Den danske vinter har været den længste og koldeste i mands minde. Heldigvis får den fodboldelskende skare nu noget at varme sig på, da bolden atter triller i landets bedste række. FCM og OB sparker anden halvdel af sæsonenen i gang på SAS Arena i aften - og de øvrige kampe i første forårsrunde følger søndag.

(Analyser og spilforslag findes på denne side).

Nedrykningskampen ser ud til at være afgjort på forhånd; til gengæld er der lagt op til en tæt kamp om guldet. Som optakt til forårsssæsonen har Superliga-ekspert Daniel Hedelund derfor kigget nærmere på de to mesterskabsfavoritter, OB og FCK:

Stille transfervindue
Modsat tidligere år har det været et forholdsvis passivt transfervindue, hvor fokus for topklubberne snarere har været at holde på nøglespillere, fremfor at tænke i forstærkninger. De største klubber har simpelthen ikke haft den økonomiske kapacitet til at agere agressivt på transfermarkedet.

Vender man blikket længere ned i tabellen, er situationen den samme. Her er heller ikke blevet foretaget de store juleindkøb. Tværtimod. Trupperne er blevet trimmet gevaldigt, så lønudgfiterne ikke vælter budgettet. At bide sig fast i midten af rækken og få spillet holdet sammen til næste sæson, er midterklubbernes fornemmeste opgave henover foråret.

Nedrykningspladserne er nemlig allerede så godt som fordelt (disse tager HB Køge og Randers sig med stor sandsynlighed af), så der bør være arbejdsro nok til de klubber, der hverken kan nå det ene eller andet.

De to guldkandidater
Altså en udramatisk nedryknings-proces. Men til gengæld står kampen om Superligatitlen atter til at blive spændende. En duel mellem dansk fodbolds nuværende to flagskibe, OB og FCK (med Esbjerg som outsider). Udover det fineste metal fightes også om den forjættede mulighed for ChL, der både er en kæmpe sportslig og økonomisk gevinst, såfremt man når gruppespillet.

En fynsk enhed
OB er en sammentømret trup, hvor det er de samme 12-13 spillere, der har spillet hele efteråret. Men i træningskampene op til sæsonstarten har OB givet meget plads til talenterne; samtidig har Jonas Troest og Timmi Johansen også har fået spilletid efter deres tilbagevenden fra skader. Derudover er Esben Hansen også tilbage fra endt lejemål i Randers og har også optrædt i træningskampene.

Dermed ser truppen bredere og endnu stærkere ud end i foråret, og det ligner en trup, der selv med skader på vitale pladser kan stille et slagkraftigt hold. I forhold til sidste sæson har OB henover efteråret bevist, at de også kan hente point imod andre tophold.

OB har formået at holde på profilerne
Selvom det er meget svært at spå om, er mit bud på en dansk mester OB. Det skyldes udelukkende, at man har formået at holde på Peter Utaka og Djemba-Djemba, som er holdets vigtigste spillere og blandt ligaens absolutte profiler. Utaka er ligaens topscorer og er netop udtaget til Nigerias landsholdstrup under træner Lars Lagerbäck, hvor han scorede i sin debut. Djemba-Djemba må betrages som den bedste midtbanemotor i Superligaen, og både han og Utaka er hotte navne for udenlandske klubber.

Fastholdelsen af de store profiler er en klar indikator på, at odenseanerne i år ønsker at indfri de gulddrømme som gennem de senere sæsoner er blevet hedere og hedere. Samtidig viser Utaka, Djemba-Djemba og Johan Absalonsen, hvor meget de ønsker at vinde guld med OB, når de velvilligt stiller klubskifte på foreløbig pause.

FCK fokuserer på ligaen
OBs største konkurrent er FCK. De forsvarende vindere af både Pokalen og Superligaen har i år kun ligaen tilbage at koncentere sig om. Franske Marseille var i Europa League et eller to niveauer over de danske mestre; disse cupkampe viste, at Danmark stadig har et stykke op til de bedste, men i det mindste blev FCK ikke decideret ydmyget, i modsætning til efterårets chok i pokalturneringen. FCKs 0-5-nederlag til upåagtede SønderjyskE står tilbage som en af de største overraskelser i denne sæson.

Hvorvidt det er en fordel for FCK kun at skulle koncentrere sig om ligaen, er svært at sige. Omend FCKs trup ikke er så bred som tidligere, burde en klub af den kaliber kunne klare at skulle deltage i to turneringer henover forårets i forvejen tætte program.

Dame N’Doye i god form
Den senegalesiske angriber, Dame N’Doye, begyndte at bide fra sig sidst på efteråret og vise de kvaliteter, man hentede ham til klubben for. I træningskampene og i cup-kampene mod Marseille (dog burde han have scoret mod franskmændene) har han også præsteret, og han ligner nu et sikkert kort i Solbakkens startellever.

Det er essientielt for københavnerne, for problemet har nemlig været, at Solbakken har haft svært ved at finde netop de konstallationer, der virker, især i midterforsvaret og i angrebet.

Ikke den store københavnske transfer-aktivitet
Ligesom Lars Olsen har Ståle Solbakken kørt med samme stamme af spillere. Københavnerne har i dette transfervindue fulgt tendensen i resten af ligaen og har således ikke forstærket truppen nævneværdigt.

Den unge back, Bryan Oviedeo, er således den eneste nytilkomne i truppen, mens rutinerede Niclas Jensen og publikumsyndlingen Libor Sionko har forladt klubben sammen med Jose Junior og Rune Nilsson.

Se alle SAS-transfers her.