Spiller et fodboldhold på hjemmebane uden at have tilskuere på lægterne, bliver hjemmebanefordelen betydelig mindre. Det viser ny undersøgelse.

Det er alment kendt, at det er en fordel at spille på hjemmebane i de fleste sportsgrene. Fodbold er ingen undtagelse. Det giver et hold noget ekstra at vide, at man er i egen hule, i vante omgivelser. Og så må vi endelig ikke glemme den måske største faktor: hjemmepublikummet. 

En ny undersøgelse foretaget af University of Reading og Otto Beisheim School of Management i Tyskland bakker nu op om tilskuertesen. 

191 tilskuerløse kampe undersøgt

De to uddannelsessteder har gennemgået 191 kampe, der er spillet uden tilskuere, siden Anden Verdenskrig. Heraf er langt de fleste spillet efter år 2002. Kampene er fra topligaerne i primært Italien og Frankrig og internationale turneringer i Europa. Herudover også en enkelt kamp fra Spaniens La Liga. 

Det fremgår af undersøgelsen, at historisk set vinder hjemmeholdet 46 procent af kampene med tilskuere. Uden tilskuere hedder tallet 36 procent. Udeholdet har vundet 26 procent af kampene med fans på tilskuerpladserne, mens tallet hedder 34 procent, når der har været tomme tribuner. 

I forlængelse heraf bør det nævnes, at hjemmebaneholdene scorer 21 procent færre mål, når der ikke er tilskuere. Omvendt scorer udeholdet otte procent flere mål. 

På baggrund af ovenstående vurderes det derfor i rapporten, at man forventer, at vi vil se en mindre grad af hjemmebanefordelen i resten af 2019/2020-sæsonen. I hvert fald i de turneringer, hvor man kommer til at spille uden tilskuere. 

Bundesligaen, der startede op igen i den forgangne weekend, bød på ni kampe. Runden resulterede i én hjemmesejr, tre uafgjorte og fem sejre til udeholdene. Tilfældigt? Bedøm selv. 

Advarsler og tillægstid

Er man interesseret i at læse mere om forklaringerne bag tallene, fortæller artiklen lidt om, at udeholdet generelt får færre advarsler, jo færre tilskuere der er på lægterne. Det estimeres, at de i gennemsnit får 0,5 færre gule kort, når der spilles uden tilskuere.

Man kan også læse om, at mængden af tillagt tillægstid er mindre, når der spilles for tomme tribuner.