Der er mange kørere om buddet, når 2010-kampen om VM-titlen i Formel 1 indledes i Bahrain i denne weekend – herunder den forsvarende verdensmester Jenson Button (McLaren) og ikke færre end tre tidligere titelhavere. Inklusive selveste den syvdobbelte VM-vinder Michael Schumacher (Mercedes). 

Formel 1 sæsonen 2010
- 19 løb
- 4 verdensmestre
- Nyt pointsystem
- 4 nye hold
- Sæsonstart: 14/3 (Bahrain)
- Sæsonslut: 14/11 (Abu Dhabi)
Men Ferrari er holdet, der skal slås, hvis man drømmer om at vinde VM-titlen i motorsportens kongediciplin i år. Det er i hvert fald udsigterne få dage før, den nye sæson starter med det første løb i Bahrains ørken. De klassiske røde racere forventes generelt – baseret på testkørslerne forud for sæsonstarten – at være en anelse foran konkurrenterne, som i første omgang er McLaren, Red Bull og sidste års verdensmestre, Mercedes GP (der sidste år hed Brawn GP).

Reelt er der dog først og fremmest tale om gætterier, og Ferrari har da også travlt med at tale deres favoritværdighed ned. Ingen aner reelt, hvilke biler der er hurtigst, når der for første gang er point på spil i årets første løb den kommende weekend.

Dels skal testtiderne tages med alle tænkelige forbehold; netop fordi der er tale om tests med blandt andet forskellige brændstofmængder i tankene, hvorfor holdenes tider ikke nødvendigvis er sammenlignelige. Dels kommer holdene generelt til Bahrain med seriøse opgraderinger til bilerne, hvilket også kan medføre store forskydninger.

Favoritterne


Med fire verdensmestre blandt favoritterne – Alonso, Button, Hamilton og Schumacher – ser den nye sæson ud til at have potentiale til at blive en yderst tæt affære. Og da både Sebastian Vettel og Felipe Massa også har begrundede håb om at kunne løbe med titlen, så er det umuligt at undgå, at mange kørere og teams vil stå skuffede tilbage, når sæsonen slutter sidst på året.

Fernando Alonso (Ferrari) er forhåndsfavorit (odds 3,80 i skrivende stund), mens Hamilton (5,65), Vettel (6,00) og Schumacher (7,50) følger efter. Massa kan spilles til odds 10,5, mens den forsvarende verdensmester, Jenson Button, lidt usædvanligt er oppe i odds 15.

Det sidste skyldes først og fremmest hans skifte til McLaren, hvor Lewis Hamilton regerer suverænt, hvilket senest blev understreget, da Fernando Alonso kom til holdet i 2007 som forsvarende verdensmester og følte sig kørt ud på et sidespor. De seneste år har Heikki Kovalainen pænt fundet sig i rollen som andenkører, men det er endnu et åbent spørgsmål, hvordan Hamilton og  Button får tingene til at fungere mellem sig.

Sæsonens helt store nyhed er dog naturligvis legenden Michael Schumachers genkomst til sporten efter tre års fravær. Han er efterhånden blevet 41 år, og spørgsmålet er, om han kan leve op til de enorme forventninger, der er til ham. Sikkert er det derimod, at hans plads hos Mercedes GP vil øge interessen omkring sporten som helhed markant, hvilket er tiltrængt efter nogle år med vigende tilskuerinteresse nogle steder.

Godt bliver det også at se Felipe Massa tilbage i Ferrari-raceren efter hans uhyggelige ulykke sidste år, som holdt ham ude i et halvt år, og endelig er det svært at komme uden om Red Bull, når man taler favoritter, for Sebastian Vettel så meget stærk ud i den sidste halvdel af sidste sæson, og Red Bull vil også i år drømme om at kunne snuppe VM-titlen for første gang foran de mere etablerede hold.

De nye hold


Skandaler og kontroverser har altid klæbet til Formel 1-sporten som nørder til en Star Trek-convention, og denne sæsonoptakt har ikke været nogen undtagelse. Siden sidste sæson er en række nye hold blevet lukket ind i varmen, og mens Lotus og Virgin ser ud til at have nogenlunde styr på sagerne, så er billedet et noget andet, når snakken falder på amerikanske USF1 og spanske Campos, som netop har skiftet navn til Hispania Racing.

Ingen af de to hold har nemlig kørt så meget som en enkelt omgang under de omfattende testkørsler i årets første måneder, og nu har USF1 kort før sæsonpremieren opgivet at stille op i denne sæson. Hispania stiller derimod op trods de manglende tests, hvilket er blevet mødt med en del kritik.

Alle de nye hold ser således ud til at være markant langsommere end resten af feltet, hvilket flere kørere peger på vil være en risikofaktor i løbene. Mark Webber (Red Bull) er mest kontant i sin kritik – han kalder det ren Mickey Mouse, at man kan stille op i motorsportens fineste klasse uden at have deltaget i en eneste af de officielle tests, og det er vanskeligt ikke at være lidt enig med australieren.

Nye løb og nyt pointsystem


Den nye sæson byder på i alt 19 løb, hvilket er to flere end sidste år. Nyt er det koreanske grand prix, mens Montreal er kommet tilbage på kalenderen. Nyt er det også, at premieren finder sted i Bahrain – det plejer at være i Melbourne, som i år er løb nr. to.

2010-sæsonen byder blandt andet også på ændrede regler om point. Dels bliver det i år en større fordel at vinde frem for at blive nr. to, mens der også bliver større mulighed for at score point for de mindre hold.

Pointrækken i år er således 25 point for en sejr, 18 for en andenplads og herefter 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 og 1 point til de efterfølgende placering. (hidtil har pointrækken været 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1).

Holdene og kørerne


En stor del af undertegnedes Formel 1-analyser (hold øje med dem på denne side) i løbet af sæsonen vil relatere til H2H-dueller mellem kørerne på de enkelte hold, og herunder følger derfor en kort forhåndsvurdering blandt duellanterne:

McLaren
Lewis Hamilton-Jenson Button
Lewis Hamilton skal være favorit i denne duel trods Buttons status som verdensmester. Buttons VM-titel kom først og fremmest i hus takket være starten af 2009-sæsonen, mens han kæmpede noget med tingene, da Brawn GP's indledende forspring blev hentet af de øvrige favorithold. Button kategoriseres generelt som en middelmådig kører, mens Hamilton er blandt de bedste og altid vil være blandt topfavoritterne til VM-titlen.

Ferrari
Felipe Massa-Fernando Alonso
Felipe Massa er på forhånd nedvurderet (og undervurderet efter min mening) i teamduellen mod Alonso. Massa regnes i modsætning til Alonso generelt ikke blandt feltets allerbedste kørere, men han har til gengæld nogle værdifulde spidskompetencer i hans evner til at køre skarpe kvalifikationstider og til at køre et godt løb fra pole position. Han virker desuden ikke påvirket af sidste års ulykke. Alonso er fremragende men også ny hos Ferrari med en ny bil at vænne sig til, nyt pitcrew osv. 60-40 til Alonso.

Mercedes GP
Michael Schumacher-Nico Rosberg
Ja, kan man have andre end Schumacher som favorit i denne duel - selv om han ikke længere sidder bag rattet i en Ferrari? Den syvdobbelte verdensmester og legende i Formel 1-sporten er vendt tilbage efter tre års fravær, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han kan håndtere det nærmest absurde forventningspres, der på forhånd ligger på hans skuldre. Rosberg er ikke nogen Nobody i sporten, og efter hans år hos Williams vil han glæde sig over at sidde i en bil, der skal kunne køre op med de bedste i de fleste løb, men Schumacher skal naturligvis have de bedste chancer her.

Red Bull
Sebastian Vettel-Mark Webber
Denne skal Sebastian Vettel vinde. Han var lidt forfulgt af uheld sidste sæson, hvorfor han og Webber længe fulgtes ad i pointstillingen, men jeg er ikke i tvivl om, at Vettel er skarpere end Webber og klar favorit her. Webber er efterhånden en af feltets veteraner, og han havde sidste år sværere end Vettel ved at få det optimale ud af den hurtige Red Bull-racer i løbene.

Williams
Rubens Barrichello-Nico Hulkenberg
Her er det en af feltets mest rutinerede kørere mod en debutant. Barrichello virker efter mange år i sporten stadig topmotiveret, men jeg tror, at han vil få hård kamp fra Nico Hulkenberg, der har fine resultater i sin karriere hidtil og regnes som et stort talent. Det er en svær duel at forudsige, men jeg er tæt på 50-50 før det første løb.

Renault
Robert Kubica-Vitaly Petrov
Kubica kommer fra BMW til Renault med stor rutine, mens Petrov er helt ny i sporten. Polakken Kubica bør kunne dominere denne duel ret klart – forudsat han kan affinde sig med en bil, der næppe har musklerne til at være med i den forreste del af feltet. Jeg synes at have set tegn på sidste år, at hans temperament ikke lige frem er indrettet til at køre om 10. pladser...

Force India
Adrian Sutil-Vitantonio Liuzzi
Denne duel er svær, da det er to kørere med en højere ulykkesrate end gennemsnittet, og som skal være glade for, at de ikke selv skal betale forsikringen på deres biler... Sutil er den bedre kører, mens Liuzzi kører mere aggressivt og risikobetonet – jeg er 60-40 på Sutil.

Toro Rosso
Sebastien Buemi-Jaime Alguersuari
Buemi var noget hurtigere end Alguersuari i sidste sæson, hvor sidstnævnte kom ind midtvejs i stedet for den fyrede franskmand, Bourdais. Jeg tror, at styrkeforskellene vil være mindre nu, da Alguersuari har fået mere erfaring og ikke mindst fordelen af sin deltagelse i de seneste måneders testkørsler, men jeg har stadig et plus til Buemi.

BMW Sauber
Pedro de la Rosa-Kamui Kobayashi
Veteranen mod talentet. De la Rosa har aldrig rigtig vist noget i Formel 1-feltet og har de seneste år været reduceret testkører. Kobayashi imponerede derimod, da han sidste år debuterede for Toyota som erstatning for Timo Glock. Kobayashi ligner et stort talent og han ligner for mig en ret klar favorit til at hente flere point end sin teamkollega i løbet af sæsonen.

Lotus
Jarno Trulli-Heikki Kovalainen
To rutinerede kørere i en ny bil. Trulli topper på rutinen, mens Kovalainen trænger til en frisk start efter at have haft mere end almindelig svært ved at skabe resultater hos McLaren trods et angiveligt stort talent. Jeg har lille fordel til Trulli her som udgangspunkt – ikke mindst på grund af Kovalainens tilbagevendende problemer med at lave en god start.

Hispania Racing
Bruno Senna-Karun Chandok
To debutanter i en bil, der ikke har kørt så meget som en eneste testomgang... Den er svær at spå om, men mon ikke Bruno Senna med det forpligtende efternavn skal have en fordel frem for sin indiske teamkollega, der ikke har gjort meget væsen af sig i GP2-serien.

Virgin
Timo Glock-Lucas di Grassi
Tyske Timo Glock har gjort det ok for Toyota og skal have fordel af sin rutine i denne duel mod debutanten di Grassi, der dog de seneste år har haft ok resultater i GP2.