I damesingle er der blevet rykket godt og grundigt rundt på toppen af verdensranglisten det sidste stykke tid, og krydret med det uforudsigelige grusunderlag, er der alt mulig grund til at følge med i hvad der sker på de røde baner i Paris ved French Open der løber fra denne søndag til d. 6. juni (for kvindernes vedkommende til lørdag d. 5.).

Betxpert´s tennisekspert David Stoltenborg har forfattet denne optakt der bl.a. gennemgår turneringens favoritter og outsidere, og han vil turneringen igennem komme med analyser og tip på herre-kampene på denne side.

Læs også optakten til herrernes turnering.

Og deltag selv i Betxperts French Open-konkurrence der afholdes i samarbejde med Betfair*.

French Open-optakt: Damer

Dame-optakten består af:

• Tilbageblik på grussæsonen

• Top 10 i verden: Ønskelodtrækning?

• Overraskelsespotentiale på grus

• TV-dækning og links

Tilbageblik på grussæsonen

I Charleston blev den første større grusturnering i år afholdt, kaldet Family Circle Cup, med 1 million $ i præmiepenge. Tidligere havde vores egen Wozniacki vundet en mindre af slagsen, også i USA, men hun måtte denne gang tage til takke med et finalenederlag.

Skønt hun kun var femteseedet var hun favorit mod den endnu mere overraskende finaledeltager Sabine Lisicki. Det endte dog med en hurtig tysk sejr på 6-2 6-4, og undervejs havde Lisicki vist gode grustakter både spillemæssigt og resultatmæssigt. Blandt andet var Venus Williams blevet besejret 6-4 7-6, og Wozniacki fik altså heller ikke et ben til jorden.

Turneringens førsteseedede var Dementieva som endda var blevet tildelt et wild-card, som hun kun forvaltede til en semifinale. Her fik Wozniacki endelig sin hævn over hende med en tæt tre-sætssejr, der nok har siddet lidt i benene i finalen.

2. og 3. seedede Zvonareva og Petrova måtte begge se sig besejret allerede i deres anden kamp, i tredje runde, og deres semifinalebilletter gik til Bartoli, og altså overraskelsen Lisicki i den anden semifinale.

Herefter ventede en indendørsturnering, Porsche Tennis Grand Prix, og det endte med tre russere ud af de fire semifinaledeltagere. Pennetta måtte se verdensetteren Safina som en for stor mundfuld i den ene semi, mens andenseedede Dementieva endnu engang måtte strække våben lige inden finalen, da Kuznetsova hurtigt vandt.

Igen i finalen skulle Kuznetsova kun bruge to forholdsvis hurtige sæt til at vinde 6-4 6-3, og hendes største hurdler undervejs var faktisk de to første kampe mod Li og kvalifikationsspilleren Petkovic.

De store skuffelser var Jankovic og Azarenka som ellers godt plejer at kunne begå sig på grus, men Penneta og Dulko holdte dem uden for deres seedninger som nr. 3 og 4.

Wozniacki tabte allerede i anden runde til Bartoli, og kom altså hurtigt ned på jorden igen, efter at have udtalt sig mere og mere positivt om grusunderlaget og hendes forventninger frem mod dette French Open.

Tilbage udendørs var det tid til den indtil da største grusturnering Internazionali BNL d´Italia.

Igen var slutkampene domineret af østeuropæerne med en enkelt undtagelse, denne gang i from af V. Williams. Hun tabte dog en tæt semifinale til Safina, og i den anden semifinale var Kuznetsova igen klart overlegen, og vandt 6-2 6-4 over hviderussiske Azarenka, der netop havde besejret Wozniacki i et venindemøde.

I finalen var der ingen tvivl om udfaldet, og Safina viste at det ikke var nogen tilfældighed at hun havde trukket det længste strå i den tætte semifinale, da hun vandt 6-3 6-2. De to serbere Jankovic og Ivanovic skuffede begge, med præstationer der hurtigt skal gå i glemmebogen, under uindfriede forventninger.

Den første grusudgave af Mutua Madrilena Open fandt sted i år, og det blev med dansk finaledeltagelse. Wozniacki havde genfundet grusformen og leverede ene to-sætssejre, før hun i finalen stod over for verdens for tiden bedste, Safina.

Den førsteseedede russer havde kun en enkelt gang mod Safarova måtte ud i tre sæt, men i finalen var der ingen tvivl om udfaldet, med 6-2 6-4 til Safina, der i sin semifinale havde slået Bondarenko.

Wozniacki havde slået en interessant spiller i forbindelse med French Open, nemlig Mauresmo i sin semifinale, og efter formnedturen for franskmanden bliver det spændende om præstationen i den spanske hovedstad kan overføres til hjemmebanen i Paris.

Dette var også turneringen hvor Serena Williams havde planer om at gøre sig gældende, men illustrerede at der stadig er et godt stykke vej til topformen, da hun trak sig til andet sæt mod Schiavone i første runde, efter at have tabt 6-4 i første sæt.

I ugen op til Frenh Open bliver der spillet et par mindre grusturneringer i Polen og Frankrig, hvor blandt andet Sharapova har meldt sin ankomst efter et skadeshelvede med sin skulder, mens Wozniacki springer over grundet en skade (eller nok nærmere træthed…). Der vil dog være heftig aktivitet på kvalifikationsbanerne i Paris.

Top 10 i verden: Fra Safina til Wozniacki

Verdens top 10 er sammen med outsiderne Sharapova og Mauresmo de spillere som er favoritter til titlen, i hvert fald ifølge bookmakerne. Da turneringen jo spilles på grus er den sammenkædning dog ikke en selvfølge, men lad os tage et kig på dem én ad gangen, seedningerne foretages jo efter ranglisteplacering, og lodtrækningen foretages først fredag d. 22:

Dinara Safina er favorit både på Betfair*, men også på den interne afstemning WTA har lavet på deres hjemmeside (ca. 1200 har der stemt pt.).

Det er hun med god grund, for ”træningsresultaterne” har været absolut tilfredsstillende, og med en førsteplads på verdensranglisten som udgangspunkt i seedningen, bør hendes lodtrækning blive overkommelig.

Tre finalepladser i træk og sidste års finaledeltagelse med nederlag til Ivanivic bevirker at motivationen og hævntørsten hos russeren må være enorm, og spillemæssigt har det set mere end stabilt ud hvad hun har foretaget sig på det seneste. I år er hun spilleren der skal slås, specielt med tanke på den regerende mester Ivanovic´ formkrise og den detroniserede verdensetter Sharapova´s skadesuheld.

Serena Williams har efter finalenederlaget til Azarenka på hard court spillet tre gruskampe der alle er blevet tabt. Det skal man dog ikke lægge for meget i, da hun om nogen er kendt for sine come-backs, i eller uden kampform til de store turneringer. Sidste år var situationen næsten modsat, med masser af gruskampe, og alligevel nåede amerikaneren kun til tredje runde som femteseedet.

Med den noget famlende indgang til dette års anden Grand Slam, må en drømmelodtrækning for hende være at undgå alt for kvalificeret modstand i de første par runder, for hvis hun overlever dem, kan hun spille sig i form undervejs, og så er det vi ved at alt kan ske.

Når først vi når frem til de afgørende kampe er det næsten ligegyldigt hvem hun står overfor, men mon ikke et andet drømmescenarie er at undgå et møde med søsteren så længe som muligt? Det bliver i givet fald formentlig i en semifinale, da de ligger 2 og 3 på verdensranglisten, og 1 og 4 bliver parret i semifinalerne såfremt seedningerne holder.

Venus Williams har som lillesøsteren ikke været blændende spillende på grus i år. Dog har hun en semifinaleplads i Rom at trække på, mens det senest blev til et førsterundenederlag i Madrid i tre sæt til Kleybanova.

Hun har også en tredjerunde at forsvare til verdensranglisten, da hun sidste sæson måtte tage til takke med et nederlag til Pennatta i hendes tredje kamp. Hun har tidligere vist lidt startvanskeligheder ved Grand Slams´ne, mens det som regel går bedre i uge 2. På den baggrund må et drømmescenarie være noget lig med hendes søsters.

I hvert fald kan man sige at chancerne skulle være nogenlunde ligeligt fordelt ved et møde mellem de to, da de i 20 spillede opgør har vundet 10 hver. Venus dog i klart bedst form, men begge virker et stykke efter fx Safina, og med risiko for at falde igennem.

Elena Dementieva startede året som lyn og torden, men er siden faldt lidt hen på normalt niveau igen. I de tre grusturneringer som det er blevet til, er to semifinaler det bedste udfald, mens hun senest i Madrid røg ud i tredje runde til Mauresmo.

Hun er en habil grusspiller der som regel drager fordel af det langsomme underlag, da hendes egne server er særdeles ufarlige, og modstandernes server bliver mere håndterbare. Hun er måske den allerbedste kvindelige tennisspiller når først boldene er i spil, men ofte koster serven en hel del partier i løbet af en turnering. Det blev en kvartfinale sidste år, hvor hun pressede Safina ud i tre sæt, men undervejs slog en hel del andre russere ud, blandt andet Zvonareva.

Noget lignende lodtrækningsmæssigt kunne man godt håbe på for hende, da grundspillet ikke er det mest stabile på WTA-touren, og hun kender alt til sine landsmænd, der har stor respekt for hende og hendes rutine fra mange års dominans.

Jelena Jankovic har satset hårdere end mange af de andre top-spillere på grusunderlaget, og var således allerede i kamp i starten af april i Marbella hvor hun vandt. Derefter fortsatte hun sejrsrækken i fire kampe, to i Fed Cup, og to i tyskland, hvor kvartfinalen blev endestationen. Samme runde røg hun ud både i Rom og Madrid, til henholdsvis Kuznetsova og Schnyder, så selvtilliden fik et lille hak tilbage til efter tilbagekomsten fra skaderne hun døjede med i starten af året.

Sidste år havde hun jo en helt fantastisk sæson hvor hun erobrede førstepladsen på verdensranglisten med en kæmpe selvtillid. I French Open tabte hun knebent i semifinalen til landsmanden Ivanovic, men var ellers en glimrende spiller på grusset, med et stort fighterhjerte.

I år må hun håbe på en blød lodtrækning at komme i gang på, da mange af de næstbedste spillere øjner en svaghed hos hende til at få en stor sejr og overtage en høj seedning.

Vera Zvonareva må betegnes som en outsider til titlen, da det kun er lykkedes for hende at deltage i én opvarmningsturnering. Her tabte hun i tredje runde i Charleston og har siden været plaget af skader. På normale dage har hun dog grus som et af favoritunderlagene, og da flere af de andre top-spillere er i samme båd som hende, har hun en chance for at gøre sig gældende.

Hun tabte til Dementieva i fjerde runde sidste år i tre sæt, men vandt ellers lutter overbevisende sejre. Hun er en spiller flere af topfavoritterne frygter, da hun ikke har navnet eller evnerne til at være blandt de allermest hypede spillere, men stabiliteten er kendetegnet ved hende, og på gode dage kan hun true alle.

En drømmelodtrækning må være nogle forholdsvis ukendte spillere at begynde med, så hun kan snige sig ubemærket igennem de indledende runder, for herefter at levere overraskelsen mod en af topfavoritterne.

Svetlana Kuznetsova er en af de få spillere i form, og så alligevel ikke. To finaledeltagelser, hvoraf den ene blev vundet blev i den sidste opvarmningsturnering fulgt op med et klart førsterundenederlag til Alona Bondarenko.

Hvor hun står, ved man altså ikke før efter den første prøvelse, men hun er en spiller der som regel gør sig bedst gældende ved de store turneringer. Grus er ikke hendes favoritunderlag, da den form for power-tennis hun spiller bedst gør sig gældende på de hurtige underlag, men sidste år nåede hun helt til semifinalen, hvor Safina endnu engang kom i vejen.

Hun havde dog en problemfri vej til semi´en, og håber formentlig på nogle store tunge spillere på vejen mod finalen i år, som vil ligge godt til hendes spillestil med retningsskift og knaldhårde grundslag.

Ana Ivanovic har en turneringssejr at skulle forsvare, men ikke mange regner med at det bliver tilfældet. Hun har været skadesplaget op til dette års turnering, men inden hun blev det var der heller ikke meget håb med et kæmpe formdyk ovenpå en hård 08-sæson.

Senest i Rom kom Agnieszka Radwanska i vejen allerede i anden runde, og Ivanovic har længe kun været en skygge af sig selv. Man kan håbe for hende at minderne fra sidste år kommer frem, og hun finder noget af sit gamle spil tilbage. Det skal hun i hvert fald hvis ikke hun skal miste en helt del ranglistepoint.

Drømmelodtrækningen for hende må helt sikkert være så lette og underpræsterende modstandere som muligt, men om det alene kan gøre det, er endda også usikkert, desværre for publikumsyndlingen.

Victoria Azarenka har det nok bedst på hard court, men gør det heller ikke dårligt på grus. Efter turneringssejr i Miami, leverede hun et dårligt resultat i Stuttgart, men kom tilbage på sporet med en semifinale i Rom efter bl.a. at have besejret Wozniacki. Senest i Madrid kom hun så ned på jorden igen, og på den baggrund burde turen altså være kommet til et godt resultat.

Hun bør med sin seedning i hvert fald kunne leve op til sidste års indsats med en fjerderunde, hvor hun skulle møde 4. seedede Kuznetsova. En nemmere vej burde være banet i år og hendes unge alder gør at det endnu ikke er blevet til så mange indbyrdes opgør mod andre topspillere på grus.

Den omstændighed kan blive både en fordel og ulempe for hende, da nogle opkomlinge kan overraske hende, mens hun selv plejer at være bedst i underdog-rollen. Hvis lodtrækningen mager det således at hun skal møde en topspiller allerede i 1/8-finalen, kan alt ske.

Caroline Wozniacki ankommer til Paris med et finalenederlag til verdensetteren i lommen, så noget bedre scenarie for selvtillid og revanchelyst bliver svært at finde i det store damefelt. Hun droppede således deltagelsen i sit andet hjemland Polen, med en skade som begrundelse. Det burde give optimale forberedelsesmuligheder til French Open, da hun nu kan få finjusteret de sidste detaljer uden at vise konkurrenterne hvor hun står.

Sidste år nåede hun jo til tredje runde hvor den senere vinder, Ivanovic, kom på tværs. I år styrkes hendes muligheder af mere rutine samt den forbedrede ranglisteplacering.

Overraskelsespotentiale på grus

Af hvem kan vi så forvente der kan ligge en overraskelse fra, når nu alle top 10-spillerne samtidig er de 10 største favoritter til titlen? Ja, på grus plejer overraskelserne jo at finde sted hyppigere end de andre underlag, men de senere år er disse udeblevet. I denne sæson giver jeg det dog chancen, og kommer med disse bud på hvem der kan lave rag i seedningerne undervejs i toppen.

Sabine Lisicki har vist vejen allerede i år, med Charleston-sejren tidligere. Ikke bare slog hun flere kvalificerede modstandere, men måden hvorpå hun gjorde det var imponerende. Hun gik ind som klar underdog til de fleste af opgørende, men det huede hende åbenbart så gevaldigt meget at hun miste respekten og kastede nerverne over bord, selv i finalen.

Hvis hun kan finde den form frem igen er der ikke langt til en enkelt overraskelse undervejs, selvom favoritterne naturligvis er blevet skarpere siden. Hendes unge alder (19) skal man heller ikke glemme, men måske kan hun vende den til egen fordel? Sidste år var hun i anden runde efter sejr over Vesnina.

Alona Bondarenko befinder sig fint på grus. Den ene af to søstre har længe været et niveau over den anden, og Alona har tidligere gjort sig bemærket på den internationale scene. Hun vandt faktisk over Kateryne i årets første grusturnering, men tabte siden til førsteseedede Petrova. Derefter kom hun i anden runde i Charleston, efterfulgt af to Fed Cup sejre, mens Radwanska blev stopklods i Rom.

Det er dog i den seneste turnering jeg ser et lys for Bondarenko, som med flot spil i Madrid og et kvartfinalemøde med Safina er godt rustet til at kunne levere en overraskelse i Paris. Sidste år tabte hun sin første kamp i turneringen, så der må siges at være revanche til gode.

Alisa Kleybanova har før leveret overraskelser, faktisk så sent som ved Australian Open hvor hun gjorde det af med Ivanovic i tredje runde. Senere har hun også vist samme evner på grus, da Venus Williams måtte strække våben mod hende for kort tid siden. Den unge spiller tabte sidste år i anden runde, men er en slider som på gode dage har styrken og poweren i grundslagene til at kunne true de bedste.

Carlo Suarez Navarro er både ung og lille, men disse egenskaber egner sig glimrende til de røde grusbaner i Paris, hvor kækheden og den spinkle spillers forcer bliver tilgodeset. På det sidste har resultaterne ikke været med hende, men det skyldes mest tilfældigheder i de afgørende situationer.

Tidligere har hun både en semi, og finaleplads fra underlaget, og sidste år var hun gennem kvalifikationen for at komme helt frem til kvartfinalen, dog uden at overraske nogen synderligt, hvorfor jeg har hende med her.

Yaroslava Shvedova kan blive både fugl og fisk i turneringen hvis hun klarer kvalifikationen. Hun er på sine bedste dage i stand til at levere en overraskelse, men desværre er bundniveauet uhyggeligt lavt. Noget tyder dog på at hun har fundet formen, da det senest i Rom blev til tre sejre og en tæt kamp mod stærkt spillende Pennetta. Desuden klarer hun kvalen ganske glimrende i øjeblikket med en overbevisende førsterundesejr.

TV-dækning og links

Eurosport vil som den eneste danske kanal sende fra Frankrig, og er med fra første serv søndag d. 24. Kanalen vil følge begivenhederne tæt, med optakter til dagens kampe, direkte sending det meste af dagene, og opfølgning i programmerne Game, set & Mats, hvor Mats Wilander vanen tro vil komme med kommentarer og svare på spørgsmål.

Eurosports hjemmeside dækker hvert point i alle kampe, som også den officielle hjemmeside gør det via Live Scores.

Desuden kan Betxpert´s egen statistiksektion og tennis-livescore anvendes.

Af andre relevante internet adresser kan anbefales:

Den officielle herretennis-hjemmeside med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.

Den officielle dametennis-hjemmeside med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.