Counter Strike: Global Offensive-sæsonen fortsætter i Australien, hvor hele to danske hold - Astralis og North - er blandt favoritterne til at tage triumfen ved IEM Sydney 2017. Jesper Sørensen kigger lidt nærmere på turneringen, hvor otte hold kæmper om sejren.

Otte hold kæmper om sejren ved IEM Sydney 2017. Fire hold stikker dog voldsomt ud, og heriblandt findes to danske hold samt én dansk in-game leader.

Dansk Counter Strike synes at være på sit højeste lige nu, og både North såvel som Astralis kan sagtens trække sig sejrrigt ud af turneringen, der foregår på australsk jord. 

Rivalerne er FaZe, hvor den danske in-game leader, Karrigan, styrer tropperne, mens også SK med flere af verdens bedste spillere er inviteret med i turneringen. De øvrige fire hold får ualmindeligt svært ved at gå videre fra gruppefasen.

Det bliver dog ikke helt let for de danske hold. Ved den seneste store turnering, StarLadder, tog FaZe en imponerende sejr. I finalen besejrede de Astralis. Samtidigt har SK Gaming tanket selvtillid, da de vandt den nordamerikanske turnering, CS_summit. 

Det er derfor slet ikke givet, at vi får et dansk hold øverst på sejrsskamlen, når alt er overstået i Sydney, men lur mig om de to danske hold ikke kommer til at kæmpe med om sejren helt til sidste øjeblik. 

Odds på IEM Sydney 2017

BetXpert har i øjeblikket ingen CS:GO-eksperter, men ved tidligere turneringer har en række brugere, så som izzevaL og jabsforthewin leveret brugertips og stærke inputs. Brugeren Væver har også udlagt et tip på denne turnering. Undertegnede vil måske komme med et par analyser, men kan have for travlt på grund af cykelløb. 

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Astralis 3,25
Bet365
FaZe Clan 3,50
Danske Spil
SK Gaming 4,00
888sport
North 5,00
Unibet
OpTic Gaming 20,00
Danske Spil
Renegades 75,00
Danske Spil
Vici Gaming 101
Bet365
Chiefs eSports Club 251
Bet365

Formatet ved IEM Sydney 2017

Der er otte hold til stede ved turneringen i Sydney. Kampene starter onsdag den 3. maj, og de to første dage består af gruppespilskampene, hvor fire hold går videre. Formatet i gruppespillet er det populære swiss-format, der er kendt fra skakkens verden, og kampene afgøres over ét map - en såkaldt BO1.

Swiss-formatet handler om, at man skal vinde tre kampe, og så er man videre. Taber man tre kampe, før man vinder tre, ryger man ud. Med otte hold bliver det lidt kringlet i de to sidste runder, men det er medregnet i programmet.

Holdene kender således kun deres første modstander i første runde, og dernæst møder de hinanden som turneringen udvikler sig. Vinder man sin første kamp, skal man i anden runde møde et hold, der også har vundet sin første kamp. Taber man den kamp, skal man i tredje kamp møde et hold, der også er gået 1-1 indtil videre og så videre.

Kampene ved første runde i IEM Sydney 2017

Seedet hold

-Useedet hold
North - OpTic
SK - ViCi
Astralis - Chiefs
FaZe - Renegades

Der er lagt op til, at de bedste hold skal møde hinanden efter første runde, da man i første runde spiller seedede hold mod useedede.

I fjerde runde vil der være tre hold, der er 2-1, mens der vil være tre hold, der er 1-2. Det betyder at én af kampene bliver mellem et hold, der er 2-1 og et hold, der er 1-2. I femte runde vil der være en eller to kampe, afhængig af hvordan fjerde runde forløber. 

Om fredagen er der hviledag, inden lørdagen byder på to semifinale-kampe. Disse kampe er BO3, og vinderne går naturligvis videre til Grand Final om søndagen, hvor der ligesom ved IEM Katowice bydes på en BO5. Hold med dybe map pools vil elske den finale.

De fire favoritter

Der er helt klart fire hold, der stikker ud i favoritfeltet - de fire seedede hold, der inkluderer de to danske hold.

Astralis

Astralis må være favoritterne, skønt de tabte finalen i StarLadder til FaZe Clan.

Årsagen er, at det danske hold ligner det mest stabile hold i øjeblikket. Siden gla1ve er kommet til holdet, er de som minimum endt i semifinalen ved offline-turneringer. Det er stabilitet, der vil noget.

Kjaerbye, dupreeh og Dev1ce er en skræmmende trio, mens Xyp9x er en vanvittig supportspiller, der konstant synes at træffe de rigtige beslutninger. Det ligner et rigtig homogent hold.

Hemmeligheden bag holdet er næppe, at gla1ve bare tager vanvittigt gode beslutninger som in-game leader. Han er dygtig og taktisk velfunderet, men det vigtigste kunne sagtens være tilliden. Astralis-spillerne virker til at have mere end 100 % tillid til gla1ve. De stoler blindt på deres leder, og det er essentielt for at kunne få succes i spillet.

Astralis har måske sportens stærkeste map pool, så en BO5-finale er forrygende for dem. Det kræver selvfølgelig, at de når dertil, men i det her felt bør de være bedst i en BO5-finale.

Spillerne har været ret høje på Sydney, siden turneringen blev annonceret, så måske er de lidt ekstra motiverede. Turneringen falder dog imellem en ordentlig bunke online-kampe, og Astralis synes meget fokuserede på majoren om et par måneder, så det er næppe her, de for alvor peaker - men selvfølgelig går de efter sejren. Det gør de hver gang. Andre hold - fx North - er dog nok mere "sultne" end Astralis, der har vadet i succes.

BO5 er en kæmpe fordel for Astralis

Astralis har en forrygende map pool, og de bør næsten alene af den årsag være favoritter i en BO5-kamp. Finalen ved denne turnering er netop en BO5, så hvis Astralis kommer så langt, ser det godt ud med danske briller.

Men med endnu en major ude i horisonten og et væld af onlinekampe er det slet ikke sikkert, at det danske hold er så fokuserede på denne turnering. De skal nok give sig fuldt ud, men de peaker næppe her formmæssigt.

Under gla1ve har de dog som minimum ramt semifinalerne, og det bør de også gøre her. Men med fire ret jævnbyrdige hold afhænger det af dagsformen, og andre hold er måske mere sultne end Astralis.

FaZe Clan

Siden FaZe har fået NiKo ind på holdet, har de været ét af de allerbedste hold. De kom i finalen i IEM Katowice og vandt siden StarLadder, hvor NiKo blev turneringens MVP.

Holdet synes at have et fantastisk mix. NiKo er én af verdens allerbedste spillere, og da holdet ligeledes råder over Karrigan, der er en dygtig in-game leader, hvis mandskabet omkring ham er et match, så har de en rigtig god balance.

I store dele af StarLadder-turneringen var de dog ikke specielt imponerende. Det var først, da man ramte slutspillet, at de for alvor præsterede. I finalen besejrede de Astralis, efter at det sidste map - Inferno - røg i overtid. Jeg vil gerne påstå, at Astralis lidt tabte den kamp på gulvet, men FaZe spillede ganske godt.

De har momentum i øjeblikket, og der er god stemning på holdet efter NiKo-tilføjelsen. Allu har tur i den, og de har en fornuftig map pool, selvom bredden kunne være en tand bedre. Selvfølgelig kan de vinde her igen.

SK Gaming

SK er et hold, der i øjeblikket er svære at blive kloge på. De er stærke i nogle turneringer, mens de skuffer i andre.

De råder over nogle af de absolut bedste spillere i verden i form af coldzera og fer, mens FalleN er en intelligent in-game leader (selvom han er én af dem, der har underpræsteret lidt). 

Holdet har lavet nogle ændringer, der har medført at felps - utrolig dygtig spiller - er kommet ind på holdet, men det har kostet lidt i deres map pool. Fnx forlod holdet til fordel for felps, og det virker til, at det har skubbet lidt til balancen, selvom felps er rigtig dygtig - men rollerne er blevet skæve, og særligt FalleN virker til at være lidt rådvild.

Der har dog været tegn på forbedringer ved de seneste par turneringer, og holdet vandt CS_summit. Succes kan være med til at bane vejen for mere succes, og når alt klikker for SK, så er de ét af de bedste hold i Counter Strike.

I 2016 var de i store dele af året det bedste hold.

Den form kan de sagtens komme tilbage til, og de kan sagtens vinde her. Jeg tror, de vil få det svært mod Astralis i en BO5, men i BO3 kan de sagtens byde dem op til dans. Jeg tror, at jo flere turneringer den nuværende konstellation får, jo bedre bliver holdet.

Eller så bliver det kun værre og værre. Hvem ved. 

Stadig spørgsmålstegn ved holdsammensætningen

SK Gaming er fortsat ved at finde sig selv efter holdsammensætningen. Holdet har ikke oplevet samme succes som FaZe efter ændringerne, men de råder over meget talent. Felps er dog stadig i gang med at blive spillet ind, mens FalleN er ved at vende sig til en anderledes rolle, og jeg tør ikke røre et spil på brasilianerne endnu - heller ikke selvom de for nyligt vandt en turnering med en masse tier 2-hold. 

North

North glæder jeg mig til. Det danske hold har et sindssygt højt topniveau, og de kan på dagen slå alle. 

Desværre har de også vist en lidt kedelig tendens til at tabe til hold, de ikke rigtigt bør tabe til. Det er måske lidt unfair sagt, men ved de seneste to turneringer er de røget ud til Immortals og HellRaisers ret sent. De har haft lodtrækningsheldet - men har skuffet lidt, trods de var favoritterne i begge opgør.

MSL er holdets in-game leader, og han gør det glimrende med at holde styr på holdets mange profiler. Der er meget firepower på holdet, så MSL skal sørge for at balancere det hele. Magisk, k0nfig, aizy, cajunb - de kan alle dominere en kamp.

Til gengæld imponerer MSL ikke altid som fragger. Det er selvfølgelig ikke hans primære opgave, men han er deres svage led, når der skal spilles med musklerne.

North har haft en bootcamp op til denne turnering, og det giver som regel holdene lidt momentum. Hvis de har forbedret deres bundniveau, så kan de sagtens gå hele vejen. På dagen kan de slå alle hold i denne turnering.

Man skal aldrig sige aldrig

Er det så fuldstændig udelukket, at ét af de fire andre hold går hele vejen og vinder turneringen? Nej - det er det ikke. Alt kan ske, og særligt i CS:GO har man set, at overraskelser kan ske. I BO1-kampe kan alt nærmest ske, så ét af de fire hold - nok primært OpTic - kan sagtens spille sig videre til semifinalen med lidt held.

Men jo flere maps, der spilles, jo mindre betyder held, og jo mere betyder skills. Her er de fire useedede hold bare mindst ét niveau under de fire seedede hold. Hvis ikke to eller tre niveauer for tre af holdenes vedkommende. Kan OpTic vinde mod top 4 over tre maps? Ja, muligheden er der. Men den er lille. Og den er endnu mindre over fem maps i Grand Final.

Når det så er sagt, så er odds 20 hos Danske Spil* måske lige i overkanten. Det er også over det meste af markedet, og 5-6 % er nok ikke helt skudt ved siden af der. 

Lad os i det hele taget få gang i debatten herunder. Der plejer at være en god snak, når CS-turneringerne med dansk deltagelse kører. Tidsforskellen kan blive problematisk, da de fleste kampe vil blive spillet meget tidligt. Astralis' første kamp står til at blive spillet omkring 7:20, mens North åbner turneringen klokken 5.