Optakt: En ny F1-sæson står for døren. Med nye regler, nye favoritter og en stærk debutant i danske Kevin Magnussen. Flere odds, både for og imod "Mini Mag", lugter af værdi...

Red Bulls er skredet i svinget

Vinder-odds

Nye regler
Færre biler gennemfører

Kevin Magnussen
Tips og spiltanker

Nye teamkollegaer

Nye løb

 

Red Bulls fald giver plads til andre

Efter flere år med Red Bull-dominans ser magtforholdene ud til at være skiftet forud for den nye Formel 1-sæson, hvor der er mange potentielle vindere. Blandt dem er danske Kevin Magnussen, som debuterer for McLaren søndag den 16. marts i Melbourne efter imponerende præstationer i testkørslerne.


Det lyder som en stor, fed kliché at tale om "den mest spændende sæson i mange år", men efter en 2013-sæson med en dræbende kedelig Sebastian Vettel-dominans, så er det svært ikke at se frem til en uforudsigelig ny F1-sæson, hvor voldsomme regelændringer ser ud til at ryste godt op i feltet.

 

Formel 1-racerne fyrer for første gang i denne sæson op for motorerne i den kommende weekend i Melbourne i Australien, og Sebastian Vettel har overladt favoritværdigheden til Mercedeskøreren Lewis Hamilton, som har set stærkest ud forud for sæsonen. Og så kan man som dansker desuden se frem til Kevin Magnussens debut, hvilket næppe er gået hen over hovedet på ret mange takket være den massive pressefokus på den unge fyr de seneste måneder.

OP

Odds på titlerne

Kørernes VM-titel - odds fra Bet365*

Bet365

Odds

Lewis Hamilton 3,00
Sebastian Vettel 4,33
Nico Rosberg 6,50
Fernando Alonso 8,00
Jenson Button 13,00
Kimi Raikkonen 15,00
Kevin Magnussen 17,00
Felipe Massa 29,00

Konstruktørernes VM-titel - odds fra Bet365*

Bet365

Odds

Mercedes 1,83
Red Bull 5,00
Ferrari 5,00
McLaren 8,00
Williams 23,00
Lotus 67,00

Mercedes i favoritrollen

Red Bull har haft uhyre svært ved at få tingene til at hænge sammen i testkørslerne forud for sæsonen, og mens holdets indlysende førstekører, den firdobbelte verdensmester Sebastian Vettel, plejer at være storfavorit til pole position, så er der nu spekulation om, hvorvidt Red Bull overhovedet har bilerne til at komme videre fra den første kvalifikationsomgang, Q1, og til at komme helskindet igennem løbet.

Mercedes har indtaget rollen som bookmakernes favorit i sæsonen. Holdet rykkede allerede sidste år op som nr. to i hakkeordenen, og i år ser tyskerne – i hvert fald i begyndelsen af sæsonen – ud til at have taget det sidste skridt op i hakkeordenen.

 

Mercedes er derfor klar favorit til konstruktørernes VM-titel, mens Red Bulls placering i favoritfeltet mest skyldes tidligere års dominans og et stort teambudget, som bør sikre fremskridt i løbet af sæsonen.

I skrivende stund vil jeg afholde mig fra selv at sætte procenter på titelchancerne i år, og det gælder både kørere og konstruktører. Jeg mangler argumenterne for at afvige fra markedet, fordi meget er baseret på fornemmelser og meget lidt på facts. Men her i hvert fald oddsene.

OP

Nye regler: The dawn of a new era

Det lyder måske tungt at fokusere på regelændringer i en optakt til en ny sæson i en sport, der i den grad lever på sanseligheden i og begejstringen for de voldsomme hastigheder, motorernes lydstyrke og den betydelige risiko for kørerne, men det er ikke til at komme uden om, når der ifølge eksperter er tale om de største ændringer i sportens historie mellem to sæsoner.

 

"The dawn of a new Formula One era" lyder det således i Formula1.coms optakt til den nye sæson om de nye regler, som sigter mod at fortsætte bestræbelserne på at gøre sporten grønnere og mindre omkostningstung. Kort fortalt bliver motorerne mindre, mens en del af bilernes ydelse til gengæld blandt andet skal komme fra en markant opgradering af KERS, som er en genanvendelse af den energi, bilerne skaber ved nedbremsninger. Dertil kommer blandt andet en kraftig begrænsning på mængden af brændstof, som bilerne må bruge på et løb.

 

Alt dette og mere til har givet holdene en stor udfordring i opbygningen af bilerne til den nye sæson, og det har altså tilsyneladende vendt op og ned på styrkeforholdene før det første løb i Melbourne.

OP

Færre biler gennemfører

Med bettingbrillerne på er det desuden værd at bemærke, at der i år forventes et brud på de seneste års tradition med mange gennemførende biler – især på grund af de nye regler og den mere komplicerede opbygning af bilernes motorer.

 

Linjen er umiddelbart sat ved 12,5 gennemførende biler i Melbourne, hvilket er væsentligt lavere end sidste år, og det bunder selvfølgelig i indtryk fra testkørslerne, hvor flere hold ikke formåede at gennemføre løbsdistancer under testene forud for sæsonen. Af samme grund skal man være påpasselig med head-to-head-spil i de første løb, for der kan meget vel blive tale om en konkurrence på holdbarhed snarere end på fart.

 

OP

Mini Mag med stort potentiale

For mange danskere kredser interessen selvfølgelig ikke mindst omkring Kevin Magnussens entré i Formel 1 – ikke

Kevin Magnussen

Kælenavn: Mini Mag
Født: 5. oktober 1992, Roskilde
Søn af Jan Magnussen der selv fik 25 F1-løb (gennemførte 7)

Kevin startede som go-cart-kører. I 2008 skiftede han til Formel Ford og vandt det danske mesterskab. I 2009 blev han nr 2 i den internationale Formel Renault 3,5-serie, som han vandt i 2013 før han i november blev introduceret som ny McLaren-kører i Formel 1.

mindst fordi han har gjort det fremragende i testkørslerne og allerede i sit debutår ligner en kører, der kan udfordre den erfarne teamkollega Jenson Button. Hans hold, McLaren, ligner ikke umiddelbart den mest oplagte kandidat til titlen, men mindre kan også gøre det efter sidste års rædselssæson for det ellers ret sejrsvante hold.

 

Danskerens forestående debut har også givet anledning til en del specialspil hos bookmakerne, selv om udbuddet faktisk ikke er overvældende i forhold til den massive fokus i medierne.

OP

Tips og spiltanker

BetXpert vil løbende bringe løbstips fra F1-ekspert Martin Rasmussen, på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/martin-rasmussen 

I skrivende stund er der udlagt et officielt eksperttip - et langtidsspil på Alonso (tjek også de glimrende analyser og tips hos brugertipper checkered zebra), og her kommer nogle umiddelbare betragtninger vedrørende en række Magnussen-spil hvoraf flere synes at indeholde værdi.

Der skal dog tages forbehold for procenttallene – det er svært at vurdere niveauet i år, og der har ikke været tid til dybere analyser.

Uenighed om danske chancer giver surebet

Bookmakerne er ret uenige om den unge danskers chancer, så der skulle være penge at tjene, hvis man er til langtidsspil. For eksempel er Unibet* ude med odds 3 på, at han vinder et løb i denne sæson, mens Ladbrokes giver odds 1,57 på, at han ikke når øverst på sejrspodiet i debutsæsonen. Hvilket giver et surebet på 3,06%.


Værdi i spil på at Mini Mag ikke vinder

Hvis man ikke er til surebets, kan man overveje simpelthen at gå efter Ladbrokes' odds (under Motorsport - > Formel 1 - > Andre - > K Magnussens GP Wins - > Under 0,5). Man håber naturligvis det bedste for den danske debutant, men han har næppe meget over 30 procents chance for at tage en sejr i sin første sæson, og dermed ser odds 1,57 for at han ikke når øverst på sejrspodiet, fint spilbart ud.

Over 0,5 sejre til Kevin M Under 0,5 sejre
Odds 3,00 Odds 1,57
Unibet
Ladbrokes

 

Værdi i Button versus Mini Mag

I teamduellen hos McLaren er der også uenighed om chancevurderingen for, hvilken af de to kørere der samler flest VM-point i år. Ladbrokes har Jenson Button som stor favorit til 1,50, mens man har 2,50 på Kevin Magnussen. Betsafe vurderer duellen mere jævnbyrdig med odds 1,75 på den rutinerede brite, mens der er 1,95 på danskeren her.

Også her er der et surebet at hente, da 2,50 og 1,75 giver et overskud på 2,94%.

Min vurdering lyder umiddelbart på 60-40 i Buttons favør, hvormed 1,75 hos Betsafe i sig selv lugter af værdi.

Flest point: Button Magnussen
Odds 1,75 Odds 2,50
Betsafe
Ladbrokes

Fint odds på samlet pointtal

Til gengæld er Ladbrokes – paradoksalt nok – mere optimistisk end Betsafe omkring udsigten til danskerens pointhøst i sæsonens løb med en linje på 138,5 point. Her får man odds 1,83 på begge udfald, mens Betsafe har odds 3,7 på over 100 point. Betsafe lå endda langt højere i vinter, inden McLaren og den unge dansker viste god form i de tidlige testkørsler.


Også her mener jeg umiddelbart (omend førnævnte forbehold stadig gælder) at kunne se værdi. 100 point er mange, men Mini Mag er bestemt ikke uden chancer. Et slag på tasken kunne være cirka 30%.

Kevin M, over 100 point
Odds 3,70

Betsafe

OP

Nye teamkollegaer

Der er 11 hold og 22 kørere med i årets F1-sæson, og en af de mest spændende nyheder er Kimi Raikkonens tilbagevenden til Ferrari, hvor der venter en spændende kombination af partnerskab og rivalisering med Fernando Alonso. Ferrari har tradition for en klar opdeling med en første- og en andenkører, men i år har man altså to tidligere verdensmestre i bilerne.

 

Hos Red Bull har Sebastian Vettel fået en ny australsk teamkollega, efter Mark Webbers exit fra sporten. Teamet har hentet Daniel Ricciardo ind fra Toro Rosso efter en stærk 2013-sæson fra Ricciardo. Daniil Kvyat har overtaget hans sæde hos Toro Rosso.

 

Sergio Perez, hvis sæde hos McLaren Kevin Magnussen har overtaget, er rykket til Force India, mens Kamui Kobayashi får comeback efter et års fravær fra sporten, når han i år rykker ud for Caterham – i øvrigt sammen med en af debutanterne i år, svenske Marcus Ericsson.

 

Felipe Massa er efter mange år hos Ferrari nu Williamskører, mens Pastor Maldonado til gengæld er rykket fra Williams til Lotus. Nico Hulkenberg er tilbage hos Force India efter en meget stærk 2013-sæson, mens Adrian Sutil til gengæld er rykket fra det indiske mandskab til Sauber.

 

OP

Nye løb

Der er i alt 19 løb i kalenderen i år, og der er et par nye oplevelser at se frem til, da både Østrig og Rusland er blevet tilføjet til løbskalenderen i år. Til gengæld er Indien og løbet i Valencia gledet ud.