Cricket er opfundet i England og er udbredt gennem koloniseringen til primært Commonwealth-landene. Det er en lille sportsgren i Danmark, men udenfor landets grænser er sporten kolossal.

Hvad er Cricket?

Cricket er en holdsport bestående af to hold med hver 11 spillere. Et hold består af en sammensætning af allroundere, gærdespillere, kastere og én keeper. Der spilles på en oval eller cirkelrund (græs)bane, hvor målene kan variere meget fra sted til sted. Cricket kan dog spilles stort set overalt og bliver spillet på mange gadehjørner i Sydøstasien.

Den moderne form af spillet blev opfundet i det sydlige England i 16. århundrede, og i slutningen af 18. århundrede var det Englands nationalsport. Sporten blev udbredt gennem det britiske imperium og koloniseringen - og er foruden England særligt populært i Australien, Bangledesh, Indien, New Zealand, Pakistan, Sri Lanka, Sydafrika og Vestindiske Øer. Det anslås, at cricket er det næstmest spillede sportsgren i verden efter fodbold. 

Der spilles cricket i tre forskellige formater (T20, ODI og Test). De grundlæggende regler er de samme i alle tre formater, men kampenes længde varierer meget fra format til format. T20 har vundet indpas de senere år - ikke mindst pga. seervenligheden og de mange dollars i Indian Premier League (IPL).

Da cricket er udbredt på alle kontinenter over alle breddegrader spilles der året rundt, da sommeren falder forskelligt på de forskellige kontinenter.

Cricket regler og formater

Cricket spilles på en oval eller cirkelrund bane, hvor diameteren varierer mellem 110-140 m. Banen er omkranset af et reb eller en kridtstreg. Midt på banen - ikke nødvendigvis præcis på midten - er der en rektangulær pitch (et afgrænset område, som der løbes og kastes på). I begge ender af pitchen står der tre gærdepinde med to overliggere, som tilsammen udgør gærdet. Der spilles kun i tørvejr, da våde forhold gør bolden glat og udgør en sikkerhedsrisiko.

Der er 11 spillere på hvert hold. En halv time før kampstart foretages lodtrækning. Den vindende anfører bestemmer om de vil starte ved gærdet eller i marken. Samtidig afsløres de to holdopstillinger. Lodtrækningen kan have stor betydning, da man har fordel af at vælge, om man vil starte ved gærdet eller i marken og samtidig kan tage hensyn til både bane- og vejrforhold. Deraf har lodtrækningen ofte betydning for oddset, hvor cricket odds typisk justeres ca. 0,10 i jævnbyrdige kampe på baggrund af lodtrækningen. Lodtrækning, holdopstillinger, bane- og vejrforhold er alle faktorer, der har stor betydning for en chancevurdering, og derfor er det oftere lettere at vurdere et spilobjekt i den sidste halve time før kampstart eller i løbet af kampen.

Gærdeholdet har 2 spillere inde ad gangen, som står i hver deres ende af pitchen og forsvarer hver deres gærde. Markholdet har alle 11 mand i aktion samtidig. De vælger en kaster, som går på tur efter hver over (6 bolde) og en keeper - resten er fordelt rundt i marken på forskellige positioner. Der findes flere forskellige måder at kaste på - nogle hurtigt og andre med skrue. Efter hver over skiftes retning, og en ny kaster kaster fra den modsatte ende af pitchen.

.

 

Pointscoring

Gærdespillet går ud på at score så mange points som muligt. Gærdespilleren skal forsøge at slå til bolden og derefter opnå points. Det kan ske ved at bytte plads med holdkammeraten i den anden ende af pitchen - de kan løbe og opnå points, indtil markholdet når at kaste bolden til keeperen. Man kan maksimalt løbe 4 points ind for hvert slag. Hvis gærdespilleren slår så godt, at bolden løber udover banens afgrænsning får man 4 points, og hvis bolden tager turen ud over rebet uden mellemlanding får man 6 points, som er det maksimale, man kan opnå.

Markholdet har to formål - at få gærdespilleren ud og begrænse gærdeholdets pointhøst. Gærdespilleren kan ryge ud på flere forskellige måder.

- kastet ud: kasteren rammer gærdet så mindst én af overliggerne ryger af.

- grebet ud: gærdespilleren slår bolden med bat eller hånd (rammer handsken) og blevet grebet af en markspiller uden at røre jorden først.

- LBW: "leg before wicket" er, når gærdespilleren blokerer et kast, der har kurs mod gærdet med benet - dommerafgørelse.

- løbet ud: hvis en gærdespiller under løb mellem gærderne ikke når tilbage inden en markspiller rammer gærdet med bolden eller bryder gærdet med bolden i hånden.

- stokket ud: når keeperen bryder gærdet med bolden i hånden i tilfælde af, at gærdespilleren ikke rammer bolden og har bevæget sig udenfor den markerede slaggrænse.

Udstyr

Cricket-bolden kastes med op til 160 km/t, og derfor er det vigtigt, at udstyret er i orden. Gærdespilleren og keeperen bærer derfor store benskinner (puder), handsker og hjelm. Ved skruekastere nøjes mange med kasket, som kan være mere behagelig at bære, da cricket ofte spilles under meget varme og fugtige forhold. Det giver knubs at spille cricket og især, hvis man bliver ramt i ribbenene. I meget sjældne tilfælde er uheldet ude, som da den australske landsholdsspiller Philip Hughes i slutningen af 2014 blev ramt på halsen og efter 3 dage i koma på tragisk vis afgik ved døden.

Teknologi

Selvom cricket holder fast i mange traditioner og dyder, har man i de senere år udviklet en række teknologier, som skal sikre bedre dommerkendelser. Man har udviklet et hawk-eye system - forgænger til hawk-eye som man kender det fra tennis, der er et redskab til at vurdere, om bolden vil ramme gærdet. Holdene har challenges til at udfordre dommerens kendelser, hvor hawk-eye systmet enten bekræfter eller omstøder dommerens kendelse. Derudover har man udviklet Snicko, som bliver brugt til grafisk at analysere lyd, som kan være med til at afprøve om bolden har berøring med bat eller ej.

Formater

Der findes tre forskellige formater indenfor cricket. Nogle spillere er specialister indenfor enkelte formater frem for andre - og det er ikke givet, at spillerne nødvendigvis excellerer i alle tre formater. Der findes særskilte ranglister indenfor de forskellige formater.

Test: Test-cricket er det gamle format, hvor man spiller over 5 dage. Det er kun 10 lande, der er kvalificeret til at spille officielle Test-kampe. Typisk spiller man en serie af kampe på enten 3 eller 5 Test-kampe, hvor den samlede vinder får et trofæ. Alle hold spiller klædt helt i hvidt. Modsat de andre formater spilles der med en rød bold, der er lidt anderledes fend den hvide bold, man ellers spiller med.

Hver dag i en Test-kamp består typisk af 3 blokke af to timers spil. Efter den første to-timers blok er der "lunch" på 40 minutter, mens der er "tea" på 20 minutter efter anden blok. I løbet af en dag når man som regel ca. 90 overs (540 kast).

I Test-formatet kan kampe modsat de andre formater godt ende uafgjort. Der spilles ingen mesterskaber i Test-formatet.

ODI: ODI (One Day Internationals) spilles over én dag. Her spilles i to blokke. Hvert hold har maksimum 50 overs (300 kast) til rådighed eller indtil de mister de 10 gærder. Når første innings er afviklet er der "lunch", hvorefter kampen genoptages med anden innings. Holdene spiller i dette format i deres egne farver. En kamp varer typisk i op til 7 timer. Kampen skal afgøres på én dag og i tilfælde af dårlige vejrforhold kan kampen blive forkortet, hvor en matematisk beregning Duckworth-Lewis bruges til at omregne points / overs og i værste fald kan kampen blive aflyst og ende uden resultat.

Det er i ODI-formatet, der spilles VM i Australien / New Zealand pt.Finalen spilles i 29. marts i Melbourne, hvor der er plads til små 100.000 tilskuere. VM spilles hvert fjerde år.

T20: T20 eller 20/20 er det nyeste format, som hurtigt er blevet populært. Formatet er meget mere seervenligt - spillet er mere eksplosivt og kampene markant kortere. Som det antydes i navnet drejer det sig om 20 overs pr. hold.

T20 er især blevet populært efter oprettelsen af Indian Premier League (IPL) i 2008.

Der bliver afviklet mesterskaber i T20-regi og Sri Lanka strøg til tops ved VM i Bangledesh i 2014.

Spiltyper

Hvem der vinder kampen er naturligvis den mest populære spiltype. Derudover kan man spille på O/U antal points både på de respektive hold men også spillerne individuelt - ligesom man kan spille på antal 4'ere og 6'ere. Man kan spille på om de enkelte spillere opnå 50/100 points, hvor sidstenævnte "century" er en milepæl. Man kan spille på, hvem der bliver kaster og gærdespiller - både på de enkelte hold og i kampen som helhed. Ligeledes er der forskellige H2H mellem både kastere og gærdespillere. Hvilket hold der opnår flest points i første 15 overs eller højeste åbnende partnerskab er andre muligheder.

Livebetting kan man spille på antal points i de forskellige overs, og sammenholdt med de høje limits har det fristet til spotfixing, hvor man laver aftalt spil i bestemte dele af spillet. Det behøver ikke involvere mere end enkelte spillere - det kan fx være en kaster, der bliver bestilt til at forære modstanderne et vist antal points i en bestemt over og som derefter bevidst kan overtræde og / eller servere foræringer til gærdespillerne. Der har både været sager i Pakistan og senest også i højtprofilerede IPL.

Likviditet

Likviditeten på cricket er blandt de bedste på markedet. De færreste spillere vil møde nogen begrænsning. Især Betfair, Bet365 og Ladbrokes tager imod enorme summer på cricket, mens bookmakerne på fastlandet, hvor cricket ikke er så udbredt, har lavere limits.

Som et eksempel på hvor stort cricket-markedet er, kan det nævnes, at der i gruppekampen ved VM mellem Indien og Pakistan d. 15 februar blev omsat over 40 mio GBP - selvom der var kampstart kl. 04:30 CET en søndag morgen. Til sammenligning blev der omsat ca. 10 mio GBP dagen efter, da Preston North End tog imod mægtige Manchester United i FA Cuppen i bedste sendetid, hvor der ikke var meget andet sport på plakaten - og hvor Prestons føringsmål givetvis har hjulpet på omsætningen.

Popularitet og eksponering

Cricket er mest populært i de gamle Commonwealth-lande, der excellerer i sportsgrenen. Det drejer sig især om de 10 lande, der er kvalificeret til at spille Test-kampe: England, Australien, Sydafrika, Vestindiske Øer, New Zealand, Indien, Pakistan, Sri Lanka, Zimbabwe og Bangladesh i rækkefølge.

Flere undersøgelser viser, at cricket er den næstmest populære sportsgren på verdensplan baseret på antal seere - kun overgået af fodbold. Det hjælper naturligvis, at små 20 % af verdens befolkning bor i det cricket-gale Indien. Således er det estimeret, at den føromtalte gruppekamp mellem ærkerivalerne Indian - Pakistan havde intet mindre end én milliard TV-seere - det tal når ingen andre sportsbegivenheder på kloden i nærheden af.

I England sidder Sky Sports tungt på rettighederne. I Indien købte Star Tv, ejet af mediemogulen Rupert Murdoch, rettighederne og blev samtidig hovedsponsor for det indiske landshold i perioden 2012-2018 - for den nette sum af 750 mio dollars.

Indian Premier League (IPL) - en årlig klubturnering i Indien der spilles over et par måneder har revolutioneret hele cricketverdenen. IPL opstod i 2008 - og siden er lignende indiske turneringer opstået i badminton, fodbold og tennis. Stort set alle de bedste spillere i verden er med. Der foretages drafts ca. hvert andet år, hvor holdene kan købe/beholde spillere. Holdene ejes af indiske firmaer, rigmænd og skuespillere, og spillerne tjener vanvittige summer i løbet af de få uger turneringen strækker sig over. Siden er der blevet oprettet lignende turneringer i andre lande, hvor økonomien også er rigtig god - dog uden at nå i nærheden af niveauet i IPL. Danske Frederik Klokker har været med i Bangladeshs pendant.

Man har forsøgt at erobre det amerikanske marked og markedsført cricket som "baseball on steroids" og spillet nogle showkampe i USA med nogle af de bedste cricketspillere. Det helt store gennembrud i USA lader stadig vente på sig, men cricket vinder langsomt frem. 

Cricket er religion

Indien er uden sammenligning det mest cricketgale land i verden. Flere kanaler viser udelukkende cricket - døgnet rundt. Indien går i stå, når landets helte spille. Cricket er det store samtaleemne uanset, hvor man kommer i landet. Spillerne bliver tilbedt som guder og bliver brugt meget flittigt i reklamer. Deraf har landsholdsspillerne også tjent enorme formuer. Ifølge Forbes' opgørelse kom den indiske landsholdskaptajn Mahendra Singh Dhoni ind på en femteplads over bedst betalte sportsudøvere på tværs af alle sportsgrene i 2013 - kun overgået af Tiger Woods, Roger Federer, Phil Mickelson og Maria Sharapova.

Cricket har i den grad formået at samle Indien på tværs af religioner og socialstatus. Cricket er religion i Indien.

Stjernerne

Der er mange forskellige aspekter i cricket, og deraf er der også mange udøvere, der skiller sig ud afhængig af, hvilke parametre, man kigger på. Det kan være gode gærdespillere, kastere, keepere, markspillere eller succesfulde anførere. Jeg har valgt at fremhæve spillere, der har sat spektakulære rekorder.

Fortidens stjerner

Man kommer ikke udenom australske Sir Don Bradman, der betragtes som den bedste Test-spiller gennem historien. Don Bradman spillede fra 1920'erne til slutningen af 1940'erne. Hans pointgennemsnit i Tests er ekstreme 99,94. Don Bradman afgik ved døden i 2001, men 100 års-dagen for hans fødsel blev i 2008 markeret med udgivelsen af en mønt med Bradmans portræt, og han er ligeledes optaget i Hall of Fame.

Muttiah Muralitharan fra Sri Lanka regnes for en af de bedste kastere nogensinde. Han var skruekaster, og en speciel knogle fra fødslen gjorde, at han kunne vinkle og skrue sine kast markant anderledes end andre. Den lille troldmand er den kaster, der har flest skalpe i historien i både ODI og Test-formatet. Muralitharan indstillede sin internationale karriere i 2011, men han er som 42 årig stadig aktiv i forskellige T20-ligaer, hvor han har lukrative kontrakter.

Sachin Tendulkar er Indiens største cricketstjerne nogensinde. Little Master stoppede sin karriere i 2012 efter han lige akkurat nåede at føje VM-titlen til et imponerende CV. Tendulkar har rekorden for flest centuries og er den eneste, der har rundet 100 af slagsen i landsholdsregi og er samtidig alletiders største pointsluger. Tendulkar er uhyre populær i Indien, hvor han har vundet alskens priser, og han er sågar udstillet på Madame Tussauds i London. Tendulkar menes at være god for mere end 1 milliard kroner, er medejer af fodboldklubben Kerala Blasters og har stadig store sponsoraftaler med multinationale firmaer. Han er en nær ven af Roger Federer, som han har besøgt adskillige gange ved Wimbledon.  

Nutidens stjerner

Sydafrikanske AB de Villiers regnes af mange for nutidens bedste og mest komplette cricketspiller. Han er sydafrikansk anfører og har fremragende kvaliteter som både keeper og gærdespiller. Han er meget atletisk og eksplosiv. AB de Villiers er en utrolig stabil gærdespiller og har samtidig rekorden for hurtigste 50'er, 100'er og 150'er i ODI - ret imponerende. Han excelllerer i alle 3 formater af spillet og er en meget eftertragtet spiller i de lukrative T20-ligaer.

Chris Gayle er fra de Vestindiske Øer og er en brutal gærdespiller. Gayle er kæmpestor og spiller med et monstrøst bat. Han er ikke meget for at løbe mellem gærderne og høster i stedet en stor del af sine points gennem 4'ere og ikke mindst 6'ere. Han er den eneste, der har slået en 6'er på første kast i en Test-kamp. Hans højeste score i Test er imponerende 333 points. Han har rekorden for hurtigste century på tværs af alle formater - han brugte bare 30 kast på at nå 100 points i en IPL-kamp. Forleden blev han den første spiller til at opnå 200 points i en VM-kamp, da han maltrakterede Zimbabwe med 215 points.

Fremtidens stjerner

Indiske Virat Kohli har som 26 årig allerede et CV, der vil gøre de fleste misundelige. Kohli er i besiddelse af en lang række rekorder for at være den yngste / hurtigste til at opnå flere milepæle. Kohli har følelserne uden på tøjet og modstanderne betragter ham ofte som arrogant. Han har allerede vundet titlen som MVP ved et verdensmesterskab og var med til at vinde VM i 2011. Han har imponerende gode stats som gærdespiller og fortsætter han i samme tempo vil han formentlig slå en række af Tendulkars rekorder, som ellers var regnet uopnåelige. Han er allerede nu kørt i stilling som den næste indiske landsholdsanfører.

Kane Williamson regnes for det største talent i New Zealand nogensinde, og det siger ikke så lidt. Han har en uovertruffen og elegant teknik, der får det hele til at se legende let ud. Han er blot 24 år, men har i flere kampe ageret anfører. Han har allerede 15 centuries på CV'et, og det er blot et spørgsmål om tid, før han ender i rekordbøgerne. Williamson viste stor næstekærlighed, da han donerede hele honoraret fra serien mod Pakistan til skudofrene fra skolemassakren i Peshawar i 2014.

Landsholdsspillerne blev forgyldt, da de vandt VM på hjemmebane i 2011. Ifølge Forbes' opgørelse kom den indiske landsholdskaptajn Mahendra Singh Dhoni ind på en femteplads over bedst betalte sportsudøvere - kun overgået af Tiger Woods, Roger Federer, Phil Mickelson og Maria Sharapova - og med en indtjening 50 % større end både Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

De indiske landsholdsspillere blev forgyldt, da de vandt VM på hjemmebane i 2011. Ifølge Forbes' opgørelse kom den indiske landsholdskaptajn Mahendra Singh Dhoni ind på en femteplads over bedst betalte sportsudøvere i 2013 - kun overgået af Tiger Woods, Roger Federer, Phil Mickelson og Maria Sharapova - og med en indtjening 50 % større end både Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.