Færøsk fodbold. Det lyder umiddelbart som lidt af en selvmodsigelse – à la Swedish Intelligence... Og kan man overhovedet oddse på skidtet?

Ja. Man KAN oddse på færøsk fodbold – og det behøver ikke være det rene lotto.

Der er faktisk et godt grundlag for at få noget ud af Vodafonedeildin – den bedste færøske fodboldrække der i år har skiftet navn fra Formuladeildin pga en 3-årig sponsoraftale mellem det færøske fodboldforbund (FSF) og teleselskabet Vodafone.

Bliv klædt på til den nordatlantiske kulde af vores færøske ekspert Pætur Albinus - ved at læse nedenstående artikel (og følg så med i hans tip på BetXperts spritnye Færø-side):

Første spillerunde

Sæsonstarten finder sted i dag, d. 3. april, og i den kommende weekend:

03-04 HB Tórshavn – B68 Toftir
04-04 Víkingur – ÍF Fuglafjørður
04-04 EB/Streymur – 07 Vestur
05-04 NSÍ Runavík – KÍ Klaksvík
05-04 B36 Tórshavn – AB Argir

Odds på Vodafonedeildin 
Modsat det færøske landshold (der slår til cirka hvert 10. år), har de færøske klubber såmænd gjort sig pænt bemærket i de europæiske turneringer.

Opmærksomheden omkring færøsk fodbold er stigende, og det kan man se på markedet, hvor et voksende antal af bookmakere sætter odds på den bedste færøske fodboldrække.

Scandic, som var den første bookie på markedet med færøsk fodbold, har således fået selskab af Nordicbet*, Bwin* og Sportingbet.

Livescore-udbyderen Running Ball arbejder også på få udleveret livescore fra Vodafonedeildin, men foreløbig forbliver livescore fra Færøerne på landsholdsbasis.

Hvad kan vi forvente os af 2009?

De færøske hold er meget svære at sammenligne med udenlandske klubber, men vi kan roligt konstatere, at Vodafonedeildin generelt vil være den svageste division blandt udvalget her på BetXpert. Det skal dog ikke være nogen ulempe for os spilleglade mennesker, måske tværtimod!

Heller ikke vi på Færøerne kan komme udenom finanskrisen, og den har gjort sig bemærket op til starten af årets udgave af Vodafonedeildin.

Nogle klubber har haft lidt rod i deres økonomi, og det har resulteret i at enkelte klubber har set sig nødsaget til at skille sig af med nogle profiler.

De færøske profiler har dog i næsten alle tilfælde fundet en ny klub på Færøerne, men tabet af diverse udenlandske spillere (nogle er dog blevet), desværre også en følge af nedskæringen i klubbernes udgifter, vil sænke ligaens niveau lidt. Dog giver det plads til flere lokale talenter, og den udvikling har absolut også sin charme og er spændende at følge.

EB/Streymur er favorit 
Efter at have været meget tæt på mesterskabet for et par år siden, lykkedes det sidste år EB/Streymur at vinde deres første mesterskab nogensinde – og ikke nok med det, de vandt også pokalturneringen og dermed The Double!

Meget tyder også på, at EB/Streymur har gode chancer for at forsvare mesterskabet. Mens de andre klubber har kæmpet for at få styr på tingene, så har EB/Streymur nemlig købt meget godt ind i off-season.

Profilen Alex José dos Santos har man hentet hos B36 Tórshavn, stortalentet Gudmund Nielsen har man hentet hos nedrykkerne B71 Sandoy, mens de to landsholdsaktuelle Pauli G. Hansen og Pætur Dam Jacobsen er blevet snuppet fra den anden nedrykker, nemlig Skála.

Vi kan derfor forvente at se EB/Streymur som storfavorit i de fleste kampe, men kampen om de andre medaljer vil nok blive knaldhård. HB Tórshavn og NSÍ Runavík vil være favoritter til at følge efter EB/Streymur, mens B36 Tórshavn vil forsøge at trodse sig igennem tabet af de mange profiler, og holdet ses som en outsider til medaljepladserne.

Hjemmesejre og mange mål

De færøske klubber træner KUN på deres hjemmebaner, og alene det gør, at de fleste hold som regel er meget hjemmebanestærke. Det kan vi også se på statistikken, hvor der i sidste sæson var hjemmebanesejre i 51,1% af tilfældene – 8,5% og 7,4% flere hjemmebanesejre end i henholdsvis SAS-Ligaen og Premier League.

Det er også interessant, at der i snit kun spilles 20% uafgjorte kampe pr. sæson, mens SAS-Ligaen og Premier League er helt oppe i henholdsvis 28,7% og 27%. Hvis statistikken holder, vil vores spil som udgangspunkt ikke indeholde krydser – medmindre, selvfølgelig, oddset er for højt.

Dernæst bliver der også scoret flere mål i snit end i de fleste turneringer rundt omkring i Europa, og med den statistik kan man måske ærgre sig over, at bookmakerne ikke giver odds på o/u-spil – det har de i hvertfald aldrig gjort tidligere (men ok, hvis de gjorde, ville oddsene måske også være sat efter de mange mål).

Status og forventede placeringer

(Sidste års slutplacering i parantes)

HB Tórshavn (2)
Hovedstadsklubben har formået at holde på de vigtige spillere, så vi kommer nok igen i år at se nogle stærke præstationer fra HB Tórshavn.
Forventet placering: 1-3

B68 Toftir (6)
Har som en af få småklubber formået at holde truppen intakt og vil derfor nok igen i år komme til at ligge midt i tabellen.
Forventet placering: 5-7

Víkingur (5)
Klubben med de mange lokale spillere har fået en stor forstærkning i den tidligere AaB- og Viborg-midtbanespiller, Súni Olsen.
Forventet placering: 4-6

ÍF Fuglafjørður (7)
Markant forstærket. Bl.a. med alle tiders topscorer på det færøske landshold, Rógvi Jacobsen.
Forventet placering: 4-6

EB/Streymur (1)
De forsvarende mestre har været på indkøb og hentet nogle af de andre klubbers profiler fra sidste sæson. På pappiret er truppen skræmmende stærk.
Forventet placering: 1-2

07 Vestur (oprykker)
Oprykkerne har ikke været særlig aktive på transfersmarkedet og vil nok få svært ved at overleve.
Forventet placering: 8-10

NSÍ Runavík (4)
Mestrene fra 2007 har en nogenlunde ligeså stærk trup som i de sidste par sæsoner – det vil sige nok god nok til at kæmpe om medaljerne.
Forventet placering: 2-3

KÍ Klaksvík (8)
Har mistet en række profiler og må siges at være tilmeldt kampen om overlevelse.
Forventet placering: 8-9

B36 Tórshavn (3)
Har mistet nogle bomstærke forsvarsspillere, men har købt fornuftigt ind og kommer nok til at ligge lige uden for topstriden.
Forventet placering: 3-5

AB Argir (oprykker)
Oprykkerne har ikke handlet godt nok ind og er svækket i angrebet. Sandsynligvis er truppen for svag til at blive i Vodafonedeildin.
Forventet placering: 9-10