Den knæ-plagede Martin Laursen har stoppet sin landsholdskarriere, og i forbindelse med onsdagens landskamp mod Grækenland har meget af debatten derfor drejet sig om hvem der skal afløse Aston Villa-kæmpen i det danske midterforsvar: Hvem er den bedste makker til Daniel Agger?

Svaret, ifølge de danske fodboldfans, er: Rutinerede Per Krøldrup (Fiorentina) eller det unge stortalent Simon Kjær (Palermo).

Men hvad med Michael Gravgaard? Manden der for få år siden var SAS Ligaens bedste forsvarer og i høj grad inde i Morten Olsens landsholdsvarme?

Manden der i årevis neutraliserede modstandernes angribere – og samtidig selv var uhyre målfarlig: Han nettede 18 gange i 95 kampe for Viborg; 6 i 79 FCK-kampe. Og scorede 5 mål i 18 landskampe…

Hvad er der blevet af Gravgaard?

Tjah, den sympatiske Randers-dreng der i april bliver 31 år, er skam med i diverse Laursen-afløser-afsteminger på nettet – men er meget langt fra at være den udvalgte: Han får således kun 6% i Tipsbladets afstemning (får dog 11% hos bold.dk).

Og hvorfor så det? Muligvis fordi avis-overskrifterne om Gravgaard det seneste års tid stort set alle har indeholdt ord som ”skyld i mål” og ”kæmpe-fejl”…

Impliceret i 3 mål i debut for HSV

Senest i weekenden da Gravgaard debuterede for Hamburger SV i den tyske Bundesliga. Danskeren var impliceret i alle tre modstander-mål da HSV tabte 2-3 – efter at have ført 2-0. Især Karlsruhes reducerings-mål til 2-1 måtte Gravgaard tage på sin kappe: Han ramte ved siden af bolden og forærede dermed en nem chance til Sebastian Freis.

Rædsels-debut for Gravgaard der netop var skiftet – på en leje-aftale – fra franske Nantes. Hvor han ikke havde fået spilletid siden sidste efterår, efter ellers at være startet sæsonen som fast mand i midterforsvaret – og endda som anfører.

Hvad skete der i det franske? Drop. Gang på gang var Gravgaard med kiksede indgreb skyld i modstander-scoringer. Og til sidst blev han altså simpelthen sat af.

Fransk syndebuk?


Gravgaard udtalte dengang at han syntes at den franske presse overdrev: At han, sammen med den anden højprofilerede udlænding på Nantes’s hold, kroatiske Klasnic, blev udpeget som syndebuk for holdets dårlige spil. Og lidt var der nok om det; der var en smule hysteri inde i billedet.

Men stadig: Den store dansker var milevidt fra sit engang så solide, konstante og assertive spil.

Hvorfor? Tjah, der er flere muligheder. Der KAN være tale om tilfældigheder – og så vil Gravgaard før eller siden vende tilbage til et højt niveau (hvis han altså fortsat får spilletid).

Eller også er Gravgaard et eksempel på en spiller der simpelthen ikke kan hitte ud af at spille i udlandet, i hvert fald nogle steder. På grund af sprogproblemer, mentalitetsforskelle, you name it…

Umiddelbart lyder det sidste som en plausibel forklaring, hvad Nantes-opholdet angår. Men hvad med Tyskland – der jo på papiret ligner Danmark noget mere end Frankrig: Her burde Gravgaard vel kunne gøre det ok?

Tung, men dygtig forsvarer

Gravgaard er stor, fysisk stærk – og tung. Ikke super-hurtig på de første meter (når han først kommer i omdrejninger, går det såmænd stærkt nok). Men han formår generelt at kompensere via en god placeringsevne. Han er en spil-intelligent forsvarer; har ikke en Aggers teknik, men den er faktisk ganske habil.

Og han har et fremragende øje for spillet, også fremad. Hvad hans mange mål – med hovedet (hvor han er fremragende) og begge ben – er klare beviser på.

Derfor tror jeg også han kommer til at gøre det fint i det tyske – hvis træner Jol giver ham lidt snor (og hvis den tyske presse ikke går over alt for meget over gevind; tabloid-avisen Bild har allerede kåret ham som sæsonens transferflop).

Gravgaard skal nok komme tilbage

Fadæserne mod Karlsruhe var (sandsynligvis) simpelthen udtryk for at Gravgaard endnu ikke er i topform efter diverse måneder uden den store kamptræning – og så skal man nok heller ikke underkende betydningen af psykologien:

Manden blev fyret i Nantes pga sine fejl. Hvad fokuserer han så på i sin tyske debutkamp? Naturligvis på IKKE at lave fejl. Og så er det jo at de sker…

Gravgaard skal nok komme tilbage. Måske ikke som Laursens oplagte afløser på landsholdet, men som en midterforsvarer af høj klasse.