BetXperts politik-ekspert, Asser, fortæller lidt om dagens valg i Storbritannien og kommer med et par spiltips. 

Boris Johnson og hans konservative parti står stadig til at vinde valget, omend der er tilbagegang af spore. Oddset har da også rykket sig en smule siden i går, hvor for eksempel Betfair* gav odds 1,17 for den karismatiske leder som Storbritanniens næste premierminister. Det odds er nu steget til 1,25. 

Ifølge BetXperts politik-ekspert, Asser, kan det godt svare sig at følge denne udvikling i oddsene på de politiske valg – ikke mindst live-oddsene.

”Oddset på politik kan udvikle sig utrolig hurtigt, hvorfor det kan være rigtig interessant at spille på live-odds”.

Asser fortæller i forbindelse med ovenstående, at selv dagens moderne og omfattende meningsmålinger kombineret med de løbende resultater på valgdagen langtfra er nogen sikker målestok for, hvordan det kommer til at gå.

”Ved Brexit-valget i 2016 steg oddset på, at Storbritannien ville stemme ja til et EU-exit markant i løbet af dagen og aftenen. Dette imens de forskellige resultater tikkede ind. Oddset var oppe at ramme odds 9,00, hvor det ellers havde lagt ud i 3,40. Det svingede virkelig meget i løbet af valgdagen, og det høje odds til trods endte det som bekendt med, at der blev stemt for et EU-exit”. 

Her er oddsene på valget

Hvem bliver premierminister? Højeste odds Bookmaker
Boris Johnson 1,25
Jeremy Corbyn 4,50
Jo Swinson 51,00
Keir Starmer 67,00
Hvem får flest sæder? Højeste odds Bookmaker
Conservatives 1,04
Labour 15,00
Liberal Democrats 301,00
Brexit Party 501,00
Green Party 501,00

Endnu et højodds i vente?

Med tanke på det høje odds fra Brexit-dagen kan man måske blive fristet af et nyt højt odds at sætte sin lid til. Boris Johnson er som nævnt kæmpe favorit, mens Jeremy Corbyn ligner den eneste, der kan true ham bare en lille smule. Kan der alligevel være ræson i at gå efter en anden vinder end Johnson og Konservative? Det mener Asser umiddelbart ikke, selvom fx Jeremy Corbyn og Labour har halet lidt ind via et større fokus på sundhedspolitikken. 

”Boris Johnson er den store favorit til at vinde, og jeg har svært ved at se, at hans Konservative-parti ikke skulle ende med regeringsmagten". 

Markedet har dog masser af andre spil, der ikke direkte vedrører, hvem der kommer til at sidde på regeringsmagten. Her kan det ikke udelukkes, at der ligger flere gode spil til høje odds. 

Minder lidt om USA

Herhjemme er vi vant til, at det parti, der får flest stemmer, vinder valget. Sådan forholder det sig ikke nødvendigvis i Storbritannien, forklarer Asser. 

”Ved lige netop Storbritanniens valg er det vigtigt at kigge på deres særlige valgsystem. De har modsat Danmark ikke en proportionel fordeling mellem antal stemmer og antal mandater (også kaldet sæder eller seats, red.) i parlamentet. Derimod er landet delt op i valgkredse med hver ét mandat”.

Således gælder det om at vinde flest mulige kredse og ikke nødvendigvis at få flest stemmer. 

”Dette kan sammenlignes med USA’s præsidentvalg. Her vandt Donald Trump, uden han havde et flertal af befolkningens stemmer”. 

Ekspertens spilforslag til valget

Asser lagde i begyndelsen af december et spil ud på, at det walisiske parti Plaid Cymru får under 4,5 mandater. Et spil, der desværre ikke længere indeholder værdi, men eksperten har et par andre tips i ærmet.

”Odds 1,7 på at Konservative får 300-349 mandater hos Betfair* virker som et relativt sikkert spil. Man kan eventuelt lave en halvgardering med odds 14,00 for 250-299 mandater. Det giver et effektivt odds på 1,52. Herudover frister det virkelig med odds 3,5 hos Danske Spil* på, at intet parti får overordnet flertal alene. Her skal man op at have 326 mandater, før det kan lade sig gøre”.