert vil vi gøre vores for at servicere læserne i den søde juletid. Der vil ikke være mange eksperttip – men nogle vil der være.

Forneden følger en oversigt over julens og nytårets sport (og et kig på hvornår de ligaer der ligger i vinterhi, går i gang i det nye år). Vi kan ikke love tip til det hele – men noget af det.

Allerede nu har vi en række eksperttip parat her på BetXpert.com. Se oversigten på forsiden eller her.

Man kan også tjekke vores brugerforum (se oversigten på forsiden) eller BetXpert Grupper - hvor vores brugere diskuterer egne spilforslag.
Tjek desuden vores TV-Guide.

Fodbold

Som vanligt er det primært briterne der trodser julefreden og byder op til julebold i alle engelske og skotske rækker.

Men hvor der tidligere har været fuld damp på kedlerne med 4 spillerunder hen over jul og nytår, mager kalenderen sig i år således, at det "kun" bliver til 2 spillerunder for de engelske ligaers vedkommende, og en enkelt for skotternes.

I alle de engelske ligaer (fra Premier League og ned til Conference) er der fuld spillerunde både d. 26/12 og d. 28/12. Den næsten traditionelle spillerunde 1. januar er i år "aflyst", fordi det ligger for tæt på en anden tradition, nemlig at 3. runde i FA Cup spilles i den første weekend i det nye år, hvilket i år er lørdag d. 3. januar.

De skotske ligaer afvikler deres "mellemjul"-runde d. 27/12, og bortset i Holland, hvor de også afvikler en enkelt spillerunde (hen over dagene 26-28/12), er der således larmende julestilhed på fodboldbanerne næsten samtlige andre steder. Og nogle steder skal man endda et godt stykke ind i det nye år før der atter er action.

I Spanien og Portugal er der julepause indtil lørdag 3. januar, mens der i både Italien og Frankrig er stille indtil 10. januar (i Frankrig åbnes året dog med pokalkampe d. 3. januar). I Belgien starter de ud igen d. 16. januar, mens vi får vente på den tyske Bundesliga helt frem til 30. januar.

Og når vi nu er ved fodbolden, kan det lige indskydes at den danske SAS Liga afslutter vinterpausen d. 1. marts 2009, mens de øvrige danske divisioner starter op igen 3 uger senere.

Ishockey

Når fodboldbanerne i juletiden lægges øde, plejer man som regel at kunne vende sig mod de indendørs sportsgrene, og hvis man går efter en skøjtearena når man skal lede efter action, går man heller ikke i år helt forgæves.

I NHL er der fuldt program de fleste dage, dog med pause i juledagene. Der er således kampe hver dag frem til og med natten til d. 24/12, herefter en kort pause 1. og 2. juledag, og kampe igen natten til d. 27/12 og herefter hver dag hen over nytår (incl. nytårsaften og d. 1/1).

Den danske AL Bank Liga afvikler 2 fulde spillerunder i "mellemjulen"; d. 28. og d. 30/12, mens de øvrige europæiske ligaer også sætter fuldt blus under isen. I både den tyske DEL, den svenske Elitserien og den tjekkiske liga er der mellem jul og nytår lagt hele 3 fulde spillerunder ind i kalenderen; d. 26., 28. og 30/12. I den norske og finske ligaer "nøjes" de ligesom i den danske med 2 runder, mens man i enkelte andre lande (bl.a. Schweiz) har valgt at holde helt fri frem til det nye år.

Basketball

Hvis ikke verdens største liga, NBA, skal holde fanen højt hele julen, hvem skulle så? På de amerikanske basketball-arenaer er der action hver eneste dag resten af året, bl.a. med 3 kampe om aftenen dansk tid 1. juledag. Kun én dag hen over jul og nytår tager NBA sig en fridag; natten til 2. januar 2009.

De eneste andre ligaer med action er de spanske og italienske ligaer, hvor der begge steder afvikles en enkelt runde mellem jul og nytår. I den græske liga afvikles et enkelt hængeparti. Ellers holder alle øvrige ligaer pause indtil den første uge i det nye år.

NFL

Fuld spillerunde d. 28/12, som i øvrigt er sidste spilledag i regular season, og dermed ikke så lidt på spil for flere hold, i kampen om de vigtige placeringer som giver hjemmebanefordele gennem januars playoffs. Super Bowl XLIII afvikles i øvrigt d. 1. februar 2009.

Håndbold

Sædvanen tro, spilles de danske pokalfinaler mellem jul og nytår, og både herrernes og damernes spilles lørdag d. 27/12, hvor det hos herrerne er Team Tvis Holstebro og GOG Svendborg der skal kæmpe om pokalen, mens det på spindesiden er KIF Vejen og Viborg HK der mødes.

I de danske håndboldligaer afvikles mellem jul og nytår også en enkelt spillerunde i begge rækker, d. 30/12.

Både i Tyskland og i Sverige afvikler herrerne en enkelt spillerunde mellem jul og nytår, men ellers er herrerne gået i vinterhi i de fleste andre lande (bl.a. Spanien, Norge) og efter julerunden i Sverige, Tyskland og Danmark, følger herrerne hér også også trop og lukker ned indtil februar, mens de gør klar til VM i Kroatien, som starter d. 16. januar 2009.

Trav

Både i Danmark og Sverige køres der travløb hver dag mellem jul og nytår, bortset fra Juleaftensdag. Hold øje med Alex Christensens tip.

Vintersport

Vintersport er der – naturligvis – også i denne tid. Der holdes en kort julepause, men d. 27. går det løs med langrend i tyske Oberhof-

D. 28. december smækker de alpine skiløbere brædderne på fødderne og suser ned ad pisterne i italienske Bormio.

D. 29. gælder det skihopperne og starten på den traditionsrige firebakke-turnering. De lægger ud i tyske Oberstdorf.

Nytårsdag glider de - traditionen tro - ned ad en bakke i Garmisch-Partenkirchen.

Bakke 3 og 4 ligger i Østrig – i Innsbruck og Bischofshofen. Her hoppes henholdsvis d. 4. og 6. januar.

Salig fred...

Med denne oversigt, som forhåbentlig kan bidrage til at gøre planlægningen af julens gøremål lidt mere smidig, ønsker BetXpert alle vores brugere en rigtig glædelig jul!