Det tyske Frühjahr går i gang denne fredag. Klæd dig på med denne optakt der kigger på transfers og tager temperaturen på de 18 Bundesliga-klubber. Bayern vinder (sandsynligvis) guld igen-igen, men ellers er der masser af spænding.

Endlich wieder Bundesliga. Efter en god måneds vinterpause er det igen tid til fodbold fra det tyske hvor Frühjahr-sæsonen går i gang denne fredag med en topkamp mellem Wolfsburg og Bayern München. 

BetXperts germanerglade samarbejdspartner bulibold.dk tager i den følgende artikel temperaturen på samtlige hold, gennemgår deres transferaktivitet (inklusive to interessante dansker-klubskifter) og kommer med bud på hvilke hold der overrasker positivt, og hvilke der skuffer. Klik på et navn i listen til højere for at læse om den pågældende klub.


Sprechen Sie Deutsch?

Eksperttips? Vi skal nok komme med nogle (se fx dette spilforslag til Wolfsburg-Bayern), men vi vil meget gerne have flere - så hvis du mener du kan byde ind med tysk ekspertindsigt, kontakt [email protected]

Tre hold vi kan forvente os mere af:

 1. Dortmund
  Det kan selvfølgelig også næsten kun gå bedre for et hold, der leverede den ene skuffende indsats efter den anden i efteråret, og det kommer det nok også til. Marco Reus er tilbage og det samme er Sokratis i forsvaret, og det alene er nok til, at vi tror på, at Dortmund forholdsvist hurtigt kommer fri af nedrykningskampen og måske endda blander sig i kampen om Europa League-pladserne.

 1. Hoffenheim
  Hverken Volland eller Firmino har ramt det niveau som de viste i sidste sæson, og alligevel er Hoffenheim at finde på en syvendeplads. Truppen har niveauet og bredden til at blande sig i subtoppen, og så har de modsat mange af deres konkurrenter ikke europæisk fodbold at bekymre sig om

 1. Schalke
  Klubben for Gelsenkirchen har gjort det til en vane, at forbedre deres bedrifter drastisk i foråret, og det kommer nok til at ske igen. Er stadig med i Champions League, men med Real Madrid som modstander, er det eventyr sandsynligvis hurtigt forbi, og så kan di Matteo igen fokusere udelukkende på Bundesligaen.

Tre hold der skuffer:

 1. Paderborn
  Det er måske lidt uretfærdigt at putte Paderborn på listen her, men det er bare svært at se, hvordan de skal kunne overleve. En øjeblikkelig tiendeplads er en fornem præstation, men med fire point til en sidsteplads, kan de meget hurtigt ryge ned under stregen, og truppen har næppe nok kvalitet til at forblive i ligaen.

 1. Mainz
  Set med danske briller vil det være rart, hvis vi også i næste sæson havde en dansk træner i Bundesligaen, men det er langt fra sikkert. Mainz sluttede skidt af med ni kampe uden sejr, og Hjulmand er stadig uprøvet på det her niveau.

 1. Hannover
  Klubben ligger lunt til i forhold til de europæiske pladser, men de bør snarere kigge ned end op. Et gammelt udtryk lyder, at ”tabellen aldrig lyver”, men det Hannover må være undtagelsen, der bekræfter reglen. Holdet har reelt ikke niveau til at være med i toppen, og kommer de først ind i en stime uden sejre, kan det blive en lang sæson for klubbens fans.

Bayern München

Bud på slutplacering: 1

Fører ligaen med 11 point, og bliver det til sejr i premieren mod Wolfsburg er den sidste snert af spænding om mesterskabet reelt væk. Har tyndet lidt ud i truppen i vinterpausen, men med Schweinsteiger og Badstuber tilbage fra lange skadespauser samt Martinez og Thiago i kulissen, er bredden stadig tilstede. Bayerns udfordring bliver motivationen. Sidste år gik de ned efter mesterskabet var sikret, men kan de undgå det, kan de blive det første hold nogensinde til at gå ubesejret igennem ligaen.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Xherdan Shaqiri (Inter), Pierre-Emile Højberg (Augsburg, leje), Ylli Sallahi

Wolfsburg

Bud på slutplacering: 2

Opdatering:

Wolfsburg har sendt topscorer Olic til HSV, men har til gengæld hentet den stærke tyske landsholdsmand Schürrle i Chelsea

Viste stor stabilitet i efteråret, hvor særligt offensiven med de Bruyne var i hopla. Er bedste bud på en udfordrer til Bayern, og målet må som minimum være at kvalificere sig til Champions League. I vinterpausen har de hentet kinesiske Zhang, der har leveret godt i hjemlandet, men som stadig er uprøvet på den europæiske scene. Set med danske øjne er det også interessant at se, hvordan sæsonen udvikler sig for Nicklas Bendtner. Angriberen røg bagerst i køen om spilletid hen mod slutningen af sæsonen, og træningskampene har ikke just indikeret, at det skulle have ændret sig i løbet af det nye år.

Transferaktivitet:
IND: Xizhe Zhang (Beijing Guoan)
UD: Mateusz Klich (Kaiserslautern)

Bayer Leverkusen

Bud på slutplacering: 3

Et stille transfervindue for Leverkusen, der dog har gjort lejeaftalen med den kroatiske back Jedvaj permanent. Die Werkself indledte sæsonen som lyn og torden, men gik siden i stå, og det virker til, at Roger Schmidt stadig kæmper en smule med at implementere sine ideer. Når det så er sagt, så bør Leverkusen holde sig inde i top fire, specielt hvis det lykkes at få Kiessling i gang igen. Den tidligere Bundesliga-topscorer nettede kun tre gange inden pausen, og selvom målene har været fordelt fint ud på resten af holdet, så skal der komme flere mål fra Kiessling i foråret.

Transferaktivitet:
IND: Tin Jedvaj (Roma)
UD: Niklas Lomb (Hallescher FC), Levin Oztunali (Werder Bremen, leje),

Borussia Mönchengladbach

Bud på slutplacering: 5

Gladbach er det store spørgsmålstegn forud for forårssæsonen. Sidste år på samme tidspunkt lå klubben på andenpladsen, men en forfærdelig periode gjorde, at de gled ned i tabellen og på et tidspunkt endda var tæt på at tabe en Europa-billet. Truppen er bredere end den var sidste år, men klubben har også pokalturneringen og ikke mindst Europa League at tænke på. Her møder de stærke Sevilla, og selvom Lucien Favre gerne vil gå videre, så kan det vise sig som en fordel, for skulle de ryge ud, kan de rette fokus fuldt ud på Bundesligaen.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Ingen

FC Schalke 04

Bud på slutplacering: 4

Nøgleordet for de kongeblå i anden halvdel af sæsonen er stabilitet. Alt for mange gange i efteråret blev en god præstation i den ene uge vekslet til en tilsvarende dårlig i den næste. For at stabilisere forsvaret har Schalke været en tur i Manchester City, hvor de har hentet den serbiske forsvarsspiller Nastasic. Han har stort set ikke spillet i efteråret, men på sigt er han en klar forstærkning at holdet set i lyset af, hvem Schalke ellers har af midterforsvarere. En anden positiv nyhed er, at Draxler så småt er ved at være klar til at træne igen, og selvom der formentlig går noget tid, før han er oppe i omdrejninger, så bliver han et kærkomment alternativ til offensiven. Største bekymring for Schalke lige nu er de lidt pauvre resultater i opstarten, hvor det er blevet til to nederlag og en uafgjort.

Transferaktivitet:
IND: Matija Nastasic (Manchester City, leje)
UD: Christian Clemens (Mainz, leje), Donis Avdijaj (Sturm Graz), Santana (Olympiakos)

Augsburg

Bud på slutplacering: 7

Holdet bliver spændende at følge i foråret. En af grundene er deres imponerende præstationer, der placerer dem på en aktuel sjetteplads, men først og fremmest fordi Pierre-Emile Højbjerg er hentet til på en lejekontrakt for resten af sæsonen. Danskeren kommer formentlig til at indtage 8’er-positionen ved siden af Daniel Baier, og her skal han med sin teknik være med til at sikre holdet mere boldbesiddelse. Holdet var kun et enkelt point fra at sikre sig europæisk fodbold sidste år, og kan de fastholde deres defensive organisation samtidig med at de får puttet lidt flere ind i den anden ende, kan klubben meget vel igen blande sig i kampen om europæiske billetter.

Transferaktivitet:
IND: Pierre-Emile Højbjerg (Bayern München), Dong-Won Ji (Dortmund), Janker (Hertha)
UD: Ronny Philip (Greuther Fürth), Erik Thommy (Kaiserslautern)

Hoffenheim

Bud på slutplacering: 6

Tabellen siger en syvendeplads, men med kun et enkelt point op til fjerdepladsen kan Hoffenheim gå en stor forårssæson i møde. Organisationen på holdet er bedre end i sidste sæson, men Gisdols tropper lukker fortsat for mange mål ind. I den anden ende skal Firmino og ikke mindst Volland steppe op i forhold til efteråret. Det bliver næppe til en top 5 placering, men Europa er bestemt inden for rækkevidde.

Transferaktivitet:
IND: Guilherme Biteco (Vasca de Gama)
UD: Koen Casteels (Wolfsburg), Jannik Vestergaard (Werder Bremen)

Hannover 96

Bud på slutplacering: 11

Klubben har gjort det over forventning i første halvdel af sæsonen, hvor holdet har samlet nydelige 24 point sammen. Et pointantal der placerer dem i den sjove ende af tabellen, men som ret beset er en smule misvisende. Leon Andreasen og holdkammeraterne har været stærkt afhængige af Joselus mål, og det er svært at tro på, at både han eller Hannover formår at spille op til samme niveau i foråret. Ya Konan er hentet tilbage, men han har aldrig været den store målscorer, og efter et halvt år væk, skal det blive spændende at se, hvilken form han er i.

Transferaktivitet:
IND: Didier Ya Konan (Al-Ittihad), Joao Pereira (højreback - Valencia-reserve)
UD: Florian Ballas (FSV Frankfurt), Stefan Thesker (Greuther Fürth)

Eintracht Frankfurt

Bud på slutplacering: 9

De har overtaget rollen fra Hoffenheim som Bundesligaens kamikaze-hold. En målscore på 34-34 efter første halvdel af sæsonen er ekstraordinær, men i sig selv ikke overraskende, når det er Thomas Schaaf, der sidder på trænerbænken. Frankfurt kommer også til at levere målrige kampe i foråret, men fordi de lukker lige så mange ind, som de selv scorer, rækker det næppe til meget mere end en top 10-placering.

Transferaktivitet:
IND: Yusupha Yaffa (Milan), Emil Balayev (Neftchi Baku)
UD: Martin Laning (APOEL), Oliver Occean (Odd Grenland)

Paderborn

Bud på slutplacering: 18

Opdatering: Paderborn har hentet angriber Srjdan Lakic i Kaiserslautern (6 mål/16 kampe i efteråret)

Bundesligaens svar på Hobro har gjort det over al forventning i efteråret. Defensiven, der primært består af reserver fra andre Bundesliga-klubber, har holdt vand, og i front har Kachungas mål været nok til, at de kunne overvintre på en tiendeplads. Ingen af de sidste syv kampe har dog resulteret i sejr, og med kun to point ned til stregen er Paderborn stadig favorit til at rykke ned. Det er tidligere set, hvordan oprykkerhold spiller over evne i begyndelsen af sæsonen for så at tabe dampen i anden halvdel, og det kan også meget vel komme til at ske for Paderborn.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Viktor Maier (Alemannia Aachen)

1. FC Köln

Bud på slutplacering: 10

Til trods for Anthony Ujahs seks sæsonmål, så var det især i angrebet, at Köln havde det svært i efteråret. 17 scoringer er næstdårligst i Bundesligaen, så det er ikke uden grund, at klubben jagter offensive forstærkninger. I skrivende stund er der ikke hentet nogen ind, men flere medier melder, at den tidligere Hoffenheim-spiller Carlos Eduardo (Rubin Kazan) skulle været tæt på at skrive under med gedebukkene. Det vil i givet fald være en tiltrængt forstærkning. Defensivt holder Köln et fint niveau, og selvom de formentlig bliver en del af bundstriden, så bør der være så meget kvalitet i truppen, at de ikke ryger ud.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Tomas Kalas (Endt leje)


Mainz 05

Bud på slutplacering: 15

En fornem start der bød på otte kampe uden nederlag, blev vendt til en skidt afslutning der blev til ni kampe uden sejr. Bemærkelsesværdigt er det, at den dårlige stime begyndte, da Jonas Hofmann blev skadet. Sammen med Okazaki var han om nogen omdrejningspunktet i offensiven, og hans tilbagekomst bliver vigtig, hvis ikke Hjulmand for alvor skal mærke presset fra den tyske presse. Der venter allerede holdet en nøglekamp i den første kamp efter pausen, når Paderborn kommer på besøg. En sejr giver ro, mens et pointtab for alvor sætter både Hjulmand og Mainz under pres. I transfervinduet er hentet FCKs dygtige svenske venstreback, Bengtsson, samt den ganske målfarlige Club Brügge-angriber Castillo.

Transferaktivitet:
IND: Christian Clemens (Schalke, leje), Pierre Bengtsson (FC København), Nicolas Castillo (Club Brügge, leje)
UD: Philipp Wollscheid (endt leje), Julian Koch, Filip Djuricic

Hertha Berlin

Bud på slutplacering: 14

Holdet har lukket alt for mange mål ind – 35 stk – og det må være Luhukays første prioritet at få ændret på. En anden stor udfordring for hovedstadsklubben bliver at få styr på al den uro, der har været i efteråret. Luhukay har selv bidraget til urolighederne med diverse udtalelser, ligesom angriber Kalou har erklæret sin utilfredshed. Holdet har bestemt ikke imponeret i sine venskabskampe, og det er derfor vigtigt, at de får en god sæsonstart. I de første fire kampe venter tre formodede nedrykningskandidater, og der skal point på bordet. Sker det ikke, kan det blive en lang sæson for Hertha, til trods for at deres trup burde være stærk nok til ikke at rykke ned.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Hany Mukhtar (Benfica), Janker (Augsburg)

Hamburger SV

Bud på slutplacering: 13

Opdatering: HSV har hentet Wolfsburgs topscorer, den rutinerede hurtigløber Olic (der også var i Hamburg i 2006-09).

Til er også kommet defensiv-midtbanemand Marcelo Diaz fra Basel

Sølle ni scoringer er det blevet til i efteråret, og havde det ikke været for en stærk defensiv, så var Bundesligaens dinosaur under stregen. HSV har i vinterpausen primært brugt penge på at købe stadionnavnet tilbage, så det igen hedder Volksparkstadion fra næste sæson. Ellers er det lidt den samme historie med Hamburg-klubben, som det har været de forgangne år. Der er forholdsvis store navne i truppen, men holdet fungerer ikke som en enhed, og der mangler ganske enkelt ledere. Med en stadig uprøvet Zinnbauer på trænerbænken, så vil holdet formentlig kæmpe mod nedrykning frem til sidste spilledag.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Tolgay Arslan (Besiktas)

VfB Stuttgart

Bud på slutplacering: 16

Opdatering: Stuttgart henter Serey Die (Elfenbenskysten-landsholdsmidtbanemand) i Basel

Et af få hold der har hentet flere point ude end hjemme. På eget græs er det kun lykkedes at score fire gange, hvilket har givet sølle fem point som udbytte. Det skal der naturligvis ændres på, hvis Stuttgart ikke skal rykke ud af Bundesligaen for første gang siden 1977. Det kræver først og fremmest, at holdet bliver bedre til at forsvare en føring, og det kan Ibisevic muligvis hjælpe med. Den bosniske angriber var om nogen manden, der reddede holdet fra nedrykning i sidste sæson, og nu er han tilbage efter en længere skadespause. Af de store traditionsklubber, ligner Stuttgart umiddelbart det hold, der får sværest ved klare sig.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Raphael Holzhauser (Austria Wien)

Werder Bremen

Bud på slutplacering: 12

Første hold lige under stregen er Werder Bremen. Nordtyskerne skiftede ud på trænerposten i løbet af efteråret, og selvom konstellationen af Skripnik, Kohfeldt og Frings er speciel, ser det ud til at virke. I hvert fald var det et mere aggressivt Werder mandskab, der samlede en håndfuld point sammen i de sidste par kampe. Klubben er desuden en af få, der har været særdeles aktiv i pausen. Elia og Petersen er begge sendt videre, og selvom især sidstnævnte kunne have været en vigtig brik i kampen for at undgå nedrykning, så virker det fornuftigt at skille sig af med et par folk, der har været utilfredse i længere tid. Ind er blandt andet kommet det danske midterforsvars-fyrtårn Jannik Vestergaard, der først og fremmest skal kæmpe med Galvez og Lukimya om spilletid (og forhåbentligt får mere tid på banen end han fik i efteråret i Hoffenheim). Positivt for Werder er, at Selke viste sit potentiale i de sidste par runder inden jul, og med Di Santo på vej tilbage og en Fin Bartels liggende bagved, bør fansene ikke være så bekymret for, om Werder får scoret nok.

Transferaktivitet:
IND: Koen Casteels (Wolfsburg, leje), Levin Oztunali (Leverkusen, leje), Michael Zetterer (SpVgg Unterhaching), Jannik Vestergaard (Hoffenheim)
UD: Ludovic Obraniak (Caykur Rizespor), Eljero Elia (Southampton), Nils Petersen (Freiburg, leje)

Borussia Dortmund

Bud på slutplacering: 8

Efterårets helt store skuffelse. Den var gal både i defensiven og angrebet, men der er grund til at være optimistisk på Dortmunds vegne. Midtbanemand Kevin Kampl er hentet til, og bedømt ud på de få træningskampe han har spillet, ligner han en klar gevinst for holdet. En endnu bedre nyhed for Die Schwarz-Gelben er, at venstrefløj Marco Reus er tilbage. Han er om nogen manden, der kan spille Dortmund op i tabellen. Desuden lysner det gevaldigt på skadeslisten, ligesom Kagawa og Aubaemyang er vendt tidligt hjem fra kontinentalmesterskaberne i henholdsvis Asien og Afrika, så der er grobund for at tro, at holdet kommer væk fra nedrykningspladserne, om end det nok bliver svært at kvalificere sig til Europa i næste sæson.

Transferaktivitet:
IND: Kevin Kampl (RB Salzburg)
UD: Dong-Won Ji

Freiburg

Bud på slutplacering: 17

Bundesligaens bundprop skal finde trøst i, at de med Streich på bænken har en dygtig træner, og ikke mindst, at de før har spillet godt i foråret. Klubben har klogelig valgt at forstærke sig i pausen, hvor især amgriber Nils Petersen kan blive en gevinst. Med kreative spillere som Darida og Mehmedi liggende bag ham, bør han kunne score en håndfuld mål i foråret. Spørgsmålet er så, om det er tilstrækkeligt for Freiburg, der har et forholdsvist svært startprogram og derfor kan risikere at være hægtet af, inden forårssæsonen nærmest er fløjtet i gang.

Transferaktivitet:
IND: Nils Petersen (Werder Bremen, leje), Mats Møller Dæhli (Cardiff)
UD: Philipp Zulechner (Austria Wien), Sebastian Freis (Greuther Fürth), Sebastian Kerk (Nürnberg)