Den amerikanske fodboldliga MLS er en besynderlig og utilregnelig størrelse. Men det kan du som bettor ligeså godt forsøge at drage fordel af, fremfor at lade dig frustrere af. Mens den europæiske fodboldsæson holder pause, så kigger vi på, hvordan du kan forsøge at fange bookmakerne på det forkerte ben "over there". MLS-tipper Jonas Sand beretter.

Lad mig starte med at slå fast, at Major League Soccer ikke er nogen nem liga at spille på. Det er faktisk en meget svær liga, og i starten havde jeg nærmest også den holdning, at det var en umulig liga. Så slem synes jeg ikke længere den er, men den giver mig til tider grå hår i en alder af blot 22 år.

For selv om det er en uforudsigelig liga, der kan være svær at spille på, så er den ikke umulig. Det er en liga, som man godt kan lave overskud på, men det kræver - ligesom med meget andet - at man lige har sat sig ind i tingene først.

Læs også: 5 besynderlige forskelle fra europæisk fodbold

Du sætter dig sikkert allerede ind i statistik, ligatabellen, formen, trupnyt og så mange andre ting, som du også ville tjekke til alle andre kampe. Men har du styr på de punkter, hvor Major League Soccer adskiller sig fra normale ligaer?

Jeg har samlet fire eksempler her, hvor du kan læse nogle af de ting, som du skal vide, inden du smider dine penge af sted. Måske kan det også give dig en fordel over for bookmakerne, der ikke altid har disse ting i tankerne. 

1. Mange overraskelser - tæt liga

En af grundene til, at Major League Soccer er svær at spille på, er, at der er mange overraskelser. Ligaen er tæt, og alle kan slå alle. Det giver nogle gange nogle helt sindssyge resultater, hvor man virkelig sidder undrende tilbage. 

Et godt eksempel på dette kom for nogle runder siden. For selv om alle generelt kan slå alle, så er det de færreste, der kan vinde hos LA Galaxy og DC United - i hvert fald i den seneste periode. Begge stod uden nederlag på eget græs i mere end 20 kampe. Alligevel endte begge hold med at tabe til henholdsvis Colorado Rapids og Toronto FC.

Ja, det kan selvfølgelig være tilfældigt. Og ja, stimer stopper på et tidspunkt. Men jeg har fulgt Major League Soccer længe nok til at have opdaget, at sådan nogle resultater sker ofte - mere ofte end i mange andre ligaer i hvert fald. Og det gør muligvis ligaen til en svær en at spille på, men de overraskende resultater gør også, at man til tider kan finde nogle glimrende spil.

Det er sjældent, at et hold er virkelig store favoritter, og hvis de er, så er det med god grund. Der kan altså være gode penge at hente her, hvis man kan finde de gode spil. 

2. Slå til i landskamppauserne

Et sted, hvor man kan skabe sig en edge over bookmakerne, er de mange landskampspauser. Det er nemlig ikke et begreb, man kender i USA. Selv om diverse landshold spiller rundt omkring i verden, så går spillerne stadig på banen i den amerikanske liga - dog tit med nogle amputerede hold.

Det er ikke altid, at bookmakerne er helt opmærksomme på det, og det betyder, at de ikke altid får sat odds helt korrekt. Derfor er det muligt at finde nogle glimrende spil i disse runder, men samtidigt kan man også brænde sig kraftigt, hvis man ikke selv er opmærksom på det. 

I en liga som Major League Soccer, hvor der er så stor forskel på de bedste og de dårligste spillere, kan det betyde utroligt meget, hvis et hold mangler sin(e) stjernespiller(e). Forskellen ville ikke være helt så tydelig i en liga som f.eks. Superligaen. Her kan de fleste hold godt klare en kamp eller to uden et par af profilerne. Sådan er det ikke i MLS. 

Der er nogle store profiler på de fleste hold, men de dårligste spillere ville ikke kunne komme på holdet i den bedste danske række. Derfor er betydningen naturligvis stor, hvis en vigtig mand som Clint Dempsey pludselig ikke er med for Seattle Sounders.

Så når der er landskampe på programmet, så kan det være en god idé lige at kigge på trupperne en ekstra gang. 

3. Lange opslidende rejser

Det er nok de færreste, der ikke ved, at USA er et noget større land end Danmark. Men faktisk er det et punkt, som mange tit glemmer, når de spiller på kampene. Men det er altså en vigtig faktor, som man bør have med i sine overvejelser. 

For kan et hold være helt på mærkerne, hvis de har rejst flere tusinde kilometer før kampen - og måske har de tilbragt den sidste måned på farten? Det kan de måske nok, men derfor synes jeg stadig, at det er noget, som skal spille ind i ens chancevurdering.

I Major League Soccer er det nemlig tit sådan, at holdene ikke blot spiller én udekamp. Ligesom i mange andre amerikanske sportsgrene, så bliver holdene ‘on the road’, som det populært hedder, i længere tid. Derfor kan du risikere at sætte penge på et hold, som på papiret er stærkere, men mentalt er spillerne måske ikke så klar, som de normalt ville være. 

Det er sjældent, at dette punkt virkelig spiller en rolle for mig. Men det tager ikke mange minutter at undersøge, hvor lang afstanden mellem de to stater er, hvornår de ankom, og hvor længe de har spillet på udebane. Det kan have noget at sige, og derfor skal man også være opmærksom.

4. Interessant slutspil - og draftpick

Når sæsonen begynder at lakke mod enden, så er der - ligesom i alle andre ligaer - forskellig motivation hos holdene. Men i Major League Soccer forholder det sig anderledes end i flere andre ligaer, og det skal man lige holde lidt øje med. 

For selv om der naturligvis vil være hold, der ikke længere har noget at spille for, så er der også hold, der kan have fordel i at tabe. Det lyder mærkeligt, ja. Men placeringer betyder noget i Major League Soccer. Først om fremmest får de lavest placerede hold lov til at vælge spillere først i draften året efter - hvilket jeg allerede var inde på i den første MLS-artikel.

Men når vi begynder at nærme os slutspillet, så begynder holdene, der er sikret deltagelse, så småt at kigge på, hvem de kan risikere at møde. Og hvis de er interesseret i at møde det ene hold fremfor et andet, så kan det være, at nederlag er vejen frem.

Jeg kan prøve at komme med et tænkt eksempel. Hvis nu DC United har været stærke og vundet samtlige kampe over New York Red Bulls i denne sæson, men samtidig har de tabt alle Sporting Kansas City. Så vil det mest naturlige nok være, at de gerne vil møde førstnævnte, hvilket de vil gøre, hvis de slutter på tredjepladsen i divisionen.

I øjeblikket ligger de nummer to, men hvis de smider point i holdets to sidste kampe vil de ende på den plads og derfor møde sin ønskemodstander i første slutspilskamp. Jeg siger ikke, at de derved taber med vilje, men det er et punkt, hvor man kan være foran bookmakerne.

Ja, Major League Soccer kan være forvirrende og indviklet nogle gange, men nu er du forhåbentligt lidt bedre klædt på til, at vi sammen kan snuppe nogle procenter fra bookmakerne.

Følg i øvrigt Jonas Sands brugertips på MLS her

For flere artikler om amerikansk fodbold, se her MLSoccer.dk