eSport, Counter Strike: Global Offensive-sæsonen fortsætter i Polen efter et ophold i Las Vegas. Tre danske hold er repræsenteret i IEM Katowice 2017 (1-5. marts). Jesper Sørensen har kigget lidt nærmere på eSports-turneringen her.

Polske Virtus Pro havde noget, de gerne ville bevise under DreamHack i Las Vegas. Holdet var nået til finalen i ELEAGUE mod danske Astralis, men blev besejret af Kjaerbye og co. 

Efter den danske triumf, skrev Kjaerbye på Twitter, at det danske hold vandt selvom de underpræsterede. Det fik straks Virtus.Pros TaZ til tasterne, hvor han garanterede, at de ville knuse danskerne ved den næste begivenhed.

Det gjorde de. Virtus Pro var helt flyvende under DreamHack i Las Vegas, og da det var revancheopgør i semifinalen, var det Virtus.Pro der tog en ganske komfortabel 2-1-sejr og siden tog den samlede triumf i finalen, hvor man sejrede 2-1 over SK Gaming.

Alle holdene mødes igen i IEM Katowice, hvor hele tre danske hold er repræsenteret. Foruden Astralis og North, der begge nåede semifinalen i DreamHack, er også Heroic med i denne turnering. Det skal blive interessant at følge dem på højeste niveau, selvom de næppe spåes mange chancer.

Odds på IEM Katowice 2017

BetXpert råder over en række kompetente brugertippere, når det kommer til Counter Strike: Global Offensive. Ved DreamHack-turneringen var der således tips fra både izzevaL såvel som jabsforthewin, mens flere brugere bød ind med kommentarer.

BetXpert har i øjeblikket ingen eSports-eksperter, men søger med lys og lygte efter en

Vinderodds på IEM Katowice

Bedste odds Bookmaker
Virtus Pro 5,50
Bet365
Astralis 6,00
Bet365
SK Gaming 6,50
Danske Spil
Natus Vincere 8,00
888sport
FaZe 10,00
888sport
Fnatic 12,00
888sport
North 13,00
Danske Spil
Ninjas in Pyjamas 21,00
888sport
Immortals 26,00
888sport
OpTic 26,00
888sport
Cloud9 50,00
NordicBet
Heroic 61,00
888sport

Grupperne ved IEM Katowice 2017

Inden vi går alt for meget i gang, så lad os lige kigge på hvordan grupperne ser ud ved IEM Katowice. Oddsene går på hvem, der vinder gruppen.

Gruppe A - Vinderodds OddsBookmaker
 Astralis

2,60

NordicBet
 FaZe 4,20
NordicBet
fnatic 5,00
NordicBet
 NiP 10,00
Danske Spil
 Immortals 12,50
Danske Spil
 OpTic 13,00
NordicBet

Astralis har fået en gruppe, der virker til at være ganske overkommelig. Sådan som det danske hold har indledt 2017, bør de være favoritter her. NiP har ikke helt levet op til fordums styrke.

Også fnatic - der vandt i Katowice i 2016 - har svært ved at leve op til tidligere tider, og har endnu ikke helt fundet sig selv på deres genforende hold. Særligt olofmeister virker ikke til at ramme tidligere niveau efter en skadesperiode.

Man har ellers formået at samle det hold, der tidligere var ganske suveræne, så hvis alt pludselig spiller, så er de afgjort en kandidat til at vinde her - men det er svært at forestille sig.

FaZe bliver interessante. På papiret er det ét af de allerstærkeste hold, men NiKo er kun lige kommet ind på holdet. Han er vanvittig, men kommunikationen er måske ikke helt på plads endnu. 

Gruppe B - VinderoddsOddsBookmaker

Virtus Pro

3,20

NordicBet
SK 3,50
NordicBet
Natus Vicere 4,25
Danske Spil
North 7,00
Danske Spil
Cloud9 20,00
NordicBet
Heroic 30,00
Danske Spil

Det umiddelbare indtryk er, at gruppe B er langt sværere end gruppe A. I al fald er det nogle ret formstærke hold, der befinder sig i turneringen. 

Virtus Pro (vinder), SK (finale) og North (semifinale) nåede alle meget langt i DreamHack, mens Natus Vincere på dagen kan besejre alle hold på CS-scenen. De har et par forrygende individualister.

Virtus Pro tabte finalen ved ELEAGUE og vandt altså DreamHack. Hele holdet spillede forrygende under DreamHack, og pillede i den grad blandt andre Astralis fra hinanden. Finder de det niveau foran de polske tilskuere, er det svært at se, hvem der skal besejre dem.

Jeg er personligt småvild med Natus Vicere, men spillet har ikke fungeret helt optimalt ved de seneste turneringer. Det er som om, at de er lidt for gode individualister og lidt for dårlige holdspillere. s1mple var god, GuardiaN, Edward, seized og flamie leverer alle i glimt - men imponerende holdspil er det ikke rigtigt.

Heroic skal virkelig komme med deres topniveau, hvis de skal have en chane for at gå videre fra gruppen. 

Læs mere om turneringsstrukturen ved at klikke her.

Favoritterne - IEM Katowice 2017

Der er - som jeg ser det - tre favoritter til turneringen, mens en række udfordrere følger efter. CS-scenen er beriget med et meget lige felt i disse år, men tre hold har umiddelbart vist sig stærkest indtil videre.

Virtus Pro

Hjemmeholdet Virtus Pro har i min optik været stærkest i 2017 indtil videre. I ELEAGUE var de marginaler fra den helt store triumf mod Astralis, og i DreamHack var de ganske overlegne i de fleste kampe - inklusiv opgøret mod Astralis, der godt nok endte 2-1, men som Virtus Pro stordominerede i deres to map-sejre.

Nu har de hjemmepublikummet i ryggen. TaZ, Snax og co. leverede alle i DreamHack. Det kan jeg næsten kun forestille mig, at de trives i. TaZ virker i al fald til at være vild med publikums reaktion på hans kommentarer i diverse interviews før og efter kampene.

Efter DreamHack havde de lidt problemer med at komme fra USA til Polen. Det har kostet lidt rent træningsmæssigt, og hvis de ovenikøbet også har været ramt af jetlag, er det ikke en helt optimal optakt - men mon det nu bliver det vilde problem.

Virtus Pro har et fremragende mappool, og efter at Dust2 - som de ofte bannede - forsvandt fra poolen, er det kun blevet bedre for dem. Det betyder, at de i stedet kan banne Cache, og de øvrige maps er de alle stærke på.

De er kommet i en svær pulje, men spørgsmålet er om det er skadeligt eller ej. Det kan godt ske, at de kommer ud i nogle voldsomt intense kampe i gruppespillet, men samtidigt er det med til at holde dem skarpe fra dag 1. Det kan godt vise sig at blive vitalt. 

Astralis

De danske helte fra Astralis blev næsten allemandseje efter sejren i ELEAGUE. Siden leverede en en ganske fin præstation i DreamHack, men de fik ikke rigtigt et ben til jorden i kampen mod Virtus Pro andet end da de vandt det ene map.

Astralis råder over nogle profiler i form af Kjaerbye, device og til dels Dupreeh, der alle kan levere store præstationer. Den største styrke er dog det meget homogene hold. Astralis er - i min optik - et af de smarteste Counter Strike-hold, der er derude, særligt anført af holdets IGL, gla1ve.

Tendensen har måske lidt været, at når Kjaerbye har strålet i de afgørende kampe, har device været lidt under niveau og omvendt. Begge kan levere fabelagtige præstationer på dagen - de skal bare lige ramme samme dag. Da de vandt ELEAGUE var device i store træk en non-factor i finalen.

Men så skal jeg heller ikke tale ham mere ned. device er af HLTV kåret som en top3-spiller, mens Kjaerbye også er at finde blandt de 20 bedste. De er absolutte stjerner inden for CS:GO. 

Holdet råder over en bred map pool, men det er lidt af en bet, at de må undvære Dust2. De kan dog klare sig på de fleste baner, og de banner altid Cbble.

Det er et af de mest stabile hold, når man ser på deres resultater, og med sejren i ELEAGUE fik de endelig vundet en af de helt store turneringer. Det var i lang tid deres problem: de kom langt i de store turneringer, men havde svært ved at komme i finalen og vinde dem.

Astralis skal nok komme ud af gruppespillet. Ryger de i kvartfinalen, kan de allerede der møde skarp modstand grundet den modsatte gruppes styrke, så det danske hold vil naturligvis gå efter at vinde gruppen og ryge direkte i semifinalen.

Finale kan være fordel for Astralis - hvis de når så langt

Astralis er absolut ét af verdens bedste CS:GO-hold. Det har de bevist i deres seneste to turneringer. Én af deres styrker er deres meget brede map pool, og derfor er finalen, der er en BO5, en klar fordel for det danske hold. Det er vel kun Virtus Pro, der kan matche deres map pool.

De har haft lidt problemer med at nå i finalerne, og semifinalen bliver svær næsten uanset hvem de møder, men hvis de får spillet sig hele vejen  i the grand finale, så bliver de svære at slå.

Astralis vinder gruppe A til odds 3,00 hos Nordicbet* og Betsafe

Astralis er kommet i en ganske overkommelig gruppe ved IEM Katowice. En sejr i gruppen giver direkte adgang til semifinalen, mens 2. og 3. pladsen skal spille kvartfinale. Odds 3,00 virker til at være ganske flot betalt. Læs tippet her.

SK Gaming

Brasilianske SK spillede flot under DreamHack, hvor de kom hele vejen til finalen. Undervejs sendte de blandt andre North ud i semifinalen, men i finalen mod Virtus Pro tabte de 2-1.

Overordnet set er de rigtig gode, og helt naturligt en af favoritterne til at vinde IEM Katowice. Både fer og coldzera spillede godt, og var henholdsvist ratet nummer 3 og 2 over ni maps. Nytilkomne Felps spillede også overordent fint, men han og Taco lavede noget af en brøler på et afgørende tidspunkt i en 2-vs-1 mod TaZ, der nok kostede finalen.

Det, der bekymrer mig mest i forhold til denne turnering, er at FalleN til tider virker lidt tvivlsom i sin beslutningsproces. Han er holdets hjerne, og coaching-reglen rammer næppe dem, da deres coach ikke har en alt for stor rolle. Men jeg synes nogle beslugninger i Las Vegas var htvivlsomme.

Han har meget at se til på holdet, og han er i store træk en rigtig god IGL - men han var under niveau i DreamHack, synes jeg.

Det skal dog bemærkes, at der har været lidt ændringer hos SK, og som IGL har han muligvis bare haft et øget fokus på at få alle passet ind på holdet, hvilket kan have kostet lidt i hans spil. Han er dog set bedre.

Man skal dog ikke tage fejl. SK råder over så meget kvalitet, og deres trio bestående af Felps, fer og coldzera er rigtig, rigtig giftig. 

Udfordrerne

Umiddelbart ser jeg to udfordrere i dette felt, men andre vil sandsynligvis vurdere det lidt anderledes. Det er ret tæt, og småting kan ændre i styrkeforholdene. 

Ét af dem er Natus Vincere. Jeg kan ikke skjule, at jeg er ret stor fan af holdets stjerne, s1mple. Han kan lave de mest vanvittige ting i løbet af en kamp, og når han stråler, kan han næsten vinde kampen på egen hånd.

Problemet er bare, at det skal han lidt for ofte i øjeblikket. Holdet svigter, og det virker ikke til at køre helt vildt meget for Na'Vi. GuardiaN har ikke rigtigt været den samme siden sin skade, og jeg tvivler på, at han kommer tilbage på topniveau. De er også lidt handikappet af Valve-reglerne, der gør at Starix kun må tale under timeouts. 

Men lad mig lige understrege det her: Før man tabte til Astralis under ELEAGUE, var man altså turneringsfavoritterne. Holdet råder i den grad over kvalitet. Det skal bare klikke for dem. 

Mest spændt er jeg nok på FaZe. På holdet finder man blandt andet danske Karrigan, der er holdets IGL. Det virker til at være et ret komplet hold efter tilføjelsen af NiKo fra mousesports. NiKo kan være den brik, holdet mangler.

Hos mousesports var han tit hæmmet af, at han skulle stå for det taktiske. Det klarer danske Karrigan på dette hold, og i stedet kan NiKo fokusere på at gøre det, han er bedst til: nakke konkurrenterne. Under DreamHack var han den bedst rangerede spiller i hele turneringen.

Jeg tror, at det kommer til at befri ham ret meget, og odds 10 hos 888sports og Unibet* lokker lidt. Men kun lidt. Det er første turnering sammen, og ingen af dem snakker på deres eget hovedsprog - de kan få lidt kommunikationsproblemer.

Outsiderne

Måske er jeg lidt for hård ved North efter at det danske hold ellers var ganske tæt på at spille sig i DreamHack-finalen. Magisk var helt forrygende, og holdet virker generelt til at være godt kørende og med lidt held er de da afgjort også med i kampen om sejren her.

De er dog i en ganske svær pulje, og både SK såvel som Virtus Pro virker til at være lige en tand skarpere end dem, og så skal de også kæmpe med Na'Vi om en top3-placering i gruppen. Det kan godt ende i gruppespillet for North, men hvis de kommer ud af gruppen, er de i allerhøjeste grad med i kampen om sejren.

Så er der fnatic. Svenskerne sejrede i Katowice 2016, og var en overgang helt suveræne, men de har haft lidt svært ved at leve op til de resultater i den seneste tid. olofmeister var en overgang den bedste spiller i spillet, men har haft lidt svært ved at ramme fordums styrke efter en skade.

Jeg tror, at fnatic skal have en ordentlig portion held i bagagen, før de for alvor kæmper med om sejren. Det er dog ikke utænkeligt, at de kommer med videre fra gruppen. I DreamHack røg de dog ud i gruppespillet.

Ninjas in Pyjamas gik videre fra gruppespillet i DreamHack, men blev efterfølgende ganske komfortabelt snedt ud af Astralis i kvartfinalen. Når alt spiller for dem, så er de rigtig gode, men der er ikke meget der tyder på, at de finder formen nu her.

Ligeledes kan de få det svært ved Valve-reglerne. Xist er ikke den bedste IGL, og de bruger normalt deres coach, Threat, en del. Her må han kun tale under timeouts.

Afslutningsvist vil jeg skrive lidt om Heroic. Det er ikke fordi, jeg tror de kommer til at vinde. Bare det at gå videre fra gruppen bliver svært - men de er danske, og de er ret interessante. På holdkortet finder man valde, der er blandt de mest talentfulde danske spillere. Han skal blive spændende at se på den største scene. 

Turneringsdetaljer

Førstepladsen i hver gruppe ryger direkte i semifinalen, mens anden- og tredjepladsen ryger i kvartfinaler. I kvartfinalerne og semifinalerne spilles der BO3, mens det blot er BO1 i gruppespillet.

Finalen bliver BO5, og det er en rigtig vigtig information. Det kræver en dyb mappool, og det er umiddelbart en fordel for Astralis og Virtus Pro.

Gruppe A spilles den 1. marts, mens gruppe B spilles den 2. marts, og der startes to kampe ad gangen. De to første kampe går i gang klokken 14:00, mens de sidste er programsat til at starte klokken 21:30 - så der er fuld valuta for pengene.

Kampprogrammet må siges at være ret komprimeret. For eksempel har North en kamp mod Heroic klokken 12:15, mens de også er programsat til at spille i kampen efter klokken 13:30 mod Virtus Pro. Det samme gør sig gældende for NiP, SK, Immortals og Heroic.

Det er vigtigt at huske på, at Valve-reglerne gælder under IEM. Det betyder at holdenes coach kun kan tale under timeouts, hvorfor hold med en skarp in-game leader står stærkest.

Alle kampene kan ses på twitch ved at følge følgende link.