Efter en del belgiske opvarmningsløb siden starten af marts måned, er det nu tid til forårets cykel-kulmination: Flandern Rundt. Den belgiske klassiker køres denne søndag. BetXpert har tip til løbet – og såmænd også en optakt – så man kan klæde sig ordentligt på hvis man vil spille på løbet.

Tippene kan ses på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/cykling/

Optakt

Flandern Rundt er kendetegnet ved et meget hårdt udskilningsløb – også selv om det først for alvor starter efter at rytterne har kørt ca. 130 km. af de i alt 259 km.

I alt skal rytterne over 18 bakker (”Hellingen” på flamsk). Første bakke kommer efter 134 km, mens sidste bakke kommer med 12 km. til mål.
Af de hårdeste bakker kan bl.a. nævnes følgende, som samtidig plejer at lave stor udskilning:

• Oude Kwaremont, der stiger 4% i gennemsnit over 2200 m. Den ligger 79 km. fra mål.
• Paterberg, der stiger 12,9% i gennemsnit over 360 m. Den ligger lige efter Oude Kwaremont og er løbets stejleste stigning efter at Koppenberg i år er taget ud af løbet.
• Valkenberg, der stiger 8,1% i gennemsnit over 540 m. Det var her Hoste sidste år angreb og hvor kun Boonen kunne følge med.
• Muur – Kapelmuur, der stiger med 9,3% i gennemsnit over 475 m. Som navnet angiver stiger denne bakke ad 2 omgange, og selvom stigningerne er af kort varighed, sætter det sit aftryk på rytterne som i forvejen har været over 16 bakker.
• Bosberg, der stiger med 5,8% over 980 m. Den sidste bakke, og dermed også sidste chance for et angreb, den kommer med 12 km. til mål.

Sidste år

Den store udskilning kom på Valkenberg, hvor Hoste angreb og kun Boonen kunne følge med. Boonen tog herefter teten og selvom det burde være Hoste der forsøgte at smide Boonen (Hostes eneste reelle mulighed for en sejr, da Boonen er klart bedst i en spurt), var det lige omvendt, og det endte da også med en spurtsejr til Boonen.
I mellemtiden havde Kroon forsøgt at nå op til de 2 udbrydere i front, men han nåede desværre ikke op selvom han kun manglede få meter.
3.pladsen gik til Hincapie foran Petegem, Ballan og Cancellara, der alle havde sat Bettini, Kroon, Klier samt Petito på det sidste stykke mod mål.

Resultat af Flandern Rundt 2006

Tom Boonen (Bel)
Leif Hoste (Bel)
George Hincapie (USA)
Peter Van Petegem (Bel)
Alessandro Ballan (Ita)
Fabian Cancellara (Swi)
Paolo Bettini (Ita)
Karsten Kroon (Ned)
Andreas Klier (Ger)
Roberto Petito (Ita)

Tidligere vindere

2006 Tom Boonen
2005 Tom Boonen
2004 Steffen Wesemann
2003 Peter Van Petegem
2002 Andrea Tafi
2001 Gianluca Bortolami
2000 Andrei Tchmil
1999 Peter Van Petegem
1998 Johan Museeuw
1997 Rolf Sørensen !!!

Favoritter i år

Alle peger igen i år på den belgiske wonderboy Tom Boonen, også kaldet ”Tommeke” i Belgien.
Men personligt synes jeg løbet er meget åbent, da Boonen døjer med dårlig ryg, hvilket fik ham til at krampe i spurten mod Cancellara i E3 Prijs Vlaanderen, en spurt han dog trods alt vandt.

Selvom den hårdeste stigning ”Koppenberg” i år er taget ud af løbet, da den er vurderet som værende for farlig, vil jeg alligevel hælde til, at vi får en stor udskilning og det kun er de allerstærkeste som sidder med i finalen. Af mulige emner hertil vil jeg nævne følgende:

1. udfordrer: Fabian Cancellara, CSC. Cancellara virker til at have fundet formen, og han var meget skarp i E3 Prijs Vlaanderen hvor han fik en 2. plads efter Boonen. Umiddelbart vil Paris Roubaix med færre bakker end i Flandern ligge bedre til Cancellara, men han udtaler selv at han tror på sejren i Flandern Rundt. Det skal da også nævnes, at Cancellara virker til at være længere fremme rent formmæssigt, end han var sidste år på nuværende tidspunkt, og sidste år vandt han suverænt Paris Roubaix.

Dernæst Boonens egen holdkammerat, Paolo Bettini, usikkerhedsmomentet er Bettinis styrt i E3 Prijs Vlaanderen samt andre styrt i bl.a. Tirreno – Adriatico. Han har været meget plaget af følgerne fra disse styrt, men hvis han er på toppen bliver han meget farlig.

Andre mulige emner:
Markus Burghardt, (min personlige joker) har vist stor styrke i år. Bl.a. i Dwaarsdoorvlaanderen og E3 Prijs Vlaanderen. Nok det største tyske talent til brostensløbene.
Allessandro Ballan, har fundet formen i sidste øjeblik, demonstreret ved hans samlede sejr i 3 dage ved Panne.
Filippo Pozzatto, vandt Het Volk, forårets første store belgiske semiklassiker og optakt til Flandern Rundt. Var ramt af sygdom i Milano – San Remo, men meldes i god form af sit hold og sig selv.

Spilstrategi

Det er meget vigtigt at man finder ud af hvilke ryttere de enkelte hold satser på, da det er meget typisk at hjælperytterne kan blive nødt til at ofre egne chancer for kaptajnen, så selvom de normalt ville være god for en stærk placering kan en punktering eller et styrt for kaptajnen resultere i, at den stærke hjælperytter står tilbage uden hjul eller cykel i par minutter inden servicevognen når frem.
Derfor sats primært kun på ryttere du ved vil kunne køre deres egen chance i løbet. Det er også vigtigt at du er opmærksom på, at der i brostensløb sker flere styrt samt punkteringer end der gør på en bjergetape i Tour De France, dette er med til at sætte chanceprocenterne ned med ca. 5% kaptajnerne og for hjælperyttere ned med ca. 10-15% i forhold til løb uden brosten.

Kilder

Rytter- og holdudtalelser, oplysninger om løbets rute:
www.cyclingnews.com
Rytter- og holdudtalelser: www.feltet.dk