Lørdag skydes den 88. udgave af Giro d´Italia i gang. I første omgang får vi kun rytterne at se i 1150 m - den korteste giro-prolog nogensinde, men trods alt en distance der nok skal give anledning til en smule udskilning mellem de 197 startende ryttere (Nuno Ribeiro fra Liberty Seguros blev udelukket sent torsdag pga. for høj hæmatokritværdi). Når prologen er tilbagelagt resterer der 3.463 km. fordelt på 20 etaper, hvoraf enkeltstarterne står for 73 km. over 2 etaper. Rytterne starter på spidsen af den italienske støvle, og bevæger sig herefter nordpå.

Kampen om la maglia rosa - den lyserøde trøje - er i de sidste mange år blevet vundet af en italiener. Faktisk skal vi tilbage til Pavel Tonkovs sejr i 1996 for at finde seneste udlænding øverst på podiet. Og meget tyder på, at vi igen i år skal se en italiener med armene i vejret, når feltet når Milano.
 

Favoritterne

Sidste års vinder, Damiano Cunego (Lampre), er naturligvis blandt storfavoritterne til den samlede sejr. Han kommer med en frisk 2. plads fra Romandiet Rundt i bagagen - kun slået af Santiago Botero (Phonak), som i øvrigt ikke stiller op. På Lampres hold figurerer også Gilberto Simoni, som kan bryste sig af sejre i 2001 og 2003 samt 3. pladser i 1999, 2000 og 2004. Så det er en stærk duo Lampre har i spidsen for deres hold. Hvordan rollefordelingen bliver mellem Simoni og Cunego skal blive spændende at se, men mon ikke man forsøger at spille på to heste så længe som muligt? Mange havde nok forventet at Simoni ville forsøge at finde sig et nyt hold i denne sæson, efter skærmydslerne mellem Cunego og Simoni sidste år, hvor den nu 23-årige Cunego "stjal" rampelyset fra den 10 år ældre Simoni.

Giro-vinderen fra 2000 Stefano Garzelli (Liguigas) blandede sig også i toppen i Romandiet Rundt. Spørgsmålet er dog, om han kan følge med Cunego/Simoni/Basso i de høje bjerge. Ved sin side har Garzelli Dario Cioni, der blev nummer 4 sidste år, og som måske kan vise sig at blive Liquigas stærkeste kort, hvis Garzelli svigter. Endnu en støtte til Garzelli/Cioni er forårets store klassiker-triumfator, Danilo Di Luca, som vil kunne yde god støtte undervejs, og nok også skal tage sin egen chance i det mere beherskede terræn.

CSC´s bedste kort er uden tvivl Ivan Basso, som for første gang i fem år stiller til start i Giroen. 3. pladsen i sidste års Tour de France har uden tvivl givet ham den sidste tro på store resultater i de store etapeløb. Selvom hovedfokus stadig ligger på Touren, kan det vise sig at være en god satsning for Basso at køre Giroen netop i år, som er sidste år med Armstrong i Touren. Fra og med næste år vil chancerne for at vinde Touren uden tvivl blive større, og derved skal alt energi også bruges der. Men som italiener i italiernes "eget" løb, kan det godt være at Basso brænder noget mere krudt af de næste 3 uger, end det umiddelbart ligger til i den udmeldte dobbeltsatsning på både Giroen og Touren.

Paolo Salvoldelli vandt Giroen i 2002, og er efter to dårlige sæsoner hos T-mobile nu skiftet til Team Discovery. Han ser dog ud til stadig at have lidt vanskeligheder i bjergene. Således blev han kun nummer 27 i Romandiet Rundt. Han kan dog få hjælp af sin unge holdkammerat, amerikaneren Tom Danielson, som vandt det nyligt overståede Tour of Georgia, blandt andet foran holdkammerat Armstrong. Et spændende nyt bekendtskab i feltet.

Sidste års flotte nummer 2 og tidligere verdensmester i enkeltstart, ukraineren Serhiy Honchar (Domina Vacanze), vil ganske givet markere sig kraftigt i de to enkeltstarter, der ligger på 8. og 18. etape, men vil nok også i år blande sig i kampen, selvom jeg tror at vi i år ikke får ham at se på podiet i Milano. Det vil primært være i bjergene vi vil se Honchar få kam til sit hår, i år nok især fra Emanuelle Sella, der sidste år viste meget lovende kørsel på bjergsiderne.

Lidt længere nede blandt outsiderne findes det unge, italienske håb Michele Scaponi (Liberty), ligesom jeg har et godt øje til russeren Vladimir Karpets (Illes Baleares), som vandt ungdomskonkurrencen i Tour de France i fjor. Endeligt skal det blive spændende at følge Joseba Belokis (Liberty) kamp tilbage mod stjernehimlen.
 

Danskerne

Der er 5 danskere til start: Michael Blaudzun og Brian Vandborg (CSC), Mads Christensen (Quick-Step), Michael Rasmussen (Rabobank) og Frank Høj (Gerolsteiner). Mine største forhåbninger knytter sig til unge Brian Vandborg. Jeg tror, han kan levere nogle gode resultater på enkeltstarterne. Ellers må vi nok erkende, at danskerne for det meste bliver fyld i feltet. For Rasmussen ligner det forberedelse til Touren, mens Høj, Christensen, Blaudzun og Vandborg kan se frem til hjælpetjanser. Dog kan man ikke udelukke at se Høj i et dødsdømt udbrud over et par hundrede kilometer (-:

CSC som hold ser stærkt ud. Basso er esset, men bakkes op af fine og solide navne som Andrea Peron, Peter Luttenberger og Frank Schleck. Desuden skal det blive spændende at følge den unge David Zabriskie, som blandt andet kører en god enkeltstart.
 

Sprinterne

Ale-Jet alias Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) er manden, der skal slåes - det endda selvom han nok får noget svært ved at tangere eller slå sin egen rekord fra sidste år på fabelagtige 9 etapesejre. Petacchi vil dog utvivlsomt også vinde mange i år. I Giroen er man vant til grådighed for etapesejre - Cipollini nåede 42 i alt. Pettachi selv vurderer, at der er 6-7 gode muligheder for ham på årets rute, og jeg vurderer, at der kommer nogle vinderspil på ham fra min side - hvis ellers oddsene er nogenlunde. Han virker faktisk endnu stærkere i år end i fjor.

Blandt de øvrige sprintere kommer Erik Zabel (T-mobile) med en sejr fra Rund um den Henniger Turm, men er vel ret beset bare ikke god nok til at slå Pettachi. Ellers må man også forvente at især Robbie McEwen (Lotto), der i år har selveste Tom Steels ved sin side, kan give Petacchi endnu mere kamp til stregen end sidste år. Baden Cooke (Francaise des Jeux) og Stuart O´Grady (Cofidis) vil ganske sikkert også forsøge at stikke hjulene frem, men på forhånd ligner det mest af alt en massakre fra Petacchi og Fassa Bortolos side.
 

Ruten

Efter lyn-kineseren af en prolog, ligges der op til sprinter-afslutninger på 1-4 etape. De første rigtige udfordringer findes på 5. etape i Appenninerne, hvor der blandt er mål på den lille L´Aquila stigning.

Den næste store udfordring findes på den 45 km lange tidskørsel på 8. etape i Firenze. Herefter venter endnu en dag for sprinterne, inden den første hviledag d. 17. maj. Derpå går det løs på etape 11-14, hvor flere store toppe passeres. Således slutter 11. etape på Zoldo Altpo i Dolomitterne, efter at blandt andet Passo Duram er passeret. 13. etape ligner kongeetapen i Dolomitterne med fem store stigninger, dog med afsluttende nedkørsel. På 14. etape er der mål i skisportsstedet Livigno, men dette efter at løbets tag - Passo dello Stelvia (2758 m) - er passeret.

2. hviledag ligger mellem etape 15 og 16 den 24. maj, hvorefter løbet givet skal afgøres på etape 17, 18 og 19. 17. etape slutter på Colle di Tenda i 1800 meters højde, mens 19. etape bringer de danske minder frem, idet målet ligger i Sestriere, hvor Riis som bekendt vandt i 1996 i Tour de France. Inden de når til Sestriere, som ligger udenfor kategori, skal rytterne lige over to andre monster-stigninger udenfor kategori. Ind imellem 17. og 19. etape har arrangørerne fået plads til løbets anden enkeltstart over 34 km., inden Giroen lukkes af på 20. etape med den traditionelle sprinter-finale i Milano.
 

Konklusion

Vi går uden tvivl en meget spændende Giro i møde. Spørgsmålene er mange og åbne før rytterne træder de første gange i pedalerne. Efter min mening har favoritterne ikke virket skræmmende stærke i optaktsfasen, og jeg tror, vi vil se et løb åbent til det sidste. Det ligger vel mest til Cunego, men et eller andet siger mig, at han får det sværere i år end sidste år. Ivan Basso er et godt bud, hvis hans enkeltstarter kan holde nogenlunde vand. Måske bliver den en anden af de unge - Danielson, Karpets eller Scarponi, der laver den store overraskelse, eller måske tager Simoni sejren igen.

Jeg glæder mig til ar se løbet i TV - og jeg glæder mig til at finde nogle gode spilforslag til Jer. Jeg ved at Jesper også er klar, så god Giro til Jer alle - vi vil gøre hvad vi kan for at slå bookmakerne! Besøg os på http://www.betxpert.com/ekspert/cykling

Slutteligt et par gode links:

Startliste kan blandt andet findes på: Cyclingnews.com, som også er hurtige med resultater, opsamlinger af dagens etaper mv. Den officielle hjemmeside findes på http://www.giroditalia.it, men er desværre kun på italiensk og fransk. Med lidt gætteri kan man dog finde rundt!

Med venlig hilsen
Thomas, Cykling