Verdens største grus-tennisturnering banker på døren. Årets udgave af French Open lukker verden indenfor til et mekka af drabelige dueller på Roland Garros-anlægget søndag d. 23. maj kl. 11.00.

De seneste seks uger har verdens bedste tennisspillere slidt og slæbt på gruset for at skabe resultater, samle point og finde storform forud for grussæsonens højdepunkt.

Som altid er der masser af spændende spørgsmål at tage stilling til forud for turneringen: Vil Nadal fortsætte årets sejrsstime og generobre sin French Open-titel, efter sidste års chok-nederlag? Er der overhovedet nogen, der kan true ham? Er Henin ved at finde tidligere tiders styrke på gruset, og kan hun i så fald vinde sin femte French Open-titel?

Èn ting er helt sikker; vi får masser af god tennis i lange neglebidende forestillinger med spillere, der er klar til at dø for avancement. Der vil blive råbt og skreget fra både tilskuerpladserne i Paris og sofaerne i tennisfansenes hjem, og er man blot interesseret i sporten for bettingens skyld, så vil der også her være et væld af spilmuligheder at forholde sig til.

BetXperts Lars Baes vil følge turneringen tæt gennem dens to uger – med analyser og tips. Følg dem på denne side.

Lars har desuden skrevet to optakts-artikler – én til herre- og én til kvindesiden. WTA-artiklen findes via dette link. ATP-teksten følger herunder.

OPTAKT: French Open, herrer

Info

French Open er én af de fire Grand Slam-turneringer og den eneste af sin slags på grus. Der er mange rangliste-point på spil, eftersom vinderen ”tjener” hele 2000 point til sin ranglisteplacering. Mændene har en samlet præmiesum på 7,580.800 Euro, mens kvinder halter en smule efter med 7,481.600 Euro. Vinderen af begge rækker tjener omkring 1,100.000 Euro for de syv sejre/to ugers arbejde. Der bliver i alt spillet på 16 baner, hvor de to største går under navnene: Court Philippe Chatrier (ca. 15.000 tilskuerpladser) og Court Suzanne Lenglen (ca. 10.000).

Rekorder

Bjørn Borg holder stadig rekorden for flest titler i turneringen, da han hele seks gange har løftet sejrstrofæet. De nærmeste forfølgere til det ærefulde hverv at have vundet turneringen flest gange er:

Nadal: 4
Lendl: 3
Wilander: 3
Kuerten: 3
Bruguera: 2
Courier: 2

French Open 2009

Sidste år havde et par gode historier i sig. Forhåndsfavoritten Nadal sled med sine knæ og måtte bøje sig allerede i fjerde runde mod Söderling. Det åbnede turneringen op og gjorde plads til Federer, der for første gang kunne løfte dét trofæ, som dermed gjorde hans trofæsamling komplet i Grand Slam-regi. Federers vej mod titlen var fyldt med bump, men han kom i mål og slutteligt slog han Söderling uden de store sværdslag.

Favoritterne, 2010

Nadal
er naturligvis den åbenlyse favorit til at vinde turneringen. Fem gange har han spillet i Paris, og kun sidste år har han prøvet at tabe, da han med knæproblemer tabte til Söderling i fjerde runde. En imponerende FO-statistik på 31-1 bringer ham også ind som bookmakernes klare favorit til at vinde det hele, og det er nok tvivlsomt, om det længere er muligt at få presset lidt værdi ud af spanieren til at vinde sin femte FO-titel. Han har netop sat endnu en rekord, da han som første spiller nogensinde har vundet de tre Masters optaktsturneringer på grus: Monte Carlo, Rom og Madrid. I Monte Carlo var han helt suveræn, i Rom blev han presset til det yderste af Gulbis, og i Madrid tabte han føste sæt til Almagro. Man stiller store krav til Nadal, når man lægger alverden i et par sættab, men efter min klare overbevisning er han blevet mindre og mindre overlegen gennem de seneste uger. Underlaget i French Open plejer dog at være ret langsomt á la Monte Carlos, hvilket favoriserer ham ganske meget. Det store spørgsmål for mig at se er, om hans knæ kan holde til to intensive uger, men heldigvis for ham og turneringen er der umiddelbart intet, der indikerer, at han ikke er 100 % fit.
Outright: Betsson* @1,43

Federer har været i finalen fire år i træk, men som nævnt lykkedes det ham først at vinde sidste år, da Söderling banede vejen for ham. Han er ikke en typisk grusspiller, men via sin generelle overlegenhed som tennisspiller, formår han selvsagt også at præstere fornemt her. Havde Nadal valgt at beskæftige sig med fodbold, petanque eller frimærker i stedet, så havde Federer sikkert allerede nu haft fire-fem FO-titler på cv’et, så det er en klar fejl at undervurdere schweizerens evner på underlaget. Han er blevet far til tvillinger, og det er tydeligt, at hans fokus ikke er 100 % på alle sine tenniskampe, som de var engang. Han er ikke så ærekær omkring sejre og nederlag længere, men vi kan nok godt regne med, at han for alvor tænder til, når der står Grand Slam-turnering på menukortet. Om det er nok er nok yderst tvivlsomt, for jeg har meget svært ved at forestille mig en fuldtidsfar til to (!) med begrænset kamptræning på grus og en baghånd, der konstant fejler mod Nadal på underlaget, komme igennem grusmonsteret Nadal, som formentlig kun har én ting i tankerne under denne turnering: Sejr!
Outright: 10Bet og Pinnacle @5,55

Ferrer har vel nok været sæsonens næstbedste grusspiller indtil videre, og selv om jeg egentlig har svært ved at nævne ham blandt favoritterne, så duer det jo ikke bare lade Nadal og Federer stå alene. Hans fysik er i top og hans form kunne ikke være bedre, men han er trods alt nok for begrænset til at kunne slå én af de to store langt inde i en Grand Slam-turnering. Han har aldrig været i en GS-finale, men falder lodtrækningen og resultaterne undervejs ud til hans fordel, så kan dette års udgave af French Open meget vel blive hans hidtil bedste. Prisen på ham outright er bestemt værd at overveje for et lille indskud, og falder Nadal igennem som sidste år, så er han bestemt en af de spillere, der vil forsøge at profitere.
Outright: Sportingbet @51,00

Söderling - sidste års Nadal-dödare - er faktisk i ret ringe form, men jeg ser ham alligevel som en skarp modstander for selv de bedste, da hans topniveau er afsindigt højt, mens han har en finale og 1200 ATP-point at forsvare fra sidste år. Det er en pokkers masse point for en spiller som Söderling, og han har under ingen omstændigheder råd til at fejle tidligt i turneringen (ok, han overlever nok fint uanset hvad), så ligesom med Ferrer kunne det også være en mulighed at sætte et spil på svenskeren til at vinde titlen. Dukker samme odds op på Betfair*, skulle der være god mulighed for at handle ud i løbet af turneringen, selv om det altid er svært at vinde penge på sådan nogle bets, når Nadal stadig er med i turneringen. Han har skuffet mig meget i de indledende Masters-turneringer, men kan han ramme nogenlunde samme niveau som sidste år, så giver det sig selv, at han bliver en spiller, de andre favoritter gerne vil undgå at stå ansigt til ansigt med.
Outright: Pinnacle @56,00

Djokovic er der næsten, og så er han der alligevel ikke. Burde man overhovedet tage ham med i dette favoritselskab? Næ, det gjorde man vel ikke, men igen lader jeg tvivlen komme en spiller til gode. Han er skadesplaget og har ikke slået nogle nævneværdige spillere i et godt stykke tid, så jeg anser ham grundlæggende ikke som en trussel for Nadal. Alligevel har han ligesom Söderling et meget højt topniveau, og rammer han topformen i løbet af turneringen, så ved man aldrig, hvad der kan ske. Han har før presset Nadal til det yderste på grus og han har vundet store grustitler, så man skal ikke udelukke ham, hvis han først kommer godt ind i anden uge af mesterskaberne. Jeg synes dog langtfra, der er værdi i at spille ham outright, som tingene ser ud pt.
Outright: Pinnacle @26,50

Outsiderne

Gulbis
er vel nok årets komet indtil videre. Han har været med på touren længe, og alle har altid været klar over det uomtvistelige talent, men det er først nu, han begynder at få sat tingene rigtigt sammen. Han imponerede meget stort i Rom, hvor han slog Federer og pressede Nadal til 4-6 i tredje, og i Rom var han tæt på at slå en godt spillende og revanchelysten Federer igen, men denne gang måtte han strække våben med 4-6 i tredje. Får han sat tingene helt rigtigt sammen, så kan han slå alle i turneringen. Hans serv og forhånd er fremragende, og generelt er det et vildt tempo, han formår at spille i. Mentalt er han blevet meget bedre i år. Færre udfald, større motivation og bedre på de store point. Gulbis er kommet for at blive, og han er formentlig den næste i rækken af spillere, som ender med at slå sig ned som fast inventar i top 10. Han har en enkelt kvartfinale i GS-historikken, og selv om det er ganske fint, så er der alligevel meget langt op til at bevise, han kan gå hele vejen. Derfor regner jeg ham heller ikke for en af favoritterne til at løbe med titlen, men langt kan han sagtens komme.
Outright: Pinnacle @34,25

Murray har faktisk spillet sig i form på gruset gennem de seneste uger. Han startede opvarmningsturneringerne rædderligt, fortsætte elendigt og afsluttede hæderligt. I Monte Carlo fik han klø af Kohlshreiber, i Rom tabte han 3 og 4 til Ferrer og i Madrid tabte han igen til Ferrer – denne gang med 5 og 3. Det lyder ikke som fremskridt, men det er dét. Han spillede en helt lige og meget lang kamp med Ferrer i Madrid, hvor spanieren først trak fra, da det lykkedes ham at bryde Murray til 4-3 i andet sæt efter et ultralangt parti. Murray har efterfølgende udtalt, at han nu er meget tæt på at være der, hvor han skal, så noget kunne tyde på, at også Murray har sporet fremgangen. Alligevel har han ikke nok krudt i bøssen mod de bedste på gruset, og selv om han er lynhurtig og taktisk dygtig, så server han pt. for ringe og har generelt for mange offensive mangler til at kunne true Nadal på de langsomme grusbaner.
Outright: 10Bet @39,50

Verdasco har muligvis skudt sig selv alvorligt i foden ved sine benhårde satsninger i grusturneringerne forud for French Open. Han var i finalen i Monte Carlo, han vandt turneringen i Barcelona, og han fortsatte det imponerende spil med en semifinale i Rom. I Madrid måtte han så endelig give fortabt ”før tid”, da han blev kørt over af Melzer, og efter sigende skulle der være skadesproblemer hos Verdasco. Han har også et højt topniveau, han er blevet mentalt stærkere, men finalen i Monte Carlo, hvor Nadal tæskede ham 60 61, viser meget godt, hvorfor han ikke vinder French Open. Der er for langt op til Nadal – både tennismæssigt og mentalt. Ryger Nadal ud tidligt, og er Verdasco 100 % fit, så kan det dog ikke udelukkes, at han kan gå hele vejen…
Outright: Pinnacle @36,00

Ude af form eller helt ude

Davydenko
har meldt afbud.

Del Potro har meldt afbud.

Roddick har slet ikke spillet på grus endnu, men som det ser ud nu, så deltager han i turneringen.

Gonzalez må have tankerne andetsteds pt., for nu er han stoppet med at deltage i de store Masters-turneringer på grus… Jeg aner ikke, hvad han laver, men han har en semifinale at forsvare, og han gør klogt i at komme meget stærkt ud af busken til denne turnering.

Ferrero så fantastisk ud i ”The Golden Swing” i Sydamerika tidligere i år, og efter at have imponeret i Monte Carlo er det faldet sammen for ham. Nu meldes der også om en knæskade fra Ferrero-lejren, så sandsynligheden taler for, at de mange Ferrero-sympatisører bliver slemt skuffede i år.

Moya burde bare stoppe karrieren nu. Han synes tilsyneladende, det er sjovt at trække sit ellers højt estimerede navn igennem alskens ubehageligheder. Sidst blev han kørt over af Becker i Madrid i to hurtige sæt! Han taler om en fodskade, men alligevel ønsker han at stille op… Jeg begriber det ikke. Se turneringen fra VIP-logen, Moya!

Stepanek har ikke spillet længe. Jeg kender ikke nøjagtigt til den aktuelle situation omkring ham, men stiller han op, så ryger han formentlig hurtigt ud. Ingen kamptræning er som regel lig med exit.