Så er det slutrundetid: EM i Østrig/Schweiz står for døren, og vi kvitterer med en kæmpe EM-guide og en ditto EM-konkurrence.

Startfløjtet for slutrunden lyder lørdag d. 7. juni, kl. 18, og efter 24 gruppe- og 6 playoff-kampe (kvart- og semifinaler) slutter det hele med finalen i Wien d. 29. juni.

Masser af guf for både TV-seeren og fodbold-betteren. Og BetXpert vil selvfølgelig mandsopdække slutrunden fra start til slut. Vi agter at analysere hver eneste kamp, vurdere om der er værdi i oddsene og fremlægge en masse tip og advarsler.

Allerede nu foreligger der en række spilforslag, herunder diverse topscorer-spil. På denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/euro08/


EM-Guide

Men det er ikke nok. Det er jo ikke en hvilken som helst begivenhed, dette hér, det er Europamesterskaberne i fodbold, og det kræver en solid optakt med masser af information til folket.

Derfor har vi sammensat en EM-guide, med en spilleplan samt ikke mindst analyser af hver gruppe og af hvert enkelt af de 16 deltagerlande.

Hver lande-artikel inkluderer en vurdering af mulighederne for succes ved denne slutrunde, en gennemgang af taktikken og af truppen, samt et kig på præstationen i kvalifikationen og på landets EM-historie.

Vi er for så vidt enige med bookmakerne i at favoritterne er Tyskland, Spanien (nok lidt overvurderet), Italien, Portugal og Frankrig – men hold også øje med Kroatien og Rusland. En mindre god indsats kan derimod være i vente fra værtsnationen Østrig, men også fra ellers gode hold som Sverige og muligvis Holland. Og Grækenland forventer vi bestemt ikke at se i Wien på finaledagen, forsvarende mester eller ej.

EM-guiden findes hér: http://betxpert.com/euro08/  

Bemærk at der er proppet MANGE informationer ind i dén guide; et par af dem kan være forkerte. Og derudover er vurderingerne naturligvis subjektive. Så kom endelig med konstruktive inputs via kommentar-funktionerne i guide-artiklerne.


EM-konkurrence

I anledning af slutrunden søsætter vi i samarbejde med Sportingbet en kæmpe konkurrence med præmier for i alt 48.000 DKK!

Læs mere om EM-konkurrencen: http://www.betxpert.com/euro08/comp/


TV-Guide

Hvilke kampe kan ses hvor? Ja, det har Kim Kjer der står for BetXperts TV-Guide (http://www.betxpert.com/tv.asp ), sat sig ned og fundet ud af. Han har lavet et overskueligt Excel-ark med hele EM-programoversigten på TV.

Excel-arket kan hentes hér: www.betxpert.com/docs/euro2008_tvguide.xls  


EM-08: Topscorerne mangler

En slutrunde bærer altid både sorgen og glæden i sig, før den overhovedet går i gang. Der er ting man glæder sig som et lille barn til at se, og ting man græmmer sig over at måtte undvære. Således også denne gang.

EM-08 mangler flere elementer. Først og fremmest savner man som dansker at Morten Olsens drenge spiller med på de østrigske/schweiziske græsplæner. Det er da også lidt trist at England heller ikke er med; man kan sige meget om Gerrard, Rooney og co., men de leverer som regel underholdning på den ene eller den anden måde.

Og så skal det bemærkes at slutrunden faktisk er uden de to spillere som scorede allerflest mål i kvalifikationsturneringen, nemlig Nordirlands David Healy (13) og Kroatiens Eduardo da Silva (10). Mens Healy må se til hjemmefra fordi hans land ikke kvalificerede sig (havnede dog foran Danmark), mangler Eduardo fordi han blev alvorligt skadet i en kamp for Arsenal i Premier League (man gyser stadig ved mindet om hvordan hans fod nærmest blev skilt fra benet ved Martin Taylors meget hårde tackling).


Men alligevel: Créme de la créme

Men EM-08 er ikke kun frasavn og sentimentalitet. Danmark og England er ikke med, nej, men det er der jo en årsag til: De var ikke gode nok da det gjaldt.

Med et par undtagelser består slutrundens deltagerkontingent simpelthen af créme de la créme i europæisk fodbold. Brasilien og Argentina er af gode grunde ikke til stede, men ellers er verdensranglistens top10-lande alle med. Fra Italien til Holland, via Spanien, Tyskland, Tjekkiet, Frankrig, Grækenland og Portugal. Nr. 12 og 13, Rumænien og Kroatien, er skam også med. Så er der nogle deltagere der trykker sig lidt oppe i 20’erne, Tyrkiet (25), Sverige (23), Polen (27) og Rusland (25) – men netop sidstnævnte sørgede jo sammen med Kroatien for at holde England (nr 11) væk fra slutrunde-festen.

Der er dog to lande der stikker ud med decideret ydmyge rangliste-placeringer, og det er Schweiz (nr 48) og Østrig (nr 101) der jo som værter er fødte deltagere. Hvilket især Østrig nok skal være glad for, med den elendige placering og kun to sejre de seneste halvandet år, heraf een over lilleputten Malta, ville chancen for at kvalificere sig til EM på normal vis være sådan cirka på højde med en skrædders chance for at gøre fyldest i Helvede.


Alt kan ske

Men jaja, man har før set især værtslande, og også andre, bokse langt over deres vægtklasse i en slutrunde – og slippe afsted med det.

Alt kan ske i en slutrunde, Spørg bare Danmark der var med på et afbud, men som alligevel vandt EM i 1992. Eller spørg Grækenland der på lige så sensationel vis snuppede titlen i 2004 og dermed er forsvarende mester.

Kan Otto Rehhagels græske tropper gøre det igen? Næppe. Ingen har nogensinde vundet EM to gange i træk.

Men hvem vinder så? Dét er svært at svare på, men læs vores EM-guide og bliv i det mindste forvirret på et højere plan.

Og tjek så oddsene, dels for de enkelte kampe, dels for hvem der tager titlen. I skrivende stund hedder favoritten Tyskland, efterfulgt af Spanien, Italien, Portugal og Frankrig. Østrig er naturligvis den sorteste hest, den underste hund; man får odds 131 hvis man tør satse på østrigerne som EM-vindere.


Vinder-odds

Tyskland 5,11 (Pinnacle)
Spanien 7,0 (Betsson*, Bwin*, Gamebookers)
Italien 8,0 (Bet365*, Betsson*, Centrebet, Gamebookers, Ladbrokes, Stan James, William Hill)
Portugal 8,71 (Pinnacle)
Frankrig 10,05 (Pinnacle)
Holland 15,0 (Centrebet, Stan James)
Kroatien 15,5 (Pinnacle)
Tjekkiet 23,0 (Pinnacle)
Rusland 29,0 (Bet365*, Stan James, William Hill)
Grækenland 33,0 (Pinnacle)
Schweiz 34,0 (Bwin*, Gamebookers)
Sverige 37,0 (Pinnacle)
Rumænien 51,0 (Centrebet, Pinnacle)
Tyrkiet 61,0 (Pinnacle)
Polen 67,0 (Bwin*)
Østrig 131,0 (Pinnacle)


Tidligere EM

1960 i Frankrig. Finale: Sovjet-Jugoslavien 2-1 efs.
1964 i Spanien. Finale: Spanien-Sovjet 2-1
1968 i Italien. Finale: Italien-Jugoslavien 2-0 (omkamp. 1-1 i første kamp)
1972 i Belgien. Finale: Vesttyskland-Sovjet 3-0
1976 i Jugoslavien. Finale: Tjekkoslovakiet-Vesttyskland 2-2 efs.; 5-3 i straffesparkskonk.
1980 i Italien. Finale: Vesttyskland-Belgien 2-1
1984 i Frankrig. Finale: Frankrig-Spanien 2-0
1988 i Vesttyskland. Finale: Holland-Sovjet 2-0
1992 i Sverige. Finale: Danmark-Tyskland 2-0.
1996 i England. Finale: Tyskland-Tjekkiet 2-1 efs.
2000 i Belgien/Holland. Finale: Frankrig-Italien 2-1 efs.
2004 i Portugal. Finale: Grækenland-Portugal 1-0