Det bliver spændende, spraglet og varieret. Fra 10. - 14. maj går det løs med semifinaler og finale til det internationale Melodi Grand Prix Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm. Hør de 42 sange i Highrollers store optakt, hvor han gennemgår alle lande, analyserer sangene og giver de bedste spiltips.

Tiden nærmer sig. Snart skal det afgøres, hvilket land der i 2016 vinder verdens ældste TV-konkurrence Eurovision anno 2016. Værstlandet er i år Sverige, hvor konkurrencen holdes i Globen i Stockholm.

Se odds og analyse af MGP 2019

Ligesom altid vil der være musik fra et bredt spektrum. Det vil gå fra galt til genialt - det er præmisserne, når man hører sange fra hele Europa samt Australien til Eurovision.

Der vil være konfetti, der vil være politsk korrekthed ud over det hele og tåkrummende punchlines fra musikere om at "gøre verden til et bedre sted." Det bliver festligt, det bliver kitschet. Og som altid vil det være underholdende og meget populært.

Fra et bettingperspektiv er det internationale Melodi Grand Prix altid spændende. For oddssvingene er enorme, og det er meget vanskeligt at sætte odds for bookmakerne.

Udover at gennemgå samtlige lande og deres muligheder, (hør sangene ved at trykke på links/artisterne), vil vi også kigge på de bedste spiltips, give gode råd om "pointteori", gennemgå procedurene og de forskellige regler.

Nå ja, så kommer vi også ind på Danmarks chancer. Og lad os bare være realistiske fra start: 2016 bliver nok ikke året hvor Danmark vinder. Det kommer vi nærmere ind på.

Læs vores semifinale optakter til MGP 2019

Eurovision 2016 - ballade og intriger

Stemmeafgivelsens procedure er blevet lavet markant om for at øge spændingen - se afsnittet længere nede -  og som vanligt har Eurovision allerede budt på masser af drama, ballade og intriger.

Måske den allerstørste nogensinde, idet et helt land er blevet udelukket fra konkurrencen, endda efter deltageren var fundet.

Det skete pga. økonomisk gæld og ramte Rumænien, som derfor ikke deltager. Ellers har medierne bl.a. oplevet favoritten fra Rusland besvime på scenen til en anden koncert og vælte på scenen til kameraprøven, for ikke at tale om Polen, som steg fra odds 4 til 50, fordi kæmpefavoritten ikke vandt den nationale udtagelse.

Og Italien, hvor San Remo-vinderen overlod pladsen til sølvvinderen.

I år er der flere store favoritter til at tage prisen, bl.a. Rusland og Frankrig, hvor jeg er helt enig med bookmakerne. Det var de to sange, jeg klart bedst kunne lide, da jeg hørte dem første gang. Herudover er Ukraines odds faldet meget efter sceneprøven, (edit: sælges nu til 5,5) Lad os kigge på odds:

Vinderodds - odds på vinderen af Eurovision 2016 Bedste odds Bookmaker
Rusland 2,8
Betfair
Frankrig 8 Betfair
Ukraine 9
Tonybet
Australien 14
Betfair
Sverige 17
Betfair
Malta 22 Betfair
Italien 30
Betfair
Armenien 42 Betfair
Serbien 55 Betfair
Bulgarien 70 Betfair
Israel 70
Betfair
Letland 75 Betfair
Tjekkiet 85 Betfair
Holland 80 Betfair
Spanien 180 Betfair
Polen 170 Betfair
Azerbaijan 340 Betfair
Island 160 Betfair
Ungarn 220 Betfair
Storbritannien 180 Betfair
Cypern 310 Betfair
Kroatien 350 Betfair
Østrig 340 Betfair
Belgien 200 Betfair
Danmark 700 Betfair
Tyskland 320 Betfair
Norge 330 Betfair
Litauen 460 Betfair
Irland 400 Betfair
Estland 810 Betfair
Finland 1000 Betfair
Bosnien-Hz. 1000 Betfair
Hviderusland 920 Betfair
Georgien 820 Betfair
Slovenien 1000 Betfair
Schweiz 1000 Betfair
Grækenland 1000 Betfair
Makedonien 1000 Betfair
Montenegro 1000 Betfair
Albanien 1000 Betfair
Moldova 1000 Betfair
San Marino 1000 Betfair

Alle odds fra Betfair børsen er før kommision (som regel 6,5 procent).

Følg desuden med i alle Highrollers spilforslag her

Tips og spil - Eurovision 2016

Udover de syv spil, som lige nu er lagt ud, så kan følgende overvejes.

Sverige h2h Australien: SVE 2,5 hos nordicbet, eller AUS 2,0 hos Betfair sportsbook evt. partybets

Danmark h2h Norge 1 til 3,2 hos unibet og 888sport. (under finalevinder-rubrikken)

Rusland h2h Frankrig 1 til 1,60 hos unibet og 888sport.

Frankrig h2h Australien 1 til 1,70 hos nordicbet.

Malta vinder 1. semi til odds 16 hos unibet og 888sport.

Malta h2h Bulgarien til odds 1,8 før k. hos Betfair Exchange.

Østrig går videre til 2,8 hos unibet og 888sport.

Følgende forslag er et par dage gamle og kan have ændret sig:

Norge til at ende bedst af nordiske lande. Odds 15 unibet og 888sport. Eller evt. Island.

Østrig i top 10 til odds 15 hos unibet. Et langskud. (edit: nu faldet).

Rusland som vinder, odds 3,55 før kommision hos Betfair. (edit: nu faldet). 

Vinderen 2016: Ruslands sang, artist, komposition og koreografi er målrettet til at vinde Eurovision og virker i sin helhed markant bedre end Frankrig på de fire nævnte parametre. Især i førstegangsindtrykket. Frankrig er mere en glad radio-ørehænger, som sætter sig på hjernen, jo mere man hører den, hvorfor oddset på Frankrig har været faldende lige indtil sceneprøven.

Kampen står i mine øjne mellem førstehånds-wow-effekten og det langtidsholdbare. Jeg vil gætte, at førstehåndsindtrykket vinder.

Overvej evt. top 10 hos Betfair: Spanien 4.4, Island 5,8 (faldet til 5,1) eller Irland odds 40.

Bemærk at mange af disse odds kan have rykket sig, når dette læses. Oddsene går meget op og ned, hvorfor det er værd at holde øje løbende.

Ny procedure - jury og seere adskilles

Det nye koncept i år er således: Der gives point fra jury og seere separat. Først ringer hvert land ind og giver kun points fra landets jury, som vises som normalt. Når alle lande er færdige med det lægges alle landes seerpoint sammen til en samlet seerpoint-score.

Det land som samlet har fået færrest seerpoint læser værten op først og lægger til jurypoint, lige indtil det bedste land. Hermed holdes spændingen, og der uddeles altså dobbelt så mange point som normalt.

10 lande går videre fra hver semifinale - finalen kommer derfor til at stå mellem 26 lande, da der er seks nationer, som allerede er kvalificeret til finalen.

Gode råd og faldgruber ved Eurovision-spil

Der kan spilles på rigtig mange markeder hos næsten alle bookmakere. Markedsudviklingen beskriver jeg under de enkelte lande. Der er nogle ting, der er gode at være opmærksom på. Bl.a. kan der være stor edge og forskel i odds fra bookie til bookie. Betfairs børs giver ofte det bedste odds, men er langtfra altid retvisende.

Det bedste råd må være at undgå egen confirmation bias og acceptere, at musiksmag er meget forskellig.

Helt konkret vil jeg her anbefale at tænke over pointteori. Deltagere får ikke point efter, hvor dårlige folk synes de er...

...De får point efter hvor mange, (vælgere) som synes de er gode (forskellige målgrupper). Lidt ligesom politiske valg. Nok er Donald Trumps vel en af de mindst 'ratede' politikere i gennemsnitsbefolkningen, men han scorer godt hos en bestemt målgruppe. Derfor bør man forsøge at undlade at afskrive en sang, man ikke kan fordrage, for der er måske andre målgrupper, som synes den er god.

Ellers en huskeliste med gode råd fra sidste år: Læs her!

Danske bidrag

Som sagt, Danmark vinder nok ikke i år. De danske boyband-drenge fra Lighthouse X ligger i et tårnhøjt odds og har gjort det lige siden, de lidt overraskende vandt det danske Melodi Grand Prix.

Før DMGP var vi ellers spået rigtig gode chancer omkring odds 20. Det eneste gode her er, at der trods alt er visse sange fra andre lande, som er langt værre. Disse 'svesker' kan du høre og læse om under de enkelte deltagere.

Jeg vil vurdere Danmark til at have under 50 procents chance for at gå til finalen. Chancerne er bedre nu efter, at Rumænien blev udelukket fra Danmarks gruppe, men sceneprøverne var lidt skuffende.

Også hos enkelte andre lande finder man danske bidrag i kullissen. Bl.a. optræder en dansk akrobat på scenen under Sloveniens sang, (som undertegnede tidligere har været træner for nogle år som knægt).

Efterhånden er der tradition for at sangskrivere, dansere, mm. arbejder på tværs af lande, således at bl.a. Emmelie de Forrest bl.a. har stillet op for Tyskland. Kravet i Eurovision Song Contest er blot, at selve sangeren eller gruppen skal have nær tilknytning til landet, og al vokal må ikke være indspillet.

En anden lokal faktor er, at det jo er vore svenske naboer (Stockholm) som i år igen igen er værter.

Sidste års vinder Måns Zelmerlöv skal sammen med rutinerede Petra Mede (Malmø 2013) være hovedværter.

Hør alle sangene - Eurovision 2016

1. semifinale

  

Finland

Finland stiller med sangerinden Sandja og 'Sing It Away'. (Tryk på link for at lytte).

Vurdering: Uden vinderchance. Odds har ligget højt, siden artisten blev valgt. 

Grækenland

Grækenland satser på seksmandsorkesteret Argo, der er inspireret af både hip hop og folkemusik.

Vurdering: uden chancer. Det værste fra Grækenland i mands minde. Rodet, kaotisk men dog 'anderledes'. Odds har hele tiden været lavt siden gruppen blev valgt, og især efter man kunne lytte.

Moldova

Europas fattigste nation, Moldova, satser på Lidia Isac og 'Falling Stars', der blandt andet er skrevet af Gabriel Alares - der også har skrevet årets norske bidrag.


Vurdering: Uden chancer. En af de dårligste sange. Moldova var desværre uden gode numre i deres nationale finale, og det har odds afspejlet.

Ungarn

Freddie vandt Ungarns nationale finale med høje point fra både seere og fagjuryen. Nu skal sangen 'Pioneer' stå sin prøve til Eurovision.


Vurdering: Vi kommer nok ikke til at se den i top 10. Formentlig en middelplacering. Odds er steget med tiden.

Kroatien

Kroatien vender tilbage til Eurovision efter to års pause. Det gør de med sangerinden Nina Kraljic og sangen 'Lighthouse'.


Vurdering: Kroatiens feminime sang bør være bedre end odds 350 indikerer. Odds er steget en del, også efter prøverne. En dark horse til en rimelig placering.

Holland

Holland forsøger sig for tredje år i træk med en countryinspireret lyd. Sangeren hedder Douwe Bob, og han skal synge 'Slow Down'.


Vurdering: Der er delte meninger om denne. Min førstehåndsindtryk er at den ikke har de store chancer. Calm after the rain var en hitter. Nok en midterplacering.

Armenien

Armenien sender Iveta Mukuchyan, der både har deltaget i den armenske udgave af Idols og den tyske udgave af talentshowet Voice. Til Eurovision skal hun synge 'LoveWave'. 


Vurdering: En top 10 placering. Armenien er i polls på bl.a. wiwibloggs.com blevet vurderet af brugere som den suverænt bedste i mandagens prøve. Den var også en af dem jeg fra start bedst kunne lide, efter RUS og FRA, med en stærk kvindelig sanger. Nu er vinderoddset efterhånden steget en del de sidste par dage.

San Marino

San Marino har indtil videre kun været i finalen én gang. Det skal Serhat forsøge at ændre på med discosangen 'I Didn't Know'. Vurdering: Hvor glæder jeg mig dog til at se denne ultimative 'sveske' af en kikset sang. Serhat, yes you don't know!! En maskulin tyrkisk mand i en overfølsom rædsom feminim sang, som slet ikke matcher artisten. Det eneste gode var dog  hans klap for øjet i musikvideoen, som desværre ikke vil være med på scenen. I stedet diskodansere. 


Vurdering: Den bør floppe, men den skiller sig så markant ud, at nogle ganske få måske kan lide den for dens 'kitch.' Odds har hele tiden ligget højt på det lille miniputland. 

Rusland

Sidste år var russerne et mulehår fra at snuppe sejren, det har folk ikke glemt, og de er favoritter igen i år, hvor de har sendt stjernen Sergey Lazarev og 'You're the Only One' af sted til Eurovision. 


Vurdering: top 2, formentlig vinder. Sangen er skræddersyet til at vinde ESC på alle vigtige parametre, og det er lykkedes fint. God koreografi, god sanger, god komposition, scenetække. Frankrig kan være en konkurrent, men jeg tror mere på Rusland. Odds steg lidt efter han væltede i et svært scenemove til prøven. Ellers har odds været relativt konstant alt efter hvordan Frankrigs odds faldt, men er faldet til 2,8 efter Frankrigs odds steg fra 4,5 til 7 fredag-lørdag. God tempofyldt sang og Sergey har karisma til at vinde. 

Tjekkiet

Tjekkiet har aldrig været i Eurovision-finalen. Det skal Gabriela Guníková forsøge at ændre på med 'I Stand'.


Vurdering: Det ser ud til at lykkes i år at komme videre i finalen. Odds er faldet med tiden, men dog steget lidt igen de sidste par dage. Den ligger nok ikke i top. Jeg tror på en midterplacering. 

Cypern

Den lille solskinsø Cypern satser i år på hård rock med gruppen Minus One og 'Alter Ego'


Vurdering: et ganske solidt bud fra en lille ø. Havde landet været større ville de stå bedre. Den bør gå videre. Odds er dog steget en del, vel nok grundet landets historik.

Østrig

Østrig synger i år helt på fransk, når Zoë skal synge 'Loin d'Ici', der betyder 'Langt herfra'.


Vurdering: Et skønt nummer til folk, som vægter det æstetiske højt. Den mangler lige den sidste power for at nå helt op. Kan blive knald eller fald. Jeg tror den klarer sig videre trods odds indikerer det modsatte. Odds er steget en del, den sidste uges tid. Top 10 til odds ca. 12-15 virker pænt. Jeg er vild med at den synges på fransk, og den skiller sig ud. Scorer ok i polls. Mulig dark horse på det visuelle og feltets 'søde' nummer.

Estland

Estland stiller i år op med nummeret 'Play' fremført af sangeren Jüri Pootsmann


Vurdering: Et dårligt nummer fra en dårlig national finale, som ellers plejer at levere ok. Odds har ligget højt siden den blev valgt. Lav til middel placering.

Azerbaijan

Det kaukasiske land har været med i alle Eurovision-finaler, siden de debuterede i 2008. Nu skal Samra forsøge at sikre endnu en finaleplads med den svenskskrevne 'Miracle'. 


Vurdering: Det dygtige lile land kan ikke blive ved med at imponere alle år. Jeg syntes den var lidt overvurderet, måske pga af landets tidligere gode sange. Oddset har før ligget nogenlunde lavt og konstant omkring 100, men er også netop steget til 340.

Montenegro

Boybandet Highway skal forsøge at sikre Montenegro en finaleplads med rocksangen 'The Real Thing'.


Vurdering: Her er vi nede at slikke bunden. Mage til skidt skal man lede længe efter, hvilket oddset også indikerer.

Island

Der bor kun 320.000 mennesker på Island, men alligevel formåede årets vinder af det islandske Grand Prix at skrabe næsten 40.000 stemmer til sig. Nu skal Greta Salóme synge 'Hear Them Calling' i Eurovision. 

Vurdering: Et ganske habilt nummer med scene LED effekt. Hun kan overraske. Dog virker det lidt fortyndet, da meget er set før, og hun virker lidt svagere end fx Armeniens solo sangerinde. Alt fra 5. til 20. plads vil jeg vurdere. Odds er faldet noget måneder tilbage, men har ligget ok stabilt, dog steget en lille smule de sidste dage.

Bosnien-Hercegovina

Efter tre år væk fra konkurrencen vender Bosnien-Hercegovina i år tilbage til Grand Prix-scenen. Det gør de med sangerinden Dalal og sangeren Deen og 'Ljubav Je'


Vurdering: Et poppet mainstream nummer, som ESC-folk traditionelt hader. Intet nyt. Den bør ligge udenfor top 20. Odds har ligget tårnhøjt længe

Malta

Der er dømt comeback til Ira Losco, når hun skal synge 'Walk on Water' i årets Eurovision. Hun repræsenterede nemlig også middelhavsøen tilbage i 2002. Hun har lavet sangen om, dvs. valgt en anden sang end den som først var foreslået. 


Vurdering: En god sanger og et fint nummer. Den kan både toppe og floppe, men 7-15. plads vil jeg tro. Jeg har svært ved at se Malta vinde. Den mangler lige det sidste gear. Odds har ligget meget stabilt omkring odds 21. Malta er det land som der er størst odds-usikkerhed om. Dvs. at nogle odds er lave, fx vinderodds 22, mens andre placeringer giver høje odds, fx semifinalevinder, odds 16. Se spiltip på Malta i top 10 her

2. semifinale - Eurovision 2016

Letland

Justs Sirmais er født i 1995 og har vundet Letlands billet til Eurovision, hvor han skal synge dancenummeret 'Heartbeat'. 


Vurdering: Et anderledes og fint nummer, som nok ikke vil få det optimale ud af sig på en scene. Den kommer nok ikke helt i top og kan evt. også floppe, men den bør i hvert fald gå videre i finalen. Odds startede lavt og er langsomt steget en smule med tiden. 

Polen

Michal Szpak er 25 år gammel og blev kendt i hjemlandet Polen, da han i 2011 deltog i den polske udgave af X Factor. Nu skal han synge 'Color of Your Life' i Eurovision.


Vurdering: Jeg har lidt svært ved at vurdere denne sang. Den vandt over en kæmpefavorit i den nationale finale, hvilket indikerer at Michal må gøre det godt på en scene. Er i tvivl. Oddset er langsomt steget, steg meget massivt efter dårlige sceneprøver. Hold øje live.

Schweiz

Schweiz har i år valgt sangerinden Rykka og nummeret ’The Last of Our Kind’ til at repræsentere dem ved årets Eurovision i Stockholm. 


Vurdering: Trods landets gode meritter og sangens smukke titel vurderes denne sang af bookmakerne til at ende helt i bunden. Odds har hele tiden ligget tårnhøjt siden den blev offentliggjort. Går nok ikke gå videre trods mange naboer.

Israel

Israel satser på sangen 'Made Of Stars', der skal synges af den flamboyante sanger Hovi Star


Vurdering: igen en af de sange jeg har lidt svært ved at vurdere, men jeg tror ikke den lever op til sidste dages høje forventninger. Uden et sceneshow vil den måske virke for anonym. Dog har Israel tradition for at overraske positivt i show og sceneprøver, hvilket helt som jeg forventede også var tilfældet i år, hvor oddset faldt fra 200 til ca. 80. Et sikkert pre-season surebet hvert eneste år, fra det publicitybevidste land.

Hviderusland

Rocksangeren Ivan og hans nummer ’Help You Fly’ skal repræsentere Hviderusland i dette års Eurovision. 


Vurdering: Et virkeligt underligt valg fra et ellers performanceliderligt land. Kan der mon være en målgruppe segment som kan lide denne hippieagtige type svamperygende musik? Tidligere år har vist at den type flopper. Rusland er ikke i samme gruppe. Odds har med rette ligget meget højt fra start. Et af de lande som oddsmæssigt allertidligst blev dømt ude.

Serbien

Sangerinden Sanja skal synge det serbiske bidrag ‘Goodbye (Shelter)’ i Eurovision, og den tager udgangspunkt i emnet kærestevold.


Vurdering: Jeg må sige, at Serbien skuffer mig lidt, da jeg havde meget høje forventninger til deres comeback. Tidligere års garanti for gode balkan vibes er ikke til at finde, men dog heller ikke en bundplacering. Måske en midterplacering. Den skiller sig på ingen måde ud. Odds har ligget konstant omkring de 20-30. Jeg forstår ikke hvorfor så lavt. Edit: er steget til 55 nu.

Irland

Den tidligere boyband-darling Nicky Byrne fra Westlife skal repræsentere de irske faner ved Eurovision, hvor han skal synge 'Sunlight'. 


Vurdering: Et kedeligt ordinært nummer, som skuffede til sceneprøven, men dog tidligere har scoret pænt i diverse polls. Sangeren er heller ikke helt tosset, selvom der er adskillige andre og bedre mandlige solister i år. Han kan måske overraske på en god performance på dagen, men ikke helt i top. Kan dog gå i finalen på en god dag. Odds er steget en smule over tid.

Makedonien

I år skal sangerinden Kaliopi repræsentere sit hjemland Makedonien - for intet mindre end tredje gang - med sangen 'Dona'. 

Vurdering: Hvem gider dog høre den slags musik i 2016? Den bør ikke gå videre. Oddset er også sat derefter. Eneste gode ved landet i Eurovison er at høre folk med skiftende held udtale landet på engelsk: 'Former Yugoslavian Republic of Macedonia.'

Litauen

Den unge sanger Donny Montell stiller i år op for Litauen med nummeret 'I've Been Waiting For This Night'. 


Vurdering: Tidligere år er Litauen gået videre på yderlige mandater på charmen. Jeg tror, de klarer den igen udelukkende pga. mangel på egnede konkurrenter i semi 2. Vinderodds ligger over 460, men odds på at gå videre ligger ret lavt. Litauen har traditionelt en langstrakt og omfattende national udtagelse på TV over måneder. Lidt kitchet at se. Som DDR i 80'erne møder Muppet Show uden selvironi.

Australien

Australsk tv har valgt at sende sangerinden Dami Im til Eurovision med 'Sound of Silence'. Hun er i skrivende stund én af konkurrencens semifavoritter.  

Vurdering: Det virker til, at mange mennesker syntes godt om Australiens bidrag. Landet scorede okay med point sidste år. Jeg tror, de gør det godt, også selvom jeg ikke selv er vild med den. Hun er en dygtig sanger og landets særstatus giver point. Oddset har ligget ret konstant lavt, og hun gjorde det godt til sceneprøven, hvor hun faldt til odds 10 men steg senere til 14 pga. Ukraines gode sceneprøve.

Slovenien

Slovenien har aldrig vundet konkurrencen, men det skal sangerinden ManuElla forsøge at ændre på, når hun til maj rejser til Stockholm for at synge 'Blue and Red'. 

Vurdering: Kvalifikation bliver svært: Et dødkedeligt plat ordinært nummer, fyldt med klicheer. Red is red. Blue is Blue. I love You. geezz. Håber den danske akrobat Jannik kan hjælpe hende med lidt muskelstunts op ad en pæl. Odds er med rette højt, men landet ender nok ikke allersidst. Europa har før stemt kvalmende klichesange videre.

Bulgarien

Bulgarien stiller med sangerinden Poli Genova og nummeret ’If Love Was a Crime’

Vurdering: Bulgarien vurderes til en af semifavoritterne, og jeg forstår ikke hvorfor. Den er da okay god, men odds 24 er for lavt i mine øjne. Der mangler den gode rytme og Frankrigs charme og glade stemning. Maskuline sange til kvindelige sangere har før floppet, men helt dårligt ender den ikke og bør gå videre. Startede i odds 350 og faldt løbende til ca. 20. Edit: er nu steget til odds 70.

Danmark

Ved årets Melodi Grand Prix tilbage i februar var det poptrioen Lighthouse X, der løb med sejren med popballaden ’Soldiers of Love’, som overraskede mange. Odds gav ca 15-20 da de vandt det danske Melodi Grand Prix.


Vurdering: En glad sang som blander mange numre i et. Desværre er den for ordinær og drengene har nok ikke top-klasse til at vinde. Der er andre mandlige sangere, der er lidt bedre. Det bliver spændende at se, om vi kan gå videre - det bliver tæt. Oddset startede i 20, og steg voldsomt da trioen vandt DMGP, hvilket indikerer, at udlandet ikke kan lide den. Men glade sange er ellers altid godt og plejer at overraske, så det bliver spændende.

Se spilforslag på at Danmark ikke avancerer til finalen.

Ukraine

Østlandet med de blå-gule faner sender i år den mangefacetterede sangerinde Jamala, der skal synge sangen '1944'. 


Vurdering: Det her er en politisk ladet sang man enten elsker eller hader, ligesom Donald Trump. Husk at acceptere at smag og behag er forskellig. I mine ører lyder dette nummer som det suverænt dårligste af alle sange i år. Det lyder i mine ører mere som skrig og lyde. Som at lytte til en grædende baby i 5 minutter. Men jeg må acceptere, at der sikkert er en del som vil værdsætte denne anderledeshed. Succes kræver at det er 'god anderledeshed' og en vis kunstnerkvalitet og substans a' la Conchita - ikke som Finland sidste år. Sange der handler om krig er vel garant for point. Oddset har længe ligget lavt omkring 20, men er styrtdykket til ca. 9 efter sceneprøven og til nu 6,5 efter Frankrigs sceneprøve.

Norge

Vores broderfolk i Norge stiller i år op med nummeret ’Icebreaker’ sunget af Agnete


Vurdering: Norge plejer at få gode placeringer, og i år bør sikkert heller ikke være en undtagelse. Sangen har dog ikke helt så store chancer som andre år. Den var mit 3. valg i deres nationale finale. Der er andre og bedre sange som i udtryk ligner den lidt, og det kan den evt. tabe lidt på. Odds 330 indikerer meget godt hvor den ligger, omtrent lidt bedre chancer end Danmark i samme gruppe. Ca. 1,7 for at gå videre. Odds er steget med tiden.

Georgien

I år er det indie-rock bandet Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz, der skal repræsentere Georgien. Det skal de med sangen 'Midnight Gold'.


Vurdering: Der er åbenbart ikke de store talenter i Georgien for tiden. Dog er der ikke mange andre lande at dele genre med, men kvaliteten er derefter. De bør, som altid, ikke gå videre. Men de har fået gode polls, og derfor kan der lure en overraskelse. En direkte konkurrent til Danmark. Oddset steg voldsomt da bandet blev offentliggjort. Tip: Georgien går i finalen

Albanien

I år sender Albanien et af deres mest populære multi-talenter, sangerinden Eneda Tarifa, der skal synge sangen ‘Fayritale Love’.


Vurdering: Europa elsker feminime kvinder, og det er hun nok desværre ikke. Sangen er dyster hvilket heller ikke tæller op. Oddset har været nogenlunde stabilt højt.

Belgien

19-årige Laura Tesoro vandt både juryens og seernes hjerter i det belgiske Grand Prix med sangen 'What's the Pressure'. Hun stod for presset, og nu gælder det Eurovision.

Vurdering: Laura vandt på charmen, men det er ikke helt nok i en højere liga. Hun skal lave noget markant om på sangen og tilføre et markant sceneshow, hvis hun skal vinde, hvilket hun ikke gør. Udlandet dømte hende straks ude vurderet på odds. Kvalifikation bliver knebent. Afhænger nok af dagsformen, da hun er solist og skal bære meget af det selv. Vinderodds har svinget lidt frem og tilbage mellem 100 og 300.

Disse 6 lande er direkte i finalen

Sverige

Sverige er i år værter for Europas største musikkonkurrence, og de har udpeget den kun 17-årige sanger Frans til at repræsentere de blå-gule-farver med nummeret ’If I Were Sorry’. 

Vurdering: nummeret er okay vurderet til gennemsnittet af alle lande, men slet ikke prangende eller mindeværdigt. Lidt trist og grå over for mange dygtige mandlige solist-konkurrenter. Jeg tror den flopper ift. en topplacering. Han har valgt at kopiere sin optræden fra Melodifestivalen. Oddset startede meget lavt, men steg voldsomt da stemmetal fra Melodifestivalen blev offentliggjort, hvor flere østlandsjuryer gav den nul point. Er steget en lille smule de sidste uger, men faldt igen en smule efter sceneprøverne.

Frankrig

Amir Haddad blev født i Paris i 1984 af en spansk-marrokansk mor og en tunesisk far. Nu skal en af favoritterne snart på Eurovision-scenen med sangen 'J'ai Cherche'.

Vurdering: Sangen er glad, original og har karisma. Man kan synge med på omkvædet. og den synges på både fransk og engelsk. Det gode ved den er, at den bliver bedre jo mere man hører den, hvilket også er dens ulempe, da den ikke er bombastisk.

Rusland har mere markant førstehåndsindtryk og sceneshow. Desuden er den franske sang måske lidt mere egnet til youtube end til en scene, ligesom Polens tidligere favorit som tabte. Vi så da også at den steg fra 4,5 til 7 efter sceneprøverne. Men den er sammen med Rusland mht komposition foran de andre lande og bør ende i top 3. Den fører diverse polls (hvor entutiastiske ESC-folk dog har lyttet flere gange). Den var min egen klare 2. favorit fra start. Oddset lå urimeligt højt omkring odds 30 i lang tid og faldt næsten lineært til 3,75, formentlig udelukkende fordi folk efterhånden har hørt den og har 'opdaget' dens glade omkvæd. Herefter steg den til 4,5 og igen til ca. 6,5 efter sceneprøven og faldt igen til 5,9 og steg lørdag til 8,5. Tip: Frankrig bedre end Sverige

Tyskland

Det er sangerinden Jamie-Lee, der skal repræsentere vores naboer mod syd med nummeret ’Ghost’.


Vurdering: nummeret er langt bedre end hvad tyskerne har stillet de seneste år. Jamie-Lee var i den nationale finale kæmpefavorit til odds ca. 1,25. Jeg tror den kan både toppe og floppe, den er ikke supergod, men Tyskland plejer at få gode point fra deres mange naboer uanset hvilket bras, de stiller med. Jeg tror på en midterplacering.

Oddset er steget en del med tiden. Konkurrent til UK om sidstepladsen i finalen, hvor jeg tror mere på UK eller en fra semifinalerne som nr. sjok.

Italien

Den unge sangerinde Francesca Michielin skal synge 'No Degree Of Seperation' til Eurovision. Hun blev to'er i San Remo, men vinderen ønskede ikke at deltage.


Vurdering: En ganske habil sang, desværre oversat til engelsk, et dårligt valg. Jeg vurderer dog at den ender fint, lige over midten. Oddset har ikke rokket sig meget. Feltets mest stabile odds siden nytår.

Spanien

Den spanske sangerinde Bárbara Reyzábal González-Aller, der går under kunstnernavnet Barei, skal repræsentere Spanien ved dette års Eurovision med den festlige 'Say Yay!'.


Vurdering: den spanske slutplacering bliver rigtig spændende at følge. Den er måske feltets gladeste og festligste sang med gode dansemoves med fødderne. Måske er Youtube videoen overvurderet en smule, men den vil nok også passe fint til en scene. Den scorer godt i polls, og kan sagtens ende i top 10, eller måske endda bedre. Den har konkurrence i Frankrig som også er glad, men Frankrig virker bedre. Spil gerne på den, hvis du tror på den. Oddset er meget højt, 180, og hele 4.4 for en top 10. Den er ikke min smag, men festlige sange har det med at overraske positivt. Oddset har ikke svinget så meget, men dog steget lidt for nyligt.

Storbritannien

BBC valgte i år, for første gang siden 2008, at afholde en regulær national finale. Den blev vundet af duoen Joe & Jake og 'You're Not Alone'.


Vurdering: valget var ikke det bedste valg i mine øjne. Den steg hurtigt i odds. Den virker virkelig svag, og kan floppe totalt med en sidsteplads på en uheldig dag. At være direkte kvalificeret er ingen fordel, da lande kvalificeret fra semifinalerne i det mindste har haft nogle fans. Oddset er med rette højt.

Du kan læse hints fra kameraprøverne på fx Entertainmentodds.com, fra en meget dygtig og opdateret bettor.

Lad os dele tips, analyser og gode ideer til denne spændende event.

Du kan læse hints fra kameraprøverne på fx Entertainmentodds.com, som er en meget dygtig og opdateret better.

Lad os dele tips, analyser og gode ideer.