Verdens mest prestigiøse grus-tennisturnering starter denne søndag (slut 5. juni). Læs optakten der gennemgår favoritterne på herre-siden...

Søndag skydes hovedturneringen i gang i årets anden Grand Slam-turnering, hvor Roland Garros i Paris frem til 5. juni lægger grus til verdens bedste mandlige og kvindelige tennisspillere.

Betxpert-tennismand Kjartan Nygaard har i følgende optakt set nærmere på de spillere på herre-siden, som kandiderer mest til at snuppe den prestigefyldte titel

(Læs også optaktsartiklen om kvinde-turneringen).

Eksperttips

Hold også øje med BetXperts eksperttips, fra følgende tennis-eksperter:

Kjartan Nygaard


Rasmus Jensen


Nikolaj Petersen


Alexander Dittmer (ny i ekspertpanelet; kommet til efter kvalifikation i brugertip-systemet, under navnet DitlevFrench Open 2011: Herrer

Bemærk at seedningen ved French Open følger verdensranglisten. Nadal er nr 1 på listen – og er derfor førsteseedet.


Favoritterne:

Nadal, Djokovic, Federer...

Rafael Nadal, verdensranglistens nr 1, er forsvarende mester og favorit til at føje endnu et Roland Garros-trofæ til sin samling – han har vundet turneringen fem gange (2005, 2006, 2007, 2008 og 2010).

Sidste år gik han igennem turneringen uden at tabe et eneste sæt, og han har kun tabt to gange på grus i de seneste to år, dvs siden han i 2009 chok-tabte til Robin Söderling i fjerde runde af French Open (Nadal fik hævn over svenskeren i 2010-finalen).

De to nederlag er til gengæld faldet i de seneste uger, i Madrid og Rom Masters, begge gange mod Novak Djokovic, der fortsat er ubesejret i 2011.

2011: Nadal blev skadet i kvartfinalen i årets første Grand Slam i Australian Open, hvor han tabte til landsmanden David Ferrer. Han nåede efterfølgende finalen i både Indian Wells og Miami, hvor han i begge finaler tabte til Novak Djokovic i tre tætte sæt. I grussæsonen lagde han ud med at vinde masters i Monte Carlo og efterfølgende Barcelona, inden han i sidste og forrige uge tabte finalerne i Madrid og Rom – begge gange til Djokovic.

Spillestil: Nadal er fysisk den stærkeste spiller på touren og hurtig som bare pokker. Han er uhyre svær at slå vindere på og giver stort set aldrig gratis point væk – modstanderne skal altid slå et slag eller to ekstra, hvilket ofte resulterer i en del uprovokerede fejl. Tidligere var hans store svaghed serven, men den er i dag stabil og god, uden at jeg dog vil betegne selve slaget som et decideret våben. Hans beslutninger i servesituationen er stærke, og han er en af de bedste på touren til at udnytte det slag mest muligt til at bygge duellen op og få initiativet.

Mentalt er han second to none – ikke bare i tennis, men af hele sportsverdenen bliver han betragtet som overliggeren i forhold til, hvordan man skal agere i en kampsituation under pres. Forhånden er det store våben, hvor han med sin voldsomme topspin og power driver modstanderne rundt på banen, hvis han vel at mærke får tid til sit store sving – han kan få problemer, hvis han bliver presset hårdt på forhånden på grund af det store sving. Tohåndsbaghånden bruger han som et våben i forhold til at manøvrere sin modstander rundt og skifte tempo i duelspillet, mens den samtidig er et frygtindgydende kontraslag.

Odds: Nadal som vinder af Roland Garros 2011: 2,10 Eurobet.

Novak Djokovic, rank 2, har spillet et fantastisk år, hvor han er ubesejret på touren i de 37 kampe, han har stillet op i.

Hans bedste resultater i French Open var i 2007 og 2008, hvor han nåede semifinalen begge år, mens han sidste år skuffende tabte til Jürgen Melzer i kvartfinalen.

Med sin nuværende form virker serberen som en reel trussel for Rafael Nadal, men det bliver spændende at se, hvordan han håndterer en hård grand slam på grus, hvor der skal vindes syv kampe i bedst af fem sæt for at tage titlen, ovenpå et hårdt år med masser af succes og kampe.

2011: Djokovic har vundet alt, hvad han har stillet op i indtil videre i år. Han startede med at vinde årets første Grand Slam, Australian Open, hvor han slog Andy Murray i finalen – efterfølgende blev det til sejre i Dubai, Indian Wells, Miami, Beograd, Madrid og Rom, som han vandt sidste uge. I år har han slået Roger Federer tre gange og Rafael Nadal fire gange, og han betegnes af flere iagttagere som den bedste tennisspiller på kloden lige nu.

Spillestil: Djokovic er efterhånden en komplet spiller både offensivt som defensivt. I de seneste år har han været mere en transport/kontraspiller, som var bundsolid fra baglinjen med stor variation og stabilitet, men i denne sæson har han fyldt på med offensiv kvalitet. Djokovic er måske den mand på touren, i skarp konkurrence med Andy Murray, med de bedste returneringer overhovedet. En af hans store forcer er, at han sjældent bliver for kort i banen og laver meget få uprovokerede fejl kombineret med, at han bevæger sig fantastisk.

Hans store svaghed har tidligere været dårligt kropsprog og skidt attitude i modgang, hvilket har givet modstanderne tro på, at han kan slås, men i kølvandet på Davis Cup-triumfen med Serbien ultimo sidste år, er han kommet ind i 2011 med en fantastisk attitude og indstilling, som har været en af hovedårsagerne til det fantastiske run. Et andet parameter er, at han virker i bedre fysisk form end tidligere år, og han taber ikke luften som før, samtidig med at han har fået tilført en del muskelmasse i forhold til tidligere, hvor han har virket som den topspiller med den skrøbeligste fysik.

Odds: Djokovic som vinder af Roland Garros 2011: 2,67 Betfair*.

Roger Federer, rank 3, vandt på Roland Garros i 2009 og har været finalist tre gange yderligere, hvor han alle gange har tabt til Rafael Nadal. Sidste år tabte han lidt skuffende kvartfinalekampen mod til Robin Söderling (som han havde slået i finalen året forinden).

2011: Federer har ikke haft et særligt godt 2011, hvor han foreløbigt kun har vundet een turnering, Doha. Ellers er det blevet til en semifinale i Australian Open, finale i Dubai, semifinale i Indian Wells, semifinale i Miami, kvartfinale i Monte Carlo og en semifinale i Madrid. I sidste uge i Rom tabte han skuffende til Gasquet i sin anden kamp i turneringen. Det lader til, at både Nadal og Djokovic er smuttet forbi ham, og han har da også tabt alle de indbyrdes opgør mod de to konkurrenter i år, hvor han blot har vundet to sæt over fem opgør og reelt har været overmatchet.

Spillestil: Federer er nok den mest talentfulde spiller verden nogensinde har set og er en rigtig shot-maker med fantastisk shot-selection. Schweizeren er i dag, som han også var, da han var på toppen, kompromisløs i sin spillestil og viger stort set aldrig fra baglinjen i et forsøg på at styre tempoet og spille hurtigt – og det er ligegyldigt, hvem der står på den anden side af nettet, hvilket måske er hans svaghed lige nu.

Til forskel fra tidligere laver Federer i dag et hav af uprovokerede fejl, og det er ofte derfor, at han kommer til kort mod de andre topspillere. Federer arbejder sammen med Paul Anacone, som tidligere har trænet Pete Sampras. Det samarbejde har resulteret i, at han er blevet langt mere aggressiv et sit spil i forhold til, hvordan han har spillet de senere år, hvor han har haft en mere defensiv tilgang til spillet og levet mere på modstanderens fejl. I takt med, at han er blevet ældre og måske lidt langsommere og fysisk svagere end sine yngre konkurrenter i toppen, har han sammen med sin træner indført denne strategi.

Federers forhånd og serven har altid været de store våben, mens baghånden vurderes til at være hans svage punkt. Dog har det været forhånden, som har været det mindst stabile slag på det seneste i pressede situationer, hvor han forsøger at trykke igennem og dominere spillet. Det har resulteret i uprovokerede fejl og nederlag mod andre topspillere.

Odds: Federer som vinder af Roland Garros 2011: 19,05 Betfair*.


Outsiderne:

Murray, Del Potro, Söderling, Ferrer...


Andy Murray, rank 4, har aldrig haft de store resultater på gruset i Paris; hans bedste resultat kom i 2009, hvor han nåede kvartfinalen, mens han tabte i 4. runde sidste år.

2011: Murray har efter sin finale i Australian Open, hvor han tabte til Djokovic, ikke haft et særlig godt år, og han ligner ærlig talt ikke en, der nyder at spille tennis specielt meget disse dage. Dog noteres det, at han i sidste uge nåede semifinalen i Rom, hvor han tabte til Djokovic i et helt tæt opgør, og han snuppede også et sæt mod Rafael Nadal i Monte Carlo, så der er tegn på fremgang.

Grus er helt klart Murrays dårligste underlag, og hans kontratennis kommer tit til kort mod flere af de bedre spillere, som er mere aggressive på gruset.

Spillestil: Murray er en kontraspiller, som elsker at udnytte farten i de bolde, han får foræret af modstanderen. Hans tohåndsbaghånd betegnes af flere som den bedste og mest stabile på touren – et slag, som kan han gøre meget med i form af variation og temposkift. Rent fysisk er han en af de stærkeste på touren, hvor kun Nadal vurderes til at være i bedre stand end ham.

Murrays store svaghed er, at han ikke er er lige så mentalt stærk som de andre spillere i verdenstoppen – måske fordi han endnu ikke har fået sin første grand slam-titel under bæltet på trods af deltagelse i tre finaler.

Odds: Murray som vinder af Roland Garros 2011: 45,0 Betsson*.

Juan Martin Del Potro, rank 27, var på grund af en drilsk håndledsskade ukampdygtig det meste af sidste sæson, men er ved at finde den form, som gjorde ham til Grand Slam-vinder i 2009, da han vandt US Open og blev betegnet som en af verdens bedste tennisspillere.

Han måtte trække sig i Madrid i forrige ude på grund af skade, men de seneste nyheder går på, at han bliver klar til French Open.  Hardcourt er argentinerens favorit-underlag, men jeg kan ikke se, hvorfor han ikke skulle gøre det godt på gruset, hvor han senest vandt i Estoril for få uger siden. Tilbage i 2009 tabte han semifinalen i French Open i fem sæt til Roger Federer i en kamp, han ligeså godt kunne havde vundet.

2011: I år har Del Potro vundet i Delray Beach og Estoril, og han er nået til semifinalen i tre andre turneringer, blandt andet masters i Indian Wells, hvilket må betegnes som et ret godt comeback.

Spillestil: ”Delpo”, som han kaldes i hjemlandet, server godt og spiller en uhyre tung gang tennis. Han slår hårdt fra begge sider, og han er vel nok den spiller på turen med den største power samlet set. Samtidig er den høje argentiner svær at slå forbi på grund af det enorme vingefang. Hans svaghed er, at han ikke bevæger sig særlig godt frem i banen, og han har problemer med spillere, som kan stå imod hans power og spille med stor variation.

Odds: Del Potro som vinder af Roland Garros 2011: 71,3 Betfair*.

Robin Söderling, rank 5, huskes bedst, i forbindelse med French Open, som den mand der på sensationel vis slog Rafael Nadal ud af turneringen i 2009, hvorefter han selv nåede finalen, ligesom han gjorde sidste år.

Söderlings form har ikke været den bedste på det seneste. Det har virket som om, at han har problemer med sin mobilitet, hvilket har resulteret i mistimede slag og uprovokerede fejl.

2011: Söderling startede året fantastisk, hvor han vandt tre ud af de fire turneringer, han stillede op i. Det blev til sejre i Brisbane, Rotterdam og Marseille, mens han dog lidt skuffende kun nåede kvartfinalen i Australian Open, hvor han tabte til ukrainske Dolgopolov. Efter denne start på året troede flere, at han virkelig ville true de absolutte topspillere, og at han ville tage sit spil til et højere niveau, men den antagelse blev gjort til skamme.

Både i Indian Wells og Miami tabte han i 2.runde, og resultaterne er ikke blevet synderligt forbedret i de første turneringer i grussæsonen. Han tabte sin første kamp i Barcelona mod middelmådige Dodig, mens han senest har tabt kvartfinaleopgør til stærke modstandere som Del Potro i Estoril, Federer i Madrid og Djokovic i Rom.

Spillestil: Söderling har en god serv og er kendt for sine tunge grundslag, som domineres af en af tourens bedste forhænder og en flad hård tohåndsbaghånd. Söderling svage punkt er hans bevægelse, hvor den store svensker nogle gange kan have lidt problemer med tempoet, hvis han kommer i defensiven og bliver udsat for varieret tennis med en masse temposkift.

Söderling har det bedst, når rytmen i kampen er stationær og konstant; det giver ham de bedste forhold for at dominere modstanderen med sin tyngde.

Odds: Söderling som vinder af Roland Garros 2011: 80,8 Betfair*.

David Ferrer, rank 7, har noget overraskende (han er trods alt grus-specialist) aldrig gjort det specielt godt i French Open, hvor han blot to gange er nået frem til kvartfinalen. De seneste to år har han tabt allerede i 3. runde.

2011: Ferrer har haft en rigtig god sæson indtil videre, hvor han på både hardcourts og grus har opnået bemærkelsesværdige resultater. Han startede sæsonen med en sejr i Auckland og nåede semifinalen i Australian Open, mens han på gruset har vundet i Acapulco, og spillede sig frem til finalen i både Barcelona og Monte Carlo, hvor han tabte til Nadal.

Senest er det blevet til en kvartfinale i Madrid, hvor ubesejrede Djokovic slog ham i tre tætte sæt. I sidste uge i Rom måtte han trække sig på grund af noget feber.

Spillestil: Ferrer er i bund og grund ikke den meste talentfulde spiller på touren rent teknisk, men er en rigtig grinder og en ukuelig fighter, som bliver betegnet son en levende mur fra baglinjen.

På sine gode dage laver han stort set ingen fejl i grundspillet og er selv i besiddelse af en god forhånd, som han kan gå ind og dominere spillet med. Serven bliver betegnet som habil, mens baghånden er et af de mest sikre transportslag fra touren.

Odds: Ferrer som vinder af Roland Garros 2011: 80,8 Betfair*.


Boblerne:

Berdych, Almagro...


Tomas Berdych, rank 6, nåede semifinalen i French Open sidste år, som han fulgte op med en sensationel finaleplads på græsset i Wimbledon få uger efter. Siden har tjekken ikke kunnet holde det samme høje niveau, og resultaterne i 2011 må betegnes som habile, med to semifinalepladser og en del kvartfinaler.

Odds: Berdych som vinder af Roland Garros 2011: 256,55 Betfair*.

Nicolas Almagro, rank 12, har haft en rigtig god sæson, hvor han vandt på gruset i Buenos Aires og Costa Do Sauipe, mens han nåede finalen i Acapulco. Hans form har dog været lidt nedadgående i de seneste turneringer, hvor det er blevet tidlige exits i både Madrid og Rom. Almagro har i 2008 og 2010 været i kvartfinalen på Roland Garros .

Odds: Almagro som vinder af Roland Garros 2011: 251,8 Betfair*.