Danmark har en plads i CL-gruppespillet i 2012. Men 2013-pladsen kan ryge (det gælder også de følgende år). Derfor er aftenens Europa League-kamp mellem FC Københav og Standard Liège vigtig selv om FCK ikke kan gå videre.

Men allervigtigst er det hvordan Basel klarer sig i forårets CL-ottendedelsfinaler, og hvordan Austria Wien (i aften) og Salzburg (til foråret) klarer sig i Europa League. Se hvor meget der skal til...

Takket være de seneste års flotte danske klubresultater i Europa, har Danmark sikret sig en billet til Champions League-gruppespillet i 2012 (billetten går til den klub der vinder den igangværende Superliga-sæson).

Men glæden kan blive kort. Allerede året efter, i 2013, kan Danmark igen være henvist til at skulle igennem kvalifikationen for at få adgang til det forjættede gruppespils-land. Årsag? At det er gået så skidt for de danske klubber i denne europæiske sæson.

Billetfordeling: baseret på seneste fem år 

UEFA baserer fordelingen af pladser – gruppespils- og kvalifikations-billetter – på hvordan det er gået landenes klubber i Champions League og Europa League i de seneste fem sæsoner; dog et år forskudt.

Altså: billetterne til de turneringer der går i gang i efteråret 2012, baseres på resultaterne i disse fem sæsoner: 2006/07 til 2010/11. Billetterne til efteråret 2013 baseres på resultaterne i 2007/08-2011/12.

Med andre ord: det der foregår lige nu på de europæiske fodboldbaner har betydning for den sæson der går i gang i 2013 (samt de fire følgende år).

FCK er allerede ude, men skal helst vinde i aften

Og derfor er det vigtigt at FC København vinder sin sidste Europa League-gruppekamp denne torsdag aften (kl. 19) mod belgiske Standard Liège – også selv om københavnerne er strandet på gruppens tredjeplads og ikke kan nå en billet til turneringens 1/16-finaler. Danmark har nemlig brug for så mange point som muligt for at holde de forfølgende lande bag sig.

En FCK-sejr er dog ikke nok. Vi skal også håbe at vores værste konkurrenter ikke skraber for mange point sammen.

DK forfølges af Schweiz og Østrig

I skrivende stund er Danmark nr 13 i 2013-stillingen med 27,525 koefficient-point (i 2012-stillingen er DK nr 12 med 30,550 point, men i 2013-stillingen har Belgien overhalet os). Og dermed ligger vi faktisk også til at få en billet til CL-gruppespillet i 2013.

Egentlig er det 12.-pladsen der udløser en direkte billet, men en ekstra billet er øremærket CL-vinderen hvis denne ikke kvalificerer sig via den hjemlige liga. Det sker dog som regel, og derfor går den ekstra billet til land nr 13.

Problemet er at vi meget vel kan nå at miste 13.-pladsen, alt efter hvordan det går i den igangværende europæiske sæson.

Vores nærmeste forfølgere i 2013-stillingen er Schweiz med 26,400 point og Østrig med 25,825 point. Der er også Cypern med 24,749 – men selv om APOEL flot har kvalificeret sig til forårets 1/8-finaler i Champions League, får klubben næppe skrabet point nok sammen til at true Danmark.

Koefficientpoint udregnes sådan: En sejr giver to point, uafgjort giver 1 point. 1 bonuspoint fås ved at kvalificere sig til kvartfinale, semifinale og finale. Disse point skal så divideres med antallet af klubber landet har haft med i de europæiske turneringer.

Denne sæsons indvirkning på 2013

Danmark:

DK har pt 27,525 point i 2013-stillingen.

DK havde fem klubber med i denne sæson. Tilbage er kun OB og FCK, og ingen af dem kan gå videre (OB sluttede pænt af i går med uafgjort hos Fulham) – så der er ingen bonuspoint at hente.

Hvis FCK vinder over Standard, giver det 0,4 ekstra point (2 point divideret med 5 klubber). Facit: 27,925

Hvis FCK spiller uafgjort, giver det 0,2 ekstra point. Facit 27,725

Hvis FCK taber, er facit: 27,525

Schweiz:

Schweiz har pt 26,400 point i 2013-stillingen.

Dvs 1,125 færre end DK. Ved FCK-sejr: 1,525 færre. Ved FCK-uafgjort: 1,325 færre.

Schweizerne havde fem klubber med i denne sæson. Tilbage er kun Basel, men klubben har til gengæld kvalificeret sig til 1/8-finalerne i Champions League og har altså mulighed for at hente flere point til landets koefficient-regnskab. Lodtrækningen er ikke foretaget endnu, så man ved ikke hvem Basel skal møde.

Een ting er dog sikker: Basel skal kvalificere sig til kvartfinalen før Schweiz har chancer for at overhale DK i 2013-stillingen. Lad os antage det sker med en sejr og en uafgjort i 1/8-finalen; det vil give tre point plus et bonuspoint for kvalifikationen; i alt fire point. Der så skal divideres med fem, og det giver : 0,8 koefficient-point.

Ikke nok til at overhale DK – men hvis Basel også klarer ærterne i kvartfinalen, begynder DK for alvor at være truet. Med andre ord: Schweiz har chancen, men overhaler næppe DK i 2013-stillingen – uanset hvordan det går i FCK-kampen (omend FCK-point selvfølgelig vil gøre det lidt sværere for schweizerne).

Østrig:

Østrig har pt 25,825 point i 2013-stillingen.

Dvs 1,7 færre end DK. Ved FCK-sejr: 2,1 færre end DK. Ved FCK-uafgjort: 1,9 færre end DK.

Østrig havde fire klubber med i denne sæson. To er tilbage: Salzburg (der i går kvalificerede sig til EL-sekstendelsfinalerne) og Austria Wien der har en lille chance for at kvalificere sig (det kræver sejr over Malmö plus AZ-nederlag mod Metalist ELLER AZ-uafgjort og sejr på 6 mål over Malmö).

Austria vinder sandsynligvis over Malmö, men går næppe videre. Det giver altså 2 point der skal divideres med 4 (klubber): 0,5 koefficient-point.

Lad os tage et scenario hvor FCK taber: Så skal Salzburg stadig skrabe flere end 1,2 koefficient-point sammen for at Østrig kan overhale Danmark. Det svarer til 4,8 point (fire schweiziske klubber). Da een kampmhøjst kan give to point, er Salzburg altså nødt til at spille mindst tre kampe; klubben skal altså gå videre til 1/8-finalerne.

Kilder

Koefficient-stilling

Point-udregning