Det danske håndboldkort har ændret sig, og tidligere håndboldmastodonter er ikke længere favoritter til mesterskabet, hvor der blandt andet skal kigges mod Fyn, Vestjylland og hovedstaden for at finde Damehåndboldligaens tre titelfavoritter. Læs Roman Empires optakt til Damehåndboldligaen 2018/19 her. 

Tidligere var dansk damehåndbold domineret af de midtjyske klubber Viborg HK og Herning-Ikast Håndbold (tidligere Ikast Bording Elite Håndbold, Ikast Brande Elite Håndbold og senest FCM Håndbold) med en kortvarig Anja Andersen-æra i Slagelse. De seneste to sæsoner er DM-pokalen dog nærmest sensationelt endt øst for Storebælt og i mellemtiden er der dukket pengestærke projekter op både på vestkysten og Fyn. Der er blevet rykket godt rundt på håndboldkortet, og der er flere bejlere end nogensinde, der byder sig til i den tætte medaljekamp.

HTH Go Ligaen er blevet udvidet med to hold, der øger konkurrencen i bunden om at undgå sidstepladsen og direkte nedrykning – og samtidig giver både flere kampe og især flere bløde kampe for topholdene. Med udvidelsen af slutspillet til at bestå af otte hold er det stort set givet, hvem der kommer i slutspillet, da niveauforskellen på bund og top er blevet meget stor.

Den første kamp spilles tirsdag den 28. august kl. 19.00, hvor Viborg HK møder Nykøbing Falster Håndbold. Læs Roman Empires tip på kampen her

Damehåndboldligaen 2018/19 odds: 

Udvalgte hold

Odds på vinderen af Damehåndboldligaen 2018/19 Bookmaker
HC Odense 1,90
København Håndbold 4,00
Team Esbjerg 5,50
Herning-Ikast Håndbold 14,00
Viborg HK 19,00
Nykøbing Falster Håndbold 50,00
Randers HK 51,00
Sileborg Voel KFUM 351,00

Damehåndboldligaen 2018/19 odds er senest opdateret den 28. august klokken 13.45. 

HC Odense – kan favoritterne stå for presset?

HC Odense er for andet år i træk bookmakernes bedste bud på en DM-vinder. De ambitiøse har de senere oprustet kraftigt med ligaens absolut største budget i ryggen. Det er lykkedes dem at samle et hav af danske landsholdsspillere suppleret med både rutine og talent i periferien. De har suppleret truppen med den hollandske landsholdskeeper Tess Wester som mest markante tilgang.

Det er sæson to med ligaens bredeste trup. De har stor kontinuitet med deres mange lange kontrakter, og deraf bør de stå langt bedre rustet end i starten af sidste sæson, hvor de ikke var spillet sammen. Det blev dog bedre løbende med fundamentet i en fysisk meget stærk fireblok defensivt, der pacificerede modstanderne og skabte basis for en del kontrascoringer i modsatte ende.

De underpræsterede generelt i etableret angrebsspil 6 mod 6 – og måtte derfor ofte ty til 7 mod 6. De har været alt for forudsigelige, hvor unge Mie Højlund har været ene om at bringe noget X-faktor. Da det spidsede til i de afgørende kampe i sæsonen stod de ikke for presset, hvor særligt ligaens bedstbetalte spiller Stine Jørgensen skuffede stort og var langt under niveau.

I anden sæson kan de ikke længere gemme sig under vage målsætninger, som var tilfældet sidste sæson, hvor de meldte ud, at top 4 var målsætningen. De er uomtvistelige favoritter til guldet. Havde det været en ligeud-turnering havde de været enormt store favoritter, men historikken fra de seneste sæsoner viser, at presset kan blive stort med slutspils-formatet, og der er ikke langt til overraskelser over 2-3 kampe.  

Vinderchance:
40 %

København Håndbold – kan mestrene lægge yderligere lag på?

København Håndbold sørgede for finalesejr over HC Odense for, at DM-pokalen for andet år i træk endte øst for Storebælt. Anført af en majestætisk Mia Rej strøg de helt til tops efter sølvmedaljer året inden.

Der var mange, der rystede på hovedet, da rigmanden Kim Mikkelsen præsenterede projektet i 2013. Mange istemte koret, at det var umuligt at stable et storhold på benene i hovedstaden baseret på tidligere tiders erfaring, men fem år efter er det svært at argumentere mod et hold, der har hentet DM-sølv, været i pokalfinalen og vundet DM indenfor de seneste sæsoner. På banen har der været sportslig succes efter en træg start, og udenfor banen har Kim Mikkelsen lukket de store millionhuller med et snuptag.

Kendetegnende har været, at København Håndbold sæson efter sæson har lagt yderligere lag på og forstærket sig. Til denne sæson er der tilgang fra den norske landsholdsfløj Thea Mørk, den svenske landsholdsstreg Linn Blohm samt keeper Emily Sando som de mest bemærkelsesværdige.

Offensivt er det Mia Rej, der svinger dirigentstokken – en meget alsidig offensivspiller med stærke spidskompetencer. Rundt omkring sig har hun både fysisk stærke og bevægelige skytter, der komplementerer Mia Rej ganske fint. Særligt Kelly Dulfer har udviklet sig eksplosivt i sin tid i København, hvor hun i afslutningen af sæsonen bidrog stort i kontrafasen, i mand-mand spillet og med et særdeles tørt hug fra distancen. Defensivt har de en af ligaens stærkeste midterblokke i Jenny Alm og førnævnte Dulfer, der skaber gode betingelser for den svenske landsholdskeeper Johanna Bundsen, der har en evne til at lukke helt af, når hun er spillet varm.

København kommer langt med deres kontinuitet og forstærkede hold. Det store spørgsmål er, hvordan de håndterer at skulle bruge ressourcer på Champions League for første gang?

Vinderchance:
20 %

Team Esbjerg – topniveau få kan matche

Team Esbjerg var et særdeles positivt indslag sidste sæson. De var udfordrede som aldrig før på grund af graviditeter og skader en masse, men gang på gang dukkede de op til overfladen som en korkprop, efter alt og alle havde dømt dem ude og begravet dem.

Træner Jesper Jensen havde en stor aktie i Esbjergs flotte sæson – hans første sæson i klubben, hvor de hev pokaltitlen hjem efter massakre mod København Håndbold i finalen. Gang på gang hev han taktiske esser opad ærmet, og man sidder tilbage med en følelse af, at han på taktikbrættet er mange af sine kollegaer overlegen. Defensiven tager den tidligere forsvarsbisse Mette Meldgaard sig af med hård hånd, og det ligner et særdeles godt trænerteam med fin opdeling af opgaver og kompetencer.  

På spillersiden har der været stor udskiftning. To af sidste sæsons store profiler Ida Bjørndalen og Lara Gonzalez er fortid – førstnævnte en fighter af guds nåde og kulturbærer, mens sidstnævnte blomstrerede gevaldigt under Jesper Jensens lederskab efter en anonym debutsæson inden. Ind er kommet to garderhøje skytter i norske Kristine Breistøl og Line Jørgensen, mens Annette Jensen skal tage skridtet op efter at have været dronningen på et meget ungt Tvis-hold de seneste sæsoner.

Serbiske Liscevic føler sig tilsyneladende godt til rette hos Team Esbjerg efter en omtumlet karriere med flere klubskifter end de fleste. Hun gav prøver på sin enorme kunnen i sidste sæson, og bliver sammen med Estavana Polman omdrejningspunktet i en særdeles potent Esbjerg-offensiv, hvor tempoet bør stige betragteligt i forhold til sidste sæson, hvor de i lange perioder spillede med håndboldbremsen trukket pga. deres få ressourcer.

Det ligner et hold, der bliver svære at slå på topniveau, men Super Cup åbenbarede også, at der kan gå noget tid før klaveret er stemt, og de rammer de høje tangenter efter deres mange udskiftninger i sommers.

Vinderchance:
20 %

Team Esbjerg vinder Damehåndboldligaen til odds 11,00 hos Bwin*. CV: 20 % (højeste odds nu 5,50)

Team Esbjerg var sidste sæsons positive overraskelse. Odense har ligaens stærkeste og bredeste hold, mens København er forsvarende mester, men Esbjerg har forstærket sig markant og kan via højt topniveau slå alle på dagen. Mesterskabschancen er pæn.
Læs eksperttippet her

Herning-Ikast Håndbold – hunulvene i nye klæder

Herning-Ikast Håndbold er den nye reinkarnation af FCM Håndbold. Fodboldafdelingen ønskede ikke at dække underskuddet hos hunulvene, og licensen er derfor overdraget til en række investorer, der har påtaget sig rollen at videreføre håndbolden i det midtjyske. De store ændringer markeres i klubbens nye logo, hvor ulven er skiftet ud med en enhjørning

I 2016/17-sæsonen var FCM Håndbold store favoritter til guldet, men snublede meget overraskende i semifinalen mod KBH Håndbold. Sidste sæson blev spoleret af et sandt babyboom, hvor de blev ramt af tre graviditeter samtidig, som efterlod en papirtynd trup, som blev yderligere decimeret på grund af skader i foråret.

Det er første sæson uden Veronica Kristiansen, der er skiftet til mægtige Györ. Veronica Kristiansen var på hendes gode dage uden sidestykke i ligaen med hendes enorme fysik og drive. Hun havde dog en downperiode i foråret, hvor spekulationerne omkring hendes klubskifte tog til. Hendes landsmænd Helene Fauske og Tonje Løseth stod meget i skyggen af Veronica Kristiansen, men skal tage skridtet op efter en lunken start i Danmark. Den tidligere ligatopscorer Trine Troelsen er tilbage efter barsel, mens man har gjort to af de bedste handler i ligaen i form af Stine Skogrand og Sarah Iversen.   

Midtjyderne kan stille en ganske stærk startopstilling, men de er også relativt smalle. Det bliver afgørende for Herning-Ikast Håndbold, at Sabine Englert stepper op i målet efter en middelmådig sæson efter hendes standarder sidste sæson, og at det norske trekløver går forrest i bagkæden.

Vinderchance:
8 %

Viborg HK – er traditionsklubben på vej mod bedre tider igen?

Domkirkebyens stolte damehold var i en lang årrække Danmarks bedste med tre Champions League-titler fra 2006 til 2010. Siden har klubben haft store økonomiske vanskeligheder, og det har kostet på banen, hvor de ikke længere tiltrækker verdensstjerner som i velmagtsdagene.

Viborg har fået et helt nyt udtryk. De satser dansk. Hvor Odense har en stribe danske A-landsholdsspillere har Viborg de næste, der står i kø. De har haft stor kontinuitet de senere år med Allan Heine ved roret. Den store akilleshæl har været højresiden, hvor hverken Marie-Paule Gnabouyou eller Sanne van Olphen på højreback eller Natasha Nolevska på højrefløj fik sat deres aftryk, og man har sadlet om i forhold til de mere eksotiske indslag og hentet de unge talenter i Stine Andersen, Pauline Bøgelund og Moa Högdahl til i fællesskab at løfte opgaven.

Kristina Jørgensen var en af de store åbenbaringer sidste sæson, hvor hun tog skridtet fra Skanderborg til Viborg – og siden landsholdet. Det bliver spændende at følge hendes videre udvikling, mens det ligeledes er værd at holde med den nye stregspiller Ida-Marie Dahl, der regnes for et af de største talenter på positionen.

Anført af Line Uno spiller Viborg en sprudlende og tempofyldt omgang håndbold. Uno svinger dog meget i hendes præstationer, og det kendetegnede også Viborg sidste sæson, at der var langt fra top- til bundniveau. De har dog været i top 4 de seneste mange sæsoner, og har gode muligheder for igen at blande sig i medaljekampen – især hvis keeper Rikke Poulsen igen nærmer sig fordums styrke.

Vinderchance:
6 %

Nykøbing Falster Håndbold – ligaens mest seværdige håndboldhold

Nykøbing Falster blev meget overraskende mester i 2016/17-sæsonen efter FCM Håndbolds favoritfald. Siden fulgte en mager sæson, hvor holdet ikke formåede at følge op på DM-titlen og endte udenfor semifinalerne. Der har været stor udskiftning siden mesterskabssæsonen, og man har satset eksotisk med hele tre japanske landsholdsspillere på holdkortet.

NFH er kendetegnet ved en stærkere offensiv end defensiv. Defensiven har i opstarten set særdeles sårbar ud i fraværet af Sarah Iversen, der er skiftet til den midtjyske prærie. Offensivt ser NFH dog særdeles potente ud og har hentet både det hollandske stortalent Dione Housheer samt den spektakulære og fodrappe Yui Sunami til højrebacken, der var et et svagt led på holdet sidste sæson efter Nathalie Hagmans afgang.

NFH har i en årrække været ligaens mest målrige hold, og det tegner ikke anderledes forud for denne sæson med deres nye personel og defensive svækkelse. De har været enormt målrige i optaktskampene, og man kan forvente hvirvelvinds-håndbold i takt med Sunami bliver integreret på holdet.

På dagen kan NFH slå alle hold – sidste sæson eksemplificeret ved, at de slog guldfavoritterne fra Odense både på ude- og hjemmebane. De spiller en seværdig omgang håndbold, men som man siger "Attack sells tickets and defence wins titles", og de defensive kvaler er nok for store ti, atl NFH for alvor spiller med om guldet, men de kan spille med i den sjove ende af tabellen.

Vinderchance:
4 %

Randers HK – forfra eller videre?

Randers HK har haft en del magre år efter DM-guldet i 2011-12 sæsonen. Der er løbet meget vand gennem åen siden – og en række trænerfyringer. De valgte forud for sidste sæson at sadle helt om med mestertræneren Niels Agesen og profilerede sig med #forfra. Problemet var dog, at Niels Agesen kom så sent til, at han ikke kunne nå at sætte sit præg på holdet – og endte med et spillermateriale, der langt fra passede trænerens skabelon og hoved.  

På den baggrund havde Randers en svær første sæson under Niels Agesen. Profilen Camilla Dalby var ude på grund af graviditet i store dele af sæsonen, mens flere andre nøglespillere rendte ind i skader, og det var en yderst decimeret trup, der bragte Randers i mål på en lidet flatterende ottendeplads.

Forud for denne sæson har Niels Agesen i højere grad sat sit præg på holdet, og spillestilen bliver formentlig mere tempofyldt. Ind er kommet nogle gamle kendinge af dansk håndbold i form af Jamina Roberts og Nina Wörz. På højrefløj skal det unge stortalent Line-Mai Hougaard egenhændigt løfte arven efter klubikonet Gitte Andersen. Randers har byttet #forfra ud med #videre forud for denne sæson. Ingen tvivl om holdet er forstærket, og samtidig er Camilla Dalby vendt tilbage – og hendes hammer af en venstrehånd er intakt efter barsel med nogle stærke præstationer i opstarten.

Randers er dog hæmmet her i sæsonstarten, hvor de er ramt af et utal af skader, der uheldigt falder sammen med genopbygningsfasen. På den baggrund er det forventeligt, at Randers kommer lidt blødt fra land, men der er ingen undskyldninger i sæson to, de skal #videre, og der skal resultater på bordet.

Vinderchance:
1 %

Silkeborg Voel KFUM – sæsonens positive overraskelse igen, igen?

Silkeborg Voel har været en solstråle historie i dansk håndbold. Med base i Voel med bare 1500 indbyggere har klubben formået at bide sig fast i den bedre del af rækken på trods af et relativt beskedent budget.

Sæson efter sæson har Jacob Andreasen og Voel-pigerne hævet niveauet – på trods af de hver sæson har mistet nogle af deres bedste profiler til finere klubadresser. Denne sæson er ingen undtagelse, hvor Stine Skogrand er taget videre til Herning-Ikast Håndbold. De har været enormt dygtige til at rekruttere spillere – og især spillere, der passer ind i spillestilen. En offensiv spillestil, der har udklækket en del ligatopscorere i Silkeborg Voel.

Silkeborg Voel spiller en sprudlende omgang håndbold med et stort fokus på ankomstfasen, hvor de er blandt de bedste i ligaen anført af fodrappe Sofie Bæk Andersen. Med tilgangen af Jane Schumacher bliver tempoet ikke skruet ned – tværtimod. Når de rammer de rigtige noder i defensiven og det rette spændingsniveau, kan de løbe de fleste hold sønder og sammen. Deres problem er ofte, de mangler en plan B, når plan A ikke lykkes – og det så man i udtalt grad i slutspilskampen mod FCM Håndbold, hvor de spillede blændende indledningsvist og løb FCM over ende – men siden faldt fuldstændigt fra hinanden, hvor 8-2 blev til 11-17.

De har endnu en gang været dygtige på transfermarkedet. De har hentet to store talenter til bagkæden hos naboerne fra Herning-Ikast, som er klar til en større rolle efter biroller sidste sæson. Det store spørgsmål er Susann Müller – en gudsbenådet håndboldspiller og næsten lige så stort problembarn. Müller har ikke fået det ud af karrieren, hun burde, da der alt for ofte har været postyr omkring hendes person, som har fyldt meget på godt og ondt. Hendes spillemæssige kvaliteter er dog upåklagelige, og lykkes det Silkeborg Voel at tæmme Susann Müller, får de en fremragende spiller med et uovertruffen skud.

Vinderchance:
1 %