Der er nok engang dansk deltagelse, når de eftertragtede Oscar-statuetten uddeles i Los Angeles – om end Efter Brylluppet ifølge oddssætterne har outsiderstatus med 20 gange indsatsen, hvis Susanne Bier skal på podiet og hente en statuette.

Vanen tro, er der storfavoritter i de fleste kategorier. Således er Forest Whitaker’s præstation som Idi Amin i The Last King of Scotland (Odds 1,20) og Helen Mirren som den engelske dronning Elizabeth II i The Queen (Odds 1,03) absolutte favoritter i deres respektive kategorier.

“Bedste Film”-kategorien synes at blive et anliggende mellem The Departed (Odds 2,10) og Babel (Odds 3,50) – om end den dobbelte Oscarvinder Clint Eastwoods Letters From Iwo Jima (Odds 9,0) kan vise sig at være et langskud værd.

Martin Scorsese er favorit i kategorien ”Bedste Instruktør” – hvor det nu er 6.gang han forsøger sig. Tidligere har han været nomineret for The Aviator (2005), Gangs of New York (2002) – der havde 10 nomineringer og som ikke vandt en eneste, Goodfellas (1991), The Last Temptation of Christ (1989) og Raging Bull (1981).

Men det er ikke kun årets bedste film, der fejres. Oscar’s Onde Tvilling – The Golden Raspberry Awards (eller bare Razzies) – honorerer de mere tvivlsomme præstationer i det forløbende filmår.

Razzie’n til den værste skuespiller kan f.eks. gå til komikerne Tim Allen eller Rob Schneider - med Nicolas Cage som outsider!

Sharon Stone er nomineret for Basic Instinct 2 (der i øvrigt også er favorit til at ”vinde” titlen som årets værste film) og er bl.a. oppe mod Kristanna Loken (der var den kvindelige dræberrobot i Terminator 3)

I kategorien ”Værste Instruktør” er Ron Howard (og Da Vinci Mysteriet) det mest prominente navn.

Razzie Awards har også en særlig kategori for ”Værste Re-make”, og her skulle den ellers kompetente instruktør Wolfgang Petersen nok have sparet os for ”vandgangen” med Poseidon.

Se alle væddemålene under ”Special”-sektionen på Unibets hjemmeside.