Efter tusindvis af eksperttips har Roman Empire besluttet at trække stikket til betting. "Vanskeligt at give afkald på sit hjertebarn, men nu er tiden den rette," siger han. Læs vores interview med den ikoniske håndboldbettor.

Efter mere end syv år som eksperttipper har Roman Empire valgt at stoppe med betting.

I BetXpert-regi alene er det på tre år blevet til næsten 2.000 tips. I alt har han sat sin signatur på mere end 6.000 - med konstant overskud.

Herudover tæller også et hav af optaktsartikler til diverse håndboldslutrunder og ligaturneringer. Tallene taler for sig selv - det er en enestående, vedholdende bedrift.

Men de mange år i betting har også slidt på Roman Empire. For hele tiden at være et skridt foran bookmakerne har han brugt oceaner af tid på at følge med.

Lige fra de nyeste skader i Mors-Thy, konsekvenserne af et forsvarsskifte i HC Odense til hvem der er ny staffekastskytte i Pick Szeged. Det har kostet tid og fokus og har ikke mindst stjålet ressourcer fra et meget krævende medicin-studie.

Roman Empires stop er et stort tab for BetXpert og ikke mindst de mange håndboldbettere, som i tidens løb har tjent tusindvis af kroner på hans tips, primært inden for håndbold, men også inden for atletik og badminton. 

Roman Empire mener dog allerede, at afløserne er klar. Det hører vi om i dette afskedsinterview, hvor vi går bag om hans beslutning og går "down memory lane." For hvordan startede bettingen egentlig? Og hvorfor lige håndbold?

Hvorfor stopper du?

"Betting har været en livsstil for mig 7-8 år, hvor jeg har haft det privilegium at arbejde med og fordybe mig med noget af det, der interesserer mig allermest. Det er dog også en livsstil, der kræver mange ofre og afkald, når man skal være ”på” uafbrudt gennem så mange år. En livsstil som meget vanskeligt lader sig kombinere med et studie som medicin. Alting har en ende, og jeg føler, jeg har (op)nået det, jeg kan som bettingekspert. Derfor giver det god mening for mig i højere grad at dedikere mig studiet og den civile karriere – en investering i fremtiden, og jeg synes alle er forpligtet til at investere i deres egen fremtid."

Du har altid været en særdeles aktiv tipper - hvor svært har det været at tage beslutningen?

"Det har været en vanskelig beslutning at give afkald på et hjertebarn, der har været en del af mig i så mange år. Det er dog også en beslutning og et valg, der har været undervejs et stykke tid. Det er en naturlig skillevej, og tiden er moden til at give depechen videre. Håndbolden på BetXpert er i trygge hænder hos Chipurin, som jeg selv anbefalede til både SpilXperten og BetXpert og har sparret en del med – og i øvrigt har kendt i et lille årti, siden jeg underviste ham i et vikariat på en folkeskole, og mon ikke naturloven vil, at andre spirende talenter dukker op og tager over."

Hvad vil du savne mest?

"Jeg vil savne feedbacken og forventningspresset. Når jeg fremover oddser, står jeg kun til ansvar overfor mig selv, mens jeg tidligere stod til ansvar overfor både en arbejdsgiver og en masse følgere. Jeg tror formidlingen af spilforslag og forventningspresset kan være skærpende for ens præstation."

Hvordan startede du egentlig med oddset?

"Min doublemakker i badminton (U13) lavede fælleskuponer med sin far hver weekend, og på den måde blev jeg introduceret til det i forbindelse med vores ture rundt i landet for at spille stævner. Det var dengang Danske Spil* havde tripplekrav. Det står i klar erindring, hvordan jeg skrabede min første 10’er sammen og tog ned i supermarkedet for at prøve lykken – uden at ane, hvordan man udfyldte kuponen. Med hjælp fra en ekspedient lykkedes det at spille min første kupon med 3 fodboldkampe ligepå – og dagen efter kunne jeg hæve den nette sum af 42 kr. Så var vi ligesom i gang."

Og så udviklede det sig derfra?

"Ja, min interesse for odds blev for alvor vakt, da jeg nogle år senere var avisbud og kunne læse lokalsprøjten gratis. Hver tirsdag og fredag var der et tillæg om spil, som redaktør Tage Lægaard stod for – og det blev med tiden det eneste i avisen, der interesserede mig udover sportssektionen. Tillægget bestod af spilforslag og informationer om Tage Lægaards spilklubber i Harmony Lobell-regi. På den måde fandt jeg også vej til deres hjemmeside, som i tidernes morgen havde et særdeles aktivt forum med stor vidensudveksling."

Var det fra starten håndbold, som optog dig mest?

"I den spæde start var interessen for tennis størst. Ved et tilfælde opdagede jeg OddsNet, hvor jeg med stor interesse fulgte tipperen Frankie P. OddsNet havde i forbindelse med en Grand Slam en brugerkonkurrence, som endte med at lægge spalteplads til mine første analyser. Hvor svært kunne det være, når jeg følte, jeg havde fuldstændigt styr på alle spillerne? Det var en del sværere end som så – jeg endte med et underskud, men vandt alligevel konkurrencen pga. analyserne. Det var tiltalende og skærpende at formidle sig på skrift, men det gik hurtigt op for mig, at tennis var for en stor mundfuld som nybegynder. Løbende blev interessen for håndbold skærpet pga. den store dækning i de lokale medier af områdets flagskib Team Tvis Holstebro."

Og så tog det fart derfra?

"Derefter fulgte mange timer i Idrætscenter Vest til Team Tvis’ hjemmekampe og hjemme foran husaltret til de mange TV-kampe på både DR og Tv2. På den måde faldt valget på håndbold. I 2008 blev jeg valgt til årets bruger på OddsNet og blev samtidig tilbudt en plads i deres ekspertpanel og skrev i 2009 mine første ekspertforslag."

Hvad tager du med efter alle de år som tipper?

"Den vigtigste lærdom er nok, at man ikke kommer sovende til noget i denne branche. Man skal ikke undervurdere bookmakernes store juice og margin, når man gør sig i markeder med en tilbagebetalingsprocent på 92,5-93 %, hvor man skal slå markedet ganske betragteligt for overhovedet at gå i 0. Uanset hvilket marked man er oppe imod drejer det sig om edge – om at være et skridt eller to foran. Edge kan være mange forskellige ting og dermed er der mange forskellige muligheder og mellemregninger, som i sidste ende giver et resultat."

Hvordan har du så fået din edge?

"For mit eget vedkommende har edge bl.a. bestået af et fremragende netværk med adgang til insiderviden fra stort set alle danske ligaklubber, adgang til samtlige medier og dermed også lokaljournalistik gennem Infomedia, adgang til Digizuite (klubbernes interne portal med videooptagelse af alle ligakampe i fuld længde), sæsonkort til de lokale klubber for at se alle holdene live. Offentlige nyheder, statistik + TV-kampe (og streaming) som er frit tilgængelig for alle er ikke nødvendigvis en edge, men kan være det afhængig af bearbejdningen. Summa summarum kræver det hårdt arbejde, dedikation, tid og struktur at opbygge, vedligeholde og bevare en edge. Det man ser som et spilforslag på BetXpert er blot slutproduktet og toppen af isbjerget."

Kan vi være heldige, at vi ser et comeback på et tidspunkt?

"Man skal aldrig sige aldrig, men jeg prioriterer anderledes og derfor ligger det ikke i kortene med et comeback. Jeg har sat mit aftryk og præg på de største bettingscener på de her breddegrader, og det bliver svært at toppe."

Fra BetXperts side vil vi gerne takke Roman Empire for den store indsats og de mange timer, han har brugt. Både som eksperttipper, optaktsskriver, moderator og forumbruger.

En af dagene bringer vi også en historie fra de to måske bedste bets, han nogensinde har lavet. 

Vi hører ligeledes gerne fra nye håndboldtippere, som har ønsker om at blive ekspert. Vi kræver ikke, at man kan matche Roman - mindre kan også gøre det. Skriv mail til [email protected].