Kvalifikationerne er spillet færdig, og tiden er nu kommet til finalestævnet for ESL Pro League 2019! 16 hold fra hele verden har kæmpet og kan nu se frem til at spille med om en del af de knap 4 millioner danske kroner, der er i præmiepuljen. Vil danske Astralis rejse sig oven på et turbulent forår, eller vil Liquid fortsætte stimen af sejre i jagten på årets Intel Grand Slam? Læs med og få indblik i de forskellige hold og spilovervejelser til turneringen. 

Tiden er kommet. For første gang siden majoren har vi Astralis og Liquid i en større turnering mod hinanden igen. For Liquid er det et spørgsmål om at vise verden, at de fortjener den førsteplads på verdensranglisten, de har slidt sig til igennem 2019. For Astralis handler det om at vende tilbage til 2018s formidable form og vise, at æraen ikke er forbi. 

Odds på ESL Pro League hos bet365 her

Blandt favoritterne ligger også FaZe, som har haft masser af tid til at få implementeret deres nye IGLs NEO spillestil, og danske Karrigans Mousesports, der har vist rigtig gode takter med deres unge talenter. 

Odds på ESL Pro League Finals 2019

Odds på vinderen af DreamHack Masters Dallas 2019 Bedste odds Bookmaker
Astralis  2,20
Mousesports 15,00
NRG ​​​​20,00
MiBR 20,00
Fnatic 20,00
North 22,00
G2 Esports 35,00
Heroic 55,00
Grayhound 150,00
TYLOO 201,00
Detona 301,00

Odds på ESL Pro League Finals 2019 er senest opdateret den 14. juni kl. 10:50.

Turneringeringstruktur

Turneringen er delt ind i to stadier: et gruppestadie og et slutspil.

Gruppestadiet: 18. juni til 20. juni

  • To grupper med hver otte hold
    • Holdene er seeded efter ESLs verdensrangliste
    • Gruppespillet er et dobbelt knockoutformat
    • Alle otte hold starter i den øvre knockoutgruppe. Taber man en kamp, ryger man i den nedre knockoutgruppe. Taber man en kamp i den nedre knockoutgruppe, er man ude af turneringen
  • Første kamp i de to øverste knockoutgrupper er en bedst af et map (BO1)
  • De resterende kampe er bedst af tre maps (BO3)
  • Tre hold fra hver gruppe går videre til slutrunden
    • De tre hold fra hver gruppe er henholdsvis vinderen og andenpladsen fra den øvre knockoutgruppe samt vinderen af den nedre knockoutgruppe.
    • Vinderne af de øvre knockoutgrupper ryger direkte i slutspillets semifinale
    • De fire resterende hold skal mødes i en kvartfinale

Slutspillet: 21. juni til 23. juni

  • Enkelt knockoutformat
  • Kvartfinalerne er BO3
    • Her mødes 2. pladsen fra én øvre knockoutgruppe med vinderen af én af de nedre knockoutgrupper.
  • I semifinalen mødes vinderne af de to øvre knockoutgrupper vinderne af kvartfinalerne i en BO3
  • Finalen er en BO5

Se en grafisk opstilling af turneringsformatet og kampprogrammet her

Holdgennemgang

Herunder følger en gennemgang af de 16 hold med et udlæg af deres styrker og svagheder. Derudover kommer også nogle spilovervejelser til hvert hold.

Odds på ESL Pro League hos Danske Spil her

Placeringen på HLTVs verdensrangliste er senest opdateret den 13. juni.

De store favoritter

Team Liquid

Spillere: nitro0 – NAF – EliGE – Stewie2k - Twistzz

Placering på HLTVs verdensrangliste: 1

Liquid er pt. Verdens nr. 1, efter de overhalede Astralis på verdensranglisten i slutningen af maj. Med det, Liquid har opnået i 2019, er det sandt at sige også ganske fortjent. 2x 2. plads ved BLAST Pro, en 2. plads ved cs_summit 4 og 1. plads ved både IEM Sydney og DreamHack Masters Dallas 2019.

Med en dyb map-pool, hvor kun Train står ud som et map, de definitivt ikke spiller, er der ikke mange hold, der kan følge med Liquid. Specielt efter de nu også ser ud til at have brudt den forbandelse, der lå over dem i forhold til at vinde de helt store turneringer.

Hold øje med: Liquid åbner imod North. Det kan blive en tættere kamp, end bookmakerne forudsiger.

Astralis

Spillere: Xyp9x – dupreeh – gla1ve – device - Magisk

Placering på HLTVs verdensrangliste: 2

Det er nu eller aldrig for Astralis, hvis de vil vise verden, de stadig skal betragtes som verdens bedste. Skuffende præstationer ved de seneste to BLAST events og en endnu mere skuffende præstation ved ECS Season 7 finalerne har vist, at Astralis er langt fra så frygtindgydende, som de var i slutningen af 2018. Ikke længere ubesejret på Nuke og Inferno, men stadig uhyre stærke på næsten alle maps skal Astralis stadig betragtes som favoritter. Vinder de ikke ESL Pro League finalerne er det nok på tide at indse, at æraen er slut.

Hold øje med: Handicapsejre til modstanderholdet. Det er slet ikke usædvanligt, at der kan findes værdi her, da handicap imod Astralis ofte er højt.

De største udfordrere:

FaZe Clan

Spillere: NEO – olofmeister – GuardiaN – NiKo - Rain

Placering på HLTVs verdensrangliste: 6

FaZe Clan skiftede for ganske nyligt AdreN ud med NEO. Det har betydet, at FaZe har kunnet løsrive NiKo fra IGL rollen, og det har man tydeligt kunne se. Faktisk lader det til, at tilføjelsen af en IGL, der blot skal fokusere på at få de fire superstjerner til at spille godt sammen, har været ganske succesfuldt. Holdet viste gode takter ved DreamHack Dallas, hvor de dog tabte 2-0 til ENCE i semifinalen. Det blev også til et tæt nederlag til Liquid, men de klarede det ganske godt set i lyset af, at de stadig er et relativt nyt hold. Med en dyb map-pool, hvor vi ikke har set Vertigo på Lan endnu, går FaZe ind til turneringen med en plan om minimum at nå en semi-finale.

Hold øje med: FaZe har ikke været i aktion siden d. 1. juni. De vil helt sikkert have brugt tiden på at få spillet NEO helt på plads. De bør kunne slå alle undtagen Liquid i deres gruppe.

Mousesports

Spillere: karrigan – chrisJ – woxic – frozen - ropz

Placering på HLTVs verdensrangliste: 15

Mousesports er i mine øjne ét af de mest interessante hold lige for tiden. Med danske karrigan ved styret og erfarne chrisJ ved sin højre hånd er der for alvor lagt i ovnen til, at de store talenter woxic, frozen og ropz kan udfolde sig. Med små glimt af verdensklasse, men også nogle dårlige præstationer, er det spændende at se, om Mousesports kan æde sig op i top 10. Holdet nåede til kvartifinalen i deres første store turnering i IEM Sydney og har siden vundet DreamHack Open Tours og kvalificeret sig til årets anden Minor. Mousesports er kommet i en svær gruppe med FaZe, Liquid og MiBR og med kun tre pladser i slutspillet kan det blive svært.

Hold øje med: Frozens form. Han er ekstremt talentfuld og dygtig, men han er også ung og uerfaren. Falder han ud af kampene, får Mousesports det rigtig svært.

NRG

Spillere: stanislaw – tarik – Brehze – Ethan - CeRq

Placering på HLTVs verdensrangliste: 7

Den 11. juni skiftede NRG deres IGL, daps, ud med den erfarne IGL, stanislaw, fra Complexity. D. 13. juni meldte holdet så ud, at de alligevel vil spille med daps til ESL Pro League Finals, fordi stanislaw ikke er kvalificeret til at spille. Det betyder altså, at NRG kommer til at spille med en IGL, som de netop har smidt af holdet. Hvilken effekt det kommer til at have på daps er svært at sige. Enten ser han muligheden for at vise verden, hvad han kan, og kommer til at spille over niveau, eller også vil han være super demotiveret og derfor ikke vise alverden. Ikke desto mindre kommer NRG til at stille op med en IGL, der kender holdet og har styr på strategierne. Om motivationen så er der, må vi vente at se.

Hold øje med: NRG åbner imod Fnatic. Her står de som favoritter hos udenlandske bookmakere, på trods af de indbyrdes kun har vundet en ud af syv maps i 2019. Spillet er ikke åbnet hos bookmakere med dansk licens endnu.

MiBR

Spillere: FalleN – fer – coldzera – TACO - felps

Placering på HLTVs verdensrangliste: 11

For første gang i flere år er drengene fra MiBR (tidligere SK gaming og luminosity) ikke længere det højest rangerede brasilianske hold på HLTVs verdensrangliste. Furia er sprunget ind i top 10 og må uden tvivl have givet MiBR blod på tanden i forhold til at genvinde den brasilianske trone. Jeg lever stadig i en tro om, at MiBR nok skal komme op på gamle dages niveau, men præstationerne mangler. For ganske nylig blev det til en ganske horribel præstation ved ECS Season 7 Finals, hvor MiBR røg ud i gruppespillet efter nederlag til North og Complexity. Her havde MiBR haft knap to uger til at forberede, men lignede stadig et hold, der ikke kunne finde hoved og hale i noget.

Hold øje med: MiBR kan få det rigtigt svært i gruppen, hvor de ligger sammen med Faze, North, Liquid og MouseSports. Alle er hold, der kan slå MiBR på nuværende tidspunkt.

Fnatic

Spillere: Xizt – JW – twist – KRIMZ - Brollan

Placering på HLTVs verdensrangliste: 8

Fnatic har været svære at blive kloge på i løbet af 2019. Efter en horribel Major har deres form bølget frem og tilbage, og én super dårlig præstation kunne meget vel efterfølges af en super god. For halvanden måned siden fik fnatic slidt sig i finalen ved IEM Sydney hvor de, ganske overraskende, var tæt på at slå Liquid. Det blev efterfulgt af lidt vaklende præstationer i både ESL- og ECS-kvalifikationen samt en uhyre skuffende præstation ved DreamHack Dallas. For ganske nyligt vandt fnatic så kvalifikation til årets anden minor efter sejr over bl.a. BIG. Det hele stod på skuldrene af unge Brollan, der rangerede in med et gennemsnit på 1,46 fordelt på 4 maps. Fnatic er et hold, der kan slå de fleste top-hold på en god dag, men samtidig også tabe til samtlige deltagende hold.

Hold øje med: Hold øje med specialodds på Brollan vs. KRIMZ. KRIMZ er stadig "stjernen", men Brollan er efterhånden der, hvor han kan slå KRIMZ i både kills og rating. Det er dog ikke alle danske bookmakere, der har fanget det.

North

Spillere: aizy – Kjaerbye – JUGi – gade - valde

Placering på HLTVs verdensrangliste: 9

North byttede pr. 1 maj deres IGL, CadiaN, ud med AWP’eren, JUGi. Det betyder, at IGL rollen blev rykket over på stjernespilleren, valde. Til at starte med virkede det som et sært ryk. Hvorfor dog lægge IGL-ansvaret på valde, som har ageret carry for holdet i lang tid, og på den måde miste lidt af hans fire-power? Men det lader faktisk til at virke ganske fint. JUGi har spillet godt, og ved siden af har både Kjaerbye og aizy haft en lille stigning i deres formkurver. North ser med andre ord ud til at have fundet en lille smule mere stabilitet. North er dog uheldige at starte imod storfavoritterne Liquid i første kamp, men det er ganske sandsynligt, at North efter en svær start kan kæmpe sig igennem den hårde gruppe og nå slutspillet.

Hold øje med: North vil uden tvivl være underdogs mod Liquid. Hold øje med o/u-spil, da de i alle fem indbyrdes maps, de har spillet imod Liquid, er gået over 26 runder.

G2

Spillere: JaCkz – shox – kennyS – AmaNek - Lucky

Placering på HLTVs verdensrangliste: 14

G2 formåede i april at kvalificere sig til ESL-finalerne efter sejr over både Fnatic, Na’Vi og Windigo. Undertegnede troede, at det nu endelig var en tilbagevenden for de store, franske giganter! Kvalifikationen blev fulgt op af et uhyre skuffende nederlag ved ECS-kvalifikationen og svingende præstationer ved DreamHack Dallas. Ligesom MiBR kommer de franske legender med en motivation for at overtage rollen som det bedste franske hold, efter Vitality er hoppet helt op som nr. 4 i verden. G2 er kommet i den lidt nemmere gruppe, hvor de skal ligge og kæmpe med fnatic, NRG og Heroic om 2. og 3. pladsen i en gruppe, som Astralis er stærke favoritter til at vinde!

Hold øje med: Odds på, om G2 går videre eller ej. De kan få svært ved at nå videre, men deres navn har stadig værdi hos de fleste bookmakere. Mit bud er, at de ikke når videre fra gruppespillet.

Jokere:

Heroic

Spillere: friberg – es3tag – NaToSaphiX – stavn - blameF

Placering på HLTVs verdensrangliste: 25

Heroic - nu med NaToSaphiX på AWP’en - kommer ind til ESL med en stor skuffelse i bagagen. De missede chancen for at spille med i årets anden major, da de lige netop ikke klarede kvalifikationen til minoren. Nederlag til det tidligere Valiance, CR4ZY, og NoChance betyder, at danskerne må se på fra sidelinjen, når årets helt store turnering løber af stablen. Heroic formåede dog at kvalificere sig til ESL fra en hård gruppe bestående af BIG, North og Na’Vi. Heroic kommer næppe til at gå hele vejen, men de kan ses som et af de hold, der sagtens kan få en overraskende sejr eller i det mindste nappe et map på nogle af de helt store hold.

Hold øje med: I løbet af foråret har Heroic taget maps på store hold som bl.a. BIG, G2, FaZe, NiP, Na’Vi, North og Vitality. Hold øje med værdi på en +1,5 handicap-sejr til Heroic.

HellRaisers

Spillere: ANGE1 – oskar – loWel – ISSAA - nukkye

Placering på HLTVs verdensrangliste: 24

HellRaisers fik endelig styr på deres line-up midt i april efter en skuffende major i Katowice. DeadFox, Hobbit og woxic røg ud, og ind kom oskar, loWel og nukkye. Præstationerne har været lidt vaklende, men ikke desto mindre formåede HellRaisers at kvalificere sig til ESL-finalerne foran fnatic, OpTic og Aristocracy. Faktisk har HellRaisers ikke været i officiel kamp siden den sidste kamp i kvalifikationen d. 16. maj, så deres form kan være uhyre svær at sige noget om. Et hold med både erfaring og stærkt aim, men de vil få det svært imod de helt store drenge.

Hold øje med: HellRaisers åbner imod Luminosity som store favoritter. Jeg vil anbefale at afvente og se, hvilken status HellRaisers er i, inden man smider for mange penge efter dem.

Underdogs

Cloud9

Spillere: cajunb – RUSH – autimatic – vice - Golden

Placering på HLTVs verdensrangliste: 23

Cloud9 har ikke haft det nemmeste forår i 2019. En stor roakde, der førte til et næsten helt nyt hold i midten af april, har ført mange nye ting med sig, og det nye hold har haft mange startvanskeligheder. Den eneste egentlige succes er kvalifikationen til netop ESL. Med kun for alvor en styrke på Dust2 kan Cloud9 få det rigtig svært imod de fleste hold ved denne turnering.

Hold øje med: Cloud9 starter imod Astralis i en BO1. Her får de det svært. Skulle Cloud9 tabe, så hold øje med kampene i den nedre knockoutgruppe, hvor de godt kan få en tæt kamp eller to.

Detona

Spillere: prt – Tuurtle – tiburci0 – vsm - harddzao

Placering på HLTVs verdensrangliste: 56

Detona er ikke et hold, der ringer mange klokker for den gængse CS-seer, og jeg vil også indrømme, at jeg ikke ved meget om dem. De viste ok takter til DreamHack Dallas, hvor de bl.a. tog et map på NRG. Detona er ikke et hold, der bør give nogen af de helt store problemer. De er stærke på Dust2 og gode på både Mirage og Inferno, så de vil ikke blive fuldstændig rullet, men uden erfaring på den store Lan-scene kan det blive svært. 

Hold øje med: vsm og hardzao er relativt unge og kan være nogle af de brasilianske talenter, vi potentielt kan komme til at se på de større brasilianske hold.

Luminosity

Spillere: steel – HEN1 – LUCAS1 – boltz – NEKIZ

Placering på HLTVs verdensrangliste: 37

Luminosity er i skrivende stund midt i kvalifikationen til årets anden minor. Den falder efter et uhyre travlt forår med ESEA MDL og et utal af kvalifikationsturneringer. Her iblandt vandt de kvalifikation til netop denne turnering. Luminosity starter turneringen imod HellRaisers, som ingen rigtig ved, hvad man skal forvente af. Skulle Luminosity komme videre, rammer de ind i MiBR eller Mousesports. Det kan blive uhyre svært for dem, men Luminosity har "upset-potential".

Hold øje med: Luminosity har i løbet af foråret taget både sejre og enkelte maps mod Liquid, C9, Furia og MiBR, så hold øje med Over 2,5 maps eller +1,5 handicap imod stærkere hold.

Grayhound

Spillere: Sico – dexter – erkaSt – malta - DickStacy

Placering på HLTVs verdensrangliste: 18

Grayhound viste rigtig gode takter til årets IEM Sydney hvor det bl.a. blev til sejre imod Heroic og FaZe og et meget tæt 2-1 nederlag til fnatic. Siden da har Grayhound faktisk ikke tabt én eneste gang i 17 kampe. Her skal det dog siges, at de "kun" har spillet imod australske hold (niveauet er ikke super højt, og Grayhound er klart bedst, hvis man ser bort fra Renegades). Grayhound vil komme med selvtillid, som kan blive uhyre vigtigt i en turnering, hvor de vil være underdogs i stort set samtlige kampe, de kommer til at spille. Grayhound har en dyb map-pool, hvor kun Vertigo står ud som perma-ban.

Hold øje med: De fleste hold kan ende med at undervurdere Grayhound, så hold øje med over/under 25,5 i BO1 eller over 2,5 maps imod de store hold.

TYLOO

Spillere: Summer – BnTeT – AttackeR – somebody - Freeman

Placering på HLTVs verdensrangliste: 35

TYLOO har haft et relativt skidt 2019. De kom ind til Majoren i Katowice som Asiens store håb, men formåede ikke at udrette det store. I de store internationale turneringer er det blot blevet til 12-14. pladsen ved StarSeries i-League Season 7 og 13-16 ved DreamHack Dallas. TYLOO er kommet i den sværeste af de to grupper, hvor de skal åbne imod FaZe og derfter kommer til at møde enten North eller Liquid. Fortsætter TYLOOs form, kommer de højst sandsynligt ikke længere end de første to kampe. Ved denne turnering har holdet valgt at bytte xccurate ud med Freeman. Endnu end ting, der taler for, at kineserne kan få det svært.

Hold øje med: TYLOO kommer til at få problemer, og oddsene kommer nok til at afspejle det. Potentielt har TYLOO trænet Vertigo og de tager røven på én af favoritterne.