Når man spiller på spillebørserne, er der ofte mulighed for at placere spil "live", dvs. mens kampene/begivenhederne er i gang. Oddsene udvikler sig som tingene udvikler sig i løbet af kampen, og dét kan man som spiller udnytte til at sikre sig et overskud på spillet uanset hvad udfaldet bliver.

Herunder er skitseret et eksempel på hvordan man laver en Green Book (også kaldet arbitrage) ved at udnytte odds-udviklingen. For overskuelighedens skyld, har vi taget udgangspunkt i en tennis-kamp på Betfair*, hvor der kun er to mulige udfald. Endvidere tager eksemplet udgangspunkt i at man "køber" spillene, men bemærk at eftersom vi befinder os på en børs, kunne man lige så godt have skabt sin Green Book ved brug af salg. Læs mere om salg på spillebørserne i vores Spillebørs-guide.

En Green Book er altså kort fortalt når man står i en situation hvor man er sikret et netto-overskud uanset udfaldet af den begivenhed man har spillet på. Med andre ord er en Green Book at sammenligne med et surebet. Nedenstående eksempel-Green Book er skabt via live betting, hvor vi på forskellige tidspunkter og til forskellige (gunstige) odds køber hvert af de to udfald.

1. Aktuelle live odds
Hyung Taik-Lee spiller en tennis-kamp mod Max Mirnyi. Kampen er nået til 2. sæt. Lee har vundet første sæt 6-4, og stillingen er i 2. sæt 4-3 til Mirnyi, der netop skal til at serve. De aktuelle odds på kampen er på dette tidspunkt:

Live odds


2. Første indsats
Især på tenniskampe svinger odds ofte meget, i takt med udviklingen i de enkelte serverpartier, og vi synes at Mirnyi er for stor odds-favorit i forhold til kampens stilling, og vælger at spille 40 kr. til odds 3,35 på Lee, som har været godt spillende i kampen.

Vores spil afspejler sig som følger:

Første indsats (40 kr. til odds 3,35 burde give 94 kr. i overskud, men i ovenstående 89,30 kr. er indregnet Betfairs kommission, hvilket reducerer netto-gevinsten. Denne indregning kan man selv slå til og fra under "Alternativer" i toppen).


3. Oddsene ændrer sig - vi laver en Green Book!
Lige efter vores spil har Mirnyi problemer allerede i det aktuelle serveparti, hvor han ikke kan udnytte sine fordele. Pludselig svinger fordelen over til Lee, som dermed får en stor chance for at kæmpe sig tilbage i sættet. Det afspejler sig straks i oddsene, der svinger så meget i forhold til vores oprindelige spil, at vi nu kan lave en ny indsats med modsat fortegn end den første indsats, og dermed "handle" os frem til en Green Book (et surebet).

Mirnyis odds stiger, og vi vælger at slå til for at lave en Green Book. Vi spiller 79 kr. til odds 1,64 , hvilket giver os en ganske flot Green Book, i forhold til vores oprindelige indsats:

Oddsene ændrer sig  

4. Sikker netto-gevinst uanset udfaldet
Som det fremgår ovenfor fortsatte oddset på Mirnyi faktisk med at stige til mere end de odds 1,64 vi spillede ham til, og vores Green Book kunne dermed være blevet endnu bedre, med et større netto-overskud på begge sider hvis vi havde ventet. Men vi fik vores Green Book og er nu 100% sikre på overskud: vi får 14,25 kr. i netto-overskud hvis Lee vinder kampen, og 10,03 kr. i netto-overskud hvis Mirnyi vinder kampen. Et ganske fint surebet!

Det "trade" (eller arbitrage spil) som vi foretog ved at spille på Mirnyi reducerer naturligvis den eventuelle netto-gevinst på Lee ganske betragteligt, men omvendt reducerer man helt sin risiko på kampen, og vil – uanset udfaldet – få overskud på kampen.

Vores to spil ser ud således:

Vores spil

5. Hvordan beregnes netto-gevinsterne til en Green Book?
Da det kan være vanskeligt at beregne de præcise indsatser der skal til for de aktuelle odds for at være sikker på at man får en Green Book, kan man bruge den indbyggede "hvad hvis" funktion der er i Betfairs spillebørs, som viser hvordan en given indsats til et givet odds vil påvirke ens gevinst/tab for de enkelte udfald på en kamp. Se herunder:
Hvad hvis funktionen
Alternativt kan man bruge vores værktøj til spillebørs surebets, der findes på http://www.betxpert.com/tools/arb.asp