Wozniacki er med, men vinder næppe. Hvem gør så? Serena, Sharapova, Azarenka eller en helt fjerde (fx Na Li eller Schiavone, sidste års finalister)? Læs optakten til dette års French Open...

(Se desuden herre-optakten. Og bemærk BetXperts gratis French Open-konkurrence med Betfair-sponsorerede præmier for 14.000 kr).

Der er lagt op til endnu en spændende turnering, når kvinderne tager hul på årets anden Grand Slam. De seneste to år har budt på nogle overraskende finaler og ikke mindst vindere. I 2010 vandt Schiavone turneringen og i 2011 var hun tæt på at gentage succesen, men det var dog kineseren Na Li, der på daværende tidspunkt blev trænet af Michael Mortensen, som trak sig sejrrig ud af finalekampen.

I år er der ganske få afbud til turneringen. Det drejer sig kun om Kim Clijsters, Andrea Petkovic og Daniella Hantuchova som de mest nævneværdige spillere. Dvs. der er mange om buddet, når vinderen skal krones om 14 dage. Bookmakerne holder amerikanske Serena Williams som favorit, men efter hende følger et stærkt felt, som på dagen alle kan slå hinanden.

Tips

BetXperts tennis-eksperter vil løbende udlægge franske spilforslag.

Find dem her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud) :

Kjartan Nygaard

Rasmus Jensen

Lars Baes

Asger Hess-Olesen

Man kan også se tippene på BetXperts forside.

De største navne

Serena Williams (seeded 5) kommer ind til denne turnering i nok den bedste form, der er set længe. Hun kommer med to turneringssejre bagagen og vel at mærke på grus. Sejrene kom i Charleston og på det blå grus i Madrid inden hun dog måtte trække sig fra semifinalen i Rom med en stiv ryg. Jeg vil tro, at hun trak sig for at være på den sikre side inden det går løs på anlægget i Roland Garros.


Serven har været hendes varemærke stort set i hver eneste kamp på grus i år. Hun har haft enkelte udfald, men ellers har hun servet sig igennem runderne. Det er også blevet til et hav af esser i kampene på grus og så følger hun godt op på sine server. Amerikaneren virker til at trives på grus i år og har også fået flere kampe under bæltet på dette underlag end sædvanligt.

Serena har sågar udtalt at hun elsker at spille på grus og at hun er vokset op på underlaget. Fra hun var 11 til hun blev 16 spillede hun hovedsageligt på grus. Nu er hun tilbage i den turnering som hun vandt for 10 år siden. Det er et stykke tid siden hun har haft tur i den på anlægget i Paris og vi skal helt tilbage til 2003 for at finde hendes bedste resultat siden sejren, hvilket var en semifinale.

Vinderodds: 3,60 Betsafe

Den næste i køen af favoritterne er Maria Sharapova (seeded 2). Serena og Sharapova krydsede klinger for blot 14 dage siden, hvor Serena var ganske overlegen, men Sharapova har bestemt evnerne til at slå Serena såfremt amerikaneren ikke har en god dag.

”Den sibiriske sirene” kommer i mindst lige så god form som Serena. Siden marts har Sharapova været i finalen i fire af de seneste fem, hvor af hun har vundet de to – Stuttgart og senest i Rom, hvor Na Li dog var ganske godt med. Nu står hun med gode kort på hånden inden hun skal forsøge at vinde den eneste Grand Slam, hun mangler til samlingen.

Sharapova har ellers haft sine problemer på det røde grus. Ikke mindst pga. et sløvt benarbejde. Over det seneste år er hun begyndt at bevæge sig meget bedre på gruset og så har hun fået lidt mere tålmodighed i sit grundspil, hvilket gør at hendes aggressive grundspil bliver mere kontrolleret om nødvendigt. Sharapovas største force er at hun er meget stærk mentalt og man kan ikke dømme hende ude før det sidste point er spillet.

Vinderodds: 8,00 Nordicbet*

Verdensetter Victoria Azarenka (seeded 1) oplever sin bedste sæson i karrieren. Efter hun nåede finalen i sæsonafslutningen er det kun gået én vej – frem! Hun lagde ud med at vinde Sydney og tilføjede dernæst sit første Grand Slam trofæ, Australien Open i Melbourne, til kaminhylden. . Det har givet hende en masse selvtillid og hun har formået at holde det høje og konstante topniveau over de første seks måneder.

Hviderusseren fortsatte de gode takter efter Australian Open og vandt yderligere to turneringer lige efter. Det er blevet til mange kampe, mange sejre og ikke mindst trofæer i år. Selvom hun har tabt de seneste to finaler, så har hun spillet på et højt niveau, men har set lidt sårbar ud mod Serena og Sharapova.  Hun har blot tabt 3 kampe i år ud af 39 mulige og det ene nederlag var en walk over i Rom i sidste uge.


Azarenka har udviklet sig en del i denne sæson. Hun har formået at bruge vildskaben i sin personlighed til noget positivt og har ikke mindst holdt sig skadesfri i hele sæsonen. Hun trak sig dog i 3. runde af turneringen i Rom, men udtalte at hun slet ikke var fit til at stille op i Rom i det hele taget. Det er angiveligt skulderen, det skulle være galt med, men som jeg tolker hendes udtalelser, så skulle hun have trukket sig af fordi hun var bange for at forværre skaden.

Azarenka har før haft problemer med helbredet og har ofte været skadet på kritiske tidspunkter, men hun har dog spillet knap 40 kampe i år uden de store problemer. Siden Stutgart er Azarenka begyndt at arbejde med den tidligere topspiller Mauresmo – et samarbejde som Azarenka omtaler i positive vendinger.

Bookmakerne har store forventninger til hviderusseren, der blot giver 5,10 gange, men igen i år må der sås tvivl om hvorvidt hun er 100 % fit til at tage kampen op mod Sharapova og Serena. Hun er en af de spillere med det bedste benarbejde, og så er hun en vindertype, og alene det kan bringe hende langt. Som verdensetter er der forventninger til hende, men 5,10 er bestemt ikke tiltalende.

Vinderodds: 5,10 Danbook

Den forsvarende mester Na Li (seeded 7) har været et stykke fra formen den første del af sæsonen, men dermed ikke sagt at man skal afskrive en gentagelse af sidste sæsons flotte sejr, hvor hun med danske Michael Mortensen som coach, tog sin første Grand Slam titel.

Efter sejren var forventningerne til kineseren og hun havde svært ved at leve op til disse forventninger. Hun udtaler, at hun havde meget svært ved at fokusere på sit tennisspil, når der pludselig skete meget mere uden for banen end tidligere.Det resulterede i en trænerfyring med begrundelsen at Michael Mortensen var for flink. Hun er nu tilbage i tæt samarbejde med sin mand.


Na Li har løftet sit niveau efter hardcourt-turneringerne i USA og det har kastet nogle godkendte resultater af sig i Stuttgart og Madrid, hvor hun nåede kvartfinalen. Senest i Rom var hun marginaler fra at kunne tage titlen, men Sharapova vandt en tæt kamp i 3. sæt tie break.

Det er ikke meget hun er blevet presset i sine gruskampe i år og spørgsmålet er hvor højt niveau hun kan spille på, når hun møder en stærk modstander. Na Li har før vist at det er mentalt hun har de største problemer, når det spidser til. Hendes nederlag på grus i år er kommet til top 10 spillere – alle i tre sæt, men hun har i alle tilfælde tabt det tredje sæt.


Når Na Li er i topform har hun et meget højt topniveau. Der er ingen grænser for, hvor på banen hun kan slå vindere og hendes aggressive spil gør hende dødbringende for de spillere, som ikke er udpræget aggressive. Til gengæld kan hun have et latterligt lavt bundniveau, når hun mangler timingen, da denne timing er uhyre vigtig for hendes aggressive spil. Der er ikke langt fra vinder til ue (unforced error).

Der er pres på den forsvarende mester og kan hun stå for presset og gå hele vejen igen? Som det ser ud pt. så kommer det an på hvor stærk hun er mentalt. Jeg synes 15,00 virker spændende, men så vil jeg hellere tage den hos Betfair* og evt. kunne trade den senere i turneringen.

Vinderodds: 15,00 Gamebookers

Den tidligere verdensetter Caroline Wozniacki (seeded 9) nåede akkurat at ryge ud af top 8, som ellers ville have givet hende en på papiret lettere lodtrækning. ´Men faktum er at Caroline slet ikke har vist sit vanlige niveau og man må blankt erkende at grus bare ikke er hendes bedste underlag.

Forberedelserne til turneringen har ikke været optimale, da hun måtte trække sig mod Garrigues i Rom grundet vejrtrækningsproblemer og ondt i halsen. Ikke noget der umiddelbart skulle svække hende voldsomt i næse uges Grand Slam. Det der kan svække hende er imidlertid alt det drama, der hele tiden omgiver hende. Twitterbeskeder fra kæresten om weekendtur i Rom samt Piotrs ihærdige forsøg på at agere spindoktor. Det var også Piotr, der fik hende til at trække sig mod Garrigues. Caroline skal lære at træffe sine egne beslutninger, hvilket også vil modne hende som tennisspiller.


Når Caroline er på sit højeste niveau, så kan hun både være defensiv og spille god kontratennis, men som det er pt, så mangler hun stadig noget stabilitet. Og mangler Caroline denne stabilitet, så er hun et let offer for de aggressive spillere, som ligger omkring hende på ranglisten og det har de seneste nederlag også vist. Hun viste, at hun ikke har glemt at spille tennis mod Serena i første sæt i Madrid, men blev derefter løbet over ende.


Der er lidt uenighed i markedet om hvorvidt Wozniacki kan gå hele vejen. Sportingbet flotter sig med 41,00 for sejr mens Unibet* er nede i 16,00, men når man tager klaphatten og de danske briller af, så må man nok indse at Caroline får meget svært ved at spille op med og endda slå formstærke topspillere som Serena, Sharapova og Azarenka.

Vinderodds:  41,00 Sportingbet

Andre interessante spillere

Når man ser på spillerne ud over disse fire topspillere, så er der mange navne, der kan gøre en god figur. Spillere som Petra Kvitova (17,00 Sportingbet), og Sam Stosur (17,00 Gamebookers) og Agniezka Radwanska (20,00 Nordicbet*) kan nå langt.

Jeg ser dog ikke Kvitova (seeded 4) gøre den store skade på dette underlag. Selvom hun har en god leftie-serv og kan bruge nogle gode vinkler med forhånden, så har hun ikke tålmodigheden og evnerne til at mikse spillet op og vente på åbingen. Tålmodighed kan være en dyd i grustennis og som jeg ser det, så magter tjekken det ikke. Hun må i stedet vente til Wimbledon, hvor hun er mere i sit es.

Den overraskende finale til Stosur (seeded 6) i 2010-udgaven, står stadig stærkt i min hukommelse, da hun med en god servepræstation og aggressivt spil banede sig vej til finalen. Jeg husker tydeligt, hvor effektiv hendes kick-serve var på underlaget og skabte problemer. Stosur er dog svær at blive klog på. Den ene dag kan hun kæmpe mod spillere hun burde kunne slå og den anden dag spiller hun flot marginaltennis med stor succes. Stosur er en spiller, der går efter linjerne og med den spillestil kan det gå galt nogen gange. Hendes karriere har dog har en positiv udvikling siden finalen i French Open i 2010 og hun har siden da vundet sin første Grand Slam – US Open 2011.

Wozniackis gode veninde Agnieszka Radwanska (seeded 3) har spillet sig frem til 3. pladsen på ranglisten med stabilt spil og mange gode sejre. Radwanska spiller mange kampe og har en rigtig god evne til at slå de spillere som hun burde, hvorimod hun kommer i problemer med de mere aggressive spillere, der kan lægge pres på hende. Hun er en stabil spiller, som har forbedret sig meget på grus. Den taktiske snilde og det kloge hoved på hendes skuldre er et gevaldigt plus, men hun mangler nok stadig lige et våben, før hun for alvor kan gøre sig gældende.

Sidst og ikke mindst så synes jeg der ligger et godt odds på Schiavone som vinder af turneringen. Pt. giver hun omkring 70,00 hos Betfair*, hvilket kan give en rigtig god trade mulighed, da . Schiavone har været i finalen de seneste to år og vandt i 2010, men hendes form pt. er rigtig skidt hvorfor prisen er så høj. Jeg synes dog, hun har vist gode takter i Strasbourg, hvor der spilles nu her ugen inden French Open og hvor hun nu er i semifinalen. Der har længe floreret rygter om at Schiavone ville stoppe karrieren, men lur mig om ikke den charmerende og elegante italiener giver det en chance mere. 70,00 hos Betfair* er bestemt spændende.