Der er muligvis godt nyt, hvis man har en spillegæld, som helt eller delvist er skabt via kviklån. Forbrugerombudsmanden kalder nogle af kviklånene for ulovlige.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen er klar i mælet, når hun beskriver lovgivningen vedrørende kviklån målrettede mod folk, der spiller om penge.

”Hvis man som långiver ved, at de penge, man låner ud, går til at betale for spil, så vil lånet være ugyldigt efter den retstilstand, vi har i dag,” lyder det i en artikel på DR.dk.

Målrettede reklamer på Facebook

Udtalelserne kommer i forbindelse med en sag om, at en onlineportal for forbrugslån i fjor sendte specifikke og målrettede reklamer ud på Facebook. Modtagerne var en gruppe af mænd, der af det sociale medie var vurderede til at være interesserede i spil om penge. 

”Hvis en virksomhed målretter sin markedsføring af lån til hasardspillere, er det efter min opfattelse i strid med god markedsføringsskik, fordi det er i strid med almene samfundshensyn,” siger forbrugerombudsmanden ifølge TV2.dk.

Til spørgsmålet om, at "man som virksomhed vel er interesserede i at målrette sine reklamer, og hvor grænsen går", lyder svaret fra Christina Toftegaard Nielsen, at den ”målretning, man laver, skal være i overensstemmelse med social ansvarlighed”, og at man ikke skal målrette sine reklamer mod ”personer, hvor det kan være etisk uansvarligt.”

Mand klagede til forbrugerombudsmanden

Sagen begyndte med, at en af de mænd, som Facebook havde målrettet annoncerne mod, undrede sig over, hvorfor han fik vist reklamen.

Derfor klikkede han på ”Hvorfor ser jeg denne annonce”. Her kunne han efterfølgende se, det skyldtes, at afsenderen, Favoritlån, gerne ville nå frem til mænd mellem 28 og 45 år, som interesserede sig for onlinespil. Herefter delte manden, der efter eget udsagn ikke er den store gambler, sin undren samt et billede af begrundelsen fra Facebook. 

Det opslag så Rasmus Juul Wagner, og det var ham, der indgav klagen til Forbrugerombudsmanden:

”Man henvender sig for at låne penge til folk, som man har en formodning om har brug for pengene, fordi de ville spille dem op, eller fordi de allerede har spillet deres husleje op. Det er en svinestreg det her.”

Slipper for hele beløbet

BetXpert har været i kontakt med en repræsentant for forbrugerombudsmanden. Her fik vi oplyst, at man slipper for at betale hele det skyldige beløb, såfremt man får medhold i, at kviklånsudbyderen havde til formål at udnytte, at man spiller. Ergo er der ikke tale om, at man ”blot” slipper for at betale renter og gebyrer, som det hedder sig i sager om kreditværdighed.  

Dette i hvert fald som udgangspunkt. Her er nemlig tale om en gammel lov helt tilbage fra 1683. Det lyder i Danske Lov:

”14. Capitel. Om Gield […]. 55. Ingen er pligtig til at betale hvis hand i Dobbel taber og der skyldig bliver.”

Lovændring vedrørende kviklån på vej

Fra 1. juli i år træder der en ny lov i kraft. Hovedformålet med den er at forhindre, at flere danskere havner i bundløs gæld. 

Her er nogle de vigtigste ændringer:

  • ÅOP-loft: Alle forbrugslån med en ÅOP på over 35 procent forbydes. I dag kan man udbyde forbrugslån på over 700 procent. 
  • Reklamer – Maksimal ÅOP på 25 procent: Når lovændringen træder i kraft, bliver det ulovligt at reklamere for forbrugslån med en ÅOP på over 25 procent. Dette gælder på alle platforme. 
  • Ingen kviklån sammen med spil og gambling: Al markedsføring af alle lån bliver ulovlig i forbindelse med spil og gambling. Uanset ÅOP. 
  • Omkostningsloft: Der indføres et loft over omkostninger i forbindelse med et forbrugslån. Således kan man maksimalt komme til at betale det dobbelte af lånebeløbets størrelse tilbage i form renter, afdrag og gebyrer samlet. Det vil sige, at hvis du fx har lånt 5000 kroner, kan du maksimalt komme til at betale 10.000 kroner tilbage i renter, afdrag og gebyrer. Altså vil du højst komme til at betale 15.000 kroner tilbage. 

Læs eventuelt mere her.  

Centerleder: ”Det er i den grad tiltrængt”

BetXpert har for nyligt snakket med centerlederen for Center for Ludomani, Michael Bay Jørsel, om blandt andet kviklån. Han er meget begejstret for, at der nu kommer strammere regler vedrørende forbrugslån.

”Spilreklamer og kviklån (er de store syndere, når det kommer til folks spillegæld og –afhængighed, red.). Kviklån, hvor man ikke behøver stille nogen sikkerhedsgaranti, og hvor du kan låne 15.000-30.000 indenfor få minutter. Og det med renter så skyhøje, at selv en siciliansk mafiaboss ville rødme af skam. Disse kviklån bliver stoppet nu med virkning fra sommeren i år. Det er i den grad tiltrængt.”