Årets Elitserie - den bedste svenske ishockey-række - gik i gang i mandags med to tyvstarts-kampe. De øvrige kampe i første runde følger denne torsdag.

Og så kører grundspillet ellers frem til marts 2010, hvorefter det er tid til slutspillet.

Hele forløbet vil blive dækket her på BetXpert af den nytilknyttede Nichlas Birch, der har kvalificeret sig til ekspertpanelet med sine tip i brugertip-systemet (under navnet ”Linkan”).

Hans eksperttips til Elitserien kan findes på
denne side (der ligger i skrivende stund et par stykker til torsdagens kampe).

Nichlas har desuden – for at klæde dig, kære læser, på til kulden i de svenske ishockey-haller – skrevet følgende optaktsartikel der tager et grundigt kig på Elitseriens 12 mandskaber.

Værsgo:

OPTAKT: ELITSERIE 09/10

Tabellen ser nøjagtig ud som sidste år, altså ingen nye hold da både Røgle og Södertalje klarede frisag i Kvalserien.

Desværre har finanskrisen også ramt Elitserien, og en del profiler er derfor røget til de 3 penge stærke ligaer i Nordamerika, Schweiz, og Rusland. Mange svenske eksperter snakker om at niveauet i den hjemlige liga er faldende, men til gengæld er der flere talenter som skyder frem.

Jeg kan hvert fald love jer for det ikke bliver kedeligt, for det bliver efter alt at dømme marginaler der skiller dem der kommer i slutspil og dem der lige akkurat ryger udenfor.

Og slutspillet i sig selv byder stort set altid på overraskelser, så der bliver spænding på drengen.

Forneden følger en gennemgang af de 12 hold, mit bud på grundspillet samt min guldfavorit. Nogle priser skal der jo også deles ud sidst på sæsonen, så jeg kommer også med mit bud på årets MVP, rookie, og dette års Allstar-team.
 

Elitserien: Struktur

Sveriges bedste liga består af 12 hold, som spiller 55 kampe fra september til medio marts måned. Altså 5 kampe mod hver af de 11 andre klubber skal det enkelte hold spille.

Ligaen er egentlig ikke så kompliceret bygget op. 1-8 i tabellen ryger i slutspil, hvor nr. 1 står forrest i køen til at vælge sin modstander i kvartfinalen. Herved undgår man at holdene evt. kunne finde på at lade sig tabe tilsidst i grundspillet, for at undgå en bestemt modstander i kvartfinalerne. Derudover kan det lige tilføjes at der sammen med 1.pladsen i grundspillet følger en bonus i omegnen af 1 million svenske kroner til vinderen.

Grundspillets nr. 9 og 10 ender i det frygtede ”ingen mandsland” hvor sæsonen er øvre efter de 55 kampe, noget som specielt kasseren i klubben må ærgre sig over.

For det eneste de to dårligst placerede i Elitserien kan glæde sig over er entre indtægterne i Kvalserien, hvor de møder ”oprykkerne” fra Allsvenskan.

De 12 hold:

·         Brynäs IK

·         Djurgaarden IF:

·         Färjestad BK

·         Frölunda HC

·         Hv71

·         Luleå HF

·         Linköping HC

·         Modo hockey

·         Rögle BK

·         Södertalje SK

·         Skellefteå AIK

·         Timrå IK

Elitserien 08/09:

Grundspillet

1

Färjestad BK

55

30

8

17

(158-122)

99

2

Linköpings HC

55

26

13

16

(166-152)

92

3

Frölunda HC

55

25

10

20

(144-130)

91

4

HV71

55

22

20

13

(160-144)

90

5

Luleå HF

55

26

9

20

(149-136)

87

6

Skellefteå AIK

55

21

12

22

(149-141)

80

7

Brynäs IF

55

21

12

22

(128-140)

79

8

Timrå IK

55

19

12

24

(152-142)

76

9

MODO Hockey

55

20

8

27

(153-177)

72

10

Djurgårdens IF

55

17

15

23

(149-155)

71

11

Rögle BK

55

18

12

25

(152-178)

67

12

Södertälje SK

55

12

15

28

(122-165)

56

Semifinaler: Frölunda HC - Hv71

Skellefteå AIK - Färjestad BK

SM-Finalerne: Färjestad BK – Hv71

SM-Guld: Färjestad BK

Mine bud – Elitserien 09/10:

Grundspillet - tabellen:

1.       Frölunda

2.       Hv71

3.       Linköping HC

4.       Färjestad BK

5.       Modo Hockey

6.       Luleå HF

7.       Skellefteå AIK

8.       Djurgaarden IF

9.       Timrå IK

10.   Brynäs

11.   Rögle BK

12.   Södertalje SK

SM-guld: Hv71

MVP: Johan Davidsson, Hv71

Årets Rookie: Carl Klingberg, Frölunda HC

Allstar team: Martin Thörnberg(LW) Hv71

Johan Davidsson(C) Hv71

Tony Mårtensson(RW) Linköping

Magnus Johansson (b) Linköping

Miko Lehtonen (b) Frölunda

Johan ”Honken” Holmqvist Frölunda

Elitserien 08/09: Holdene

Brynäs IK

Forsvundet: Joacim Eriksson, målvakt, Leksands IF, Anders Lindbäck, målvakt, Timrå IK, Jonathan Carlsson, back, Chicago Blackhawks ,Johan Alcén, forward, Rögle BK , Mikael Lind, forward , Anton Persson, forward, IK Oskarshamn, Janos Vas, forward, Sapa Fehervar, Daniel Widing, forward, Davos HC.

Indkøb: Eddie Läck(m) Leksands IF, Simon Löf (b) Brynäs J20, Magnus Kahnberg (f) Frölunda HC, Anton Rödin (f) Brynäs J20, Eero Somervuori(f) Färjestad BK. Jonas Nordqvist (f) Frölunda HC.

Efter en acceptabel sæson hvor man nåede slutspillet, må klubbens fans nok forberede sig på andre boller på suppen i år. Budgettet er ikke til slutspil, og ledelsen blev derfor nødt til opfordrer deres fans til at spytte i kassen, så Jonas Nordqvist kunne komme til Gävle. Et desperat forsøg der lykkedes på at hente en skadesplaget spiller, som netop har fået sparket fra Frölunda grundet for høj løn i forhold til reelle niveau. Han sidder endda fortsat ude med en knæskade, og forventes først i spil i November.

Defensivt er de også svækket i og med Jonathan Carlsson prøver lykken i NHL, og der samtidigt ikke er kommet nogen erstatning for ham.

Målmand Anders Lindbäck der ellers er en fremragende keeper tabte kampen til Jacob Markstrøm i buret, og er blevet ny 1. keeper i Timrå. Ind i stedet for er Eddie Läck kommet fra Leksand, og i de to keepere har Brynäs et lovende målmandspar for fremtiden. Markström havde sidste år stor del af æren for 7. pladsen i grundspillet, men spørgsmålet er om den unge keeper kan holde niveauet i år. Af backerne er det reelt kun Lars Jonsson der har ”stjernestatus”, resten er middelmådige samt et par talenter af egen avl, med Simon Löf som det mest lovende.

Brÿnas havde i sidste sæson store problemer frem af banen hvor det kun blev rigtig farligt når Daniel Widing fik pucken. Dette kunne i høj grad også aflæses i tabellen hvor det kun var jumboen Södertalje som scorede færre mål. Men Widing har længe ønsket sig at komme til udlandet, og spiller nu med stor succes i HC Davos. Derfor er Magnus Kahnberg og Eero Somervuori hentet ind som erstatninger.

Begge to havde sidste år mindre roller i deres respektive klubber, hvorimod de i år skal være Brynäs farligste våben frem af banen. Eero Somervuori blev mester med Färjestad, og jeg ser ham som deres bedste indkøb.

Problemet er bare at han kommer til at mangle folk til at støtte op omkring ham. Magnus Kahnberg der er kommet til fra Frölunda er lidt den samme historie som Nordqvist. Altså en tidligere storspiller der skal genstarte sin karriere.

Brynäs skal håbe på at nogle af holdets unge forwards kan byde ind med noget, og ikke mindst at Kaptajn Andreas Dackell og canadiske Stephen Dixon holder niveau. En anden man normalt også forbinder med Brÿnas er den målfarlige Mikael Lind, men han missede store dele af sidste sæson grundet skader, og fik altså ikke sin kontrakt forlænget. En spiller som ellers ved hvor målet står, og derfor en spillertype de i høj grad har brug for.

I Boxplay tror jeg de kommer til at klare sig udmærket, da træner Niklas Czarnecki

sidste sæson fik organiseret et godt forsvar som de forhåbentlig fortsætter med. Powerplay derimod kan det næsten kun blive bedre, men alligevel tvivler jeg. Deres primære PP formation bør indeholde Somervuori,Dixon, Dackell og Lars Jönsson der har et glimrende skud fra blu-line. Alt efter hvordan Kahnberg ligger ud bør han også indgå her, men holdet har ikke spillerne til at kunne stille to slagkraftige PP formationer.

Hjemmebanen i Gävle bliver deres bedste våben. Sidste år var de det næst bedste hjemmehold, men derimod et af de dårligste udehold. Jeg tror dog ikke på at Läkerol Arena bliver ligeså svært at indtage i år, og de vil fortsætte med at være svage på udebane.

Konklusion:

Holdets styrke vurderer jeg til at være dårligere, fordi de satser på spillere andre klubber ikke kan bruge, og i forvejen er deres trup ikke bred nok. Sidste år var de tæt på at tabe deres slutspilsplads, efter en ellers stærk sæsonstart. Men både Djurgaarden, Timrå, og Modo vurdere jeg til at have en bedre trup, hvilket altså nok sender Brynäs ud i kulden.

Alt i alt skal Brynäs sætte deres lid til en defensiv spillestil, og håbe på at Markström får en mindst ligeså god sæson i kassen som sidste år. Ellers ser det nok sort ud, for de mangler en bomber i front.

Djurgaarden IF

Forsvundet: Ronnie Pettersson, (b), David Schneider (b) Ambri-Piotta , Niklas Anger (f) Timrå IK, Robin Figren (f) New York Islanders, Fredrik Bremberg (f) Atlant

Indkøb: Hardy Nilsson (t) Red Bulls Salzburg, Kyle Klubertanz (b), TPS Åbo, Marcus Krüger (f) Djurgården J20, Marcus Nilson (f) Lokomotiv Yaroslavl, Mathias Tjärnqvist (f) Rögle BK.


Djurgaarden tabte kampen om slutspillet, og efterfølgende må det have løbet koldt ned af ryggen på klubbens fans at både Fredrik Bremberg og Niklas Anger forlod klubben. Klart deres to bedste angribere, men det var ligesom om at der ikke var den rigtige balance på holdet fordi alt næsten handlede om dem. Jeg ser det derfor ikke nødvendigvis som noget negativt at de er væk.

I Micke Johannson og Thomas Monten havde de helt sikkert to lovende trænere, men altså forholdsvis nye på trænerbænken, og de er degraderet til assistenter i år.

Jeg syntes at klubben har gjort deres bedste signing i cheftræner Hardy Nilsson. Manden der førte dem til 2 mesterskaber i hans forrige periode i klubben, og som helt sikkert vil sætte et positivt præg på holdet. Han er i øvrigt også tidligere landstræner for Sverige.

Defensivt ser det forholdsvis uændret ud, her er det stadig Marcus Ragnarsson der skal være her der og alle vegne. Både i boxplay, powerplay og 5 mod 5 vil han blive brugt ufattelig meget og måske mere end hvad den aldrende stjerne kan klare. David Schneider er væk, men derimod har de fået en hårdt skydende amerikaner i Kyle Klubertanz. Andreas Holmqvist er en anden der også skal tage en del ansvar, mens David Printz altid kæmper en vis del ud af bukserne.

Mellem stængerne tror jeg Gustav Wesslau virkelig vil træde i karakter, og Djurgaarden har endda 2 andre unge talentfulde keepere i Stefan Ridderwall og Mark Owuya.

I angrebet er hullerne blevet fyldt ud med Mathias Tjärnqvist og Marcus Nilson, begge to landsholdsaktuelle til det kommende OL og VM.

Selvom de ikke producere 50-60 point på en sæson som Bremberg, vil der blive arbejdet meget bedre defensivt og der vil blive bragt mere fysik ind i spillet.

Offensivt har de et godt mix af unge og rutinerede spillere. Jeg ser især frem til at følge Jacob Josefson som er blevet rykket ud som ydre forward. Andreas Engqvist som allerede har været inde omkring A-landsholdet, og Niklas Danielsson forventer jeg også udvikler sig yderligere. Af veteranerne har vi Niklas Falk der er blevet omskolet til back, Jimmie Ølvestad, og ikke mindst Kristoffer Ottosen. Man håber på at Hardy Nilsson i samarbejde med de unge spillere, vil kunne få de gamle spillere til at vågne op til dåd igen.

Træningskampene har hvertfald vist at Djurgaarden har et stort potentiale, ved at vinde Nordic Trophy Cup foran alle favoritterne fra Elitserien. Turneringstopscorer blev Jacob Josefson.

Special teams tror jeg kommer til at klare sig fint i Boxplay, i kraft af Hardy Nilssons evner som træner. I overtal kommer de til at mangle typer som Bremberg, Figren og Anger. Men jeg er sikker på at de unge spillere også her vil kunne byde ind med noget, og Marcus Ragnarsson vil uden tvivl også have en afgørende rolle her.

Hovet og Globen som er holdets hjemmebaner i Stockholm, og selvom der tit er godt knald på lægterne tror jeg Djurgaarden vil klare sig nogenlunde lige godt ude som hjemme.

Konklusion:

Alt i alt syntes jeg der er fremgang at spore hos Djurgaarden. De kunne måske godt bruge en klasse-back, og en angriber med masser af mål i, men de har en række unge spillere der er på vej frem!

Balancen på holdet er klart forbedret, og i det lange løb er det bedre for klubben at spille lidt mere fysisk og at holdet skal løfte i flok, i stedet for alt afhænger af Bremberg.

Färjestad BK

Forsvundet: Reinhard Divis (m), Jonas Gustavsson(m) Toronto Maple Leafs, Dominik Granak (b) Rögle BK, Thomas Rhodin(b) Leksand, Martin Sevc (b) Mikael Johansson (f) Montreal Canadiens, Jörgen Jönsson (f) stoppet, Peter Nordström(f) Leksands IF, Eero Somervuori(f) Brynäs IF, Rickard Wallin (f) Toronto Maple Leafs.

Udlånes: Jens Skålberg (b) TPS Åbo

Indkøb: Henrik Karlsson (m) Södertälje SK, Robin Rahm(m) Borås HC, Severin Blindenbacher (b) ZSC Lions, Fredrik Lindgren (b) Skellefteå AIK, Sanny Lindström(b) Rapperswil, Johan Andersson (f) Timrå IK, Kent McDonell (f) Skellefteå AIK, Antti Pihlström (f) Nashville Predators, Dragan Umicevic (f) Södertälje SK.

FBK sikrede sig guldet forrige sæson på 3 ting. Bredden, Jonas Gustavson, og hjemmebanen. Holdet bestod af 4 kanon kæder som fandt formen den sidste fjerdedel af sæsonen. Jonas Gustavsson agerede levende plankeværk, og satte dermed en række nye rekorder for Shuutouts og antal minutter med rent mål. Hjemmebanen Löfbergs lilla arena var nærmest uindtagelig, og selvom Hv71 gav god modstand i finalerne var FBK altså bare en tand bedre.
I år er er forventningerne skruet lidt ned, da de har skiftet et halvt hold ud med nye spillere. En anden faktor bliver også at ledertyperne som Jönsson, Wallin, Rhodin og Nordstrøm ikke er at finde i omklædningsrummet denne sæson.

I kassen står nu en talentfuld målmand i Henrik Karlsson, og han skal virkelig stå sin prøve i år. Jeg tror dog ikke på han holder til alle 55 kampe, og i rookien Robin Rahm mener jeg godt man kunne have hentet en bedre backup. Faktum er dog at ingen af de to målmænd vil kunne præstere ligeså godt som Gustavson, så på målmandsposten er de svækket selvom de har fundet en god afløser.

Defensivt ser det godt ud, den schweiziske landsholdsback Severin Blindenbacher er kommet til, samt de to svenske landsholdspillere Sanny Lindstrøm og Fredrik Lindgreen. Så jeg vil faktisk mene at de står styrket på denne position.

I front er det Pihlström, Goren, McDonell og Mattson der sammen med "de unge" Åslund, Paulsson og Umicevic der skal trække læsset. Især finnen Antti ” The finnish Flash” Pihlstrøm forventer jeg mig en del af, og selvom de også her har mistet nogle vigtige brikker så har de stadig et farligt angreb.

Som man kan se har de haft stor udskiftning i truppen, og det vil tage tid at spille holdet sammen. Preseason har heller ikke været helt vellykket, ved at slutte sidst i Nordic Trophy cup bag alle dem de egentlig skal måle sig med. Tilmed klarede Malmø sig bedre, og træningskampene viste at der skal arbejdes på en hel del. Rent faktisk formåede de at tabe hele 6-0 til Hv71, avs.

Special teams kommer også til at tage tid før de fungere, men truppen indeholder stor kvalitet så det er også bare et spørgsmål om hvor lang tid der går før de rigtige kædekombinationer bliver fundet. De har spillerne til både at klare sig godt offensivt såvel defensivt, samt en god træner i Tommy Samuelsson.

Färjestad har det klart bedst hjemme, og sådan bliver det også i år. Udebane derimod har aldrig været deres kop te, og det bliver det formodentlig heller ikke denne sæson.

Konklusion:
FBK kæmper for en top 4 placering, men jeg tror ikke de er stærke nok til at gå forbi Frölunda, Hv71 og Linköping. Tilmed kan hold som Modo og Luleå komme til at drille dem.
En gentagelse af sidste sæson tror jeg ikke på, men alt kan jo ske i slutspillet.

Frölunda HC

Forsvundet: Ari Ahonen(b) KalPa, Erik Karlsson(b) Ottawa Senators, Tuukka Mäntylä(b) Tappara, Ronnie Sundin (b) stoppet, Johan Andersson(f), Karl Fabricius(b) Luleå, Jonas Johnson (f) stoppet, Magnus Kahnberg (f) Brynäs IF, Jonas Nordquist(f), Brynäs IF.

Indkøb: Sebastian Idoff (m) Frölunda J20, Ville Mäntymaa (b), JYP
Mikko Lehtonen (b) Timrå IK, Henrik Tömmernes(b) Frölunda J20
Tobias Viklund (b) Skellefteå AIK, Carl Klingberg (b) Frölunda J20, Joel Lundqvist (f) Dallas Stars, Mathis Olimb(f) Augsburger Panthers, Martin Röymark(f) Sparta Sarpsborg, Per-Johan Axelsson(f) Boston Bruins

Göteborg-klubben havde en forfærdelig start på sæsonen sidste år, hvor de lidt for længe var placeret i den tunge ende af tabellen. Tilmed blev de to nyindkøb Andreas Karlsson, og Jonas Nordqvist begge alvorligt knæskadede. Holdet kom dog stærkt igen efter at den nye træner Ulf Dahlen lige havde fundet formlen, og i sidste ende rakte det til en semifinaleplads. Noget som både fans og ledelsen kunne leve med.

Ulf Dahlen er en dygtig træner, og var tidligere også en af Sveriges bedste angribere. Efter nogle læreår som ass. coach i Dallars Stars kører han på sin anden sæson som head coach for indianerne.

I år har de store navne i defensiven hvor Miko Lehtonen, og Ville Mäntymaa kan danne en finsk trio med landsmanden Janne Niskala.

Miko Lehtonen og Janne Niskala kommer formentlig til at spille sammen, og vil blive et af ligaens mest målfarlige backpar. Tilmed har de 3 meget lovende talenter i form af Oscar Hedman,Tobias Viklund, og Philip Larsen der desværre ikke kunne bruges i Dallas Stars denne sæson.

I kassen har de fortsat Elitseriens bedste målmand i Johan Holmqvist, og som backup Sebastian Idoff der også står for det svenske J-20 landshold.

Oddset på Frölunda som SM-guldvinder blev hamret ned da nyheden om de to offensive NHL-proffer Joel Lundqvist og Per-Johan Axellson skrev under med klubben. Helt klart to super indkøb, selvom Lundqvist aldrig fik den helt store succes i NHL, og Axelsson er ved at være oppe i årene. Men to ledertyper der specielt er rigtig gode i arbejdet hjem af banen, og altså to af de bedste indkøb i hele Elitserien.

Derudover kan holdet mønstre et par aldrene stjerner såsom Andreas Karlsson, Niklas Andersson og Tomi Kallio. Riku Hahl der er en rigtig dygtig center vil også få en nøglerolle på holdet. Af unge tror jeg på at Carl Klingberg vil få et stort gennembrud og valgt som dette års Rookie. Han er drafted i anden runde af Atlanta Trashers, og har indtil videre haft en rigtig flot preseason, så ham får mere at se til fremover.

Derudover er to unge nordmænd blevet hentet til klubben, både Mathis Olimb og Martin Röymark havde en flot sæson sidste år for deres respektive klubber i Tyskland og Norge.

Jeg tror på holdet vil toppe ligaen over bedste Boxplay i og med de har så gode defensive kvaliteter såsom Lehtonen, Riku Hahl, og Per Johan Axelsson som jeg anser for at være Sveriges bedste defensive forward.

På papiret vil de også kunne mønstre en stærk PP formation, især Niskala er en god mand at have på blå-line, samt Kallio, Lundqvist og Andreas Karlsson inde foran mål.

Når vi snakker ude og hjemmebane statistik tipper jeg Frölunda til at blive det bedste hjemmehold i år, og de vil også komme til at dominere på udebane imod midter/bundholdene.

 

Konklusion:
På papiret har de et rigtig stærkt hold, så må vi se om det kan også fungere i praktisk. Deres preseason har været lidt op og ned hvor der er blevet eksperimenteret meget. Men de har en god blanding af ældre og unge spillere, samt en klassekeeper. De fleste bookmakere har dem som favorit til guldet, men jeg tror holdet lige skal finjusteres igennem sæsonen, for de har haft en del udskiftninger. Men ingen tvivl om de kan gå hele vejen for det er et klassemandskab.

 

HV71

Ud: Kent Johansson (t) Lugano, Nicholas Angell (b) Frankfurt Lions
Mikko Luoma (b) Atlant Mytisjtji, Henrik Eriksson (f) Västerås,
Jonas Johansson (f) Västerås, Kamil Piros (f) Ässät, Kim Staal (f) Malmö Redhawks

Ind: Jan Karlsson(t) Frölunda HC, Janne Niinimaa (b) Davos, Lance Ward (b) Frankfurt Lions, Per Ledin (f) Colorado Avalanche, André Petersson (f) HV71 U20, Oscar Sundh (f) Timrå IK.

Holdet fra Jönköping regnes igen i år som en mesterskabsfavorit, og jeg har dem som min guldfavorit selvom mange anser Frölunda og Linköping som de største.

Hv71 har beholdt store dele af grundstammen, men træner Kent Johansson er smuttet. Han er blevet erstattet med Janne Karlsson, der mest har fungeret som ass. coach i sin karriere, men også som head coach. Af meritter har han 2 mesterskaber som ass. coach for Frölunda. To sølvmedaljer med Linköping som head coach, og en lang række medaljer med Tre kroner som ass. coach siden 2002, blandt andet OL-guld i 2006. Så det er bestemt en herre der ved hvad der skal til for at gå hele vejen.

I målet har de Stefan Liv der kort sagt er en fremragende keeper, og backup Andreas Andersson er ganske habil.

Janne Niinimaa er hentet i Schweiziske liga og han har en stor karriere bag sig i NHL. Lidt af et scoop, og han bør blive en stor gevinst på backsiden, hvis han kan holde sig fra skader.

Der bliver også et gensyn af Lance Ward(artistkontrakt) med rekorden for flest udvisninger på en sæson, så det kan kun blive brutalt. Helt sikkert et kanon backpar Hv71 har fået sig der. I defensiven skal man ej forglemme Pasi Pustoila, Pelle Gustafsson og David Petrasek der alle har gode offensive kvaliteter.

I angrebet er der udover "superkæden" med Thörnberg, Davidsson og Voutilainen, finnen Temu Laine, Björn Melin, Kris Beech, og hjemvendte Per Ledin som er god for en del point. Af talenter håber jeg Mathias Tedensby fortsætter med de gode takter fra slutspillet, og ikke mindst Andreas Falk der lige har fået sine første A-landskampe på sit CV. Fra Timrå er Oscar Sundh kommet til, og han er en talentfuld tovejsspiller som jeg tror Hv71 får god gavn af ham.

Her i preseason har de vist ved Nordic Trophy at de kan slå de bedste hold, med sejre over både Frölunda, Linköping og Färjestad. Faktisk er de det hold der har startet bedst op i skrivende stund, med hele 7 sejre og kun 3 nederlag.

Holdets store force er bestemt deres powerplay, som havde en udnyttelses procent på hele 24.15 PP% i 08/09. Med tilgangen af Janne Niniimaa tror jeg helt bestemt de igen i år vil klare sig godt på dette område.

I boxplay tror jeg også de kommer til at klare sig godt da de på papiret har et af Elitseriens bedste forsvar, og angribere såsom Per Ledin med defensive kvaliteter.

Hv71 var faktisk ikke noget særligt godt hjemmehold i sidste sæson, men derimod et fremragende udehold. Deres problem var at alt for mange kampe gik i overtid. I år er det lidt svært at tippe om det vil fortsætte, men jeg er hvertfald fast i troen om at de kommer til at ligge i toppen.

Konklusion:

Det ser ud til at blive rigtig tæt i år, men jeg tror at Hv71 har rigtig gode chancer for at rende med guldet. Dels fordi de ikke har haft nær så mange udskiftninger i truppen som de andre hold, og spillerne dermed er bedre sammenspillet. Men også fordi Powerplayet, førstekæden med Davidsson osv, samt et solidt forsvar er i særklasse.

Forudsætningerne er altså på plads, så er det bare op til spillerne at vise den vilje der skal til, selvom Hv71 er underdogs i forhold til Frölunda og Linköping.

 

Linköping HC

Forsvundet: Daniel Henriksson (b), Mika Noronen(b), Teemu Aalto (b), Carl Gunnarsson(b) Toronto Maple Leafs, Ivan Majesky (b) Skellefteå AIK. Pekka Saravo(b) Tappara, Eric Beaudoin(f) Rögle BK, Niklas Persson (f) Neftekhimik Nizhnekamsk

Udlånes
Mattias Weinhandl (f) Dynamo Moskva(ligesom forrige sæson)

Indkøb: Axel Brage (m) Linköping J20, Fredrik Norrena (m) Ak Bars Kazan, Erik Andersson(b) Skellefteå AIK, Niclas Hävelid(b) New Jersey Devils, Magnus Johansson(b) tilbage fra udlån, Robin Persson(b) IK Oskarshamn, Sebastian Karlsson(f) Rögle BK, Erik Lindhagen(f) Växjö Lakers, Tony Mårtensson(f) tilbage fra udlån, Jari Tolsa (f) Espoo Blues

Linköping har ligeledes haft stor udskiftning, hvilket nok skyldes at de skuffede fælt sidste år ved at ryge ud i kvartfinalen mod Skellefteå. Begge keepere fik sparket og ind er hentet Fredrik Norrena som før har optrådt med succes for klubben. På backssiden er der røget nogle af de bærrene kræfter, men de står faktisk styrket med tilgangen af Niklas Havelid der har haft en stor karriere i NHL, samt Magnus Johansson som er en af Sveriges bedste offensive backs. Erik Andersson tror jeg også bliver en god mand for klubben, han havde en flot sæson hos SAIK sidste år. Udover de nævnte backs har de Andreas Pihl som er stærk fysisk, samt Daniel Fernholm der er fremragende i egen zone.

Offensivt har de fået Tony Mårtensson tilbage fra KHL, og han snitter altså omkring de 60 point, en stor stjerne i Elitserien.

Desværre mistede de Beaudoin der har søgt mere istid i Røgle, samt Niklas Persson der efter en fremragende sæson er røget til KHL. Derfor har de hentet Jari Tolsa ind, som er en hårdtarbejdende forward med 23 finske landskampe på sit CV.

I angrebet er det som sagt Tony Mårtensson der svinger taktstokken, men også Andreas Jämtin, Patrick Zakridsson, og Musse Håkansson er værd at nævne. I oktober måned støder de to tjekker Jaroslav Hlinka, og Jan Hlavac til truppen, og herfra tror jeg for alvor holdet vil rykke i tabellen. To fremragende angribere, som har et fantastisk sammenspil.

I boxplay har holdet nogle rigtig stærke backer, og her vil Tony Mårtensson også blive brugt. De har en rigtig god keeper i Fredrik Norrena så de har gode forudsætninger for at lukke godt ned i undertal.

Hv71 har de sidste sæsoner været klart bedst af alle hold i Powerplay, men i år tror jeg faktisk at LHC kan nå ligeså store højder.

Konklusion:

Både offensivt og defensivt er LHC rigtig godt besat, og det er med rette de er blandt favoritterne til SM-guldet. Spørgsmålet er bare om deres træner Slavomir Lener fører dem til finalen i år, succes har han brug for, da mange ønskede hans afgang efter et mislykket slutspil forrige sæson. Jeg har mine tvivl primært fordi Linköping aldrig er røget helt til tops, og fordi Hv71 og Frölunda mange gang før er løbet med guldet. Én gang skal jo være den første, min mavefornemmelse siger bare noget andet.

 

Luleå

Forsvundet:Gusten Törnqvist(m) Almtuna, Jaroslav Obsut back(b) Spartak Moskva,
Jonas Almtorp (f) Södertälje SK, Lubos Bartecko (f) Bern, Johan Harju (f) Dynamo Moskva, Dieter Kalt(f) Klangenfurt,Viktor Lindgren(f) IF Björklöven, Tommi Miettinen(f) KalPa, Linus Omark(f) Dynamo Moskva

Indkøb: Anders Nilsson(b) Luleå J20, Johan Fransson(b) Lugano, Anders Grönlund (b) Luleå J20, Robin Jonsson (b) Timrå IK, Pär Arlbrandt (f) Västerås, Cam Abbott (f) Rögle BK, Chris Abbott(f) Rögle BK, Karl Fabricius(f) Frölunda
Jonathan Hedström(f) CSKA Moskva, Niklas Olausson(f) Västerås, Thomas Raffl(f) Villacher SV, Johannes Tornberg(f) Luleå J20

Sidste år overraskede holdet positivt og sluttede på en flot 5. plads i grundspillet, og rendte desværre for dem ind i Hv71 i kvartfinalerne.

Defensivt har holdet mistet deres bedste back Obsut, men har derimod fået Johan Fransson og Robin Jönsson. Offensivt er det en svækkelse at Obsut er væk, derimod ser det nu bedre ud defensivt. Kristoffer Berglund var fantastisk i sin rookie sæson og han anses for et af Sveriges mest lysende back talenter. På mål står Mathias Modig fortsat, og så har de fået Anders Nilsson op som er inde omkring J-20 landsholdet. En meget lovende målmand som jeg forventer mig meget af. Modig er som udgangspunkt førstevalg, men han har ikke vist endnu at han kan holde niveauet over en hel sæson, så derfor vil Nilsson formodentlig også få en del kampe.

Af indkøb har de hentet den østrigske landsholdsspiller Thomas Raffl der vil styrke bredden i offensiven, mens Jonathan Hedstrøm og Karl Fabricius er vendt hjem, samt brødrene Abbott der gjorde det fremragende for Rögle sidste år.

Det er lidt svært at vurdere om de er blevet styrket/svækket henover sommeren. Bartecko var en stor ledertype som bliver savnet, og ikke mindst Harju og Omark som kunne afgøre kampe på egen hånd. Men set i forhold til de andre hold har de en god chance for at tangere sidste års 5. plads. Hedstrøm er en rigtig god tovejsspiller der kan gå ind og trykke til fysisk. Derudover har de tjekken Martin Chabada der er garant for en del point, ligesom Cam og Chris Abbott vil være Luleås bedste våben i offensiven. Spændende bliver det at følge Pär Arlbrandt der sidste år lavede hele 72 point i Allsvenskan.

Luleå vil hverken føre statistikkerne i boxplay eller powerplay, men derimod har de en berygtet hjemmebane som altid har stået enormt stærk uanset hvor ringe holdet så er. Luleå er placeret højt mod nord, og størstedelen af de andre klubber må derfor tage fly derop. Netop den lange transport tid kan gøre at de fleste hold har det svært. Men der hersker også en fantastisk mentalitet deroppe, da alle ”Norrbottarna” nærmest fødes med skøjterne på. Byen har en stor passion for hockey, og når man ligger det hele sammen bliver Luleå derfor et meget svært sted at spille. Men ligeså hårdt udeholdene har det, ligeså hårdt har Luleå det når de gæster nogen.

Faktisk har jeg gennem de sidste par år praktiseret altid at spille på Luleå når de var hjemme, og mod dem når de er det gæstende hold. Det har virket indtil nu!

Konklusion:

Luleå kommer til at ligge i et tæt felt fra 6-10 pladsen. Jeg har valgt at tippe dem som 6er fordi de har en fornuftig trup og en stærk hjemmebane. Problemet er bare hvis de fejler for meget på udebane, så kan de godt ende med at skulle kæmpe hårdt for deres slutspilplads. Det fremadrettede spil bliver deres bedste våben.

 

Modo Hockey

Forsvundet: Harri Rindell(t) Mike Morrison (m), Pierre Hedin (b) Södertalje, Josef Hrabal (b), Mikko Kurvinen (b) IFK Helsingfors, Tommy Wargh(b), Tobias Forsberg (f)
Ville Snellman(f), Sami Torkki(f), Jeff Ulmer (f), Fredrik Warg (f) Skellefteå AIK.

Indkøb:Miloslav Horava (t), Roman Malek (m) HC Plzen, Alexander Bonsaksen (b) Vålerengen, Stefan Espeland(b) MODO J20, Tomas Mojzis(b) Houston Aeros, Hannu Pikkarainen (b) IFK Helsingfors, Daniel Sondell (b) Rögle BK, Kristian Forsberg (f) Storhamar, Josh Green (f) Iowa Chops, Magnus Häggström (f) KB65.

Noget måtte ske efter Modos katastrofale sæson hvor de ikke kom i slutspil. Den inkompetente træner Harri Rindell er endelig blevet erstattet med Miroslav Horava der tidligere selv har optrådt med stor succes for klubben. Han er ikke nogen særlig erfaren træner, men han står for hård disciplin, noget som Modo savnede under Rindell der lod holdet underpræstere uden nogen form for konsekvens.

Modo havde rigtig store problemer på målmandsposten sidste sæson, hvor hverken Mike Morisson eller Niklas Svedberg var prangende. Derfor er Roman Malek hentet til klubben, som er en målmand af den gamle tjekkiske skole. Modo selv er begejstret for hans ankomst, men jeg tvivler på om han kan præstere igennem hele sæsonen. Der er dog ingen tvivl om det kun kan blive bedre på målmandsposten med ham.

På backssiden har de tilført Tomas Mojzis og Hannu Pikkarainen som begge bliver en forstærkning. Sammen med Daniel Sondell, Hans Jonsson, Per Hållberg og Mathias Timander udgør de en okay defensiv, uden dog at være prangende.

Offensivt bliver Fredrik Warg savnet, og til at erstatte ham er Josh Green med NHL kampe på CV´et hentet ind. En fysisk stor center der tilføjer angrebet tyngde. Kaptajnen hedder stadig Pär Svartvadet, og han udgør sammen med super trioen Niklas Sundstrøm, og de to nordmænd Per Åge Skrøder(topscorer i Elitserien 08/09), og Mats Zucarello Aasen det tunge skyts.

Resten af Modos besætning i angrebet er middelmådigt, og meget kommer til at afhænge af den omtalte trio. Men klubben har en joker de hive op af ærmet fordi Peter Forsberg for 417 gang forsøger at komme tilbage på isen. Hvis han får styr på sin berygtede fodskade, bliver han selvfølgelig en klar forstærkelse af truppen. Foreløbigt har han deltaget i et par af træningskampene, men det er stadig meget usikkert om foden kan holde til det.

I Boxplay tror jeg ikke de vil være blandt de bedste, fordi jeg kun anser Timander for at holde et højt niveau i egen zone, de har ganske enkelt ikke typerne i tilstrækkelig grad til at lukke ned.

Derimod tror jeg at de vil klare sig udmærket i powerplay med Sundstrøms overblik, samt Skrøder og Zucarellos aggressivitet mod mål. Backerne Pikkarainen og Mojziz ser ud til at være første valg i PP, og de besidder begge gode offensive kvaliteter.

Ude/hjemme tror jeg ikke bliver den store forskel. Ligeså slemt de kan skuffe hjemme, ligeså stort tror jeg de kan overraske ude mod nogle af top 3 holdene.

Konklusion:

Grunden til jeg tror de slutter som 5er er at holdet brænder efter at bevise at de hører til i den bedste halvdel. Med Horava som træner tror jeg bestemt defensiven bliver strammet op, og generelt over hele linjen. Forskellen på Modo og de hold jeg har placeret længere ned i tabellen, er klart deres førstekæde med Skrøder, Zucarello, og Sundström. De er uhyre farlige i angrebszonen, og kan vinde kampe alene for holdet. Målmandsposten er også styrket i forhold til forrige sæson, og Modo har et trofast hjemmepublikum der nok skal gøre sit for at få sine drenge på rette spor igen.

 

Rögle BK

Forsvundet:Kenny Jönsson(b) stopper, Daniel Sondell (b) MODO Hockey, Martin Strback(b) HC MVD, Cam Abbott (f) Luleå HF, Chris Abbott (f), Luleå HF, Sebastian Karlsson (f), Linköpings HC, Johannes Salmonsson(f), Mathias Tjärnqvist (f) Djurgårdens IF.

Indkøb:
Baptiste Amar (b) Grenoble, Dominik Granak (b) Färjestad BK, Johan Alcén (b) Brynäs, Eric Beaudoin(f) Linköpings HC, Jeremy Colliton (f) Bridgeport Sound Tigers, Simon Hjalmarsson (f) Borås, Giulio Scandella (f) Ritton/Renon.

Selvom det blev til Kvalserie så overraskede Rögle faktisk positivt efter oprykningen fra Allsvenskan. Klubben havde fået to rigtige gode angribere, som tilmed var tvillinger. Abbott brødrene stod for det meste offensivt, mens den nærmest legendariske Kenny Jönsson styrede forsvaret. Mathias Tjärnqvist var også en god mand for holdet, men desværre er de alle væk nu.

Hele rygraden er faktisk taget ud af holdet, og erstatningerne er ikke tilstrækkelige. I forsvaret er Dominik Granak kommet til fra mesterholdet Färjestad, og han er helt klart en god back. Men Kenny Jönsson var så meget mere end det, nogle gange skulle man faktisk tro at hele holdet stod og faldt med ham. Porseland og Mads Bødker har niveau til Elitserien, men stadig ikke nogen store profiler. I kassen kommer Jurgen Penker og Cristopher Nilström til at afløse hinanden. Begge keepere meget svingende.

Offensivt er der hentede nye canadiere ind, men desværre for Rögle så er Giuli Scandella ude i 4 måneder med en fodskade. Bedste mand er Eric Beaudoin som allerede beviste sidste år for Linköping at han har niveau til at blive en profil for sin nye klub.

Deres special teams tror jeg ikke kommer til at klare sig særlig godt, for de har ganske enkelt for få specialister på dette område. Holdet kommer formodentlig til at hente de fleste point på hjemmebane, mens det nok ikke kommer til at se for godt ud på udebane.

Konklusion:

Holdet er betydeligt svækket, og jeg tror Rögle skal være glad for at Södertalje har formået at samle en endnu ringere trup. Jeg kan ikke forestille mig andet end de ryger i Kvalserien, og så må vi se om de kan holde skansen, for især Leksand har fået samlet et stærkt hold efterhånden.

Södertalje SK

Forsvundet: Henrik Karlsson(m)Färjestad BK, André Benoit(b) Montreal Canadiens, Kristian Kudroc(b) Daniel Ljungqvist (b) IK Oskarshamn, Martin Richter(b), Fredrik Sonntag (b) Timrå IK, Martin Cibak (f) Spartak Moskva , Daniel Despotovic (f) IF Björklöven, Yared Hagos (f) Skellefteå AIK, Tomas Kollar(f) Leksands IF, Jason Morgan (f), Dragan Umicevic(f) Färjestad BK.

Ind: Peter Popovic (t) Västerås, Ryan Glenn(b) IF Troja-Ljungby, Pierre Hedin (b) Modo, Lukas Kilström(b) Södertälje J20, Fredric Andersson (f) Södertälje J20, Jonas Almtorp (f) Luleå HF, Andreas Gröndahl (f) Södertälje J20, Julian Jakobsen (f) Odense, Yanick Lehoux (f) Hamilton Bulldogs.

Södertalje blev det ubestridt dårligste hold i 08/09, og så tror man at man havde set det værste. Men alligevel mener jeg faktisk de er dårligere stillet til denne sæson. Leif Strömberg der først blev fyret og senere genansat til Kvalserien sørgede for at de blev i Elitserien. I år er det den tidligere NHL spiller Peter Popovic som har fået ansvaret. En træner med meget lidt erfaring, og jeg tror ganske enkelt ikke han holder sæsonen ud.

De har mistet deres bedste spiller i målmand Henrik Karlsson, og må derfor nøjes med Björn Bjurling der er en udmærket keeper hvis han vel og mærke har et forsvar der fungere.

Af backs vil Benoit, Kudroc og Richter komme til at mangle, og det undre mig at det kun er Ryan Glenn og Pierre Hedin der er blevet hentet ind. Tilmed er en af de bedste resterende backs Stefan Bemström ude med en håndledsskade, og det er der bestemt ikke råd til.

I front er Umicevic røget til Färjestad mens Cibak har fået en kontrakt i KHL. Yared Hagos der tidligere var på landsholdet skuffede fælt, og klubben valgte derfor ikke at forlænge hans kontrakt. Det eneste positive jeg kan fremhæve i angrebet er nyindkøbet Yanick Lehoux, og centeren Petri Pakaslathi. To gange Linus, henholdsvis Klasen og Videll har bestemt også niveau til Elitserien. Men generelt ser det meget tyndt ud!

Statistisk set kommer de til at kæmpe mod Rögle i dårligste Powerplay, Boxplay, og ude/hjemmebane statistik.

Konklusion:

Selvom bookmakerne har Rögle som favorit til at ende sidst mener jeg at Södertalje lige er en tand ringere. Jeg vil faktisk gå så langt at sige at det er det dårligste Elitserie-hold jeg har set i mange år. Et andet problem kan være at deres fans ikke er af den mest loyale garde, og når det først går skidt, så bliver de væk. Ikke ligefrem noget der hjælper spillerne. Personligt håber jeg at at hold som Leksand, Malmö eller AIK rykker op i stedet for SSK, for det ser ikke ud til at klubben har midlerne til at kunne byde ind med noget positivt i nærmeste fremtid.

Skellefteå AIK

Ud: Erik Andersson(b) Linköpings HC, Fredrik Lindgren(b) Färjestad BK
Atvars Tribuncovs (b) Tobias Viklund (b) Frölunda HC, Niko Dimitrakos(f), Gabriel Karlsson(f), Timrå IK, Kimmo Koskenkorva, forward, Kärpät, Kent McDonell(f) Färjestad BK.

Ind: Adam Larsson(b) Skellefteå J20, Ivan Majesky (b) Linköpings HC
Niklas Strandberg (b), Piteå, Pierre-Edouard Bellemare(f) Leksands IF,Johan Forsberg (f) IF Björklöven, Yared Hagos (f), Södertälje SK, Melker Karlsson(f) Skellefteå J20, Mattias Lindström(f) Skellefteå J20, Petr Tenkrat (f) Timrå IK, Fredrik Warg(f) MODO.

Holdet overraskede ved at gå i semifinalen, ikke mindst takke været hård fight og Niklas Dahlberg i målet. Træner Hans Särkijärvi kan tage en stor del af æren da han fik det maksimale ud af holdet, på det rette tidspunkt. De havde et rigtigt godt målmandspar i Dahlberg og Andreas Hadeløv, som stort set skiftedes til at stå i kassen. Begge holdte højt niveau, og mon ikke de fortsætter med skiftes til at vogte målet, selvom Dahlberg stod det meste sf slutspillet.

Erik Andersson, Fredrik Lingreen og unge Tobias Viklund gjorde det virkelig godt i forsvaret og er derfor alle røget til større klubber. Foreløbigt er kun Ivan Majesky hentet til. Men ellers ser det udmærket ud i forsvaret med Jyri Martinnen, Pavel Skrbek, Christian Norberg, og de to store talenter Tim Erixon, og David Rundblad.

I angrebet vil Niko Dimitrakos især blive savnet, og spørgsmålet er da også hvem der egentlig skal bombe målene ind. Nogen naturlig topscorer har de hvertfald ikke i truppen, bortset fra måske Petr Tenkrat, Brad Moran,Anders Søderberg, og Fredrik Warg. Resten er udmærket angribere, men ingen navne der er til at falde på halen over.

En defensiv tilgang til spillet bliver formentlig formlen til succes, for de har lidt for få strenge at spille på i angrebet. Derfor vil deres boxplay også klare sig bedre end deres Powerplay.

Nu ved jeg godt at jeg har sagt mange gange at det respektive hold vil foretrække hjemmebane. Sådan er det også i Skellefteås tilfælde, og sådan er det jo også generelt i sport.

Konklusion:

De vil nok ikke komme til at score så forfærdeligt mange mål, og derfor vil de blive meget afhængige af deres keeper og et godt organiseret forsvar. Holdet har en fin bredde, men mangler stjerner der kan afgøre kampene alene.

 

Timrå IK

Forsvundet: Robin Jonsson(b) Luleå, Johan Andersson (f) Färjestad, Johan Backlund (m) Philadelphia, Petr Tenkrat (f) Skellefteå, Mikko Lehtonen(b) Frölunda, Oscar Sundh (f) HV 71, Kimmo Lotvonen (b) Leksand, Erik Andersson (f) Timrå, Tom Wandell (f) AHL Texas Stars, Mika Pyöräälä (f) Philadelphia Flyers

Indkøb: Anders Lindbäck (b), Brynäs, Gabriel Karlsson (f) Skellefteå, Fredrik Sonntag, b, Södertälje, Mattias Karlsson (b) Binghampton Senators, Elias Granath (b) Leksand, Daniel Corso(f), Laurent Meunier (f), Fribourg. Petr Caslava (b) Pardubice, Niklas Anger(f) Djurgården

De nåede målsætningen forrige år og slutspil må også være målet i år. Men jeg tvivler dog stærkt på de når sig langt. Hovedsageligt fordi de har mistet en del profiler, som ikke er blevet erstattet i høj nok grad. Challe Berglund er fortsat træner i klubben, og han gør det udmærket med det spillermateriale han har til rådighed. Nogen toptræner anser jeg ham dog ikke for at være.

I mål røg Johan Backlund lidt overraskende til Flyers i NHL. Han er blevet erstattet af unge Anders Lindbäck der sidste år primært var 2. valg i Brynäs. Altså en svækkelse selvom han er en talentfuld keeper.

Forsvarsmæssigt ser det lidt skidt ud fordi Miko Lehtonen, og Robin Jönsson er væk. Begge med landskampe for henholdsvis Finland og Sverige.

Derimod har de fået Mattias Karlsson der har nogle sæsoner i AHL på bagen, men indtil den tjekkiske landholdsback Petr Caslava støder til truppen i oktober ser forsvaret lidt tyndt ud.

I angrebet er folk som Tom Wandell, Mika Pyöräälä, Petr Tenkrat, og Johan Andersson væk, alle bærende kræfter sidste sæson. Men klubben har dækket sig okay ind da de har formået at hente Niklas Anger, og en franskmand ved navn Meunier der har gjort det fint i preseason. Gabriel Karlsson havde en god sæson for Skellefteå, og vil kunne tilfører Timrå noget bredde. Daniel Corso er også kommet til, og han ser ud til at være den bedste forstærkning. Sammen med unge Magnus Pääjärvi og Fredrik Hynning får Timrå nogle fine kædekombinationer i front.

Jeg tror helt klart også at de kommer til at klare sig bedst i powerplay, hvorimod det har set lidt skidt ud i boxplay i preseason. Det siger jo lidt sig selv nu klubben har brugt hoveddelen af budgettet på at hente forwards, så vil det jo også gå derefter på banen.

Timrå er et hold man aldrig rigtig ved hvor man har. De kan både slå topholdet, og tabe til jumboen. Dermed sagt at det er lidt svært at spå om de bliver bedst ude eller hjemme.

Konklusion:

Timrå taber på stabiliteten. Holdet har mange strenge at spille på i angrebet, men uden et solidt forsvar bliver det sandsynligvis op ad bakke gennem sæsonen. Jeg tror de vil kunne levere nogle overraskelser af og til, men slutspil bliver det næppe til.