Som optakt til de kommende landskampe kigger vi på danskernes to modstandere (der mødtes i sidste måned, med albansk choksejr til følge) samt på den danske trup. Hvem er udtaget, og hvordan går det for de rød-hvide spillere lige nu? Skader og form.


Danmark åbnede sin EM-kvalifikation med 2-1-hjemmesejr over Armenien. De rød-hvide var bagud, men fik vendt billedet med mål i 65. og 80. minut. God start på vejen til slutrunden i Frankrig i 2016. Men nu gælder det kampene mod Albanien (lørdag 11. oktober) og Portugal (tirsdag 14. oktober).

Hvem har landstræner Morten Olsen udtaget, og hvordan går det egentlig for de danske spillere i deres klub-dagligdag? Det ser vi på her, før vi kaster blikket på modstanderne, Albanien og Portugal.

11. oktober kl 20:45: Albanien-Danmark (Tjek Matchcenter for odds og nyheder) - er der værdi i oddsene?

Albanien Uafgjort Danmark
3,40 3,40 2,20
Danske Spil
Bet365
Bet365

Forsvaret: Er Kjær og Agger klar?

Den danske trup kan ses her.

Målmand Kasper Schmeichel der generelt gør det flot i Premier League, må ærgre sig over at han og Leicester i weekenden måtte nøjes med 2-2 mod Burnley der scorede på frispark i 96. minut...

I midterforsvaret er der muligvis grund til bekymring. Bjelland (fast mand i Twente) og Simon Kjær der udgjorde makkerparret mod Armenien, er begge med i den danske trup, men begge døjer med skader (rettelse: Bjelland er helt klar). Især Kjær der blev ankelskadet da hans franske klub Lille 2. oktober spillede Europa League mod hans tidligere klub Wolfsburg og derfor gik glip af Lilles ligakamp i den forgangne weekend. Bliver han klar til kamp mod Albanien?

Der er også gode, gamle Daniel Agger, men den tidligere Liverpool-spiller der lå brak det meste af sommeren, er nok stadig ikke helt oppe i omdrejninger. Han spillede dog 90 minutter for Brøndby i weekendens 2-1-sejr over AaB. (OPDATERING: Agger spiller med stor sandsynlighed ikke mod Albanien).

Pga tvivlene er Jores Okore (ingen Premier League-spilletid for Aston Villa i denne sæson) og FC Københavns Mathias Zanka blevet ekstra-indkaldt til truppen. Der er også Kian Hansen, men selv om han mest spillede i midterforsvaret i Esbjerg, bruges han nu mest på den defensive midtbane i Nantes.

På højreback er erfarne Lars Jacobsen tilbage i truppen efter at have misset Armeniens-kampen. Han har dog kun 2 kampe i benene efter sin godt og vel 1 måned lange skadespause, og hans indsats for Guingamp i weekendens franske ligarunde var ikke særligt overbevisende (han var dog også oppe mod en meget veloplagt Nantes-fløjspiller).

Alternativet er Peter Ankersen der spillede mod Armenien og i seneste weekend var tilbage i startopstillingen hos Red Bull Salzburg efter et par uger som bænkevarmer. Han scorede og møder altså med en succesoplevelse i bagagen.

3 ud af 4 tror på Danmark

"73 procent af alle indskuddene er placeret på dansk sejr, så der er en god portion tiltro til Danmark. Vi tror dog godt, at det kan blive svært for Danmark at få en sejr med hjem, for Tirana er et svært sted at spille, og så mangler Danmark en vigtig brik i forsvaret uden Daniel Agger."

Morten Overgaard, oddssætter hos Danske Spil*

På venstreback er der Nicolai Boilesen, men han blev udskiftet i pausen da Ajax i weekenden skuffede med 0-0 hjemme mod Zwolle.

Midtbanen: Eriksen scorede for Spurs

Meget bedre gik det ikke for den defensive midtbanespiller William Kvist (sløv indsats mod Armenien) der blev taget ud efter 57 minutter da hans hold Wigan (den næstbedste engelske række) i weekenden spillede mod Wolverhampton. Men måske træneren fortrød disposionen bagefter? I hvert fald var Wigan foran 2-1 da Kvist blev skiftet ud, og til slut stod der 2-2.

Kvists makker på den defensive midtbane mod Armenien var Pierre-Emile Højbjerg, det 19-årige talent der spillede sin kun tredje voksen-landskamp og såmænd scorede det udlignende mål. Højbjerg har dog ikke fået ret meget spilletid i Bayern München siden Armeniens-kampen. I alt 63 minutter og ingenting siden 23/9.

Manden bag sejrsmålet mod Armenien, rutinerede Thomas Kahlenberg, er også med i truppen - han var med på det BIF-hold der slog AaB i weekenden. Derimod mangler to andre erfarne midtbanefolk, fighterne Leon Andreasen og Niki Zimling. De var dog heller ikke med mod Armenien (Andreasen var i truppen, men fik ikke spilletid).

Kreatør Christian Eriksen scorede målet da Tottenham i weekenden vandt 1-0 over Southampton. Derimod måtte højrefløj Lasse Schöne gå målløs og skuffet fra banen efter Ajax' 0-0-kamp mod Zwolle. Det samme med venstrefløj Krohn-Dehli (der i øvrigt ikke har scoret siden januar 2013 - til gengæld har han lagt op til en del mål) - hans spanske klubhold Celta de Vigo tabte nemlig 1-3 til Villarreal. Det var Celtas første nederlag i denne sæson.

Bendtner bommede for Wolfsburg

Endelig er der centreforward Nicklas Bendtner der, efter en række kampe som indskifter, startede inde for Wolfsburg i weekenden. Desværre uden at kvittere med en god indsats. Wolfsburg vandt 1-0, men den danske angriber var holdets ringeste, ifølge den tyske sportsavis Kicker.

Morten Olsen har dog andre offensiv-folk at trække på, også selv om han har valgt at se bort fra d'herrer Cornelius, Duncan, Makienok, Helenius og Nicki Bille.

Allsvenskan-topscorer Lasse Vibe har fået genvalg efter et nydeligt indhop mod Armenien. Han scorede ikke i seneste weekend, men nettede i de tre foregående kampe for IFK Göteborg og er i alt oppe på 20 mål i denne svenske sæson. Superliga-topscorer Uffe Bech er også med. Den lynhurtige FC Nordsjælland-offensivmand scorede heller ikke i weekenden, men har nettet syv gange i denne sæson. heraf fire gange i september. En anden hurtig herre, Toulouse-angriber Martin Braithwaite, er tilbage på landsholdet efter en skadespause (der holdt ham ude af truppen mod Armenien).

20-årige Yussuf Poulsen er for første gang med på A-landsholdet efter en flot sæsonstart for Leipzig (6 mål i 7 kampe) i den næstbedste tyske række samt en række gode indsatser for U21-landsholdet. Den 1,92 meter høje Yussuf har store bevægelser, men er lynhurtig og kan ligge som venstrefløj såvel som angriber. Han har døjet med en skade på det seneste, men den skulle være overstået nu. Han spillede 90 minutter for Leipzig denne mandag aften.

Hvor er Wass?

Men de udtagne offensive talenter til trods, synes jeg godt man kan undre sig over at Morten Olsen har undladt at udtage Daniel Wass. Den tidligere Brøndby-back er i de seneste sæsoner trådt i karakter som Evians farligste offensivmand i den franske liga.

Efter en tung sæsonstart, præget af manglende motivation (han ville gerne have været solgt til en større klub), er han også kommet i gang i 14/15, og man kunne måske godt have brugt hans dynamik og målfarlighed på landsholdet...

Og hvad med Lucas Andersen, det 20-årige Ajax-offensivtalent der scorede sit første Champions League-mål i sidste uge? Han er skam udtaget til landsholdstruppen, men U21, ikke A. 

Albanien: Choksejr i Portugal

Albanien landede næstsidst i VM-kvalifikationsgruppe E, efter Schweiz, Island, Slovenien og Norge (som dog tabte 0-1 i Tirana og måtte nøjes med 1-1 hjemme i Oslo). Kun Cypern fik færre point end albanerne.

Træningskampene i første halvdel af 2014 imponerede heller ikke. Sejre over lilleputterne Malta og San Marino, men nederlag mod Rumænien og Ungarn.

Men da det gjaldt i Portugal i sidste måneds EM-kvalifikationsåbning, viste Balkan-nationen skam tænder og chokbesejrede det højt rangerede hjemmehold med 1-0.


Det hører med til historien at Portugal manglede superstjernen Cristiano Ronaldo og alligevel formåede at sende 19 afslutninger afsted mod det albanske mål. Albanien havde sølle to afslutninger og scorede altså på den ene.

Men held eller ej, nu står Albanien med 3 point og en imponerende skalp i bæltet.

Hvem spiller på det albanske hold?

Bageste mand er 25-årige Berisha (der kæmper med rutinerede Marchetti om en startplads hos Lazio). Foran sig har han en erfaren forsvarsstyrmand i den hårdttacklende og hovedspilsstærke Lazio-klubkammerat Cana, og Empoli-højreback Hysaj må også siges at spille på højt niveau til dagligt (han kan spille i begge sider, men bruges nok mest til højre).

Med andre ord: Tre Serie A-spillere i forsvaret. Men ellers kniber det det med spillere med spilletid i store ligaer. Midterforsvarer Mavraj er reserve i Köln, venstreback Agolli spiller for Karabakh i Aserbajdsjan.

På midtbanen har Xhaka, Kukeli, Abrashi og Lenjani deres daglige gang i den schweiziske liga (pænt niveau, men ikke en topliga), mens højrefløj Roshi tjener til føden i FSV Frankfurt i den næstbedste række i Tyskland.

Og så er der jo den 23-årige Slavia Prag-angriber Bekim Balaj der fik sin første landsholdstart nogensinde (efter tre indskiftninger) mod Portugal og kvitterede med en flot helflugter-scoring (på et Roshi-indlæg).

Albanien stiller uden tre faste startere fra VM-kvalifikationen. Den rutinerede midterforsvarer Dallku (indstillede sin landsholdskarriere sidste efterår) og Catania-angriber Cani har dog ikke været med siden 2013. Men Torino-midtbanemand Basha var senest med i marts hvor han scorede i træningskampen mod Malta.

Danmark og Albanien har ikke mødt hinanden siden kvalifikationen til VM-2010. Danmark vandt 3-0 hjemme, men måtte nøjes med 1-1 i Tirana. 

Portugal: Cristiano Ronaldo er tilbage

Ikke nok med at VM blev en fiasko - Portugal måtte se Tyskland og mere uventet USA løbe med billetterne til 1/8-finalerne - EM-kvalifikationen blev også indledt med en ydmygende fuser... Nederlaget mod Albanien blev dråben der fik bægeret til at flyde over for det portugisiske fodboldforbund.

Nu har Portugal skilt sig af med landstræner Bento og hevet rutinerede Fernando Santos ind som erstatning. Santos kommer fra en tilsvarende stilling i Grækenland hvor han fokuserede på den defensive organisaton. Hvordan vil han mon coache Cristiano Ronaldo & Co?

Truppen Santos har udtaget til lørdagens træningskamp i Frankrig og den følgende tirsdags kval-opgør i Danmark, bemærker sig ved kun at have een decideret angriber, Braga-centreforwarden Éder. Han var med mod Albanien og gik målløs fra banen. Igen. Det var hans 12. landskamp, og han er stadig noteret for et rundt nul på scoringslisten.

VM-angriberne Postiga og Almeida er stadig ikke med (var heller ikke med mod Albanien).


Men Ronaldo kan jo også skabe ravage i angrebet. Han er tilbage i truppen efter at have misset Albaniens-opgøret pga en skade, og Real Madrid-fløjstjernen må siges at være i form - han scorede hattrick i weekenden mod Athletic Bilbao. Dermed har han nettet i sine seneste otte kampe (15 mål i alt).


Ronaldo må dog nok undvære sin holdkammerat, Coentrao. Han er udtaget, men døjer med knæproblemer, og Real Madrid-træner Ancelotti regner med at de portugisiske læger vil sende venstrebacken tilbage til Madrid efter et tjek.

Danmark har revanche til gode

Danmark og Portugal mødtes senest hinanden ved EM-slutrunden i 2012, i en kamp hvor Bendtner scorede to gange, men portugiserne snuppede alligevel sejren på et mål få minutter før slutfløjt. Men bemærkelsesværdigt, i øvrigt, at Ronaldo ikke scorede i kampen. Sjældent at hans hold scorer tre mål uden at han noterer sig for mindst eet.


De to lande var for resten også i samme kvalifikationsgruppe (2010-2011) op til selvsamme EM, og her blev det til en hjemmesejr til hver.