Golden Globe 2019 giver os de første fingerpeg forud for årets Oscar-show. Jesper Carstens kigger i denne optakt nærmere på den poppede lillebror, der ikke er bleg for at fyre en fest af for 76. gang, når de gyldne globusser skal uddeles natten til den 7. januar.

Oscar-showet lurer i horisonten, men først skal award-sæsonen for alvor skydes i gang med et brag af en fest, når den 76. udgave af Golden Globe-showet afholdes natten til den 7. januar. 

Golden Globe er nemlig det første "store" award-show i denne omgang. Efter at de gyldne globusser er blevet uddelt følger shows som Critics Choice Awards, SAG Awards og BAFTA'en, inden Oscar-showet afholdes i slutningen af februar. Og selvom Golden Globe er den lidt vilde fætter til Oscar-showet, så får man her de første fornemmelser forud for det helt store award-show. 

Og hvem ved: Måske bliver det her, at Marvel grundlægger en skelsættende Oscar-triumf, eller Lady Gaga tager endnu en gylden globus med hjem? I al fald er der fundet plads til både Black Panther i bedste drama-kategori, ligesom Lady Gaga er en tidlig favorit i én af skuespillerkategorierne. 

Odds senest opdateret: 1. januar, 13:30
Bemærk: Odds er opdateret d. 1. januar, 13:30, men optaktens nævnte tips har ikke fået justeret sit odds i forhold til udlægstidspunktet.

Golden Globe: Sådan vinder man en Globe

Jeg nævnte det i sidste års optakt, men det er stadig meget aktuelt, så jeg opridser det lige ganske kort.

Golden Globe er en svær størrelse, der har fundet sin egen position på award-kortet. Det er ikke lige så prestigefyldt som Oscar-showet eller Emmy-showet inden for hvert sit felt, hvilket blandt andet skyldes, at priserne bliver bestemt af ikke-fagfolk. Det er omkring 90-100 journalister fra Hollywood Foreign Press Association, der kårer vinderne af hver kategori.

Showet markerer for alvor awards-sæsonen, der starter umiddelbart efter, og man får således de første indikationer på Oscar-favoritterne. Men heller ikke nødvendigvis meget mere end det, for Golden Globe har det med at være lidt mere vovet og mindre traditionspræget end Oscar-showet.

Showet er fyldt med store stjerner, der velvilligt deltager i festen. Der er fri bar for alle, så der plejer at være en ret god fest. Man får af og til indtrykket af at arrangørerne har nomineret enkelte film og skuespillere for at få flest muligt stjerner samlet i salen. Det har igennem årene givet nogle spøjse nomineringer. 

Der er som nævnt kun 90-100 journalister, der afgør, hvem der vinder en Golden Globe, og det har en effekt. Hver år bliver der skrevet om, hvordan film og skuespillere trykker hænder og fedter lidt for dem, der skal stemme om priserne. Nogle er gode til den disciplin, mens andre har ringe interesse i at deltage i den del af showet. Det kan også ses på vinderlisten, hvor mange (store, dygtige) navne hyppigt går igen. Det er ikke altid (kun), fordi de er dygtige skuespillere.

Bedste film i drama-kategorien

Golden Globe odds: Vinder af drama-kategorien

Bedste odds Bookmaker
A Star is Born 1,27
If Beale Street Could Talk 6,50 Bet365
BlacKkKlansman 12,00 Bet365
Black Panther 15,00
Bwin
Bohemian Rhapsody 19,00

Bookmakerne synes på forhånd at være relativt overbevist om, at A Star is Born løber af med globussen i den prestigefyldte dramakategori, og umiddelbart er jeg meget enig i den vurdering. Bradley Coopers instruktørdebut har høstet stor anerkendelse, og både Cooper og Gaga har fået store roser for deres præstationer i filmen. 

Historien er ganske klassisk, og der er da også tale om et remake fra 1937: En afdanket musiker krydser vej med en talentfuld ung musiker, og så opstår der ellers nogle problemer som følge af det. Man har set det før, men så længe det bliver fortalt på en spændende måde, så kan det nok godt gå. Og vurderet ud fra de første mange reaktioner, så er det tilfældet. Folk elsker A Star is Born. Naturlig favorit.

Der er dog konkurrence. Umiddelbart ligner det, at If Beale Street Could Talk og BlacKkKlansman er de primære udfordrere til A Star is Born. 

Personligt er jeg mest interesseret i BlacKkKlansman, der er en Spike Lee-film baseret på Ron Stallworths 2014-bog. Den handler - i korte træk - om en sort politimand, der med succes infiltrerede Ku Klux Klan på et niveau, hvor selv den øverste leder dengang, David Duke, endte med at sætte fart i Stallworths medlemsansøgning. For mig at se er det den film, der har mest på hjerte og kan bruges i et aktuelt lys, om end racefilm ikke nødvendigvis har vist sig at være helt vildt succesfulde ved awardshows. 

If Beale Street Could Talk virker også interessant. Det er Barry Jenkins (Moonlight), der står bag den film, og han har et meget æstetisk udtryk, hvor han formår at få karakterne til at sige utroligt meget uden egentligt at sige alverden. I filmen følger man en ung, sort kvinde, der forsøger at få sin mand frikendt (for en forbrydelse han ikke har begået), før hun skal føde. Jeg ved ikke så meget mere om den, men den har fået en god modtagelse. 

Det efterlader to film: Black Panther og Bohemian Rhapsody. Sidstnævnte vil jeg ikke bruge alverdens tid på, men jeg undrer mig lidt over, at den fandt vej til drama- og ikke musicalkategorien.

Black Panther? Tja. Jeg er vild med superheltegenren, men jeg blev slet ikke grebet af Black Panther på samme niveau som så mange andre. Jeg synes, at den er overvurderet og overhypet. Nu er det selvfølgelig ikke mig, der uddeler de gyldne globusser, så derfor skal jeg ikke udelukke, at den kan gå hele vejen. Jeg vil sige det sådan: Hvis Black Panther skal vinde en stor filmpris, så er dens bedste chance nok ved Golden Globe, der giver plads til de store blockbusters; men nej, jeg tror ikke på den i længden.

Som en sidste kommentar vil jeg bemærke, at Alfonso Cuaróns store satsning, Roma, ikke har fundet vej til Golden Globe. Den har ellers fået meget ros, men en stor del af forklaringen skyldes nok, at den bliver udgivet via Netflix, hvilket næppe vækker glæde i Hollywood.

BlacKkKlansman til odds 12,00 hos Bet365

Chancevurdering: 10 %

Det ligner ganske rigtigt en sejr til A Star is Born, men man skal huske på, at Golden Globe er det første store awardshow i denne awardsæson, og det kan dermed være lidt svært at placere filmene korrekt. Jeg ser en lille chance for, at BlacKkKlansman kan gå hele vejen.

Dels fordi filmen stadig er aktuel, dels fordi den er tankevækkende, og dels fordi det bare er en god historie om en sort mand, der snød sig vej ind i Ku Klux Klan og ovenikøbet fik (utilsigtet) hjælp fra kultens øverste leder. 

Den har dog også sine udfordringer: Spike Lee ynder gerne at være meget tydelig i sin fortælling. Nogle gange er det bedre at fortælle lidt mindre og lade seeren selv analysere på en film; det sker heller ikke i denne, og Spike Lee er en mand, der ofte deler folks holdninger. Det er klart et minus. Men i min optik er det en film, der rammer rent i denne tidsperiode. Jeg har troen på, at den kan lave noget ballade i awardsæsonen. 

Spike Lee er også filmens styrke. Alle instruktører drømmer om at lave en film, der fortæller noget kløgtigt om den aktuelle samfundstid, men de fleste må også sande, at det er en meget svær øvelse. Se bare The Post, der var med i sidste års award-sæson, og som også havde en aktualitet i sig: trods Spielberg og gode skuespillere lykkedes det aldrig at fange voterne godt nok, sandsynligvis blandt andet fordi den ikke for alvor "talte" til seerne. Det gør - synes jeg - BlacKkKlansman i højere grad.

Odds 11-12 kan i skrivende stund fåes hos samtlige bookmakere med odds på Golden Globe 2019. 

Bedste film i komedie-kategorien

Golden Globe odds: Vinder af komedie-kategorien

Bedste odds Bookmaker
Green Book 2,75
The Favourite 2,75
bet365
Vice 3,50
Bwin
Mary Poppins Returns 17,00
Bwin
Crazy Rich Asians 34,00
Bwin

Komediekategorien er ret interessant. Umiddelbart er der tre jævnbyrdige favoritter samt to langskud. Jeg starter med de to langskud.

Mary Poppins Returns har fået lidt ros og hype, men har den i sidste ende nok på hjerte? Og eftersom det er en musical, så synes jeg måske heller ikke, at det er et lovende tegn, at ingen af sangene fra filmen er nomineret til en pris. Det er dog heller ikke en chancedræber, og filmen var blandt de ti film, som det amerikanske filminstitut kårede som de 10 bedste i 2018.

Så er der Crazy Rich Asians, der var en overraskende stor økonomisk succes. I al fald alle andre steder end i Kina, hvor den floppede fælt. Det er en god, sjov film - men ikke en oplagt vinder i sådan et awardshow. 

Det efterlader tre film, der i min optik alle ville kunne løbe af med statuetten. Det er The FavouriteGreen Book og Vice. Alle tre film har hver deres styrke.

Vice handler om den tidligere vicepræsident Dick Cheney (spillet af Christian Bale), der havde langt mere magt end de fleste vicepræsidenter. Filmen er båret af fantastisk skuespil, således er også Amy Adams og Sam Rockwell nomineret til individuelle priser sammen med Christian Bale. 

Filmen er Adam McKays første store projekt efter The Big Short, og denne fortsætter i samme stil med at behandle en periode, der skete for ganske nyligt. Filmen har også fået flest nomineringer ved Golden Globe, og jeg tror, at den har potentiale til at hente mange awards i løbet af awardsæsonen - men jeg kunne også mistænke den for at misse ud på hovedkategorien "best picture". 

Bookmakernes favorit er The Favourite, der blandt andre har Olivia Colman, Rachel Weisz og Emma Stone i rollerne. Filmen handler om den Queen Anne (Colman), der tilbage i 1708 leder Storbritannien, der er i krig med Frankrig. Sarah Churchil (Weisz) er hendes rådgiver og elskerinde, mens Abigail Hill (Stone) er Sarahs kusine, der higer efter at overtage Sarahs plads. Intriger og komik i det britiske kongehus. 

Det er et ret stærkt cast med flere awarddarlinge. Emma Stone trækker vel - på navn alene - et par stemmer til filmen. Den har måske ikke mest på hjerte, men i komediekategorien er det ikke nødvendigvis et kæmpe krav. Det er ikke nødvendigvis en film, der falder voldsomt meget i min smag.

Personligt er jeg meget mere til Green Book. I filmen bliver Viggo Mortensen sat sammen med Mahershala Ali, og det er uden tvivl en fornøjelse. Titlen refererer til en bog, der blev skrevet i 1940-1960'erne, og som kortlagde de restauranter, hvor de sorte, der var på roadtrips, måtte spise og opholde sig. I filmen er det Viggo Mortensens karakter, der er chauffør for Mahershala Alis pianospillende geni, og sammen begiver de sig ud på en rejse, hvor de begge lærer utroligt meget af hinanden.

Det er en simpel film. Måske for simpel i sidste ende, og mange anmeldere har ikke været sene til at påpege, at den har sine skønhedsfejl. Men simple film kan sagtens vinde stort, særligt hvis de bliver båret af stærke præstationer - som eksempelvis Mortensen og Ali. Men har den award-tække? Det er det helt store spørgsmål ved denne film. Den vandt hovedprisen ved Toronto International Film Festival, og det plejer at være en ret stærk indikator. 

Efterfølgende har der dog været mange uheldige sager omkring filmen. Viggo Mortensen røg ind i en mindre shitstorm for at bruge N-ordet i sin fulde længde. Selv Mahershala Ali var ude med kritik af halvdanskeren, der efterfølgende måtte undskylde. Senest var familien til Mahershala Alis karakter ude med kritik af filmen. Jeg tænker ikke, at det nødvendigvis er en god ting.

The Favourite til odds 3,00 hos Bet365*

Chancevurdering: 34 %

Green Book har vundet et par priser allerede, og virker som en film, der kan appellere og underholde flere. Men det er en simpel film, måske endda for simpel, og den har sine fejl. The Favourite er fyldt med award-darlings og er en kvindedrevet film - jeg tror, den kan overraske. 

Forsidetip: Læs analysen her.

Hovedskuespiller-priserne

De fire største skuespillerpriser (bedste skuespiller og skuespillerinde i henholdsvis drama og komedie/musicals) bliver gennemgået i de følgende afsnit. Og lad mig sige på forhånd: Der er et par ganske gode præstationer i blandt.

Golden Globe er et relativt stort marked (i forhold til at det er underholdningsspil), hvorfor der også er odds på birolleskuespillerne hos de fleste bookmakere. Dem kigger jeg nærmere på senere.

Bedste skuespiller i drama

Bradley Cooper er den store favorit i denne kategori. Jeg er sikker på, at det nok også hjælper ham lidt på vej, at han også er instruktøren i A Star is Born. Det må da alt andet lige give lidt ekstra kredit til den populære skuespiller, der som regel er repræsenteret i awardsæsonen. 

Han udfordres primært af Rami Malek, der folder sig ud som Freddy Mercury i Bohemian Rhapsody. Nok har filmen sine problemer, men Maleks præstation er ganske god, og det ville ikke undre mig, hvis han gik hele vejen - han er ret populær i awardsammenhæng for sit arbejde på Mr. Robot-serien. 

Lucas Hedges er tilbage i award-ræset, denne gang for sin rolle i Boy Erased. Unge Hedges blev i sin tid Oscar-nomineret for sin birolle i Manchester by the Sea, mens han i sidste awardsæson var med i både Three Billboards Outside Ebbing, Missouri og Lady Bird. Han har næse for disse film. Og han er rigtig dygtig, især til de roller han ofte bliver castet i. 

Willem Dafoe er altid bjergtagende, når han virkelig får lov til at folde talentet ud. Det samme gør sig gældende i At Eternity's Gate, hvor han giver den som Vincent van Gogh i en film, hvor også Mads Mikkelsen er med. Glimrende, men næppe nok til at vinde.

Jeg tror heller ikke helt på, at John David Washington kan lave overraskelsen, men som jeg har været inde på lidt tidligere, så synes jeg meget godt om BlacKkKlansman. Hvis den får lidt medvind, så er det slet ikke utænkeligt, at odds 26 er en my for høj, men umiddelbart er der bedre bud på listen - primært Cooper og Malek. 

Rami Malek til odds 3,5 hos Danske Spil*

Chancevurdering: 36 %

Jeg har tænkt, og jeg ser Malek som det bedste valuespil her. Ingen tvivl om at Bradley Cooper er favoritten, men noget kunne tyde på, at det er lidt tættere end oddsene angiver.

Forsidetip: Læs analysen.

Bedste skuespillerinde i drama

Denne kategori er endnu et eksempel på A Star is Borns favoritstatus. Lady Gaga er nemlig feltets favorit foran stærke skuespillere som Glenn Close, Nicole Kidman og Rosamund Pike.

Ja, og Melissa McCarthy, der tager den traditionelle rute for en komedieskuespiller, der vil tages seriøst med sin rolle i Can You Ever Forgive Me? Det er en rute, der som regel giver anerkendelse i form af nomineringer, men sjældent i form af priser. Baseret på diverse øvrige awards-nomineringer (eksempelvis SAG) er hun rigtig dygtig i sin film, hvorfor man kan overveje, om odds 17 i sidste ende ikke lokker lidt alligevel.

Umiddelbart står kategorien mellem Glenn Close og Lady Gaga. Lady Gaga er blevet rost sønder og sammen for sin præstation i A Star is Born, og jeg er slet ikke i tvivl om, at hun kan løbe af med en Globe. Husk på, at hun fik en for et par år siden for sin rolle i American Horror Story. Hvis der er et sted, hun passer ind, så er det ved Golden Globe.

Og det er til at forstå, at hun er favoritten. Rollen er som skræddersyet til Lady Gaga. Hun er blændende og autentisk. Ja, hun kan sagtens vinde. Ingen tvivl.

Men helt ærligt, så er jeg langt mere draget af Glenn Closes præstation i The Wife, der handler om en kvinde, der er gift med en succesfuld forfatter - bortset fra at det er Glenn Closes karakter, der skriver alle ordene i familien men under mandens navn. I min verden leverer hun et sandt tour de force på niveau med Frances McDormand i sidste års Three Bilbboards Outside Ebbing, Missouri (omend der er tydeligt forskel i niveau på de to film). Hun er enestående. Og til oddset giver jeg det et lille skud - også selvom en Gaga-triumf ved Golden Globe nærmest står skrevet i stjernerne. 

Glenn Close (The Wife) til odds 3,25 hos Bet365

Chancevurdering: 33 %

Lady Gaga er showets favorit, og det er med rette: hun er virkelig dygtig i A Star is Born. Man kan måske argumentere for, at rollen er skræddersyet til hende, og at det er den, der løfter hendes præstation de sidste par procenter og ikke omvendt. Jeg synes, hun gør det fantastisk.

Men det gør Glenn Close også i The Wife. Det er én af hendes bedre roller, og hun får virkelig flashet sit reportoire i den film. Jeg tænker, at filmen har sine mangler, og der har Gaga en klar fordel i form af, at A Star is Born har en hel del hype med i bagagen.

Alt i alt: Gaga er favoritterne, men til oddsene går jeg med Glenn Close i en pragtrolle

Bedste skuespiller i komedie og musical

Det her er afgjort en svær kategori. Lad os for en stund se bort fra Reilly, Miranda og Redford, for umiddelbart handler det om to skuespillere: Christian Bale versus Viggo Mortensen.

Christian Bale har igen, igen ændret sin krop for en rolles skyld. I filmen Vice har han denne gang taget mange kilo på for at portrættere Dick Cheney. Og som altid er han forrygende. Sådan er det med Christian Bale. Han er dygtig, og det er der ingen, der er i tvivl om. Han er et kæmpe navn og har star quality. Og han er fremragende dygtig - også i denne film. 

Den eneste finger, jeg måske kan overveje at sætte på ham, er, at han er i en film, der er proppet med talent. Bale er stjernen, men både Sam Rockwell og Amy Adams (og Steve Carrell) stråler også i filmen, og alle er kendt fra awardsæsonerne. Måske kan man argumentere for, at de stjæler lidt af hans rampelys, men umiddelbart køber jeg den ikke rigtigt. Det her er Bales film hele vejen igennem, og han stråler.

Men Viggo Mortensen er en force. Han er en fabelagtig skuespiller, der er kendt, men ikke lige så kendt som Christian Bale. Han har været nomineret for flere præstationer, senest for Captain Fantastic, som jeg elskede. Og nu altså Green Book. Og Mortensen er upåklagelig dygtig i en film, hvor han hele vejen igennem matches op med den fabelagtige Mahershala Ali.

Hvor man taler om, at filmen måske har sine skønhedsfejl, så har skuespillerne det absolut ikke, og både Ali og Mortensen får masser af ros for deres præstationer i filmen. De er begge i storform så at sige. 

Man bør dog nævne, at Viggo Mortensen kom i modvind for at bruge N-ordet i sin fulde længde i et interview. Det fik en række Twitter-krigere til tasterne, og selv Mahershala Ali var ude og kritisere halv-danskeren. Kan det koste i awardsæsonen? Tja. Det vil være farligt at påstå, at det ikke er skadeligt i al fald. 

Jeg tvivler som nævnt på de øvrige. Robert Redford er naturligvis en gammel, dygtig ræv, der kan sit fag, mens Lin-Manuel Miranda er et multitalent, der er elsket og som kan alt; men det er næppe nok. Umiddelbart bør den stå mellem de to favoritter.

Intet væddemål i denne omgang

Jeg kan ikke for alvor placere værdien her, så jeg springer denne kategori over.

Bedste skuespillerinde i komedie og musical

Det her er endnu en kategori, der ligner en duel mellem to dygtige skuespillerinder.

Lad mig starte fra bunden: Elsie Fischer har hovedrollen i Eighth Grade, der har fået lidt - men ikke voldsomt meget - hype. Hun er i sidste ende ikke god nok til at løbe af med sejren her. Det samme kan jeg sige om Constance Wu og Charlize Theron. Dygtige skuespillerinder; men jeg har svært ved at se dem vinde for deres præstationer her.

Favoritten er Olivia Colman (The Favourite). Hendes præstation er blevet rost i en film, hvor også Emma Stone er med til at stjæle hypen, ligesom hun ofte bliver nævnt i diverse talkshows. Emma Stone fremhævede hende for eksempel meget specifikt i Graham Nortons show.

Colman er én af de skuespillere, der kan sige så ufatteligt meget uden at bruge sine ord, og det bliver fremhævet et par gange i filmen. I det hele taget bliver hun iscenesat til at folde sit talent ud. Og hun gør det godt. Så godt, at hun vandt en pris ved Venedigs filmfestival. Det siger ikke nødvendigvis alt for meget, da de som regel går lidt anderledes til værks.

Jeg er dog helt uden tøven mest interesseret i Emily Blunt. Først og fremmest er hun angiveligt enestående i Mary Poppins Returns, og der er meget få, der ikke er fuld af lovord over hendes præstation. Dernæst - og det er altså ikke uvæsentligt - kommer hun med Disney i ryggen. Det er ikke en uvæsentlig faktor ved Golden Globe, hvor rigtig meget handler om at være god til at trykke hænder med voterne. 

Jeg kan sagtens forstå, at Blunt har henrykket alle dem, der har fået lov til at se filmen. Hun er vildt charmerende, og hun passer rigtig godt ind i rollen som Mary Poppins. I min optik er det tæt på helt lige mellem hende og Olivia Colman, måske med Colman som svag favorit - men værdien må være på Blunt.

Emily Blunt til odds 3,00 hos Bwin

Chancevurdering: 40 %

Emily Blunt som Mary Poppins virker som et ret godt match, og anmelderne er ellevilde med hende i rollen. Blunt er hamrende charmerende, hvilket i al fald ikke svækker hendes chancer hos voterne - og med Disney i ryggen kan man i al fald være sikker på, at hun får trykket de hænder, hun skal.

Colman er dygtig, og måske er hun en snæver favorit, men jeg synes, at værdien er på Emily Blunt. Hypen er til stede.

Forsidetip: Læs tippet her

Øvrige priser

Der er også odds på bedste birolle og instruktør. Jeg går ikke i dybden med dem, men der vil dukke eventuelle tips op, hvis jeg falder over noget interessant. Dem vil jeg i så fald gøre opmærksom på i tråden her eller via forsideanalyser - som fx mit spil på bedste instruktør:

Bedste instruktør: Alfonso Cuarón (Roma) til odds 1,48 hos Nordicbet*

Chancevurdering: 70 %

Rent teknisk er Roma en lille perle på Netflix. Den prisvindende instruktør, Alfonso Cuarón, har leveret et passionsprojekt, og det kan mærkes i filmen, hvor hvert eneste frame udstråler meget mere end man lige ser ved første øjekast.

Forsidetip: Læs tippet her.

Spider-Man: Into the Spider-Verse vinder Best Animated Film til odds 2,00 hos Betfair* Sportsbook

Chancevurdering: 53 %

Incredibles 2 lignede længe en klar favorit, men Spider-Man: Into the Spider-Verse har fået vanvittigt meget ros siden den udkom i juledagene. Dens særprægede animationsstil kan måske skrække nogen væk, men rent fortællingsmæssigt er det den klart bedste film i kategorien - med flere længder. Den er også blevet favorit hos Gold Derby.