Goldman Sachs forudsiger udfaldet af kampene ved VM 2014 i Brasilien ud fra en statistik-model. Favoritsejre over næsten hele linjen, men der er også et par overraskelser i investeringsselskabets beregninger, fx en 1/8-finalebillet til Iran.


Goldman Sachs er berømt og berygtet for sin rolle i den amerikanske og globale finanskrise (og i den danske andedam for købet af en aktiepost i DONG), men de fiffige regnedrenge er åbenbart også interesserede i fodbold. Investeringsselskabet har nemlig sat sig ned og forudsagt resultatet af de 64 kampe ved sommerens VM i Brasilien.

Brasilien-Argentina 3-1

Sådan ender sommerens VM-finale ifølge Goldman Sachs' statistik-model

Forudsigelserne er baseret på en statistisk model der inddrager cirka 14.000 betydende landskampe (ingen træningskampe) siden 1960. Der kigges på holdenes Elo-rangering, målscore i de seneste 10 kampe, VM-slutrundeopgør og spillested. Men altså ikke på skader og andre diffuse faktorer (som BetXperts VM-sektion kommer ind på).

1/8-finaler Kvartfinaler Semifinale
Brasilien-Holland 3-1    
  Brasilien-Uruguay 3-1  
Grækenland-Uruguay 1-1    
    Brasilien-Tyskland 2-1
Frankrig-Iran 1-1    
  Frankrig-Tyskland 1-2  
Tyskland-Belgien 2-1    

Modellen har ikke overraskende spyttet værtslandet Brasilien ud som klar favorit til at vinde sommerens VM-titel. Pga sambalandets hjemmebanefordel, generelle turneringsstyrke og flotte resultater ved Confederations Cup sidste sommer.


Brasilianerne får følge i semifinalerne af tre andre fodboldstormagter: Argentina, Spanien og Tyskland. Og i det hele taget er det småt med overraskelser i Goldman-Sachs' forudsigelser. Men der er dog et par stykker.

Fx forventer investeringsfirmaet at Iran sniger sig med i 1/8-finalerne sammen med Argentina i Gruppe F, dvs med sorteper til Bosnien og Nigeria. I Gruppe C snupper Grækenland en billet sammen med Colombia (dvs foran Elfenbenskysten og Japan), og i Gruppe E går Ecuador videre sammen med Frankrig, mens Schweiz og Honduras må se til.

Måske, men det lyder som om at Goldman-Sachs' model undlader at tage højde for at Ecuador i Gruppe E-kampene i Brasilien ikke har samme højde-fordel som når holdet spiller hjemme i Quito i 3 kilometer over havets overflade. Og Iran i 1/8-finalen? Næppe.

1/8-finaler Kvartfinaler Semifinale
Spanien-Kroatien 2-1    
  Spanien-Italien 2-1  
Italien-Colombia 1-1    
    Spanien-Argentina 1-1
Argentina-Ecuador 2-1    
  Argentina-Portugal 2-1  
Rusland-Portugal 1-1