Johnny Kirk har posen fuld af interessante spilforslag i optakten til Unibet* European Championship 2016 i dart med start fredag 28. oktober. Igen er alle øjnene rettet mod fænomenet Michael van Gerwen, men værdien skal findes andre steder. 
 
European Championship er kulminationen på sæsonens European Tour.
 
Michael van Gerwen kan vinde turneringen for tredje gang i træk, men inden da skal han altså lige overvinde de 31 andre spillere, der har kvalificeret sig til mesterskabet, som løber fra fredag 28. - 30. oktober i Hasselt i Belgien.
 
Verdensmester Gary Anderson skal op mod James Wade, og Phil Taylor - der har rekorden med fire turneringssejre - skal møde Alan Norris som lige har fået sin første European Tour titel i Hildesheim på tour 10. 
 
Adrian Lewis, som vandt turneringen i 2013 har ikke kvalificeret sig i år. Raymond van Barneveld har heller ikke. Bortset fra dem er hele toppen fra PDC Order of Merit med i turneringen.
 
Som i alle andre turneringer er Michael van Gerwen stor favorit. Han vandt seneste major, World Grand Prix, og dermed lavede han et såkaldt hattrick med hensyn til at vinde den samme TV-Major tre gange i træk. 
 
Ved European Championship, som har Unibet* som sponsor, er han den spiller, alle de andre så hjertens gerne vil slå. Der er dog mange etablerede navne, som kan true van Gerwen, men der står også en horde af talentfulde outsidere, som tørster efter et gennembrud.
 
Vi gennemgår alle opkomlinge og giver spilforslag herunder.
 
 

Bookmakernes favoritter 

Udvalgte vinderodds for European Championship 2016

Bedste odds Bookmaker
Van Gerwen 2,10
Bet365
Phil Taylor 5,00
888sport
Gary Anderson 8,00 888sport
Dave Chisnall 17,00
Unibet
Peter Wright 21,00 888sport
James Wade 34,00 Bet365
Mensur Suljovic 34,00 Bet365

Langt format

Første runde-bedst af 11 legs
Anden runde-bedst af 19 legs
Kvartfinaler-bedst af 19 legs
Semifinaler-bedst af 21 legs
Finale-bedst af 21 legs
 
32 spillere har kvalificeret sig til turneringen, som afvikles for 9. gang. Præmiesummen er £400.000 med £100.000 til vinderen.
 

Spændende outsidere

OOM står for Order of Merit, som er en rangliste baseret på vundne præmiepenge de seneste to år.
 
Mensur Suljovic nr. 11 på OOM 
De senere år har han haft for vane at komme langt i alle turneringer. Fornylig fik han sit gennembrud med sin første sejr på European Tour. Han har en uortodoks spillestil, men tag ikke fejl af ham. Odds 34 hos Bet365* er der måske værdi i.
 
Kim Huybrechts nr. 13 på OOM 
Er på hjemmebane her i Belgien hvor publikums støtte kan være en fordel. Han er meget emotionel, når han spiller. Spiller normalt stærkt på Euro Touren, og han har det spil der skal til for at komme langt. Odds 41 hos Unibet* er der måske værdi i.
 
Jelle Klaasen nr. 9 på OOM 
Blev BDO verdensmester i 2006 som 21-årig. Han er i rigtig god form, burde faktisk have vundet finalen ved European Tour 10, men tabte i en thriller til Alan Norris. Odds 67 hos Bet365* er der måske værdi i.
 

Interessante langkast

Daryl Gurney nr. 25 på OOM
Han vandt senest over Michael van Gerwen ved European Tour 10. Det er faktisk lidt underligt, at han spiller så fremragende, som han faktisk gør for tiden. For ikke så lang tid siden brækkede han hånden ved et go-cart uheld og måtte holde 5 ugers pause. Han er stadig generet af det og har måtte ændre sit kast en smule. Odds 101 Bet365*, måske værdi.
 
Simon Whitlock nr. 19 på OOM 
Han har i den grad fundet formen igen. I fredags vandt han sin anden Players Championship finale i træk og fyrede en ni-darter af i 1. runde i den turnering. Han har vundet European Championship før, og hvis han kommer forbi sin 1. runde mod Michael van Gerwen, er odds 126 nok et interessant odds at have på hånden. Odds 126 Bet365*, måske værdi.
 
Steve West nr. 47 på OOM 
Han eliminerede Phil Taylor i 1, runde ved World Grand Prix og han spillede også eminent ved årets sidste European Tour event i Hildesheim, hvor han vandt sin 1. runde med et gennemsnit lige under 110. Efterfølgende vandt han over Stephen Bunting og Kim Huybrechts, inden han tabte 6-2 til turneringens senere vinder Alan Norris. Her skal han op mod finalisten fra Hildesheim Jelle Klaasen. Det er selvfølgelig en svær opgave. Odds 251 Bet365*, måske værdi.
 
Joe Cullen. 27  år. Nr. 30 på OOM. 
Han har spillet godt på det seneste. Han er flere år blevet betragtet som et stort talent. Det kunne godt blive i år, det store gennembrud kom. Når det hidtil har drejet sig om VM eller andre store TV-turneringer, er han altid røget ud i 1. runde. Han er favorit mod Chris Dobey som er en cool type og kan være svær nok. Kommer han videre her bliver han interessant at følge. Unibet* odds 201 måske værdi
 

Spilforslag til Unibet* European Championship 2016

Michael Smith ligger nr. 10 på Order of Merit, og han har da også fantastiske momenter i sit spil. Han har bare et væsentligt problem for tiden. Smith har svært ved at vinde kampene. Han har godt nok på det seneste mødt stærke spillere som Gary Anderson, Adrian Lewis, James Wade, Alan Norris og Mark Webster, men også senest her i weekenden i Players Championship tabte han begge sine 1. runde kampe til lavt rangerende spillere.
 

Michael Smith v Stephen Bunting, Bunting odds 1,85 Nordicbet*

Stephen Bunting, som er tidligere BDO verdensmester 2014, har ikke været helt på toppen i år. Det kan sagtens blive jævnbyrdigt, men jeg hælder til chancen for, at Bunting trækker det sidste stik i kampen, sådan som han har gjort det de sidste 4 gange de har mødt hinanden. Indbyrdes er det 4-2 til Bunting, og det er ca. to år siden Smith sidst har vundet over ham. Oddset på Bunting er faldet en hel del, så denne er på grænsen til værdi. Vent evt. og se, om oddset stiger lidt. CV 55% på Bunting giver en betvalue på 101,75.
Ved seneste European Event vandt spanske Cristo Reyes flot over hollandske Benito van de Pas. Robert Thornton har vist dårlig form meget længe og bør ikke være så stor favorit efter min mening. De mødtes indbyrdes to gange sidste år ved Players Championship, som er en gulvturnering, og Thornton vandt begge.
 

Cristo Reyes v Robert Thornton, Reyes odds 2,40 888sport*

Til trods for Thorntons dårlige spil for tiden gør hans meget større erfaring på scenen, at han skal være favorit trods alt. Men jeg kan sagtens finde 45 procent på Reyes, hvilket giver fin værdi på spanieren. CV på 45 giver en betvalue på 108.

Tur ned ad memory lane

Igennem darthistorien er der kun 8 spillere der, ligesom Michael van Gerwen har vundet tre store majors i træk. Det er gamle kendinge som Eric Bristow, Jocky Wilson, John Lowe, Bob Anderson, Phil Taylor, Raymond van Barneveld, Martin Adams og Michael van Gerwen. 
 
De navne giver gode minder om de herlige dartdage i 80'erne. Her er forøvrigt en god julegaveide for dart- og sportsfans, hvis man gerne vil bag scenen og have indblik i darthistorien, møde nogle af legenderne og nutidens stjerner. Så vil jeg anbefale "House Of Flying Arrows " som dvd eller blueray. Den kan bestilles på amazon.
  

Program for fredag 28. oktober

Program fredag eftermiddag, 1 runde
TV3sport1 kl. 13.45
 
Jamie Caven v James Richardson
Daryl Gurney v Gerwyn Price
Chris Dobey v Joe Cullen
Ian White v Terry Jenkins
Cristo Reyes v Robert Thornton
Mervyn King v Devon Petersen
Michael Smith v Stephen Bunting
Max Hopp v Benito van de Pas
 
Aftensession 1. runde
TV3sport2 kl. 20
 
Jelle Klaasen (8) v Steve West
Kim Huybrechts (5) v James Wilson
Dave Chisnall (6) v Kyle Anderson
Mensur Suljovic (2) v Jermaine Wattimena
Peter Wright (3) v Justin Pipe
Alan Norris (7) v Phil Taylor
Michael van Gerwen (1) v Simon Whitlock
James Wade (4) v Gary Anderson
 
Følg med i denne artikel, som Johnny Kirk løbende vil opdatere i forbindelse med turneringen.