Brian Laudrup er frontfigur i Unibets bettingreklamer. Samtidig er han også fodboldekspert hos Discovery. Det er i strid med loven, fortæller en ekspert i markedsføring til Journalisten.

Hvis du har set fodbold eller andet på Discoverys kanaler, så har du med stor sandsynlighed stødt på Unibets reklamer med Brian Laudrup som frontfigur. Her står landsholdslegenden frem med sin altid skarpe frisure.  

”Vi arbejder hele tiden på at gøre spiloplevelsen bedre og sikre os, at vores spillere har et sundt forhold til det at spille,” siger han.

Siden 2014 har Brian Laudrup været ambassadør og frontfigur for Unibet. Citatet ovenover stammer fra en af flere bettingreklamer, Brian Laudrup medvirker i. Da Danmark i november mødte Irland i Dublin i den afgørende kamp om at komme med til EM, blev der bragt tre bettingreklamer fra Unibet med Brian Laudrup i front. Journalisten skriver, at der i en af reklamerne blev fremhævet et konkret odds: Du kunne få pengene 1,72 gange igen, hvis begge hold kom på tavlen i kampen. Bettingreklamerne er dog ulovlige og i strid med reklamebekendtgørelsen ifølge advokat og ekspert i markedsføringsret Heidi Højmark Helveg.

”Jeg kan ikke se, hvordan det kan være lovligt. Der er ikke nogen formildende omstændigheder. Det er så klokkeklart”, fortæller hun til Journalisten.

Seerne bliver vildledt

Brian Laudrup var i mange år fodboldekspert hos Viasat, men deres samarbejde ophørte, da Brian Laudrup blev ambassadør hos Unibet. Som grund sagde daværende sportschef hos MTG Peter Nørrelund følgende til BT:

” Det går ikke for personer, der er med i vores programmer – og slet ikke med et produkt, der er så tæt relateret til sportsverdenen.”

Men hvad er det så, Heidi Højmark Helveg mener er ulovligt ved bettingreklamerne? Her skal reklamebekendtgørelsens paragraf 8 i brug, da reklamen overtræder dette.

Den lyder således:

”En programmedarbejder, som medvirker i et nyheds- eller aktualitetsprogram, herunder sportsnyheder og aktualitetsprogrammer vedrørende sport, må ikke medvirke i en fjernsynsreklame udsendt af samme programforetagende.”

Heidi Højmark Helveg konstaterer over for Journalisten:

”Det er i direkte strid med reklamebekendtgørelsen. Det må man ikke,” siger hun og fortsætter:

”Han er jo ansat. Han er ikke bare ekspertkilde.”

Helveg kritiserer Unibet for at være vildledende, da Brian Laudrups roller er forvirrende.

”Som seere blander vi det sammen. Det er det, lovgivningen skal forhindre. Når han er ekspert i fodbold, så man han vel også være ekspert i spil om fodbold? Vi bliver vildledt til at tro, at alt, hvad han siger, er godt, og at vi derfor skal tro på hans tips,” fortæller hun.

Professor i markedsføringsret er uenig

Journalisten har også været i kontakt med Søren Sandfeld, der er professor i markedsføringsret ved CBS. Han vurderer, at Unibet ikke gør noget ulovligt, da de ikke er direkte omfattet af reklamebekendtgørelsen. Grunden herfor er ifølge Søren Sandfeld, at reklamebekendtgørelsen kun retter sig mod den, der udsender reklamen og altså ikke annoncøren.

”Spørgsmålet er, om de bliver ramt af reklamebekendtgørelsen – den rettes umiddelbart kun imod dem, der sender on-demand eller på tv-fladen,” siger professor Søren Sandfeld.

Det er Discovery Networks, der har Brian Laudrup ansat og samtidig bringer Unibet-reklamerne med ham. De gør dog ikke noget ulovligt, da de sender fra London, og dermed er de ikke omfattet af den danske lovgivning på området.

Heidi Højmark Helveg er dog uenig med Søren Sandfeld og fastholder, at Unibet overtræder reklamebekendtgørelsen.

”Unibet er forpligtet til at overholde al dansk lovgivning. Hvis de skulle argumentere for, at de ikke er omfattet af reklamebekendtgørelsen, fordi den er rettet mod tv-udbydere, vil jeg være uenig,” siger hun og fortsætter:

”Fordi de har spiltilladelse i Danmark, skal de som minimum overholde markedsføringsloven og god markedsføringsskik. Det betyder basalt set, at du skal opføre dig ordentligt. Deri vil jeg tolke, at du heller ikke kan overtræde lovgivning, du ikke er direkte omfattet af,” fortæller hun.

Unibet afviser kritikken

Journalisten har været i kontakt med Per Marxen, der er pressechef i Unibet Danmark. Han afviser, at deres Brian Laudrup-reklamer er ulovlige.

”I det tilfælde, I har taget op, er vi dog ikke enige i betragtningerne. Vi sikrer os altid, at vores markedsføring overholder gældende danske regler,” skriver Per Marxen i en mail til Journalisten.

Reglerne om markedsføring for betting

Spilloven

§36: Markedsføring af spil

Stk. 4) Man må ikke ved brug af kendte personligheder i strid med sandheden antyde, at deltagelse i spil har bidraget til den kendtes succes.

Stk. 5) Man må ikke have et indhold, der giver indtryk af, at deltagelse i spil fremmer en løsning på finansielle problemer eller giver spilleren social accept.

Reklamebekendtgørelsen

§7: Reklame i radio, fjernsyn og on demand-audiovisuelle medietjenester skal, som al anden reklame, være lovlig, sømmelig, hæderlig og sandfærdig og være udformet med behørig social ansvarsfølelse.

Stk. 2. Reklamer skal være i overensstemmelse med markedsføringsloven og i øvrigt respektere alment accepterede reklameetiske normer.

§8: En programmedarbejder, som medvirker i et nyheds- eller aktualitetsprogram, herunder sportsnyheder og aktualitetsprogrammer vedrørende sport, må ikke medvirke i en fjernsynsreklame udsendt af samme programforetagende. Fjernsynsreklamer udsendt af det pågældende programforetagende må heller ikke indeholde symboler eller standardelementer fra foretagendets programmer.

Markedsføringsloven

§3: Erhvervsdrivende skal udvise god markedsføringsskik under hensyntagen til forbrugere, erhvervsdrivende og almene samfundsinteresser.