Håndboldentusiaster fra nær og fjern samles i weekenden til kampen om klubhåndboldens mest prestigefyldte trofæ - Champions League Final4 2016. PSG og Veszprem er storfavoritter, mens Kielce og Kiel er underdogs. Chipurin tager i denne optakt et kig på de fire hold, statistikker, skader og rådgiver dig til, hvor dine penge skal sættes.

Der er nærmest garanti for tætte, dramatiske og vidunderlige kampe i Lanxess Arena Køln, der igen er ramme for det storslåede EHF Champions League Final4 med semifinaler lørdag 28. maj og finale dagen efter.

Siden det europæiske håndboldforbund i sæsonen 1993-1994 lancerede det nye EHF Champions League (tidl. ’Mesterholdenes Europa Cup’) har Spanien og Tyskland nærmest haft monopol på CL-titlen – kun afbrudt af ét fransk og ét slovensk mesterskab. Nu ser det dog ud til at den spansk/tyske dominans igen kan blive brudt.

Franske PSG er stormet ind på topscenen med store økonomiske midler, mens Veszprem har samlet sig et ekstrem slagkraftigt hold. De to hold er storfavoritter og er, ifølge bookmakerne, et godt bud på de to kommende finalister.

Jesper Nøddesbo og Barcelona løb sidste år med titlen som Champions League mestre ikke mindst takket været en exceptionelt godt spillende Nikola Karabatic, men catalonierne er ikke repræsenteret i år grundet deres samlede nederlag til Kiel i kvartfinalen.

Stemningsmættet weekend

Til gengæld er Karabatic igen at finde i Lanxess Arena. Denne gang er det med PSG, som købte franskmanden fri i Barcelona for et i håndboldmæssigt forstand astronomisk beløb på 2 millioner euro, hvilket nærmest var en fordobling af den anden dyreste handel nogensinde.

Hvis vi tager et kig på det stemningsmæssige aspekt, var det helt perfekt, at Kiel lidt overraskende slog Barcelona i kvartfinalen, og der derved er ét tysk hold med til Final4 på netop tysk grund – om end det havde været yderst interessant med et Final4-stævne uden tysk deltagelse, hvilket umiddelbart ikke ville have givet nogen tilskuermæssig fordel til nogen af holdene.

Sæsonen skal nu rundes af, og med mindre Kiel ender med guldet, så har vi en førstegangsvinder i Veszprem, PSG eller Kielce. Det bliver som altid et kæmpe show, når Lanxess Arena nok engang indbyder til verdensklassehåndbold med nogle af klodens skarpeste håndboldspillere. 

Kig mod underspil på finaledagen

I de seneste fire år er der blevet scoret flest mål på semifinaledagen sammenlignet med finaledagen. Det kan derfor være interessant at kigge mod et eventuelt underspil på finaledagen, hvis bookmakerne ikke helt tager højde for det.

Odds og tips - Champions League

Hold øje med BetXperts håndboldeksperter

Chipurin

Matias Mortensen

Vinder af Champions League håndbold 2016

Bedste odds Bookmaker
PSG 2,20
888sport
Veszprem 3,80
Sportingbet
Kiel 4,80 888sport
Vive Kielce 8,00
Jetbull

Paris Saint-Germain - Store chancer for første CL-titel

Efter ’The Qatar Sports Investments’ overtog PSG, har den franske klub været på jagt efter de bedste spillere på den internationale håndboldscene. I holdets første sæson efter overtagelsen af QSA hentede man Mikkel Hansen, som på daværende tidspunkt lige var blevet kåret til verdens bedste håndboldspiller.

I sidste sæson, som var holdets første sæson i Champions League, løb det pengestærke hold ind i Veszprem i kvartfinalen, som uden de store problemer klaskede pariserne ud af Champions League, hvilket langt fra var acceptabelt for det storsatsende hold. I sommer opgraderede PSG så endnu mere, og hentede Nikola Karabatic til klubben for et rekordbeløb, og nu er forventningerne altså helt i top.

Mikkel Hansen og co. snuppede førstepladsen i deres gruppe foran Veszprem, Flensburg og Kiel. Via førstepladsen i gruppen kvalificerede PSG sig direkte til kvartfinalen, hvor Zagreb lidt overraskende ventede. Kroaterne havde slået Rhein Neckar Löwen ud i 1/8-delsfinalen, men mod PSG kom de i store vanskeligheder.

Paris vandt med hele otte mål på udebane og så var det reelt afgjort. Paris tog forholdsvist nemt på returopgøret på hjemmebane, som endte med en remis, hvilket betød, at PSG spillede sig sikkert videre til Final4 før første gang nogensinde.

Ved Final4-lodtrækningen endte PSG med at trække Kielce i semifinalen, hvilket de bør være glade for. Kielce betegnes nemlig som det dårligste hold af de tilbageværende af bookmakerne. PSG har fordel af at spille den tidlige semifinale, hvilket betyder, at deres restitutions- og forberedelsestid er lidt længere til en eventuel finalekamp end modstanderens.

Modsat de tidligere år har PSG fået stablet et fornuftigt forsvars på benene. Det skyldes uden tvivl tilføjelserne af Luka Karabatic og danske Henrik Mølgaard, som forud for sæsonen blev lejet i Skjern.

Thierry Omeyer har ligeledes spillet en stor sæson, hvilket igen kan tilskyndes Mølgaard og Karabatic samarbejdet. Dog har defensiven stadig nogle udfald mod krydsspil, hvilket blev tydeliggjort i weekenden, da PSG tabte den franske ligacup til Montpellier.

Skrækindjagende profiler

Offensivt må det være en drøm for enhver træner at råde over Mikkel Hansen og Nikola Karabatic. Der findes ikke superlativer nok til at beskrive, hvor gode de to er med en håndbold. Mikkel Hansen har et sublimt overblik for holdkammeraterne og et vidunderligt, teknisk skud.

Karabatic kommer med en fysik og vilje af en anden verden, når han spænder afsted i ankomstfasen – og så er han bare en fighter af guds nåde. PSG råder selvfølgelig også over andre klassespillere som Narcisse, Abalo, Accambray, Onufriyenko, Honrubia, Vori osv.

På højreback er PSG dog svækket. Xavier Barachet, som har været skadet hele sæsonen, når heller ikke at blive klar til Final4. Det efterlader Onufriyenko forholdsvis alene på højreback – Ukraineren er dygtig, men han er ikke en verdensklassespiller.

På trods af problemerne på højrebacken er PSG dog stadig storfavoritter til CL-titlen. Hos Unibet/888sport får du dine penge 2,20 gange igen, hvis Narcisse skal ende med at løfte den store pokal i Lanxess Arena.

Favoritværdigheden er fortjent hos pariserne

På trods af problemerne på højrebacken er PSG dog stadig storfavoritter til CL-titlen. Hos Unibet/888sport får du dine penge 2,20 gange igen, hvis Narcisse skal ende med at løfte den store pokal i Lanxess Arena. Meget skal gå galt i mine øjne, hvis ikke enten PSG eller Veszprem vinder. En kombination af de to hold er god værdi i mine øjne. Se tip her

MVM Veszprem - Ungarerne har kurs mod finalen

I sidste sæson nåede Veszprem finalen ved Champions League, men måtte se sig slået af Barcelona. I år er ambitionerne mindst lige så store, hvilket er med god grund. Ungarerne har hentet en verdensklassespiller i islandske Aron Palmarsson, der er en nydelse på en håndboldbane. Han giver Veszprem endnu flere muligheder offensivt, hvor han spillemæssigt minder en smule om Mikkel Hansen.

Veszprem er i samme situation som PSG og Kielce. De har også muligheden for at sikre sig klubbens første CL-trofæ. Som nævnt tabte Veszprem sidste sæsons finale mod Barcelona, og i sæsonen 01-02 tabte holdet finalen til tyske Magdeburg. Ungarerne har for tredje sæson i streg trukket Kiel i semifinalen. Kiel avancerede til finalen i 2014, mens Veszprem som bekendt nåede finalen i sidste sæson.

Frygtindgydende fans skal igen løfte Veszprem

Veszprem blev 2’er i deres pulje, hvor kun PSG klarede sig bedre. I 1/8-delsfinalen udraderede de Motor Zaporozhye med en samlet sejr på hele 70-52. Kvartfinalen var en helt anden historie. Her pressede makedonske Vardar Skopje dem til det yderste, på trods af at Veszprem vandt med 3 mål i udekampe.

I hjemmekampen var Vardar længe i teten, men til sidst klarede Veszprem skærene. Ungarerne tager deres fremragende fans med til Køln, hvor de år efter år sørger for en sublim stemning under Veszprems kampe. På banen må de undvære hårdskydende Christian Zeitz, mens der stadig er tvivl om Chema Rodriguez' deltagelse. 

Det kan blive året, hvor Veszprem vinder

Bookmakerne vurderer Veszprem til at være lige efter PSG i kampen om CL-trofæet, og det jeg helt enig. Sportingbet har flotte odds 3,80 på, at Veszprem snupper deres første EHF Champions League titel. Jeg vælger dog den kombinerede variant med Veszprem eller PSG som samlet vinder. Se tip her 

Kiel - Skadesramte tyskere er underdogs

Kiel har slidt og slæbt med skader hele sæsonen og er noget overraskende nået til dette Final4-stævne. Midt i sæsonen røg anfører Rene Toft Hansens korsbånd – holdets klart vigtigste mand defensivt. Derudover har de to tyske europamestre, Weinhold og Dissinger, kæmpet med skader siden EM-slutrunden i januar.

Tyskernes vej til Final har været yderst udfordrende, hvilket ikke desto mindre gør det endnu mere imponerende, at de er nået så langt. De blev 4’er i deres gruppe efter PSG, Veszprem og Flensburg. I 1/8-delsfinalen ventede stærke Pick Szeged med kæmpeprofilen Dean Bombac på holdkortet.

Efter et udebanenederlag på 4 mål klarede Kiel skærende på hjemmebane, hvor de spillede en stor kamp og vandt med hele 7 mål. I kvartfinalen ventede de forsvarende mestre fra Barcelona. Kiel blev ikke spået de store chancer mod det stjernespækkede Barcelona-mandskab, der før sæsonen havde hentet Kiels vel nok største stjerne, tjekkeren Filip Jicha, der ønskede at prøve noget nyt.

Kiel spillede en fremragende kamp på hjemmebane, hvor specielt den tilbagevendte stregspiller Wiencek storspillede forsvarsmæssigt. De overmatchede Kiel fysisk og spillede klogt angrebsspil, mens Barcelona virkede modløse og havde svært ved at score på danske Landin i målet.

Det endte med en 5-målssejr på hjemmebane, hvilket viste sig at blive nok, da Barcelona kun formåede at vinde med 3 mål på hjemmebane. En imponerende skalp af holdet fra det nordtyske, der i forhold til sidste sæson er knap så godt besat.

Landin bliver nøglen

Kiel er det eneste af de fire deltagere, der førhen har nuppet titlen som CL-mestre. Hele tre gange har tyskerne løftet trofæet. Senest i sæsonen 11-12 hvor de slog BM Atletico Madrid i finalen. Finalenederlaget til ærkerivalerne fra Flensburg to år senere sidder helt sikkert stadig i de fleste Kiel-spillere, som uden tvivl vil gøre alt for igen at kunne kalde sig Europas bedste klubhold.

Kiel må fortsat undvære store, stærke Rene Toft Hansen, mens der stadig er tvivl om, hvorvidt Stefen Weinhold kan deltage ved Final4. Specielt Toft Hansen Denne sæsons semifinalemodstander mødte Kiel også i gruppespillet, hvor det blev til en sejr på hjemmebane, mens man løb ind i et nederlag på udebane.

Danske Niklas Landin i målet og kroatiske Duvnjak skal spille en fremragende turneringen, hvis nordtyskerne skal have nogen som helst chance for endnu et CL-trofæ.

Bookmarkerne er heller ikke specielt optimistiske på Kiels vegne. Unibet/888sport tilbyder odds 4,80 på Kiel, hvilket må betyde, at de ifølge bookmakerne er seedet som det tredje bedste hold ved Final4. Dog skal de mange tyske tilskuere nok hjælpe sit til, at Kiel skal kunne toppræstere i den kommende weekend.

Det bliver ikke i år for Kiel

Jeg er enig med bookmarkerne, som ikke er alt for optimistiske på Kiels sejrsmuligheder. Lige nu kan du få odds 4,80 hos Unibet/888sport på Kiel som vindere. Man skal dog aldrig undervurdere et Kiel-mandskab, og de mange tyske tilskuere skal nok gøre sit til, at holdet  kan toppræstere i den kommende weekend.

Vive Kielce

Polakkerne møder for andet år i træk forhåndsfavoritterne i semifinalen ved Final4. I sidste sæson mødte de Barcelona og Karabatic, som de spillede lige op med, men til sidst var kræfterne der ikke til en finaleplads.

I år venter Karabatic så igen, men denne gang er det med franske PSG. Kielce har lige som holdets semifinalemodstander aldrig vundet Champions League. Det polske hold råder over mange ældre og erfarne spillere samt en træner, der virkelig trækker overskrifter både på og udenfor banen.

Talent Dushebajew er en fantastisk dygtig træner, men han har det også med at være en smule kontroversiel i sine udmeldinger udenfor banen.

Kielce blev på imponerende vis 2’er i deres CL-gruppe, hvilket de bl.a. blev foran pengestærke Vardar Skopje og Nikolaj Jakobsens RNL. I 1/8-delsfinalen løb de ind i Skjerns overmænd fra Meshkov Brest, som de komfortabelt vandt over både ude og hjemme.

Kvartfinalen mod Flensburg blev noget mere intenst og spændende end de foregående kampe. I Flens-Arena imponerende polakkerne og trak et flot uafgjort resultat med hjem til Kielce. Hjemmekampen blev mindst lige så spændende og intens som ventet, og kampen skulle helt ud i de sidste sekunder, før det blev afgjort, hvem der skulle trække billetten til Køln.

De endte med en 29-28 sejr i en kamp, der uden tvivl vil blive husket for den meget omdiskuterede situation, hvor Flensburg – måske, måske ikke – skulle have haft straffekast i sidste sekund, og de derved kunne have sikret sig videre avancement. Sådan gik det som bekendt ikke, og Kielce står derfor overfor endnu et Final4-stævne.

Kielce har et slagkraftigt hold, hvor det er rutinen, der præger holdet. Rutinerede spillere som Zorman, Jurecki, Lijewski, Bielecki, Szmal, Cupic og Aguinagalde skal alle træde i karakter, hvis de skal have nogen som helst chance mod det stjernspækkede PSG hold. 

Vive Kielce får det svært

På skadesfronten har Buntic og Jurkiewicz været ude på det seneste, men kan muligvis deltage ved Final4, mens rutinerede Tkaczyk nok ikke bliver klar. Tiltroen til polakkerne er dog heller ikke i top hos bookmakerne, hvor Jetbull tilbyder odds 8,00 på Kielce, som er markedets bedste odds. Jeg ser ikke nogen værdi i Kielce - trods det høje odds. Endestationen bliver semien, tror jeg.