Succes i pokalturneringen må da alt andet lige smitte af på et holds præstation i Superligaen. Eller hvad? Vi har kigget i statistikbøgerne. Og her viser det faktisk, at pokalsucces ikke umiddelbart har nogen effekt. Pokalvinderne har kun forbedret sig 7/19 gange - sølvvinderne 8/19.

20 år er der gået, siden AGF sidst var med i toppen af dansk fodbold. Og det er ligeledes præcis 20 år siden, at klubben sidst var i pokalfinalen - dengang vandt de.

Nu håber de hvide fra Aarhus, at pokalsucces'en vil kickstarte en ny stor fodboldæra for den stolte jyske klub.

Samme håb har midtbanekrigeren Danny Olsen, der til Tipsbladet har talt om, hvilket boost pokalsucces kan give en klub - også på trods af en tabt finale. Det oplevede han nemlig i FC Midtjylland.

"Selv om man var skuffet efter pokalfinalerne, havde man så videre hen fået noget erfaring og noget tro på, at tingene godt kan lykkes. Selv om man egentlig tabte, kan man godt spille de store kampe," lød det fra AGF'eren.

Men er det nu rigtigt, at pokalsucces smitter af på klubbens præstationer efterfølgende? Nej, ikke historisk set hvert fald. Faktisk viser det sig, at præstationerne året efter gennemsnitlig er uændret - både for pokalvindere og pokalfinalister.

Pokalboost udebliver

Vi har undersøgt Danny Olsens tese og kigget 19 sæsoner tilbage.

Først har vi set på vindernes ligaplacering det år, hvor de hev pokalen i hus. Derefter har vi undersøgt om deres slutplacering blev bedre eller dårligere den efterfølgende sæson. Her viste det sig, at pokalvinderne forbedrede sig syv gange, mens placeringen blev dårligere otte gange. Fire gange var der status quo.*

Vi kiggede selvfølgelig også på den tabende finalists placeringer. Otte gange blev den forbedret, mens den også blev forværret otte gange. I tre tilfælde forblev den uændret.

Nok har enkelte klubber mærket opsving i kølvandet på gode pokalår, men der er altså intet statistisk belæg for, at pokalsucces generelt gennemsyrer de involverede klubber og giver et boost.

De bedste og værste eksempler

Der findes dog også et par eksempler på klubber, hvor pokalsuccessen har været til gavn - eller hvor klubben hvert fald har præsteret året efter.

Eksempelvis i sæsonen 2010/2011, hvor FC Nordsjælland vandt pokalen og i samme sæson endte som 6'er i ligaen. Året efter blev Kasper Hjulmand og co mestre.

Omvendt findes der også skrækeksempler. AC Horsens var i pokalfinalen i sæsonen 2011/2012, og i samme sæson endte man på ligaens 4.plads. En fantastisk sæson for Den Gule Fare, men året efter rykkede man ned i 1.division.

Tabellen nedenfor viser, hvordan de seneste 19 sæsoners vindere og finalister er endt året efter. De fremhævede placeringer indikerer de gange, hvor et hold har fået fremgang året efter en pokalfinale.

13/14: Finalist FCK 2.plads 2.plads

*Da FCK vandt pokalturneringen 08/09, blev de mestre samme år og året efter igen, hvorfor de naturligvis ikke havde muligheden for at forbedre præstationen.