De franske L1- og L2-klubber overvejer at strejke 25.-27. oktober i protest mod regeringens planer om tung millionærskat...

Frankrig fattes penge. Ligesom mange andre lande plages Frankrig af økonomisk krise, og da den nuværende præsident Francois Hollande blev valgt i maj 2012, var det på et program der blandt andet indeholdt et løfte om en skat på 75% af indkomster over 1 million euro.


I første omgang blev millionærskatten skudt i sænk af det franske forfatningsråd, men den nye regering holdt fast i idéen og har stadig en version på tegnebrædtet.

Det får nu de franske fodboldklubber til at true med strejke.

Zlatan og 114 andre spillere

En sådan millionærskat vil nemlig ramme 115 spillere og otte trænere i 14 (ud af 20) klubber i den bedste franske række, der ville give staten en årlig ekstra-indtægt på 44 millioner euro.

Næsten halvdelen af pengene (20 mio) ville komme fra PSG hvor stjerner som Zlatan og Cavani får skyhøje lønninger. Men pariserklubbens olierige Qatar-ejere ville så også have råd til at betale den ekstra udgift (så Zlatan og Co ikke skulle gå sultne i seng...).

De øvrige franske klubber har ikke så mange penge at rutte med, og den franske divisionsforening UCPF mener at en tung millionærskat vil svække ligaen markant - fordi den vil få sværere ved at tiltrække og fastholde gode spillere. Og det vil også gå ud over den næstbedste række L2 – for jo mindre det regner på præsten, jo mindre drypper det som bekendt på degnen.

"Det handler om overlevelse"

"For nogle klubber handler det reelt om overlevelse", siger Bernard Caizazzo, præsident for klubben Saint-Étienne og næstformand for UCPF (til Journal du Dimanche).

LFP holdt mødt om strejkemulighederne tirsdag og holder nyt møde torsdag i næste uge. I mellemtiden vil foreningen føre dialog med myndighederne i håb om at få dem til at forstå problemerne.

Men hvis dialogen mislykkes, og hvis der er flertal for strejke blandt klubberne, er planen at det skal ske 25.-27. oktober. Dvs i første omgang kun een spillerunde. 


Kilder:
Journal du Dimanche 

ESPN