I lægelig forstand har Danmark aldrig været ramt af en decideret epidemi af legionærsyge, men på landsholdet har lungebetændelsen i overført betydning lidt for ofte vist sig.

Det har nemlig tit været et problem for de danske spillere at få spilletid i de udenlandske ligaer, men op til lørdagens kamp mod Sverige er der grund til optimisme på legionærernes vegne.

Med forbehold for ændringer som følge af nyopståede skader, indeholder den danske trup tolv spillere, der til dagligt optræder for udenlandske klubber. Og vores opgørelse viser, at de faktisk har fået en pæn mængde spilletid i benene de seneste uger.

På rette vej for skadesplaget forsvarsduo
I England spiller kvartetten Thomas Sørensen (Stoke), Daniel Agger (Liverpool), Lars Jacobsen (Everton) og Nicklas Bendtner (Arsenal).

Målmand Sørensen og angriber Bendtner har begge været faste deltagere i stort set alle deres klubbers kampe denne sæson og i maj måned har de begge deltaget i samtlige kampe, deres respektive hold har spillet. Det vil sige fire i Sørensens tilfælde og fem i Bendtners.

Både Daniel Agger og Lars Jacobsen har været plaget af skader i denne sæson, men det går efterhånden den rigtige vej for de to, som hver har fået spilletid i tre af de kampe, programmet for maj måned har budt på.

Fuld spilletid til hollænderne
Landstræner Morten Olsen kan altså glæde sig over, at truppens ”engelske” ben er i fin kampform og endnu bredere bliver smilet, når man ser på de fire danskere, der spiller i den hollandske Æresdivision.

For både Kristian Bak Nielsen (Heerenveeen), Simon Busk Poulsen (AZ), Michael Silberbauer (FC Utrecht) og Dennis Rommedahl (NEC Nijmegen) har været med i samtlige kampe for deres respektive klubber i maj måned – og det gælder i øvrigt også truppens ”franske” indslag i form af Thomas Kahlenberg, der har spillet fuld tid i samtlige fem majkampe for Auxerre.

Blandet indtryk i Italien
Tilbage står en italiensk trio, hvor konklusionen er lidt mere tvetydig.

I Palermo har Simon Kjær spillet fra start i fire af fem kampe i maj, men måtte altså udgå fra den seneste med en skade.

Christian Poulsen har fået spilletid i fire majkampe for Juventus, hvoraf tre har været fra start. Med fra kampens start har Martin Jørgensen til gengæld ikke været for Fiorentina siden 1-0-sejren hjemme over Siena den 22. marts og i maj er det blot blevet til tre indhop. Alle af cirka en halv times varighed.

Det ændrer dog ikke ved det samlede billede af en gruppe legionærer, som på baggrund af opnået spilletid i maj må vurderes at være i god kampform og samlet set mere kampklare, end længe set.

Hverken dårlige ben eller legionærsyge
Og så skal det endda tilføjes, at den hollandske kvartet i selskab med Daniel Agger og Nicklas Bendtner allerede før weekenden blev samlet i træningslejren, mens de resterende spillere siden er stødt til over og efter weekenden.

Det er ofte diskuteret, hvor grænsen for fodboldspillere går mellem at være i spillemæssigt god form og under- eller overbelastet, men noget tyder altså på, at de udtagne spillere til landskampen mod Sverige på lørdag generelt placerer sig ret godt midt imellem.

Og dermed kan et eventuelt skuffende resultat formentlig ikke fejes af banen med forklaringer om hverken dårlige ben – eller, for den sags skyld, legionærsyge.
 

Læs en analyse (med spilforslag) af Sverige-Danmark.