Kampen om Formel 1-VM nærmer sig en afslutning med fire (eller muligvis tre, mere om det senere) løb tilbage - det næste køres på søndag, i Japan - og selv om VM-dysten har været tæt de seneste år, så er der i år om muligt lagt op til en endnu mere nervepirrende finale.

For selv om 15 af de 19 løb er kørt, så kan ikke færre end fem kørere stadig drømme søde drømme om at blive verdensmester.

Topkandidaten er Mark Webber (Red Bull), der fører i VM-stillingen, mens Fernando Alonso (Ferrari) til gengæld har momentum på sin side med sejr i de to seneste løb. Også Lewis Hamilton (McLaren) og Sebastian Vettel (Red Bull) har VM-titlen inden for rækkevidde, og endelig er den forsvarende verdensmester, Jenson Button (McLaren), stadig outsider til at genvinde titlen.

Analyser og tips lægges løbende på denne side

Stillingen i toppen og vinder-odds

Mark Webber 202 (2,90 hos Sportingbet)

Fernando Alonso 191 (3,50 hos Centrebet)

Lewis Hamilton 182 (9,00 hos Bet365*)

Sebastian Vettel 181 (4,80 hos Sportingbet)

Jenson Button 177 (23 hos Bet365*)

(Der er 25 point for en sejr, mens en andenplads giver 18 point og en tredjeplads 15 point)

De seneste løbs resultater har altså sat det op til at være et udskilningsløb til sidst, hvor hver enkelt fejl kan blive yderst kostbar i den kommende gode måneds tid, inden det hele afgøres i Abu Dhabi midt i november.

Resten af sæsonen

10. oktober Japan

24. oktober Korea

7. november Brasilien

14. november AbuDhabi.

Der er endda et ekstra usikkerhedsmoment, idet man fortsat er i den højst usædvanlige situation, at der er tvivl om, hvorvidt det koreanske grand prix kan gennemføres. Det er første gang, Korea er på sæsonkalenderen, og banen er ganske enkelt ikke færdig endnu.

Den meget forsinkede inspektion af banen forud for løbet er nu planlagt til den 11. oktober – blot lidt over en uge før holdene skal ankomme til banen...

Sæsonen hidtil

Red Bull har gennem det meste af sæsonen haft den stærkeste bil, men uheld, afkørsler og tekniske problemer har forhindret holdet i at rykke afgørende fra de øvrige hold.

Red Bull har haft alle forudsætninger for allerede nu stort set at have afgjort konstruktørernes VM, lige som de også gennem sæsonen har haft styrken til at ligge nr. 1 og 2 i kørernes VM-stilling, men problemerne og frustrationerne har altså tårnet sig op igennem sæsonen for især Sebastian Vettel.

Vettel og Webber spændte ikke mindst ben for hinanden, da de forivrede sig i kampen om førstepladsen i det tyrkiske grand prix tidligere på sæsonen. Her havde de alle muligheder for at køre en dobbeltsejr hjem, men de kørte i stedet hinanden af banen, og i stedet for 25 og 18 point for en første- og andenplads, så udgik Sebastian Vettel, mens Mark Webber kæmpede sig til en tredjeplads.

- Vi vil formentlig være uenige om den sag, indtil den dag vi går i graven, sagde Mark Webber om det, der udefra lignede et meget hasarderet overhalingsforsøg fra hans teamkollega.

Red Bulls problemer har lukket Ferrari og McLaren ind i mesterskabskampen, og den chance har især Fernando Alonso sagt mucho gracias til. Ferrari lader nu til at kunne matche Red Bull selv på de baner, der tidligere på sæsonen blev regnet for "Red Bull-baner" (typisk baner med en lavere gennemsnitshastighed end højhastighedsbaner som Monza), og Alonso har vundet de seneste to løb i Italien og Singapore.

Schumacher skuffet

Til gengæld har sæsonen været en stor skuffelse for Mercedes GP og især for holdets tilbagevendte syvdobbelte verdensmester, Michael Schumacher, der oftest har ligget og rodet midt i feltet; et godt stykke bag de forreste hold og – endnu værre for ham – typisk også bag hans noget yngre men yderst talentfulde teamkollega, Nico Rosberg, der lader til at have fået det optimale ud af bilen i de fleste løb med en række pæne placeringer til følge.

Michael Schumacher har nu de sidste fire løb til at redde noget af æren, men han har til gengæld allerede bebudet, at han også er klar til næste år.