Dronningens Nytårstale 2015. Ja, nu skal vi snart til det, og igen i år er der masser af muligheder for at tjene en skilling. Læs Highrollers optakt til nytårstalen 2015 med odds, statistik, analyse, spilforslag og 8 klassiske faldgruber.

Dronningens hjertevarme nytårstale er altid et yndet bettingobjekt for spillefuglene.

Faktisk var nytårstalen sidste år den mest spillede begivenhed overhovedet i december hos fx Nordicbet - og altså mere populær end EM i håndbold.

Der er masser af muligheder for at tjene lidt ekstra kroner til at fejre det nye år. Samtidig er talen dog også et skoleeksempel på mulige betting-faldgruber som confirmation bias etc., som bookmakerne hvert eneste år tjener kassen på.

Det vil denne optakt til Dronningens nytårstale 2015 også kredse om, så læs derfor afsnittet om faldgruber og bøjningsregler længere nede.

Bemærk, at Danske Spil har spilstop 30. december kl. 12.

Dronningens Nytårstale 2015 - Det siger statistikken

Lad os tage et kig på Dronningens mest anvendte ord de seneste 43 år: 

Ord

Antal gange nævnt

Højeste odds Bookmaker
Danmark 228 1,01
NordicBet
Nytår 141 1,01 NordicBet
Samfund 132 1,01 NordicBet
Verden 118 1,12
NordicBet
Aften 90 1,06 NordicBet
Grønland 84 1,01
NordicBet
Familie                                                            82 1,12 NordicBet
Færøerne 70 1,01 NordicBet
Glæde 55 1,12 NordicBet
Folk 44 1,55
Danske Spil

Kigger man på ord, som har optrådt i alle Dronningens nytårstaler, så er det kun ”Danmark”, som er gået igen hvert eneste år. Hvis man skal pille nogle interessante odds ud fra listen ville det fx være "verden" og "familie" - begge til odds 1,12. Husk dog at statistik ikke bør stå alene.

Nytårstalen 2014 - Mest spillede ord

De mest spillede ord i 2014 ifølge Nordicbet var:

1. Søens folk odds 5,00 IKKE nævnt
2. Danmark odds 1,01 NÆVNT
3. Kongehuset odds 5,00 IKKE nævnt
4. Generationer odds 1,35 NÆVNT
5. Familie odds 1,05 NÆVNT
6. Prinsgemalen odds 1,10 NÆVNT
7. Amalienborg odds 10 IKKE nævnt
8. Kongeskibet odds 4,00 IKKE nævnt
9. Stegt flæsk odds 4,00 IKKE nævnt
10. Flygtninge odds 1,75 NÆVNT

8 klassiske fejl - Nytårstalen anno 2015

1. Lad os punktere "klassikeren over dem alle" med det samme: Dronningen siger ikke "Søens folk," og det har hun aldrig gjort! Selvom odds 10 er højt, er det helt urealistisk og utopisk, at hun skulle sige det. Det er også sjældent, at hun siger ord a la "Kongeskibet", "Kongefamilen", "Prins Henrik," etc.

2. Regenten er per tradition og lov politisk neutral, så hvis du overvejer at spille på ord såsom "folketingsvalg", "Europol", "dagpenge" og lignende, så bør du lige genoverveje det - medmindre temaet/ordet handler om grundlæggende værdier som medmenneskelighed og tryghed.

3. Teksten i nytårstalen er fokuseret og intelligent og handler om de store, nære, varme og vigtige universelle ting. Du kan godt glemme, at hun skulle finde på at tale om Den Store Bagedyst, vejrudsigter, Kähler-vaser, fodbold og gossip. Vælg i stedet de overordnede og menneskellige emner med fokus på danske forhold.

4. Bøjningsgrader af ordet giver ikke gevinst hos bookmakerne, fx vil ordet "flygtninge" (odds 1,3) ikke gælde, hvis hun nævner "flygtningene". Man kan også forestille sig, at hun kunne sige "mennesker på flugt" eller "flygtningestrømme" etc. Ordet blev sagt sidste år som eneste gang i 10 år. Det kan godt være, hun kommer ind på temaet, men måske ikke ordret og i samme bøjning. Revurder derfor din chancevurdering. Du skal måske ligefrem dividere din chanceprocent med 2 eller 3. Vælg gerne bøjningsfri ord.

5. Nytårstalen er efter sigende skrevet i samarbejde med konsulenter i Statsministeriet og Dronningen. Udkastet kommer fra ministeriet, og vi kan aldrig være sikre på, at den person som skrev de sidste 10 års taler også skriver igen i år. Husk desuden at teksten er afgørende i spillet, og ikke hvad Dronningen siger.

6. Dronningens og taleskriverens sprog og udtryk er ændret over tid siden 1972. F.eks. er ordet "atter" (odds 4,5) brugt næsten hvert andet år tidligere, men ikke de seneste 5 år, hvor det mere moderne ord "igen" er blevet foretrukket. "Prins Henrik" har lidt samme skæbne over årene. Ligeledes kan forhold og problemer i samfundet have ændret sig: "arbejdsløshed" i 1980'erne og "flygtninge" i 2010'erne. Statistiken bør ikke stå alene.

7. Nytårstalen er ikke underholdningsprogrammet "Året der gik." Talen skal nok snarere opdrage, opmuntre og sætte gang i reflektioner over, hvordan vi lever sammen i det danske rige.

8. Betvaluen på mange ord er fatal ringe. Mange endda helt ned til 0%. Alligevel hopper folk notorisk i de klassiske fælder hvert år. Vi spillere er med andre ord meget dårlige til at bette på nytårstalen. Det er vi, fordi betting på nytårstalen handler om kognitive indskydelser. Selvom du er klar over punkt 1-8, så vil din hjerne tvinge dig til stædigt at fastholde dit førstehåndsindtryk.

Nytårstalen er derfor en manddomsprøve i selvbeherskelse og "decision-making". Du skal overvinde mekanismer som Confirmation bias, Halo effect og stort set hele arsenalet af bias'er i denne liste.

Betvalue: De bedste spil på nytårstalen 2015

Der er fire bookmakere, som udbyder odds på nytårstalen: Danske Spil, Nordicbet, Betsafe og Bet365.

Vi har selvfølgelig også kigget lidt på betvalues for de enkelte ord, hvor mange taler der har indeholdt hvilke ord, og analyseret med andre faktorer, og her stikker især 4 spil ud:

Ord

Bedste odds Bookmaker Betvalue
Atter 4,50
Danske Spil
113%
Verden 1,12 NordicBet 103%
Familie - se spiltip 1,12 NordicBet 103%
2016 1,10
Danske Spil
103%

Af ovenstående er "atter" (CV: 25 %) nævnt 6 ud af de seneste 14 år, men ikke de sidste 5 år. Verden (CV: 92 %) er nævnt 13 ud af 14 år, og i snit ca. 3,5 gange pr. år. Årstallet (kommende år (CV: 94)) er nævnt 13 ud af 14 gange. Kun 2002 glippede. Kommende år er nævnt oftere end forgangne år. Statistisk er "Danmark" også et godt ord, men odds 1,01 er for lidt, da ting kan ændre sig.

Bemærk at ikke alle ord har været med i analysen. Finder du et fornuftigt ord så skriv det gerne i kommentarfeltet, så vi kan få en debat. Husk bøjningsreglerne.

Gud bevare Danmark - og Søens folk! 

Undgå de klassiske fejl

1. Lad os punktere "klassiskeren over dem alle" med det samme: Dronningen siger ikke "Søens folk," og det har hun aldrig gjort!! Selvom odds 10 er højt er det helt urealistisk og utopisk at hun skulle sige det. Det er også sjældent at hun siger ord a'la "Kongeskibet", "Kongefamilen", "Prins Henrik," etc.

2. Regenten er per tradition og lov politisk neutral, så hvis du overvejer at spille på ord såsom "folketingsvalg", "Europol", "dagpenge" og lign. så bør du lige genoverveje det - medmindre temaet/ordet handler om grundlæggende værdier som medmenneskelighed og tryghed.

3. Teksten i nytårstalen er fokuseret og intelligent og handler om de store, nære, varme og vigtige universielle ting. Du kan godt glemme at hun skulle finde på at tale om Den store bagedyst, vejrudsigter, Kähler vaser, fodbold og gossip. Vælg i stedet de overordnede og menneskellige emner, med fokus på danske forhold.

4. Bøjningsgrader af ordet giver ikke gevinst hos bookmakerne, fx vil ordet "flygtninge" (odds 1,3) ikke udbetale hvis hun nævner "flygtningene". Man kan også forestille sig at hun kunne sige "mennesker på flugt", "flygtningestrømme" etc. Ordet blev sagt sidste år som eneste gang i 10 år. Det kan godt være hun kommer ind på temaet, men måske ikke ordret og i samme bøjning. Revurder derfor din chancevurdering. Du skal måske ligefrem dividere din chanceprocent med 2 eller 3. Vælg gerne bøjningsfri ord.

5. Nytårstalen er efter sigende skrevet i samarbejde mellem konsulenter i Statsministeriet og dronningen. Udkastet kommer fra ministeriet og vi kan aldrig være sikre på, at den person som skrev de sidste 10 år også skriver igen i år. Husk desuden at det er teksten der er afgørende i spillet og ikke hvad Dronningen siger.

6. Dronningens og taleskriverens sprog og udtryk er ændret over tid siden 1972. F.eks. er ordet "Atter" (odds 4,5) brugt næsten hvert andet år tidligere, men ikke de seneste 5 år, hvor det mere moderne ord "igen" er blevet foretrukket. "Prins Henrik" har lidt samme skæbne over årene. Ligeledes kan forhold og problemer i samfundet have ændret sig:"arbejdsløshed" i 1980'erne og "flygninge" i 2010'erne. Statistiken bør ikke stå alene.

7. Nytårstalen er ikke underholdningsprogrammet "året der gik." Talen skal nok snarere opdrage, opmuntre og sætte gang i reflektioner over hvordan vi lever sammen i det danske rige.

8. Betvaluen på mange ord er fatal ringe. Mange endda helt ned til 0%. Alligevel hopper folk notorisk i de klassiske fælder hvert år. Vi spillere er med andre ord meget dårlige til at bette på nytårstalen. Det er vi fordi betting på nytårstalen handler om kognitive indskydelser. Selvom du er klar over punkt 1-8, så vil din hjerne tvinge dig til stædigt at fastholde dit førstehåndsindtryk. Nytårstalen er en manddomsprøve i selvbeherskelse og decisionmaking. Du skal overvinde mekanismer som Confirmation bias, Halo effect og stort set hele arsenalet af bias'er i denne liste: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_biases_in_judgment_and_decision_making