Interessen var overvældende, da ludomanen Mads Berthelsen mandag chattede med BetXperts brugere: "Jeg sad hele natten og græd, men det var ikke nok."

I den forgangne uge har vi bragt to artikler om Mads Berthelsen, der som 17-18-årig kom ud i et alvorligt spillemisbrug.

I dag er han 23 år og "clean," men han betragter sig stadig som ludoman. Faren for tilbagefald lurer altid.

De to artikler kan læses her:

Del 1: Fra mønsterelev til ludoman

Del 2: På fire dage røg der 50.000 kroner

Mandag chattede han så med BetXperts brugere, hvor Mads blandt andet kom ind på det største bet, han har spillet, sin behandling, om at græde en hel nat, men stadig ikke kunne stoppe med at spille. Og så giver han også sit syn på Peter Schmeichel og Brian Laudrup, der er reklamefigurer for spilleselskaberne.

Vi bringer herunder highlights fra chatten - og har for overskuelighedens skyld redigeret og skrevet nogle af svarene sammen. Mange tak for interessen og tak til Mads Berthelsen for at stille op.

28.000 kroner på én kamp

Var det gevinsten eller spændingen, du jagtede?
Mads: Da mit ludomani stod på, var det 100% gevinsten. Jeg hadede spændingen. Jeg rystede under kampene, når jeg havde en god sjat ude.
 
Hvor mange timer brugte du dagligt på spil, analyser med mere?
Mads: Jeg brugte ca. 95% af min tid og energi på det. Det var det første, jeg tænkte på, når jeg vågnede, og det sidste inden jeg gik i seng. HELE skoletiden.
 
Hvad er det største bet, du har lavet?
Mads: 28.000 kroner på én kamp. Sammenlagt på én dag er det +50k
 
Hvilken kamp var det? 
Mads: Frankrig - Sverige for 4-5 år siden i EM eller VM. Det var sidste kamp i gruppespillet, og Frankrig SKULLE vinde, mens Sverige allerede var ude og ville bruge reserver til kampen for at gemme til en vigtigere kamp hjemme. Sverige tæskede dem 3-0, og jeg tabte bettet.
 

Canadisk kvindeishockey

Har du set din afhængighed som en evig tendens til at "skulle tjene det tabte hjem"? Og i hvor stigende en grad, har du deraf øget indsatserne?
Mads: Jeg blev utrolig trigget af den klassiske "vinde det tabte tilbage". Det var derfor, jeg gik så meget i minus. Jeg troede aldrig, jeg skulle spille canadisk kvindeishockey om natten, fordi min(e) valuekamp ikke gik hjem om dagen.
 
Hvilken type behandling har du fået og over hvor lang tid?
Mads: Gik et par måneder hos CFL (København). Fik et hurtigt tilbagefald i mellemtiden, og jeg blev vurderet til at have en kraftigere grad af ludomani. Kom på kursus i Odense (også CFL) i 14 dage intensiv behandling med seks andre medkusister.
 
Du siger du har været stoppet i ca 2. år, betyder det, du har fået hjælp/behandling? Og har de behandler sagt ok til, at du vender tilbage til det miljø?
Mads: Jeg har været ude af behandling i fire år. Ifl. CFL anbefaler de kraftigt ikke at returnere til spillene. Holder mig også langt væk fra oddset, pånær CL for 1½-2 år siden. Mit 100kr bet bekræftede mig i, at jeg var pisse ligeglad med oddset.
 
Hvordan har du det med at skulle snakke om det?
Mads: At snakke om det hjælper mig til at minde mig om, hvorfor jeg ikke spiller, og hvis jeg får chancen for bare at hjælpe en afhængig med at erkende sit problem og finde hjælp, så er jeg utrolig glad.
 
Kan du skrive lidt om i hvilket omfang, du har øget dine indsatser? Og om det som førnævnt har været et resultat af at "vinde det tabte hjem"? 
Mads: Jeg bettede første gang for 500kr. Efter en måneds tid var det 10k per bet. Jeg havde ikke noget bank roll management. Jeg bettede ikke altid mere, fordi jeg tabte. Det var altid 10k ca. Jeg fandt bare flere "valuekampe".
 

Var ligeglad med at vinde

Kan du se for dig, at det hele var gået godt, og du i dag sad med en større bankroll og ikke havde det her ludomani-mærkat på dig. Eller ser du sådan på det, at du var fucked/fanget, og det kun kunne gå galt, om man så må sige?
Mads: Jeg ser det sådan, at det er fuldstændig lige meget, om du er vindende eller tabende. Du er ludoman, hvis du er afhængig af at spille og bruger for meget energi/tid på det. Da jeg var meget i plus og tjente gode penge på det, var jeg stadig ludoman. Jeg kunne blive noget så ked af at tabe 10k og var ligeglad, hvis jeg vandt 30k. Det rørte mig INGENTING at vinde. Jeg blev til gengæld ked af at tabe.
 
Jeg undres lidt over nogle ting angående din behandling. Som artiklen oprindeligt tog sig ud, så var det meget hurtigt overstået for dig. Hvad er op, og hvad er ned?
Mads: Der har været en misforståelse. Jeg var ca. 4 måneder i behandling hos Center for Ludomani. Så blev jeg "opgraderet" til kursus i Odense i 14 dages intensiv behandling, som også var hosted af CFL.
 
Og så vil jeg gerne høre dit syn på "kontrolleret spil" som behandlingens målsætning?
Mads: Der findes ikke kontrolleret spil i behandlingens eller CFL's øjne. Det min egen vej. For 4 år siden var målet for alle at STOPPE med at spille. Permanent, og helst holde sig væk fra det. Men igen var jeg på kursus, med de "hårde drenge" der var i bundløs gæld osv.
 

Måske den mest syge

Hvad synes du adskiller dig fra dem, du kalder de hårde drenge her?
Mads: At jeg ikke tabte så mange penge, at jeg ikke kunne komme tilbage igen. Bundløs gæld, spillet i 10-20 år ville jeg betegne som "de hårde drenge," jeg var jo en hyggespiller ved siden af dem med hensyn til antal år og antal penge, de havde spillet. Det fyldte ligeså meget for mig som for dem. Men jeg kunne komme tilbage, det kunne nogle af dem desværre ikke. Renterne på deres lån var så høje, de ikke kunne eje en krone igen.
 
Var du ikke ligeså syg som dem?
Jeg var ligeså syg som dem. Måske endda mere da jeg ikke kunne passe skole/arbejde, nogle af dem kunne stadig. De var hårdere ramt på konsekvenserne. Den indbildning er vores største fjende. "Jeg er jo ikke så slem som de andre, de har spillet i mange år." Samme dag kom jeg ikke i skole og smed 20.000 væk.
 
Har du i forløbet registreret alle væddemål i kroner og ører, eller har du fx købt kuponerne i fysiske butikker for derefter at smide dem ud, når de ikke går hjem?
Mads: Jeg lavede ALLE mine bets online, det var kun mit første bet, som var en kupon i kiosken. Jeg gad ikke lave 20 kuponer for at oddse 10.000kr. Jeg kørte regnskab i et excel ark. De første mange måneder, da jeg var i plus, spillede jeg utrolig klogt og havde excel-ark og spillede ikke engang hver dag. Gik som sagt efter valuekampe og snakkede med folk herinde samt på Bettingexpert, Pokernet og andre sites.
 
Er du stadig bange for tilbagefald?
Mads: Jeg er ikke bange for det. Jeg ved, jeg har risikoen for tilbagefald. Jeg er meget forberedt.
 

Mistede 50.000 på en nat

Kan du se tilbage nu og fortælle, hvad der er det vildeste, du har overvejet at gøre i forbindelse med ludomanien?
Mads: Det vildeste jeg har gjort er de der "all ins," hvor jeg skulle vinde det tabte tilbage. Og mistet 40-50.000. Siddet op hele natten, grædt, følt mig som den dummeste person på jorden bagefter, og det var stadig ikke nok til at stoppe. Jeg skulle længere ud, før jeg vågnede op.
 
Hvor tit har du lyst til at spille?
Mads: En gang om ugen, måske hver anden uge. Spilletrangen kigger ind på mærkelige tidspunkter, men har fundet et mønster efterhånden - kedsomhed for mig.
 
Hvad mener du om, at gamle sportsudøvere ukritisk reklamerer for bookies, og hvad med Jacob Haugaard (ædru alkoholiker?)
Mads: Det irriterer mig meget at se mængden af reklamer. Jeg kan ikke se en fodboldkamp, uden der kommer otte reklamer i pausen. Jeg er stoppet med at se det meste fodbold af den årsag. Brian Laudrup irriterer mig meget. Manden har flere penge, end han kan bruge for hans karriere, og nu er han igang med at hive penge ud af ludomaner og andre hyggespillere med sine bookiereklamer. Det samme med Schmeichel, ja. Og det er endda bare simpel grådighed. Haugaard kender endda til misbrug og gør det alligevel. Det tager prisen for hykleri, og hvor usympatisk, man kan blive.