Verdens største grus-tennisturnering banker på døren. Årets udgave af French Open lukker verden indenfor til et mekka af drabelige dueller på Roland Garros-anlægget søndag d. 23. maj kl. 11.00.

De seneste seks uger har verdens bedste tennisspillere slidt og slæbt på gruset for at skabe resultater, samle point og finde storform forud for grussæsonens højdepunkt.

Som altid er der masser af spændende spørgsmål at tage stilling til forud for turneringen: Vil Nadal fortsætte årets sejrsstime og generobre sin French Open-titel, efter sidste års chok-nederlag? Er der overhovedet nogen, der kan true ham? Er Henin ved at finde tidligere tiders styrke på gruset, og kan hun i så fald vinde sin femte French Open-titel?

Èn ting er helt sikker; vi får masser af god tennis i lange neglebidende forestillinger med spillere, der er klar til at dø for avancement. Der vil blive råbt og skreget fra både tilskuerpladserne i Paris og sofaerne i tennisfansenes hjem, og er man blot interesseret i sporten for bettingens skyld, så vil der også her være et væld af spilmuligheder at forholde sig til. 

BetXperts Lars Baes vil følge turneringen tæt gennem dens to uger – med analyser og tips. Følg dem på denne side

Lars har desuden skrevet to optakts-artikler – én til herre- og én til kvindesiden. ATP-artiklen kan findes via dette link. WTA-teksten følger herunder:

OPTAKT: French Open, damer

Info

French Open er én af de fire Grand Slam-turneringer og den eneste af sin slags på grus. Der er mange rangliste-point på spil, eftersom vinderen ”tjener” hele 2000 point til sin ranglisteplacering. Mændene har en samlet præmiesum på 7,580.800 Euro, mens kvinder halter en smule efter med 7,481.600 Euro. Vinderen af begge rækker tjener omkring 1,100.000 Euro for de syv sejre/to ugers arbejde. Der bliver i alt spillet på 16 baner, hvor de to største går under navnene: Court Philippe Chatrier (ca. 15.000 tilskuerpladser) og Court Suzanne Lenglen (ca. 10.000). 

Rekorder

Selv om Williams-søstrene altid udgør en fare for hvilken som helst modstander på hvilket som helst underlag, så er grus ikke just deres yndlings... De har begge langt op til Chris Evert, som slog alle rekorder ved at vinde French Open hele syv gange i perioden fra 1974-1986. De nærmeste forfølgere mht. antal af titler:

Graf: 6
Court: 5
Henin: 4
Seles: 3
Sanchez-Vicario: 3
Navratilova: 2

Af stadig aktive spillere har Serena Williams (2002), Henin (2003, 2005-2007), Ivanovic (2008) og Kuznetsova (2009) vundet turneringen.

French Open 2009

Med den forsvarende mester Ana Ivanovic i miserabel form, Henins selvrealiseringspause og Serena Williams’ knapt så store begejstring for gruset var der sidste år lagt i kakkelovnen til, at en af alle de andre spillere skulle løfte trofæet for første gang. Selv om Serena vanen tro bed godt fra sig, så rakte det ikke mod Kuznetsova, som spillede et fantastisk mesterskab. Russerne har det generelt med at få gummiarm mod Williams-søstrene langt inde i Grand Slam-turneringerne, men denne gang var Kuznetsova stærkt nok spillende til at overvinde et choke eller to mod Serena i kvartfinalen. Da hun først havde passeret den hurdle, så hun sig ikke tilbage, selv om også australske Stosur, der pludselig sprang ud som grusspecialist, bød hende god modstand. I finalen stod Kuznetsova over for landsmandinden, Safina, og som det ofte er med finaler, var denne også relativt hurtigt overstået med 62 64 til Kuznetsova, som dermed kunne skrive sin anden Grand Slam-titel på cv’et.

Favoritterne 2010

Henin har vundet titlen fire gange tidligere, og selv om hun ikke har imponeret undertegnede voldsomt i optaktsturneringerne, så må hun alligevel regnes for turneringens største favorit. Hun har været småskadet og tabte vel nok derfor på hjemmebane i Federation Cup til Kanepi, hvorefter hun tog direkte til Stuttgart, hvor hun snuppede titlen med en finalesejr over Stosur i tre sæt. Undervejs havde Jankovic hende gevaldigt nede i sækken, og jeg har endnu ikke helt sporet tidligere tiders suverænitet på gruset. Hun tabte i første runde i Madrid til storspillende Rezai, som da også endte med at vinde hele turneringen, men alligevel et ganske skuffende resultat for belgieren. Rammer Henin dét niveau, alle ved, hun har, så er hun det oplagte bud til at vinde en ny titel, og selv om hun tidligere har meldt ud, at hun primært drømmer om at vinde Wimbledon-trofæet, så skal hun nok gøre alt, hvad der står i hendes magt, for at hjemtage sin femte titel på Roland Garros.
Outright: Pinnacle @3,25

Serena Williams er ikke ligefrem den typiske grushaj, men hendes megen power og enestående vinderpsyke vil nok bringe hende langt alligevel. Hun har allerede vundet én gang på anlægget, og selv om hun ikke har været overbevisende i optaktsturneringerne, så har hendes resultater faktisk været ganske typiske for hende i en optaktsperiode til Grand Slam-turneringerne. Hun tabte 7-6 i tredje til Jankovic i semifinalen i Rom, og undervejs var hun selv ret overrasket over sit udmærkede niveau. I Madrid tabte hun til Petrova i tredje runde, men efterfølgende meldte hun ud, at turneringen ikke betød det store for hende… Hun kan slå alle på alle underlag, hvis hun rammer dagen, men på gruset skal hun mere end noget andet sted spille op til sit absolut bedste, og det hjælper hende ikke ligefrem, at Henin har meldt sin ankomst på touren igen. Indbyrdes er hun 1-4 mod Henin (0-2 i French Open), så det psykiske overtag tilhører formentlig belgieren, selv om Serena normalt ikke lader sig skræmme af statistikker o.l.
Outright: 888sport @7,00

Jankovic har også været plaget af småskader på det seneste, hvilket formentlig var delvist skyld i to nederlag på gruset til Hantuchova, men siden er hun kommet gevaldigt igen og nåede kvartfinalen i Stuttgart, finalen i Rom og kvartfinalen i Madrid, hvor hun alle steder tabte til turneringens bedste spiller (Henin, Martinez-Sanchez og Rezai). Hun er rigtig godt spillende og er umiddelbart en habil spiller på gruset. Hendes serv er altid et ømt punkt mod de bedste hardhittere, men hun returnerer godt og bevæger sig formidabelt, så for det meste kompenserer hun for den manglende saft og kraft i serven på andre områder. Hun er en af de mange spillere, som har ligget helt i top på verdensranglisten uden at have holdt et Grand Slam-trofæ i hænderne, men er hun skadesfri og bevarer en positiv attitude, så kan hun sagtens drille dem alle sammen. Serven er dog en bekymring, så der skal formentlig en meget høj førsteservsprocent til, før hun har en chance mod de bedste langt inde i turneringen.
Outright: Betsson* @8,50

Outsiderne

Det vrimler med outsidere til titlen i år, og vanen tro virker turneringen langt mere åben end herrernes række. Jeg mener endda, den er mere åben end sædvanligt, da der det seneste stykke tid har været en tendens til at lavere rangerede spillere slår topspillerne. Jeg kan skrive mine fingre til blods, hvilket jeg ikke er nok masochist til at nyde, hvis jeg skal bringe fyldestgørende information om alle mine outsidere her, så jeg vil i nedenstående nøjes med korte kommentarer omkring spillerne.

Rezai kan få lov at være første skud i outsiderrækken. Hun spillede ganske enkelt eminent i Madrid, og kan hun få den vanvittige forhånd til at køre hele turneringen igennem, så vinder hun formentlig skidtet. Det kan hun dog nok ikke, da der er stor forskel mentalt og fysisk på at vinde Madrid og French Open. På hendes off days er hun rædderlig, og som grundregel plejer man at sige, at alle spillere har én dårlig dag over de to uger. Rammer Rezai sådan en dag, så kan hun tabe til hvem som helst. Hun er på hjemmebane, og det kan både være en fordel og en ulempe for hende. Mentalt var hun meget stærk i Madrid, så hvem ved om hun slipper for den typiske franske kvindementalitet: At gå i opløsning, når alt ellers ser lyst ud.
Outright: Pinnacle @21,45

Martinez Sanchez skal også nævnes, fordi hun spillede strålende i Rom. Hun er et ubehageligt matchup for mange, da hun behersker kunsten at variere sin tennis, og kan hun slippe for offdays, så er der ikke mange, der ønsker at løbe ind i hende. Ligesom Rezai har hun dog heller aldrig bevist sit værd over to uger, så det er selvsagt tvivlsomt, om hun for alvor kan gøre sig gældende, når fårene skal skilles fra bukkene.
Outright: Pinnacle @41,88

Kuznetsova bliver jeg også nødt til at medtage, da hun først og fremmest er forsvarende mester i turneringen. Hun er dog i miserabel form, så jeg regner bestemt ikke med et titelforsvar, men når det er sagt, så er hun én af de få spillere, der kan entre en Grand Slam-turnering uden form og så spille sig i form undervejs. Hendes topniveau er fantastisk, så formår hun at komme forbi de første tre-fire runder, så vil hun naturligt tilhøre favoritfeltet.
Outright: Pinnacle @29,62

Venus Williams har aldrig vundet denne turnering, og selv om hun nåede finalen i 2002, hvor hun tabte til sin søster, så har hun aldrig rigtig formået at sætte sit præg på turneringen. Som regel plejer hun at ryge ud i sin tredje, fjerde eller femte kamp, men jeg fornemmer en smule bedre form og større engagement end længe hos hende. Således nåede hun finalen i Madrid, hvor hun dog smed en 5-2-føring i andet sæt mod Rezai. Jeg forventer bestemt ikke, at hun kan levere god nok grustennis over to uger til at løbe med titlen, men det siger sig selv, at man uanset underlag aldrig må afskrive hende.
Outright: Pinnacle @13,28

Stosur bliver bare bedre og bedre for hver uge, der går, og kan hun bygge endnu mere på sit niveau ved sidste års French Open, så kan man ikke udelukke, at hun udrettet et lille mirakel her. Hendes serv er måske verdens bedste blandt kvinderne, og kan hun spille stabilt for baglinien fra begge sider, som hun kunne sidste år, så bliver hun farlig. Formen er tilmed god, og der kunne sagtens være fidus i at købe oddset på hende nu og så evt. sælge det senere i turneringen.
Outright: Betsson* @20,00

Petrova tager jeg lige med til ære for en god bekendt, som forguder hende, som Karl Stegger forguder margarine. Hun har et meget højt topniveau, formen ser ok ud med en sejr over Serena i Madrid, og hun beviste i Australian Open tidligere på sæsonen, da hun bogstaveligt talt bankede Clijsters af banen, at hun holder verdensklasseniveau, når hun vel at mærke rammer sit absolut bedste niveau. Problemet er, at det gør hun sjældent og endnu mere sjældent to uger i træk. Jeg synes, hun er taktisk dårlig, og er hun i dårligt humør, så er kampene ofte forbi, før tilskuerne overhovedet er begyndt at overveje at råbe ”ALLEZ, Nadia”. Hun skal have, at hun er blevet mere stabil, og hvem ved; måske er 2010 Petrovas Grand Slam-år.
Outright: 188bet.com

Ude af form eller helt ude

Clijsters har meldt afbud.

Lisicki har meldt afbud.

Dementieva er i elendig form. Højt topniveau, men det virker til at være langt væk.

Wozniacki ligner bestemt ikke en spiller, der er 100 % ovenpå. Jeg håber, hun sætter mig på plads ved at vinde en frygtelig masse kampe, men jeg forventer det ikke, med mindre hun får en meget barmhjertig lodtrækning.

Safina er lige vendt tilbage, og hun spiller frygteligt.

Azarenka er småskadet konstant og leverer generelt spil, som er en hån mod det kæmpe talent, hun besidder.

Zvonareva er ringe mod de gode spillere for tiden. Det hjælper ikke noget kun at slå de sekundært placerede spillere, hvis man opfatter sig selv som en seriøs konkurrent til de bedste. Hun går formentlig grædende fra anlægget, så snart hun løber ind i en bedre seedet spiller.