Indstil fjernsynet på DK4 lørdag aften klokken 20, hvis du vil se en dansker blive kåret som verdensmester i speedway. Det skal i hvert fald gå meget galt, hvis Nicki Pedersen ikke skal kunne række armene i vejret når sæsonens 10. grand prix-løb, i Lonigo i Italien, er slut.

Danskeren er 28 point foran Jason Crump, og med bare to grand prix løb tilbage, hvor Jason Crump i alt maksimalt kan hente 48 point, er Pedersen altså snublende tæt på sin tredje individuelle VM-titel (han snuppede også mesterskabet sidste år).

Nicki Pedersen har været den mest stabile hele sæsonen igennem. Han har sat rekord ved at have været i top 3 i alle 9 grand prix-løb - og har i øvrigt vist storform i denne uge med 9 starter og 9 sejre i den svenske liga.

Sidste års grand prix i Lonigo gav sejr til Nicki Pedersen, der vandt alle sine 7 heats. Jason Crump har dog også gode minder fra banen, da han vandt i 2006. Men australieren har indstillet sig på at danskeren ikke kan indhentes, og fokuserer i stedet for på at forsvare sin andenplads mod Greg Hancock og Tomasz Gollob.

Scandic er én af meget få bookmakere, som fortsat har odds på hvem som bliver verdensmester. De giver 1,15 på Nicki Pedersen. Oddset lyder måske ikke er meget, men jeg vurderer Pedersen til at stå med samme gode chancer som Nadal ville have mod Kenneth Carlsen.

Kamp om de andre medaljer

Bagved Nicki Pedersen kæmper 3 mand om de sidste to medaljer. Jason Crump har 127 point, Greg Hancock 120 og Tomasz Gollob 118. I denne duel vil jeg give Crump et plus, da han er den mest stabile af de tre. Crump har været i 6 af de seneste 7 finaler, og har vist fin form på det seneste.

Greg Hancock vandt det seneste grand prix i Polen foran Gollob. Jeg tror det bliver samme resultat i den samlede stilling, hvor Hancock har en fordel overfor Gollob på grund af de to sidste baner. Polakken er bedst på store permanente baner; befinder sig mindre godt på de små baner der anlægges til lejligheden – sådan som det sker i Lonigo og i Gelsenkirchen, hvor det sidste grand prix finder sted.

Tomasz Gollob var ellers flyvende i det seneste grand prix i Polen, men kiksede i finalen.

Billetter til næste års Grand Prix-serie

Der er også kamp om at slutte i top 8 - da det giver billetter til næste års grand prix serie. Her er 7 kørere allerede sikre: Nicki Pedersen, Jason Crump, Greg Hancock, Tomasz Gollob, Hans Andersen, Leigh Adams og Andreas Jonsson. Men kampen om den sidste plads er hård.

Stillingen efter 9 af de 11 grand prix løb:
Holta 63
Nicholls 62
Lindgren 59
Harris 54
Iversen 53
B.Pedersen 49

Rune Holta skal i top 8, hvis han vil i grand prix-serien næste år. Med 3 andre polakker sikre på en billet, kan Holta nemlig ikke forvente et wildcard. Der er da også andre polakker som står foran Holta i en eventuel wildcard-kø. Så det bliver to meget vigtige løb for Holta, der ikke har vist den store form denne sæson – ud over hans grand prix sejr i Göteborg.

At der er politik i speedway er noget Scott Nicholls kan leve højt på, hvis han skulle kikse i kampen om 8.pladsen. Speedway er en stor sport i England, og en serie uden englændere kan ikke finde sted. Så hvis Nicholls ikke kommer i top 8, får han sandsynligvis et wildcard til næste sæson.

Fredrik Lindgren har kørt et godt grand prix denne sæson, men ellers har det været en svær sæson for svenskeren. Skulle han kikse top 8, så står han med rimelige chancer for et wildcard næste år.

Chris Harris har haft en skidt sæson, men han har ligesom Nicholls meget gode chancer for et wildcard til serien. Der findes ikke lige frem nogen andre englændere som banker på for at få pladsen.

Danske Niels Kristian Iversen har faktisk gjort det pænt denne sæson. Han har været handicappet pga. et par styrt i serien. Det ser dog svært ud for Iversen med hensyn til et wildcard til næste sæson med 3 danskere der allerede har sikret sig en billet i serien. Så for ham gælder det om at give fuld gas i de sidste to løb.

Det samme gælder for Bjarne Pedersen. Han mistede to grand prix løb pga. en skade tidligere på sæsonen. Det er de point han nu mangler for at slutte i top 8. Han har måske en lidt større chance for et wildcard end Iversen, men vi er i småtingsafdelingen.