Så er foråret endelig gået ind i sin afsluttende fase, på bedste vis symboliseret ved French Open, årets anden Grand Slam-turnering. Den starter officielt søndag klokken 11 og løber frem til d. 6.

I herresingle er Nadal rekordstor favorit til at løbe med den femte titel på stribe – efter fem deltagelser! Over 15 millioner DKK er spillet på ham alene på Betfair* (oddser er i øvrigt STEGET til pt. 1,43…).

Det kan jo ikke gå galt? Jo, selvfølgelig kan det det. Han tabte faktisk sin seneste kamp på grus, til Federer i to sæt, og Djokovic ser også brandvarm ud på grus. Og hvor man har Murray, er det nok kun skotten selv der ved.

Derudover er der et par grusspecialister, hvor Verdasco er bedste bud – spilleren som var millimeter fra et eliminere ham ved Australian Open på hard court. Så intet er altså afgjort på forhånd, hvormed du roligt kan sætte dig til rette og nyde en god maratonkamp på grus.

Betxpert´s tennisekspert David Stoltenborg har forfattet denne optakt der bl.a. gennemgår turneringens favoritter, og vil turneringen igennem komme med analyser og tip på herre-kampene på denne side

Læs også optakten til damernes turnering.

Og deltag selv i Betxperts French Open-konkurrence der afholdes i samarbejde med Betfair*.

French Open-optakt: Herrer

Herre-optakten består af:

• Tilbageblik på grussæsonen

• Slår Nadal sejrsrekorden?

• Sidste nyt

• Vidste du at…

• TV-dækning og links

Tilbageblik på grussæsonen

Midt i april måned startede grussæsonen for alvor. De fleste grusspecialister havde dog været i gang gennem en hel del uger, i nogle mindre turneringer i Nord – og Sydamerika. Den sidste i Houston med gode gamle Lleyton Hewitt som vinder, hvilket med al respekt fortæller lidt om niveauet.

Monte Carlo Rolex Masters havde dog deltagelse af hele verdenstoppen, inklusiv den firedobbelte forsvarende mester Rafael Nadal. Han skulle igen vise sig at tage stikket hjem, men måske lidt vanskeligere end han havde forestillet sig i finalen. Her skulle han nemlig op imod den stærkt spillende Djokovic, der fremtvang et tredje sæt, ved særdeles overraskende at have taget andet med et dobbelt break. Verdensetteren lod sig dog ikke ryste, og knuste sin modstander 6-1 i afgørende og virkede særdeles opsat på at forsvare sin position øverst på tronen.

Han havde undervejs vundet alle sine kampe uden sættab, med en enkelt tie-break mod Murray i semifinalen som værste hurdle. Murray´s deroute skulle dog vise sig ikke at være en enlig svale på grus dette forår. Det modsatte skulle Roger Federer som floppede i denne turnering med et tredjerundenederlag til sin landsmand Wawrinka, der var den store overraskelse og nåede semifinalen.

Ugen efter var Barcelona værtsby og feltet reduceret til en hovedpart bestående af spaniere og latinamerikanere. Heriblandt var naturligvis igen Nadal, som havde en overordentlig let turnering uden sine normale modstandere fra top 5. Han vandt samtlige sine sæt og kun to gange tillod han sig at tabe mere end 2 partier pr. sæt. Imponerende.

Finalemodstanderen var David Ferrer, som havde elimineret både Robredo og Gonzalez på sin vej, og virkede som en spiller i god grusform. Han kom dog ned på jorden med et 6-2 7-5 nederlag, men var alt i alt godt tilfreds med sin præstation. Davydenko holdt sin tredjeseedning og agerede kanonføde for Nadal i de anden semifinale. Eneste participant der ikke holdt sin semifinaleseedning var Verdasco, som røg i kvartfinalen til Gonzalez.

Så var turen kommet til Mastersturneringen i Rom hvor tre af de fire store skulle duellere fra semifinalerne. Kun Murray var snublet undervejs, til Monaco. Franskmanden røg senere ud til Gonzalez der skulle møde Nadal i den første semifinale, som faldt ud til spanierens fordel med to gange 6-3.

Herefter var spændingen rettet mod den anden semifinale som var et på papiret lige møde mellem Djokovic og Federer, der skulle afgøres i tre sæt. Her var serberen stærkest og lignede en mand der for alvor troede på at han kunne vippe Federer fra andenpladsen i løbet af grussæsonen.

Første sæt i finalen blev en nervepirrende forestilling der gik i tie-break. Herfra så Nadal sig dog ikke tilbage og vandt 7-2 og efterfølgende andet sæt 6-2. Det var hans fjerde titel i den grusturnering.

Den sidste store grusturnering hvis man ser bort fra holdkampene der spilles i skrivende stund, er Madrid Masters som er Nadals hjemmebaneturnering. På den baggrund og med hans hidtidige præstationer in mente burde der ikke have været meget tvivl om udfaldet, men heldigvis for French Open-spændingen skete der ting og sager.

Genopstandne Federer tog sin første titel siden han vandt sin hjemmebaneturnering i Basel tilbage i oktober sidste år, og endda med en finalesejr over Nadal. Ikke bare sejren over Nadal, men måden den kom i hus på, og i betragtning af at det var på grusunderlaget, får stor betydning for schweizeren frem mod det næste stormøde mellem de to mestre.

Han vandt nemlig 6-4 6-4 og undervejs havde Nadal ikke rigtig hvad der skulle til for at ødelægge Federer´s spil. Det var hans kun anden sejr over spanieren på grus i karrieren, og det eneste møde mellem dem siden Australian Open i januar, så måske har Federer tiltvunget sig det indbyrdes overtag for en stund.

Federer slog desuden Del Potro (som lige havde slået Murray ud) overraskende let, og havde faktisk størst besvær med sin gamle ”ærkefjende” Andy Roddick i kvartfinalen. Nadal slog i sin semifinale Djokovic efter et forrygende comeback med 9-7 i afgørende sæts tie-break, efter at have været bagud stort set hele kampen.

Slår Nadal sejrsrekorden?

Nadal er det store samtaleemne op til turneringsstart, da han kan vinde sin femte titel i træk på Roland Garros, og dermed sætte ny rekord. Men hvor store er hans chancer for at gøre det, og hvad er de værste forhindringer i år?

Ud over de gængse med skader, sygdom og andre uheldigheder står to spillere med de absolut stærkeste kort på hånden. Efter Murray ikke har slået til på grus endnu, og der ikke har været en ”Del Potro” fra sidste år som poppede op som grusspecialist og vandt flere turneringssejre på stribe, ja så er udfordrerne reduceret til et kapløb mellem Novak Djokovic og Roger Federer.

Kan Nadal få en lille svaghedsperiode som vi så det under Madrid Masters? Det var hans hjemmebaneturnering så motivationen må have været på sit højeste, men både i semifinalen hvor han indløste sin finalebillet via to meget tætte tie-breaks, og i finalen var der langt til den Nadal der plejer at spille som en mur der sender alt tilbage.

Var det de første tegn på træthed efter en sæson med 7 finaledeltagelser ud af 8 mulige? Hvis det var, var det et ualmindeligt dårligt timet tidspunkt at blive træt og få mæthedsfornemmelser på, netop som han står på dørtærsklen til at skulle vinde sin rekordgivende femte French Open i træk, og med en sulten Djokovic siddende i det ene bagben og en revanchetørsten Federer i det andet.

Serberen har nemlig i dette års grusturneringer vist sig fra sin bedste side, med fremragende præstationer hele vejen igennem, og det bitre tie-break nederlag fra sidste må sidde som en kile langt ind i maven på den stolte Novak. Jeg tror ikke på at det har øget hans respekt for Nadal, nok nærmere bevist overfor sig selv at han nu er kommet så tæt på verdensetteren, selv på grus, at han i næste hug kan gå forbi ham og besejre ham.

Et problem for Djokovic bliver dog også Federer, der også lugter blod, og gerne både vil tilbageerobre førstepladsen på verdensranglisten samt vinde de sidste par Grand Slam´s der vil bringe rekorden på schweiziske hænder, og give Federer den plads i historiebøgerne som hører under vindere af alle de fire Grand Slam´s.

Djokovic´ tid skal nok komme hvor han vil kæmpe mod Nadal uden Federer´s indblanding, men på det tidspunkt vil Murray formentlig gøre ham selskab, samt på grus Del Potro og andre unge sydamerikanere eller spaniere.

Til dette French Open kan jeg ikke forestille mig andre spillere bringe Nadal i alvorlige problemer. Højest nappe et enkelt sæt, måske endda det første, men når den forsvarende mester spiller op til sit bedste, som vi ved han plejer at gøre når det gælder, så er det kun de to på de næste trin på verdensranglistens sejrsskamle, som kan være med og udfordre ham på titlen.

Resten er simpelthen for langt fra ham på grus, og det er en skam hvis vi kun får set Nadal udfordret for alvor i en finale i år, for måske er det nu chancen ligger der bedømt ud fra de seneste kampes små træthedstegn.

Han ligger til at møde Djokovic eller Murray i en semifinale, og med det spil skotten har lagt for dagen på grus i den seneste tid, kommer han ikke tæt nok på, til at kunne byde Nadal spillemæssigt modstand når først boldene går over mere end fire-fem gange, og grundspillet er i gang.

Serve og returneringsmæssigt ser det sådan set fint ud hvad Murray disker op med, og til tider også spillemæssigt, men desværre for spændingen er der langt fra et sublimt niveau til det perfekte.

Sidste nyt

De fire førsteseedede i kvalifikationsturneringen, Fognini, Mayer, Daniel og Crivoi er alle videre til finalerunden. Det er til gengæld ikke den femteseedede grusspecialist Guillermo Canas der tabte i første runde, mens Mario Ancic heller ikke kommer med – som følge af formsvigt (eurosport.com).

”Den lille troldmand” Fabrice Santoro sætter rekord hver gang han spiller en Grand Slam-turnering i denne, hans sidste sæson, og vil optræde for 67. gang ved French Open. Han fortæller til eurosport om den berømte kamp mod Safin i 2001 at han decideret overgav sig i fjerde sæt på grund af træthed; han samlede kræfter til femte sæt som han da også vandt.

Andy Murray får ikke meget kamptræning på de franske baner efter at en lille skade medvirkede til et nederlag i opvarmningsturneringen. Han fortæller til Eurosport at det ikke skal gøres mere slemt end det er, da han ikke ofrede sig 100 % for hver bold, da han ville sikre sig at være okay til de franske mesterskaber.

Federer tror nu selv på at han kan true Nadal på grus efter sejren i Madrid. Han udtaler til eurosport at han de seneste uger havde følt det hele falde mere og mere på plads, og at han var overbevist om at han var på vej det rigtige sted hen med sin grustræning. Alligevel udviser han som altid stort sportsmanship ved at tilføje at han stadig anser Nadals grussæson som den bedste nogensinde.

Reuters skriver at den tidligere mester Gaston Gaudio fra Argentina er blevet tildelt et wild-card til turneringen i en alder af 30 år, og titelløs siden 2005.

Reuters melder til gengæld at Gaudios finalemodstander fra 2004, Coria, har valgt at kvitte tennis på topplan helt på grund af manglende motivation. Han fortæller at det er en beslutning der har været flere måneder undervejs, men kom til overfladen på en tur til Thailand.

Efter det bitre finalenederlag til Gaudio for fem år siden fik Coria en alvorlig tennismæssig depression og røg ind i flere langtidsskader der tvang hans niveau ned under challenger. På den baggrund er det ikke så sært at han mister motivationen efter at have stået millimeter fra det Grand Slam-trofæ han drømte om som barn, men alligevel ikke vandt grundet en skade, oppe 2-0 i sæt.

Vidste du at…

• De seks største baner hedder Philippe Chatrier, Suzanne Lenglen, Court nr. 1, Allée Marcel Bernard, Place des Mousquetaires og Le Village?

• Der den sidste fredag spilles finale i damedouble, mens der dagen efter spilles finale i herrerdouble og først om søndagen spilles finale i legende-turneringen (+/- 45 år)?

• Der på Philippe Chatrier-stadionet findes hele tre restauranter og en skadestue mens der ved Suzanne Lenglen findes et 1600m2 stort underholdningsareal?

• Der er 1.060.000 euro til vinderen af både herrer og damesingle, og halvdelen for en tabt finale?

• Andre Agassi er den sidste ikke- spanske/-latinamerikanske spiller som har vundet herreturneringen, i 1999?

• Den første vinder var britiske Briggs, mens franskmændene selv tog sig af de næste 39 sejre før end australske Crawford fik brudt dominansen i 1933?

• Der gik kun seks år fra herreturneringen startede til dameturneringen kom med?

• Nadal stadig har et stykke vej til de fleste titler, da Cochet har vundet ni i alt, dog ikke alle i single?

• Michael Chang var den yngste vinder, da han i 1989 vandt kun 17 år og 3 måneder gammel?

• Andrés Gimeno er den ældste vinder fra 1972 med sine næsten 35 år?

• Nadal sidste år ikke tabte et eneste sæt, mens Borg præsterede det samme to gange og Nastase én gang?

• Gaudio er den seneste vinder som har haft matchbold imod sig, i finalen mod Coria, endda to? At han samtidig er han den seneste useedede vinder?

• Santoros sejr over Clemont i 2004 er den længste med over seks en halv time?

• Federer med et finalenederlag i år kan tage den lidet flatterende rekord alene med fire gange i alt?

TV-dækning og links

Eurosport vil som den eneste danske kanal sende fra Frankrig, og er med fra første serv søndag d. 24. Kanalen vil følge begivenhederne tæt, med optakter til dagens kampe, direkte sending det meste af dagene, og opfølgning i programmerne Game, set & Mats, hvor Mats Wilander vanen tro vil komme med kommentarer og svare på spørgsmål.

Eurosports hjemmeside dækker hvert point i alle kampe, som også turneringens officielle hjemmeside gør det via Live Scores.

Desuden kan Betxpert´s egen statistiksektion og tennis-livescore anvendes.

Af andre relevante internet adresser kan anbefales:

Den officielle ATP-hjemmeside med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.

Den officielle WTA-hjemmeside med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.