Fire af de allerbedste CS:GO-hold (herunder danske Astralis) er nået til finalerne i Esports Championship Series, der afholdes i London denne weekend. Læs den store optakt til turneringen, hvor Astralis - igen, igen - er oddsfavoritterne.

Esports Championship Series - eller det mere mundrette ECS - er nået frem til finalerne, hvor de fire bedste hold fra Europa og Nordamerika dyster om en samlet præmiepulje på 660.000 dollars (250.000 dollars til vinderen).

De otte hold er blevet fundet efter 18 onlinekampe, og man kan vel godt argumentere for, at de fire bedste hold i verden har fundet vej til turneringen. Heriblandt også danske Astralis, for hvem det er sidste turnering inden Majoren i Krákow (16. juli) i næste måned.

Netop Majoren må begynde at fylde en del i bevidstheden hos disse hold. Det er et tætpakket program med både ECS og efterfølgende ESL One: Cologne (4. juli), og med tanke på hvor konkurrencedygtig toppen af CS:GO-scenen er, kan man godt overveje, om det vil få en indflydelse på holdene her.

Alle vil vinde turneringen. Selvfølgelig vil de det. Det giver selvtillid og en fin pengepræmie. Men ingen vil vise alt for meget forud for Majoren. Man vil gerne have noget i posen, man kan hive frem der. 

Det tegner til at blive en ret spændende turnering. Med scenens fire stærkeste hold får vi i den grad en spændende forsmag på årets Major.

Odds & Tips

Hold øje med tips fra Jesper Carstens eller BetXperts mange brugere med kompetencer udi CS:GO-betting. Optaktstrådene plejer at være ret populære under større events, så hold øje med debatten.

Vinder

Odds Bookmaker
Astralis 3,25
Bet365
SK Gaming 5,00
Danske Spil
FaZe Clan 5,00 888sport
G2 Esports 5,00 Unibet
Fnatic 12,00 888sport
Cloud9 26,00
Bet365
OpTic Gaming 51,00
Bet365
Team Liquid 61,00 Unibet

Gruppe A: Dødens pulje

Der er ingen tvivl om, at gruppe A er den sværeste gruppe. Her finder du blandt andet G2, FaZe og SK Gaming. Det er altså tre af verdens fire bedste hold. Det sidste hold, OpTic Gaming, levnes ikke mange chancer. 

HoldOddsBookmaker
FaZe Clan

3,00

Betsafe
SK Gaming

3,25

Bet365
G2 Esports

3,40

Bet365
 OpTic Gaming

34,00

NordicBet

Av, for en pulje. Tre af de mest formstærke hold krydser klinger i gruppe A, hvor også OpTic Gaming er med. Lad os gennemgå holdene én for én. 

G2 Esports

Først er der det franske superhold, G2. Der er ingen tvivl: det er mit hold. I øjeblikket er formen med franskmændene. De startede noget trægt ud i denne sæson, men på det seneste er resultaterne så småt begyndt at komme.

Første offline-turnering var StarLadder, hvor de kom ud som lyn og torden. Samtidigt kom resultaterne også online, og i maj kom første turneringssejr, da de vandt DreamHack Tours (i et svagt felt). I starten af juni vandt de dog deres første større turnering, da de var knusende suveræne i ESL Pro League, hvor de undervejs slog både SK (2-0) og siden North (3-1) i finalen.

Formen er der, og det skyldes i høj grad kennyS, der i øjeblikket er den bedste - og mest flashy - AWP'er i spillet. Hans form er virkelig høj lige nu, og har i de seneste tre turneringer haft en +/- på over 50, samt en rating (2.0) over 1,20. Shox spiller også ret fornuftigt, så tingene afhænger lidt af de tre øvrige: bodyy, apEX og NBK. Hvis de leverer, så er G2 en velsmurt maskine.

Der er stadig lidt ting, de kan forbedre. Jeg synes, de er lidt for aggressive på CT-siden, hvor de er hurtige til at satse på én bombelokation, mens jeg heller ikke er synderligt vild med deres setup, når Shox vælger at tage en AWP i hænderne samtidigt med kennyS. Det fungerer ikke helt. 

FaZe Clan

Siden tilføjelsen af NiKo (én af de bedste CS:GO-spillere) har FaZe stormet derudaf. Han kom til holdet forud for IEM Katowice, og med det samme røg man i finalen, hvor man tabte til Astralis. Siden vandt man StarLadder (foran Astralis), mens det blev til en andenplads i IEM Sydney (efter SK). De er altså nået i finalerne ved hver eneste turnering siden tilføjelsen. 

Det er imponerende resultater, især for et hold, der havde det lidt svært før NiKo kom til. Han passer perfekt ind på holdet, der også råder over danske Karrigan som holdets in-game leader. I det hele taget er det et ret kløgtigt og homogent hold. Rain, kioShiMa og allu komplementerer NiKo ret godt. Især allu er en fornøjelse, når alt spiller for ham.

FaZe er et charmerende hold. Det er ét af de få CS:GO-hold, der satser på et internationalt roster frem for at fokusere på ét land (som fx Danmark for Astralis). Det kunne jeg sagtens forestille mig blev fremtiden, selvom der er nogle logistiske udfordringer ved det. 

Den største fordel for FaZe - som jeg ser det - er at de har den "lette" kamp i første runde, hvor de møder OpTic Gaming. Først og fremmest bør FaZe være bedre end OpTic, og dernæst spiller de den tidlige kamp, hvilket betyder at man har masser af hvile inden gruppefinalen mod vinderen af SK/G2.

Umiddelbart føler jeg, at de står ret godt til G2, mens de har problemer mod SK-lineuppet, så de må håbe på at franskmændene trækker sig sejrrigt ud af opgøret. Men først og fremmest skal de selv slå OpTic, og det er ikke givet på forhånd.

Spiltanker om FaZe Clan

FaZe er afgjort ét af de bedste hold efter tilføjelsen af NiKo. De starter med den lette kamp mod OpTic Gaming - betyder det mon noget for dem?

Man kan fange odds 3,00 på at de vinder deres gruppe. Det slår mig umiddelbart som et ret godt spil, når man tænker på at de giver odds 1,20-1,25 i første kamp, og sandsynligvis vil give omkring 1,80-2,00 i kamp 2 mod G2/SK (større chancer mod G2 i min optik).  

Det er dog kun Nordicbet/Betsafe, der holder odds 3,00 på dem som gruppevindere, så næppe det mest stabile marked.

SK Gaming

SK har for alvor fundet farten efter en sløv start på sæsonen. Efter ELEAGUE tilføjede man felps til rosteren, og det ændrede rollerne på holdet en smule. Især holdets leder, FalleN, havde lidt svært ved at finde sig til rette på holdet, og det kostede stort i IEM Katowice og StarLadder.

Men så kom CS_summit. Turneringen var ikke vildt godt besat, men SK var i kontrol hele vejen igennem og spillet var bedre end tidligere. Det banede vejen for succes i IEM Sydney, hvor man gik hele vejen og slog FaZe i finalen. SK er tilbage. 

Det er skræmmende nyt for konkurrenterne forud for årets Major. Coldzera er i min optik den klart bedste CS:GO-spiller i øjeblikket, mens fer også er en verdensklassespiller. Kigger man på statistikkerne for big events i 2017 hos HLTV, så ser man at Coldzera har den højeste rating (1,24) foran fer (1,23), mens også felps (1,18) er at finde i top6. Lille sample size og alt, men det vidner om et meget stærkt hold. Coldzera blev senest MVP under DreamHack Summer.

Brasilianerne kommer fra DreamHack Open Summer (som de vandt), og det er planen, at de skal blive i Europa i et stykke tid. De skal også spille ESL One: Cologne og PGL Major. 

Jeg synes, at SKs hold står ret godt til FaZe (de har spillet ni maps mod dem i 2017 og har vundet seks af dem), mens de har større problemer mod G2s hold (fire maps mod dem i 2017 - alle tabte). Den tendens holder ikke nødvendigvis her, men det stemmer godt overens med det indtryk, jeg har haft fra kampene. Netop G2 møder de i den indledende kamp.

OpTic Gaming

Betyder den svære gruppe, at OpTic Gaming er helt uden chancer? 

Nej. Først og fremmest er OpTic et solidt hold, men står dog i en lidt prækær situation efter at jasonR har forladt holdet for at fokusere på streaming. Det betyder, at deres normale træner, hazed, agerer standin ved denne turnering. Han var dog også med ved IEM Sydney, hvor de nåede semifinalerne (bevares: meget let vej dertil).

Måske ikke den største svækkelse. jasonR har ikke imponeret meget hos OpTic. 

Men gruppespillet består af BO1-kampe, og det er trods alt til Optic Gamings fordel. Jo længere kampene er, jo mindre er underhundendes chancer. BO1-kampe gør det lettere at overraske, da man jo bare skal fange momentum én gang.

Jeg vil dog kalde det en overraskelse, hvis amerikanerne går videre fra denne gruppe. De tre andre organisationer bør simpelthen være bedre end et tier2-hold, der spiller med en standin. 

Kampprogram i gruppe A (23/6)

FaZe Clan - OpTic Gaming

G2 Esports - SK Gaming 

Vinder af kamp 1 - Vinder af kamp 2

Gruppe B: Overkommelig gruppe for Astralis

Mens gruppe A ligner dødens gruppe, er det lidt anderledes i gruppe B, hvor Astralis hører hjemme. Her finder man også svenske Fnatic samt de to amerikanske organisationer, Cloud9 og Team Liquid.

Odds på vej: 

HoldOddsBookmaker
Astralis

1,60

NordicBet
Fnatic

3,50

Danske Spil
Team Liquid

12,00

Danske Spil
Cloud9

26,00

Betsafe

Astralis

Det danske superhold, Astralis, er ikke længere nummer 1 på verdensranglisten. Det skyldes dog primært manglende turneringer end decideret skidt spil. 

Det er dog ikke helt selvvalgt, at de har haft en turneringspause. Holdet kvalificerede sig slet og ret ikke til ESL Pro League efter svingende online-spil. Der ville de naturligvis gerne have været med, men måske var det ikke det værste, der kunne ske for danskerne.

Holdet har forlængst truffet en beslutning om, at de ikke vil deltage i alt for mange turneringer i løbet af en sæson. Der er mange rejsedage i løbet af et år, så for at beskytte deres spillere, fravælger de af og til turneringer. Således var de ikke med i HTCs 2v2-turnering, og de skal heller ikke være med i ESL One: Cologne senere på måneden. Til gengæld rejste de så hele vejen til USA for at spille én kamp mod Virtus.pro. 

De møder i første kamp Team Liquid, og her skal de simpelthen vinde. Astralis kan godt fjumre lidt i gruppespillet, fordi det ikke er der, de placerer deres fokus, men i den her gruppe bør de gå efter at gå 2-0 og få en ekstra fridag om lørdagen. 

De har haft lidt problemer med fnatic fra tid til anden, og Cloud9 kan altid drille - men som udgangspunkt bør Astralis kunne slå dem begge. Det er dog BO1-kampe, hvilket øger sandsynligheden for en overraskelse. Havde det været BO5, havde Astralis været kæmpefavoritter i samtlige gruppespilskampe. 

Man har ét af de stærkeste hold på hele scenen. Dev1ce er en superstjerne, der sjældent falder igennem. Gla1ve er en leder, som de alle vil følge til sidste sekund, mens Xyp9x er én af de bedste supportspillere, og så er Kjaerbye for alvor ved at tage skridtet fra stjerne til superstjerne i min optik. Han var flyvende i Clash for Cash (rating over 2,00 på Overpass fx), og jeg håber, at han kan fortsætte det høje niveau.

Cloud9

Cloud9 kan godt være lidt svære at blive kloge på. På den ene side leverer de flot spil og vinder Americas Minor, Subaru Invitational og online-ligaen ECS (NA). På den anden side skuffer de stort ved CS_Summit, ESL Pro League Finals og DreamHack Open Summer.

Det er lidt frem og tilbage med amerikanerne, men de råder over et solidt hold, hvor især Stewie2k stikker ud som en interessant spiller. Shroud snakker om en snarlig pension, mens Skadoodle har været lidt udfordret på helbredet i den her sæson.

Jeg vil gerne erkende, at holdet ikke er min kop te, men de har en enormt stor fanbase, og har bevist, at de sagtens kan levere, når det hele spiller. De kunne meget vel være holdet, der gik videre sammen med Astralis. 

Cloud9 som gruppevinder honoreres hæderligt

Hele odds 26,00 hos Betsafe og Nordicbet* får man, hvis Cloud9 skulle gå hen og vinde gruppe B. Jeg er ikke den store fan af det amerikanske mandskab, men det odds er afgjort alt for højt. De møder fnatic i første kamp, som de netop har mødt i Jönköping. Her vandt fnatic, men Cloud9 er ikke uden chancer. Oddset er for højt, men blot én bookmaker stikker ud. Danske Spil* giver tilsvarende odds 7,00. 

Fnatic

Det tidligere svenske storhold, Fnatic, kan stadig bide fra sig. Tilbage i februar lavede man lidt rokeringer på holdet, således at flusha og JW kom tilbage til fnatic, hvor også KRIMZOlofmeister og dennis spiller.

Svenskerne kan stadig, og leverer fra tid til anden fantastisk spil. Der går lidt snak om, at holdet ikke træner alt for meget taktik og strategi. Om det er sandt, skal jeg ikke kunne gøre mig til dommer over, men det kunne forklare hvorfor de havde det lidt svært mod de allerbedste hold. CS:GO-scenen er så stærk, at taktikken kan betyde alt for et hold.

For man må bare erkende, at de ofte har det svært, når de møder et top5-hold. De er lige en knivspids efter de bedste. Det betyder ikke, at de ikke kan vinde en turnering som denne (se bare deres odds), men det kræver at de spiller op til deres bedste. Olofmeister har i glimt vist, at han er ved at finde fordums styrke, og JW kan også spille på et højt niveau - især hvis han lader være med at fjolle rundt med shotguns og andre underlige våbenvalg.

Når det hele så er sagt: De så gode ud i DreamHack Summer, og det ligner, at de er ved at finde formen forud for Majoren. Umiddelbart rangerer jeg dem lige under de bedste i laget sammen med North, men de har - ligesom danskerne - potentialet til at spille sig op som ét af de allerbedste hold. 

Team Liquid

Liquid-holdet har ikke for alvor været relevante siden s1mple forlod dem, men de er så småt begyndt at røre på sig igen. Ved ESL Pro League spillede de sig videre fra gruppen, og i kvartfinalen slog de Team EnVyUs ud, inden de måtte lade livet til North i semifinalen.

De virker til at blive bedre og bedre. De fungerer ret godt som hold, og de har styr på deres roller. Særligt Twistzz har set stærk ud hos først Misfits og siden hos Liquid. Han er blot 17 år, og har set ret lovende ud. Det skal blive spændende at opleve ham til endnu et LAN.

Jeg tror ikke meget på Liquid i det lange løb. Kan de gå videre fra gruppen? Det er ikke umuligt. Cloud9 er ikke vildt imponerende, mens fnatic dog er en lidt sværere udfordring. 

Kampprogram i gruppe B (23/6)
Cloud9 - Fnatic
Team Liquid - Astralis
Vinder af kamp 1 - Vinder af kamp 2

Turneringsinformationer

Der spilles single elimination bracket i gruppespillet, hvilket betyder at der er en upper og en lower bracket i gruppespillet.

Alle hold starter som udgangspunkt i upper bracket i runde 1. Vinder man, ryger man videre til runde 2, mens taberne ryger ned i lower bracket, hvor de møder hinanden i runde 1.

Vinderen af runde 2 (upper bracket) går videre til semifinalen, mens taberen af runde 2 ryger ned i runde 2 af lower bracket, hvor vinderen af runde 1 venter. Vinderen af runde 2 går med videre til semifinalen.

Med andre ord: Taber man mere end én gang, ryger man ud - vinder man to gange, går man videre til semifinalen.

Ifølge turneringens hjemmeside spilles der kun BO1 i gruppespillet, mens der er BO3 i playoffs. Det ville dog ikke være overraskende, hvis man skifter over til at spille BO3 i de afgørende gruppekampe.

Kampene kan streames på turneringens YouTube-side - og ikke Twitch som normalt.