Efter et transfervindue hvor kinesiske klubber har brugt cirka 2,89 milliarder danske kroner på nye spillere og trænere, så er det nu eller aldrig for den kinesiske Super League. Sæsonen er cirka en måned gammel, og fodboldeksperten Estadísticas giver dig en kort gennemgang af alle 16 hold i den største sæson nogensinde i kinesisk fodboldhistorie.

Guangzhouc Evergrande indleder jagten på deres syvende CSL-mesterskab i træk. De kommer i år til at få hårdere konkurrence end nogensinde, da Shanghai SIPG har brugt oceaner af penge på at vinde titlen. I ligaen spiller stjernespillere som Carlos Tevez, Oscar, Hulk, Lavezzi og Demba Ba. Kinesisk fodbold er ved at købe sig til en titel som fodbold stormagt. 

Gennemgang af holdene

Guanghzou Evergrande

Guangzhou Evergrande hentede deres sjette mesterskab i træk, og Scolari har lavet et par ændringer til holdet, der sidste år sikrede ham The Double i Kina. Kontinuitet bliver nøgleordet, og klubben har stadig sidste sæsons topscorer Ricardo Goulart stadigvæk i truppen. Klubben fra det sydlige Kina vil formentligt blive ved med at dominere i ligaen.

Sidste sæson: Mestre

Træner: Luiz Felipe Scolari

Største indkøb: Kim Hyung-Il

Stjernespiller: Zheng Zhi

Nuværende placering: 5

Form: Tabt, vundet

Jinagsu Sunning

Choi Yong-Soo kom til Jiangsu Suning efter et succesfuldt ophold i FC Seoul midtvejs i sidste sæson, som den langsigtede løsning efter legenden Dan Petrescu og sydkoreaneren har gjort sit for at få tingene til at gå op i en højere enhed. 

Sidste sæon: 2. plads

Træner: Choi Tong-Soo

Største indkøb: Yang Boyu 

Stjernespiller: Alex Teixeria 

Nuværende placering: 15

Form: Tabt, uafgjort

Guangzhou Evergrande ender over Jiangsu Sunning til odds 1.25 hos 888Sport*

Evergrande har handlet bedst ind i vinduet, og den legendariske træner Scolari har evnerne til at sende dem med endnu et mesterskab.

Shanghai SIPG

En tredjeplads var ikke nok til at Sven-Göran Eriksson kunne beholde sit job, som han måtte overlade til Andre Villas-Boas, der fik en stor pose penge mellem hænderne til at styrke sit i forvejen fremragende hold. Han hentede blandt andet Oscar, og de har i de sidste 16 måneder brugt ca én milliard kroner - det skal betyde en ligatriumf. 

Sidste sæson: 3. plads

Træner: Andre Villas-Boas

Største indkøb: Oscar 

Stjernespiller: Hulk 

Nuværende placering: 1

Form: Vundet, vundet

Shanghai Shenhua

Mens Carlos Tevez trak alle overskrifterne fra klubben med sit skifte hertil, så røg klubben ud af Asian Champions League. Klubben har handlet skidt ind og har ikke formået at hente kinesiske spillere af betydning, og de får svært ved at få en 4. plads igen.

Sidste sæson: 4. plads

Træner: Gustavo Poyet

Største indkøb: Carlos Tevez 

Stjernespiller: Giovanni Moreno

Nuværende placering: 4

Form: Uafgjort, vundet

Shanghai Shenhua ender over Jingsu Suning til odds 1,60 hos Unibet*

Klubben er røget ud af Asian Champions League, men deres hold indeholder kvalitet, hvor specielt midtbanemanden Moreno har været den helt store oplevelse igennem de sidste par sæsoner.

Beijing Guoan

Beijing Guoans nye ejer er gået tilbage for at komme frem igen. De har hentet Jose Gonzalez til at være cheftræner i den klub, hvor han tidligere var assistent for Gregorio Manzano. Jonathan Soriano er blevet hentet til som deres oplagte målscorer, efter at han angiveligt er blevet anbefalet af Freddie Kanoute. Desuden har den kinesiske forsvarsveteran Xu Yunlong stillet fodboldstøverne på hylden.

Sidste sæson: 5. plads

Træner: Jose Gonzalez 

Største indkøb: Jonathan Soriano 

Stjernespiller: Zhang Xizhe 

Nuværende placering: 11

Form: Uafgjort, tabt

Guangzhou R&F

Eran Zahavi var en af sidste sæsons helt store oplevelser i Kina, og træner Dagan Stojkovic håber på, at israeleren kan gøre være det igen i klubbens forsøg på at træde ud af naboernes skygge og kæmpe med om en plads i Asian Champions League. 

Sidste sæson: 6. plads

Træner: Dragan Stojkovic 

Største indkøb: Junior Urso 

Stjernespiller: Eran Zahavi

Nuværende placering: 3

Form: Vundet, vundet

Hebei China Fortune

Måske den mest voldsomme klub på transfermarkedet i Kina. Hebei China Fortune hentede intet mindre end syv spillere med kinesisk landsholdsfodbold på CV'et, og klubben har brugt i omegnen af 700 millioner danske kroner. Det mest iøjnfaldende var forsvarsspiller Chengdong, som blev hentet i Spanien for et rekordbeløb. Manager Pellegrini har en voldsom trup, som også indeholder Mbia, Hernanes og Ezequiel Lavezzi. 

Sidste sæson: 7. plads

Træner: Manuel Pellegrini 

Største indkøb: Zhang Chengdong

Stjernespiller: Ezequiel Lavezzi 

Nuværende placering: 9

Form: Uafgjort, uafgjort

Chongqing Lifan

Chongqing Lifan rykkede i 2014 op i China Super League igen. De sidste to sæsoner har de placeret sig i midten på en 8. plads. Specielt den rutinerede sydkoreanske træner Woe-Ryong har leveret varen, og med indkøbet af Hyuri har han forstærket sin talentfulde trup yderligere. 

Sidste sæson: 8. plads

Træner: Chang Woe-Ryong

Største indkøb: Hyuri

Stjernespiller: Alan Kardec 

Nuværende placering: 10

Form: Uafgjort, uafgjort

Yanbian Funde

En skuffende start på sidste sæson placerede Yanbian Funde på en 15. plads efter syv spillerunder, men den sydkoreanske træner gjorde det godt og sørgde for en placering i midten af tabellen. Det bliver en hård sæson for Yanbian Funde, der ikke har lavet nær de samme indkøb som deres konkurrenter i ligaen. 

Sidste sæon: 9. plads 

Træner: Park Tae-Ha

Største indkøb: Richard Guzmics 

Stjernespiller: Babacarr Trawally 

Nuværende placering: 14

Form: Tabt, uafgjort

Tianjin Teda

Tidligere Beijing Guoan træner Jaime Pacheco starter sin første fulde sæson hos Tianjin Teda, og han har givet holdet en overhaling i tranfervinduet. Her han hentet superstjernen John Obi Mikel samt den tidligere West Bromwich-angriber Brown Ideye. Vigtigst af alt for Tianjin Teda bliver dog at ende over de nyoprykkede lokalrivaler Tianjin Quanjian.

Sidste sæon: 10. plads 

Træner: Jaime Pacheco 

Største indkøb: John Obi Mikel 

Stjernespiller: Cao Yang 

Nuværende placering: 13

Form: Uafgjort, tabt

Liaoning Whowin

Whowin er trænet af klublegenden Ma Lin, som vandt Asian Champions League som spiller tilbage i 1990. En af sæsonens største scoops er ,at de fik overtalt Shandong Luneng til at give kald på den kinesiske landsholdsangriber Yang Xu. Ankomsten af den australske duo Robbie Kruse og James Holland vil give holdet yderlig pondus, men de kæmper næppe med i toppen.

Sidste sæson: 11. plads 

Træner: Ma Lin 

Største indkøb: Yang Xu 

Stjernespiller: Robbie Kruse

Nuværende placering: 6

Form: Uafgjort, uafgjort

Changchun Yatai

Changchun Yatai-træneren Jang-soo er sammen med Scolari de eneste to nuværende trænere i ligaen, der har vundet den. Han styrede Guangzhou Evergrande til deres første ligatitel i 2011. Vigtigst af alt bliver det, at Odion Ighalo får en god start og kommer til at lave mål. 

Sidste sæson: 12. plads

Træner: Lee Jang-soo

Største indkøb: Odion Ighalo

Stjernespiller: Zhang Xiaofei 

Nuvæerende placering: 16

Form: Tabt, tabt

Henan Jianye

Henan Jianye har hentet den tidligere AaB og Senegal-angriber Christian Bassogog. Han var ufarlig i Superligaen, men kåret som "Most Valuable Player" i det netop overstået African Nations Cup. Henan endte på 5. pladsen tilbage i 2015, men holdet er langt fra tidligere styrke. 

Sidste sæson: 13. plads 

Træner: Jia Xiuquan

Største indkøb: Christian Bassogog

Stjernespiller: Eddie Gomes 

Nuværende placering: 8

Form: Uafgjort, uafgjort

Shandong Luneng

Shandong Luneng hentede sidste sommer den italienske angriber Graziano Pelle i Southampton, og det lignede et fejlindkøb, men det lykkedes klubben at komme af med flere kinesiske spillere. Heriblandt andet landsholdsangriberen Yang Xu. Træner Felix Magath forventes at levere en stærk præstation, og de må ikke ende lige over nedrykningsstregen igen. 

Sidste sæson: 14. plads

Træner: Felix Magath 

Største indkøb: Zhao Haibin

Stjernespiller: Graziano Pelle 

Nuværende placering: 2

Form: Vundet, vundet

Tianjin Quanjian

De ekstremt dybe lommer hos klubejer Shu Yuhui sikrede oprykning til CSL for Tianjin Quanjian, da Fabio Cannavaros drenge vandt den næstbedste række. Shu Yuhui har været vanvittig i transfervinduet, og han har hentet Axel Witsel, Alexandre Pato og Junior Morars. Cannavaro vil være opsat på at vise, at Guangzhou Evergrande var for hurtigt ude, da de fyrede ham tilbage i 2015 efter blot seks måneder på pinden.

Sidste sæon: Mestre China League One

Træner: Fabio Cannavaro 

Største indkøb: Axel Witsel 

Stjernespiller: Zhao Xuri 

Nuværende placering: 12

Form: Uafgjort, tabt

Guizhou Zhicheng

Anført af tidligere Kina U20-landstræner Li Bing har Guizhou Zhicheng sikret sig oprykning fra China League One, da de endte foran Qingdao Huanghai, som sikrede dem oprykning for første gang. Guizhou har sikret sig den tidligere Rangers og Everton-angriber Nikica Jelavic og hollænderen Tjarron Chery fra Queen Park Rangers. 

Sidste sæson: 2. plads i China League One

Træner: Li Bing 

Største indkøb: Tjarron Cherry 

Stjernespiller: Nikica Jelavic 

Nuværende placering: 7

Form: Uafgjort, uafgjort

Odds på China Super League 2017 

Selvom Guangzhou Evergrande tabte deres sidste kamp til Shandong Luneng, er de fortsat klare favoritter. Spændende bliver det dog at følge Oscar, Hulk og Asamoah Gyan i Shanghai SIPG. Eller hvad med den tidligere AaB-spiller Christian Bassogog? Han skal sammen med Eddi Gomes være med til at sikre de umiddelbare underdogs fra Henan Jinaye en sæson mere i CSL.

Odds på vinderen af Chinese Super League 2017

Bedste odds Bookmaker
Guangzhou Evergrande Taobao 2,40
888sport
Shanghai SIPG 3,50
Unibet
Shanghai Shenhua 7,00 888sport
Jingsu Suning 10,00 Unibet
Beijing Guan 21,00 888sport
Guangzhou R&F 26,00 Unibet
Taijin Teda 41,00 888sport
Hebei CFFC 51,00 Unibet
Shandong Luneng Taishan 51,00 888sport
Tianjin Quanjian 51,00 Unibet
Changchun Yatai 81,00 888sport
Yabian Funde 81,00

Unibet

Chongqing Lifan 101,00 888sport
Guizhou Zhicheng 101,00 Unibet
Henan Jinaye 101,00 888sport
Liaoning Honggyun 101,00 Unibet

Odds på topscoren i Chinese Premier League 2017

Bedste odds Bookmaker

Hulk

6,00 888sport
Alex Teixeira 7,00 Unibet
Burak Yilmaz 8,00 888sport
Elkeson 8,00 Unibet
Carlos Tévez 11,00 888sport
Jackson Martinez 16,00 Unibet
Ricardo Goulart 18,00 888sport
Papiss Demba Cissé 21,00 Unibet
Alexandre Pato 21,00 888sport
Graziano Pellé 21,00 Unibet
Alan Carvalho 26,00 888sport
James Chamanga 26,00 Unibet
Odion Ighalo 26,00 888sport
Nikica Jelavic 34,00 Unibet
Paulinho 34,00 888sport

Wu Lei

34,00 Unibet

De dyreste indkøb i China Super League 

Herunder vil jeg prøve at kaste lidt lys over, hvilke 10 spillere der har været hovedårsagen til, at CSL-klubberne har brugt omkring 2,89 milliarder danske kroner på transfermarkedet. Det er nemlig ikke Hr. hvem-som-helst, der til daglig tjener sine penge i Kina. Listen indeholder også spillere, der er blevet købt i tidligere transferhandler. 

10. Graziano Pelle (113 millioner kroner)

Pelles skifte fra Southampton til Shandong Luneng var et 113 millioner kroner skifte i juli 2016. Han scorede fem gange i 13 kampe og var med til at sikre, at hans klub med nød og næppe overlevede i CSL.  

9. Gervinho (133 millioner kroner) 

De fleste Arsenal fans var formentligt overrasket over at høre, at deres tidligere kantspiller blev solgt for 133 millioner kroner til Hebei China Fortune, da han skiftede til dem sidste år. Han havde ikke nogen imponerende sæson, da den vævre kantspiller blot scorede tre gange i 18 kampe for sin klub. 

8. Elkeson (137 millioner kroner) 

Brasilianeren har været i Kina siden 2013, men hans skifte fra Guangzhou Evergrande til Shanghai SIPG i 2016 gav ham en plads på listen her, da de betalte 137 millioner kroner. Han har vundet tre ligatitler i træk med sit tidligere hold.

7. Axel Witsel (148 millioner kroner) 

Belgieren forlod Zenit St. Petersborg for at spille for Tianjn Quanjian for et transfergebyr på flotte 148 millioner kroner. Hans hold er nyoprykkede til CSL. 

6. Chendong Zhang (151 millioner kroner) 

Den eneste kineser på listen er Chengdong Zhang, og han skiftede fra Beijing Guoan til Hebei China Fortune tidligere i år. 

5. Ramires (207 millioner kroner) 

Det var formentligt først efter Ramires' skifte til Kina, at Premier League begyndte at holde øje med, hvad der skete i Kina. Brasilianeren var ikke længere en stjerne i Chelsea, så et salg på 207 millioner kroner, der sendte ham til Jingsu Suning, var en overraskelse for de fleste. 

4. Jackson Martinez (310 millioner kroner) 

Efter en skidt periode i Atletico Madrid var columbianeren årsag til megen undring, da han blev sendt til Guangzhou Evergrande for et svimlende beløb på 310 millioner kroner. Angriberen har lavet 4 mål i 10 kampe for sit hold - næppe tal der retfærdiggør prisen på ham. 

3. Alex Teixeira (369 millioner kroner) 

Den offensive midtbanemand skiftede fra Shakhtar Donetsk til Jiangsu Suning for 369 millioner kroner i 2016. Han har som en af de eneste leveret varen og scoret 11 mål i sine første 28 kampe for sidste sæsons toere. 

2. Hulk (412 millioner kroner) 

Efter imponerende otte år i europæisk fodbold skiftede bomstærke Hulk en rig tilværelse i Rusland ud med en endnu rigere tilværelse i Kina. Shanghai SIPG købte ham for vanvittige 412 millioner kroner. Han fik en god start og skal nok levere varen i det kinesiske. 

1. Oscar (443 millioner kroner) 

Hvis Ramires' skifte fik Premier League klubberne til at holde øje med CSL, så gjorde Oscars 443 millioner kroner skifte det i særdeleshed. Selvom den offensive midtbanemand langt fra var færdig i europæisk topfoldbold, så var en tilværelse i Shanghai alligevel for stor en fristelse for Oscar. 

Spillerne der tjener boksen 

Hvis man troede, at klubberne havde betalt svimlende beløb for deres spillere, så bare se hvad de tjener i året for at spille i den kinesiske Super League. Både nuværende og tidligere stjerne nyder tilværelsen i det stenrige fodbold-Kina. Belgiske Axel Witsel har valgt at starte sin pensionsopsparing i en alder af 27 år, og man kan ikke andet end at tage hatten af for Graziano Pellé, som hæver svimlende 112 millioner kroner om året. 

De 20 største lønninger i Kina lagt sammen giver i alt 1.822 milliarder kroner, hvilket giver et snit på cirka 92 millioner kroner pr spiller i året. 

Nedenfor kan du se de 11 bedst betalte spillere i China Super League:

Spiller Hold Nationalitet Årlig løn i DKK
Carlos Tevez Shanghai Shenhua Argentina 279.000.000,00
Oscar Shanghai SIPG Brasilien 181.000.000,00
Hulk Shanghai SIPG Brasilien 149.000.000,00
Axel Witsel Tianjin Quanjian Belgien 119.000.000,00
Pellé Shandong Luneng Italien 112.000.000,00
Asamoah Gyan Shanghai SIPG Ghana 110.000.000,00
Ezequiel Lavezzi Hebei China Fortune Argentina 114.000.000,00
Ramires Jiangsu Suning Brasilien 97.000.000,00
Jackson Martinez Guangzhou Evergrande Columbia 93.000.000,00
Alex Texeira Jiangsu Suning Brasilien 89.000.000,00
Burak Yilmaz Beijing Guoan Tyrkiet 60.000.000,00

Kilder: Financefootball og Transfermarkt